Autor Tema: Musa basjoo  (Posjeta: 279877 vremena)

0 Članova i 7 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline porat

• Jubaea
  • *
  • Spol: Muški
    • Email
Odg: Musa basjoo
« Odgovori #330 u: Siječnja 03, 2011, 16:02:21 poslijepodne »
@ Mate, maybe to remove heating cable around musa now when it is not too cold. As it seems warm temperature from cable encourage it to continue with growth.
DRNIŠ:
USDA zone: 8b (prema 8a)
Prosječna godišnja apsolut. min. temp.:  -9,4°C
Apsolutna minimalna temperatura:        -16,1°C - 1985. g.
(razdoblje od 1961. g. do 2010. g.)
Godišnja prosječna temperatura:           13,0°C
Ukupna godiš. količina padalina:      oko 900 mm

Offline Mate2008

• Brahea
  • *
    • Email
« Odgovori #331 u: Siječnja 03, 2011, 16:22:06 poslijepodne »
I think so to Porat, thanks. The lighting cable is out for some days now, only when it gets below -4 i put them on. I turned the lights on as an example in the pictures which i was shooting to show how they are wrapped on.

Greets!
Usda zone 9a

Offline Cikas

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #332 u: Siječnja 12, 2011, 21:40:46 poslijepodne »
Moje banane su izgubile lišće u onom naletu hladnoće u prosincu. A sad su počele sve opet bacati nove listove. Samo me zabrinjava što niti jedna moja banana još nije dobila niti jedan bočni izboj, a već su najmanje 8-9 mjeseci u zemlji.

Offline Veruda

• Administrator
« Odgovori #333 u: Siječnja 12, 2011, 23:52:11 poslijepodne »
vjerujem da hoće ,sada na proljeće.

kakava je zemlja oko njih (tvrda glinasta ili rahla prozračna)?

Offline Cikas

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #334 u: Siječnja 13, 2011, 00:16:13 prijepodne »
Mješavina svakakve zemlje. Naime, tu sam donosio i nabacivao zemlju . Pa tako ima i slojeva crvenice, a i slojeva crne zemlje. Malo me čudi što već do sad nisu imali izboje, jer vidim da ih kod ostalih stalno bacaju. A meni od mojih 4 niti jedna nema niti jedan.

Offline akaranus

• Global Moderator
    • Mediterranean gardens and nature
« Odgovori #335 u: Siječnja 13, 2011, 09:13:05 prijepodne »
ma nema nekog pravila, neke bacaju odmah dogodine masu novih, neke ne bacaju skoro pa nikako, imam jednu veliku šta tri godine nije bacila ni jedan...

Offline issac

• Brahea
  • *
« Odgovori #336 u: Siječnja 13, 2011, 09:49:04 prijepodne »
to je jako cudno ako ti banana ne raste apsolutzno nista,
a u zemlji je vec od kojeg? sestog mjeseca??
na tvome mjestu bi ju izvadio, da vidim o cemu se uopce radi,
jer kada sam ja svoju posadio u zemlju, isto mi je bila cudna jer je isprva rasla, pa je stala, a na kraju je samo degradirala, jer nisam skuzio na vrijeme da je pocela gnjiliti (sto je jako cudno, jer nju bas i nisam nesto zaljevao, ali je bila na takvom mjestu)

a ovo da jedna banana nije bacila 3g niti jednu mladicu, je jako cudno, barem meni,
 jer ako na proljece, kada stavljas bananu van i na mjestu na kojem je sadis, stavis novu crnu zemlju, pomjesano sa gnojivom, i dobrim zaljevanjem (pogotovo ako je to vec poprilicno starija ''mama banana'') na kraju sezone bi trebalo biti minimalno jedna mladica, uz sami korjen....
takva su barem moja iskustva

Offline akaranus

• Global Moderator
    • Mediterranean gardens and nature
« Odgovori #337 u: Siječnja 13, 2011, 11:32:01 prijepodne »
ja isto govorim samo na temelju iskustva, imam bajsoo na 4 lokacije, jedna stara od 2,5m visine ne izbacuje nikako, druga je bacila lani 2 izdanka, ove godine ništa, treća ništa ima par godina isto, 4 izbacuje svako malo novi izdanak...sve ista zemlja, zalivanje, itd...zato i govorim da nema nekog pravila za držat se...

