Autor Tema: Naknadni pozdrav seniora  (Posjeta: 743 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Sedum

• Brahea
  • *
  • Spol: Muški
    • Wiki-Flora Jadrana
Naknadni pozdrav seniora
« u: Studenoga 30, 2011, 05:06:22 prijepodne »
Odnedavna sam prešao u penziju pa sad imam više vremena za detaljno pregledavanje Palmapedije i vidim da se većina članova tu predstavila, pa je ipak red da i ja to učinim - bar naknadno nakon par godinica.
Ukratko: penzić već blizu '7 banki', vjerojatno jedan od najstarijih metuzalema na ovom forumu. Južnim egzotima tj. najviše sukulentima se bavim već pola stoljeća: prva mi je zbirka bila vani na Krku kod Baške (još kao pučkoškolski balavac: agave, juke i opuncije) od 1960-tih, pa zatim kao student druga u centru Zagreba (blok 'Vatikan'), a kasnije nakon ženidbe uoči rata i treća zbirka pod staklom (sad glavna) uz novu nastambu Sesvete, pa još i četvrta zbirka vani u vrtu kod Crikvenice kao 'miraz' uz suprugu.

Ta odanost uzgoju egzota i sukulenata me rano odvela na prirodoslovni studij (biologija-geografija), gdje sam se kasnije stručno specijalizirao (Dr.sc.), najviše za južno + mediteransko bilje i napose za širu grupu Agavaceae: Agave, Yucca, Aloe, ...itd. Stoga sam se ispočetka 1970-tih godina u Botaničkom vrtu brinuo za južne egzote + kaktuse, a kasnije sam više prešao na terenska istraživanja samoniklih divljih sukulenata + podivljalih egzota kod nas i širom Sredozemlja (Turska - Španjolska). Južne egzote za 4 zbirke sam većinom dobavljao razmjenom, prije u Jugoslaviji najviše službeno iz inozemnih botaničkih vrtova, ali odnedavna nakon rata je to već teže i skoro je prestalo zbog birokratske gnjavaže fito-certifikatima.

Zbog nepovoljnih uvjeta u skučenom centru Zagreba i kod burno-presoljene Baške, prije rata sam se malo bavio palmama i u mladosti sam imao samo običnu datulju (promrzla) i Trachycarpus nanus (ukraden), tako da i sada dosta naučim iz Palmapedije. Uz novije opće zatopljenje, tek pred dvadesetak godina sam ih počeo više uzgajati u novim zbirkama kod Crikvenice i najviše pod staklom u Sesvetama, pa ih sad imam desetak vrsta većinom mladjih (najveće su mi Tr.fortunei i Ph.canariensis), a ostale veće su npr. Cordyline, Yucca, Dracaena, Beschorneria, ...itd.  
« Zadnja izmjena: Studenoga 30, 2011, 05:09:16 prijepodne od Sedum »
Wiki-FLORA JADRANA (primorsko i otočno bilje, sukulenti i južni egzoti):  http://wwtrade.org/Hrvatski/index.php/WikiFlora_Jadrana

Offline Henoh

• Administrator
Odg: Naknadni pozdrav seniora
« Odgovori #1 u: Studenoga 30, 2011, 10:01:27 prijepodne »
Poštovanje Sedum. Da su iza Vas godine iskustva, terenskih istraživanja i najviše akademsko usavršavanje vidi se i iz načina pisanja i sadržaja Vaših priloga. Samim time podiže se i kvaliteta i edukativnost foruma. Istina bila je jedna iznimka s kojom se nisam slagao jer za nju, na žalost cijele palmoljubive zajednice, nisam uspio pronaći potvrdu u znanstvenoj literaturi o postojanju Phoenix X sizaya Saakow, no generalno ostaje ono što sam napisao gore.

Znajući da ste boravili dosta po terenima i da Vam je dobro poznata stručna i znanstvena literatura o suptropskom bilju postavio sam nedavno upit u temi C. humilis (dio teksta dolje) pa ako imate nekih podataka molio bih da napišete nešto u toj temi.

Dubrovačko područje je nekad imalo autohtone C. humilise prema navodima Luje Adamovića na otoku Lokrumu. Prvotno sam bio sumnjičav u ove tvrdnje, ali nakon što je Branimir stavio link na knjigu od Theophrastusa koji je opisao i staništa C. humilisa na istočnom Mediteranu gdje ga danas nema onda mi se čini sasvim moguće da se do nekog doba održao i na južnom Jadranu. Kozarstvo je jedan od mogućih odgovora zašto je nestalo C. humilisa na nekim područjima, moguće uz kombinaciju nekih ekstremnih zima koje su se javljale jednom u stoljeću. Ostaje pitanje zašto C. humilis ponovno ne zauzima područje koje mu klimatski odgovara, a koje je prema nekim izvorima očito nastanjivao. Dok P. canariensis vrlo lako bježi u prirodu, ili u okolici Opatije, Lovrana T. fortunei, s C. humilisom to izgleda ne ide tako lako.
Volio bih ako ima netko podataka (i slika) s naše obale koji bi dokumentirali bijeg C. humilisa iz kultivacije u prirodu da ih podijeli s ostalima.
Sedum, imate li Vi kakvih podataka s Vaših terenskih radova ili literature?

« Zadnja izmjena: Studenoga 30, 2011, 10:02:21 prijepodne od Henoh »
'Mediteran kakav je nekad bio'

Offline Sedum

• Brahea
  • *
    • Wiki-Flora Jadrana
« Odgovori #2 u: Studenoga 30, 2011, 17:08:05 poslijepodne »
U vezi divljega/podivljalog Chamaerops-a sam sada odgovorio u pripadnoj temi pod naslovom Chamaerops humilis, jer bi ovdje u offtopicu 'Pozdravi' malo njih to pročitalo pa tu nije svrsishodno o njemu razglabati.
Wiki-FLORA JADRANA (primorsko i otočno bilje, sukulenti i južni egzoti):  http://wwtrade.org/Hrvatski/index.php/WikiFlora_Jadrana

Offline idgie

• Phoenix
  • *
  • Spol: Ženski
« Odgovori #3 u: Prosinca 01, 2011, 20:02:05 poslijepodne »
poštovanje, ako smijem reći, barba sedum i od mene,
stvarno impresivno predstavljanje, ovaj forum još više vrijedi uz vas

Offline alias

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #4 u: Prosinca 03, 2011, 19:12:09 poslijepodne »
Poštovanje Sedume, drago mi je da na forumu postoji jedan član kojeg mogu pitati o egzotama na Krku  :icon_mrhappy:
Ovu wiki-floru Jadrana ste vi sami pisali?
Carpe diem

Offline Sedum

• Brahea
  • *
    • Wiki-Flora Jadrana
« Odgovori #5 u: Prosinca 03, 2011, 20:54:22 poslijepodne »
Wiki-flora Jadrana je najvećim dijelom skraćena kompilacija na jednom mjestu iz dosad postojeće razne literature nabrojene na kraju svakog posta (poglavlja), čiji su podaci većinom još naknadno provjereni direktno na našim terenima, a manjim dijelom su to originalni novi nalazi. U tom sam bio jedan od koautora sa više profesionalnih suradnika za pojedine grupe bilja, ili za pojedine dijelove primorja i otočne skupine.