Nije me bilo desetak dana u Zagrebu, plus još neko vrijeme prije toga nisam bio do vikendice i vrućine i suša su u međuvremenu napravile poprilične štete na nekim egzotama. Trachycarpusi i Sabali su skupili listove, nekako mi je najlošije izgledao wagnerianus. Sabal minor klijanac podrijetlom sa sjeveroistoka Texasa je vjerojatno mrtav (jedini koji mi je ostao od sjemena s RPS). Dva mala na 3 listića 'McCurtain' vjerojatno isto. Sabal minor "havanensisi" koji su ostali zakržljali poput jednogodišnjih klijanaca vjerojatno isto neće uspjeti. Nekoliko njih koji su za nijansu veći bi se mogli izvući ako uskoro padne jača kiša. Nakon poljevanja na dva sam vidio povratak širenja listova. Zbog loše zemlje ilovače koja kad se zapekne postane cigla većina mladih biljaka u ovakvim uvjetima gotovo da nema šanse. Unatoč popravljanju zemlje oko sađenih palmi i drugh biljaka okolna zemlja iz one kvakitetnije jednostavno isisa vlagu. Također, dostas je problema kod palmi ostavljenih u pitarima koliko god da su u polusjeni.
Začudo M. basjoo iako nije mogla nešto rasti u ovim uvjetima izgleda zadovoljavajuće dobro. Chamaeropsi humilis i cerifere nikakvih problema kao i Butia odorata i Brahea armata. Klijanac Butie catarinensis u zemlji je imao problema sa sušom, skupio je listove, ali je nakon zalijevanja do večeri živnuo. Rhododendron, ovo proljeće posađen, sam zatekao vjerojatno sasušenog. Na dodir su listovi bili suhi i na stisak su se mrvili...
to je ovaj koji se vidi na starijoj slici s početka kolovoza u lijevom donjem kutu slike s T. fortuniem

Bambus Fargesia rufa je jako oštećen po listovima, drugi su dobro. Propali su mi definitivno mali Cupressus sempervirensi (oni veći su u savršenom stanju) i dva Pinus halepensisa koje sam prošle godine početkom 11 mj. izvadio na moru i presadio na vikendicu. Tu je vjerojatno kombinacija oštećenog korijenja prilikom vađenja, jaka zima i nedovoljno nove korijenove mase da bi se izvukli. Smokva istovremeno tjera ko luda i u ovakvim uvjetima.
Prilično je frustrirajuće da vas nema dvadesetak dana i da nastanu takvi problemi. Nekako se mogu nositi s gubitkom palmi zbog zimskih minusa, ali je teško to prihvatiti da ih gubite u sezoni kad bi trebale rasti i nabijati kondiciju za zimu.