Offline issac

• Brahea
  • *
« Odgovori #338 u: Siječnja 13, 2011, 13:37:08 poslijepodne »
pa moze biti, naravno
samo to mi zvuci extra cudno  :lol: jer zena od koje sam dobio bananu,
ima ih sumu, i doslovno ne postoji NITI jedna sadnica banane kod nje, koja na kraju sezone ne ostavi, tj ne pusti barem jednu bebu  :icon_lol:

ja sad imam 4 banane, s time da je jedna starija (koju mi je dala prosle godine)
i svaka ima minimalno 2 bebe, sto je i vise nego dovoljno
al s obz da sam ja u zg, ja ih vadim, pa sve vidim, i stalno dodu u novu zemljiu, na ''pocetku'' sezone i na ''kraju'' (jesen), ali ne znam kako kod vas dole, mozda vrijede neka druga pravila  :rofl:
s time da je naglasak na ''zaljevanju'' a i moraju se dosta gnojiti (sto vec sigurno svi ovdje znamo)

Offline damir

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #339 u: Siječnja 13, 2011, 13:41:50 poslijepodne »
ja sam cuo da kad se banane srezu pred zimu, na proljece izbace masu malih banana sa strane, a ako se ostave, onda iduce godine pred kraj ljeta izbaci samo koju. mozda je u tome "caka"?
živjelo globalno "zatopljenje"

Offline porat

• Jubaea
  • *
    • Email
« Odgovori #340 u: Siječnja 13, 2011, 16:34:53 poslijepodne »
Vjerojatno je ono što Damir kaže. Dolje u Dalmaciji banana ne stane potpuno s rastom, i crpi energiju na rast matične biljke. U hladnijim krajevima, gdje se listovi pred zimu posijeku (ili sami stradaju od zime kao na nekim lokacijama Sjev. Jadrana, gdje uspiješno rastu muse bez zaštite), biljka to doživi kao uginuće glavne stabljike i tjera nove mladice.
« Zadnja izmjena: Siječnja 13, 2011, 17:07:54 poslijepodne od porat »
DRNIŠ:

Offline Cikas

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #341 u: Siječnja 13, 2011, 17:04:11 poslijepodne »
to je jako cudno ako ti banana ne raste apsolutzno nista,
a u zemlji je vec od kojeg? sestog mjeseca??
na tvome mjestu bi ju izvadio, da vidim o cemu se uopce radi,
jer kada sam ja svoju posadio u zemlju, isto mi je bila cudna jer je isprva rasla, pa je stala, a na kraju je samo degradirala, jer nisam skuzio na vrijeme da je pocela gnjiliti (sto je jako cudno, jer nju bas i nisam nesto zaljevao, ali je bila na takvom mjestu)

a ovo da jedna banana nije bacila 3g niti jednu mladicu, je jako cudno, barem meni,
 jer ako na proljece, kada stavljas bananu van i na mjestu na kojem je sadis, stavis novu crnu zemlju, pomjesano sa gnojivom, i dobrim zaljevanjem (pogotovo ako je to vec poprilicno starija ''mama banana'') na kraju sezone bi trebalo biti minimalno jedna mladica, uz sami korjen....
takva su barem moja iskustva
Ma raste meni banana jako brzo. Čak i sad baca nove listove. Ljeti bi svaki tjedan bacila novi list. Nije u tom problem. Govorim o bočnim izbojima, odnosno ne stvara nove banane, biljke, odnosno ne razmnožava se. ;)
« Zadnja izmjena: Siječnja 13, 2011, 17:06:50 poslijepodne od Cikas »

Offline issac

• Brahea
  • *
« Odgovori #342 u: Siječnja 13, 2011, 23:04:45 poslijepodne »
(cikas) u redu  :lol:
(damir) dakako, to se slazem, jer takav princip imaju i banane u botanickom, i kod jos nekih ljudi.
Cak kod nekih ta ''nova banana'' je cesto i puno jaca, i ljepseg rasta nego prethodna ''maticna'' .....
(porat) kuzim kaj hoces reci, i to sve stima, samo ja imam jednu bananu koja je vec poprilicno stara, i na kraju sezone kada sam ju vadio je imala 3 bebe, s time da banana od one zene velike (stare) su i preko 10g i dalje svake godine daju po nekoliko beba, dakle nesto iim ocito jako odgovara, kada konstantno daje nove, a moram napomenuti da te nisu u vrtu vec nesto kao ''bacva/kaca'' fali mi ta rijec  :gy:

Offline Cikas

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #343 u: Siječnja 14, 2011, 15:46:04 poslijepodne »
Da ja bi još napomenio da ja svoje nisam vadio iz zemlje niti nisam imao namjeru vadit ih. Kod nas u dalmaciji ljudi ih drže stalno u zemlji, u vrtu tijekom cijele godine bez ikakve zaštite, čak i usred zime bacaju listove, samo što je sad to puno sporije nego ljeti.
A ništa čekat ću do proljeća pa da vidim hoće li onda izbaciti bočne izboje. Želim da mi se razmnože.
« Zadnja izmjena: Siječnja 14, 2011, 15:47:36 poslijepodne od Cikas »

Offline porat

• Jubaea
  • *
    • Email
« Odgovori #344 u: Siječnja 14, 2011, 17:05:25 poslijepodne »
Ako ti nije žao (a vjerovatno je) kada još malo zatopli odreži joj listove, odnosno deblo na neku željenu visinu. Možda ju to potakne da počne na proljeće bacati nove mladice.
DRNIŠ: