Autor Tema: Vrt u formiranju + balkon  (Posjeta: 43060 vremena)

0 Članova i 4 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline akaranus

• Global Moderator
  • Spol: Muški
    • Mediterranean gardens and nature
Odg: Vrt u formiranju + balkon
« Odgovori #390 u: Ožujka 08, 2016, 11:56:51 prijepodne »
tiha voda brege dere  :wink: .... a da sad sve odmah posadiš i zamjeniš šta bi radia i o čemu bi razmišlja idućih 50 godina   :sun:
« Zadnja izmjena: Ožujka 08, 2016, 11:57:26 prijepodne od akaranus »

Offline branimir

• Global Moderator
« Odgovori #391 u: Ožujka 08, 2016, 14:57:11 poslijepodne »
Sve izgleda izvrsno a kako sam bio prisutan u ambijentu moram potvrditi da su fotografije gola sjena prema ugođaju uživo.  :thumb_up:

Offline Veruda

• Administrator
« Odgovori #392 u: Ožujka 08, 2016, 15:37:58 poslijepodne »
Većina nas se susrećemo s ograničenjima, neki imaju manjak prostora, neki višak, ali ne mogu saditi posvuda...Ali dobro, bitno je početi i nadopunjavati kolekciju kako bi ipak penziju dočekali u hladu palmi i ostalih egzota. mislim da svi sanjamo takvu penziju jednoga dana  :sun:

Offline damir

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #393 u: Travnja 27, 2016, 22:58:43 poslijepodne »
Ti stvarno izazivaš da te spale gori!
 :thumb_up:

:rofl:  slazem se ante.  :thumb_up: vise vrsta nego u botanickom nekom. ne znam sta bi izdvojio da je extra, kad je sve ukomponirano u jednu jako dobru pricu. da ne znam di je vrt, sa slika bi reko toscana. butia mi pali mastu da i ja svoju posadim u zemlju vani. uz samo pasivnu zastitu da proguraju zimu samo tako, skoro kao i trahiji... ni fleke na listu, nista. a ove ostale stvari, agave, juke...da ne govorim. steta za cempres. meni se prije koju god krtica uvalila u banane, i napravila darmar. sve probao, i nista nije pomoglo,ne znam jel grizla korjen il sta, na kraju iskopo bananu , u istu rupu stavio plasticnu gajbu sa resetkama, klasicna sa pijace od debele plastike, korjen od banane moze proc kroz rupe dalje u zemlju dublje, a ona nazovi peta gomolja je unutra zasticena, i otada se krtica nije vratila.  :icon_mrhappy:
živjelo globalno "zatopljenje"

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #394 u: Svibnja 23, 2016, 22:37:02 poslijepodne »
Krenule su Yucce cvjetati
Y.filata 'Big Mama' (filamentosa x elata) x Y.reverchonii-thompsoniana

Y.filamentosa 'Bright Edge'

Y.filamentosa var. concava

Dio kamenjara

'Mediteran kakav je nekad bio'

Offline trava

• Administrator
    • Email
« Odgovori #395 u: Svibnja 24, 2016, 16:17:56 poslijepodne »
Krasno!jesi li nabavio moljce?
Koja je ono debela tratinčica?
bvb

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #396 u: Svibnja 24, 2016, 17:43:05 poslijepodne »
Ulogu moljca cu morati preuzeti na sebe. Nisam bio nesto uspjesan do sada.Cvijet ne znam koji je.Kao da je suh na doticaj poput onih iz cvjetnih aranzmana.

