Bio sam prošli vikend. Sve je super, ako izuzmemo kaktuse koje su puževi jako uništavali. Na O. bentonii su napravile prilično rupa pa izgleda kao švicarski sir. O.basilaris su uništile u kombinaciju s obilnim kišama. Kako O. basilaris nemaju puno bodlji omiljeni su kaktus na njihovom meniju. Nagriženi lako su trulili uz kiše koje smo imali. Cylindropuntie nemaju problema s puževima jer imaju puno bodlji. Klijanci kaktusa mislim da nemaju šanse pored njih, tek formirane biljke imaju šanse. Uglavnom, izgubio sam ovo ljeto sve O. basilaris i E. viviparu. Sipao sam okolo kamenjara pužomor i to je pomoglo, ali zbog čestih kiša efekt bi se brzo izgubio. Osim kaktusa puževi su napadali i mlade Yucce, no ne u tolikoj mjeri.
Palmama je vrijeme idealno, prije svega Trachycarpusima i Sabalima. Interesantno da i Nannorrhops 'green' koji je u tegli rastao u ilovači s vikendice i prošle godine posađen u tu istu dobro raste. Butia je puna listova jer ih nije gubila prošle i pretprošle zime. Savijeni su do zemlje. Brahea ne pokazuje nikakve probleme s obilnim kišama. Chamaeropsi ok, isto i cerifere.
Prebacivao sam neke kaktuse na nove pozicije. O. fragilis sam stavio u gotovo 90% pijeska, ali opet su neki trulili od kiša jer se u nekim momentima niti pijesak nije uspijevao isušiti. Možda ću zamijeniti dio pijeska sa sitnim kamenčićima radi još bolje drenaže. Usput rečeno, onaj link na članke o O. fragilisima koji si stavio prošle ili pretprošle godine je jako dobar s obiljem informacija o uvjetima u brojnim staništima.
Presadio sam na vrt M. velutinu jer ju je svaka oluja na balkonu doslovno trgala pa je gubila dekorativnu vrijednost.
Slikat ću neki drugi put malo stanje, najvjerojatnije na jesen dok sve još bude u punoj snazi.