Hvala, već nedostaje osunčanih mjesta što je preduvjet da bi neke vrste/i hibridi uspijevali. Ja sam također još u procesu učenja oprašivanja. Ta kuglica je moguća ako je pelud spreman. Nije svaki cvijet u svakom trenutku dobar za oprašivanje bilo kao donor ili kao primatelj. Na cjetnoj dršci se mogu vidjeti cvjetovi u različitim fazama, neki su većm ocvjetali, neki cvjetaju, a neki se tek spremaju otvoriti. Prema uputama na netu piše da su najbolji termini za oprašivanje večer i rano jutro. U tim terminima tučak zna biti s ljepljivom tekućinom pa postoji veća šansa da se pelud primi. Prošli vikend sam pokušao s nekoliko cvjetova, ali vidim da nisam uspio jer su u međuvremenu otpali. Danas sam ponovio pokušaj s Y. filatom 'Big Mama' x Y. reverchonii x thompsoniana s vlastitim peludom i Y. filamentosom i Y. filamentosom 'Bright Edge' te obrnute kombinacije. Ako nešto od toga uspije znači da sam na dobrom tragu, u suprotnom znači da i dalje negdje sustavno griješim. Inače negdje sam pročitao od foruma da je kod umjetnog oprašivanja postotak uspješnosti između 10-20%. Dakle treba pokušati s više cvjetova.
Koje si Yucce imao u cvijetu za oprašivati?