Offline amelito

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #397 u: Svibnja 24, 2016, 20:23:09 poslijepodne »
odlično  :thumb_up:

Offline palmofan

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #398 u: Lipnja 22, 2016, 13:24:42 poslijepodne »
Super su ti sukulenti. :thumb_up: I moje juke su također u cvatu te ih pokušavam umjetno oprašiti. To je teže nego što sam mislio, na internetu piše da od peludi treba napraviti kuglicu i gurnuti je u njušku tučka no međutim pelud je tvrd i uopće se međusobno ne lijepi pa je nemoguće napraviti kuglicu od njega. Zna li možda netko u čemu je problem?
USDA zone: 7a

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #399 u: Lipnja 22, 2016, 15:50:17 poslijepodne »
Hvala, već nedostaje osunčanih mjesta što je preduvjet da bi neke vrste/i hibridi uspijevali. Ja sam također još u procesu učenja oprašivanja. Ta kuglica je moguća ako je pelud spreman. Nije svaki cvijet u svakom trenutku dobar za oprašivanje bilo kao donor ili kao primatelj. Na cjetnoj dršci se mogu vidjeti cvjetovi u različitim fazama, neki su većm ocvjetali, neki cvjetaju, a neki se tek spremaju otvoriti. Prema uputama na netu piše da su najbolji termini za oprašivanje večer i rano jutro. U tim terminima tučak zna biti s ljepljivom tekućinom pa postoji veća šansa da se pelud primi. Prošli vikend sam pokušao s nekoliko cvjetova, ali vidim da nisam uspio jer su u međuvremenu otpali. Danas sam ponovio pokušaj s Y. filatom 'Big Mama' x Y. reverchonii x thompsoniana s vlastitim peludom i Y. filamentosom i Y. filamentosom 'Bright Edge' te obrnute kombinacije. Ako nešto od toga uspije znači da sam na dobrom tragu, u suprotnom znači da i dalje negdje sustavno griješim. Inače negdje sam pročitao od foruma da je kod umjetnog oprašivanja postotak uspješnosti između 10-20%. Dakle treba pokušati s više cvjetova.
Koje si Yucce imao u cvijetu za oprašivati?

Offline palmofan

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #400 u: Lipnja 23, 2016, 18:08:05 poslijepodne »
Cvjetala mi je Yucca recurvifolia pa sam je pokušao oprašiti njenim vlastitim peludom a sad mi počinje cvjetati i druga juka, mislim da jeto  Yucca flacida pa ću pokušati oprašiti te dvije juke, na recurvifoliji je ostalo još malo otvorenih cvjetova.
USDA zone: 7a

Offline branimir

• Global Moderator
« Odgovori #401 u: Lipnja 30, 2016, 23:07:44 poslijepodne »
I Agave i Yucce su fenomenalne, to je sada već potpuno formiran vrt  :thumb_up:
Pitanje je možda malo prezahtjevno ali koje bi vrste Agava bile na zadnjoj slici?

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #402 u: Srpnja 01, 2016, 19:34:57 poslijepodne »
Od dolje prema gore s lijeva na desno Agave x gracilipes, Agave utahiensis kaibabensis i A.utahiensis, izmedju njih A.parryi, iznad nje malo udesno A.havardiana, iznad jos A.macroculmis, pa desno od nje A.parryi mislim var. cousei, zatim A.ovatifolia i krajnje desno jos jedna A.x gracilipes.

« Zadnja izmjena: Rujna 21, 2016, 15:56:04 poslijepodne od branimir »

Offline Retriver Sara

• Washingtonia
  • *
  • Spol: Ženski
    • Email
« Odgovori #403 u: Kolovoza 03, 2016, 15:37:38 poslijepodne »
kamenjar s jukama i agavama veličanstveno izgleda!

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #404 u: Listopada 19, 2016, 06:59:58 prijepodne »
Razdvojio sam Agave prije nekih mjesec dana

Ovako bi trebalo bolje funkcionirati.
U medjuvremenu je prosiren kamenjar i uklonjena jabuka koja je radila dosta sjene. Posadio sam na njeno mjesto Acer palmatum fireglow koji ne bi smio dosegnuti neku visinu i jos jedan cempres na granici zemljista.

Ljetos sam uklonio i dvije breze, na proljece cu maknuti jednu smokvu. Ima jos dosta toga sto bi trebalo obuzdati ili maknuti kako bih iskoristio maksimalno najbolje mikrolokacije u vrtu.