Evo da upitam malo za mišljenja i tu. Imali smo 4 prekrasna T. fortuneia (barem ja mislim da su T. fortunei, pokojni dida ih je još zasadadio što znači da su stare barem koliko i ja, znači nekih 39-40 godina

)
Prije jedno dvije godine je jedna nastradala preko zime pa smo ju otpilili (vidi se na slici dolje desno kod tende (znat će riječani, baš se jako puno T. fortuneia smrznulo/osušilo pred jedno dve, možda tri godine). Ne znam zašto, ove moje su prezimjele i puno gore zime, jednom je bilo -17 sa sjeverne strane kuće, cijevi od vode su nam popucale i palmama ništa nije bilo (doduše palme su na južnoj strani).
Ali uglavnom, nastradale se su i ove druge tri. Još su žive *kuc kuc* i sad baš malo gledam, ova desna se ko da malo oporavila u zadnjih par mjeseci, ova lijeva je još uvijek skroz u šoku (i jako me ljute ljudi koji ih namjerno tako "šišaju", ali ajde...). Ono, ostavi dva koplja i poreže sve drugo. Ne znam, meni to grdo.
Uglavnom, moje trenutno ovako izgledaju:

Mislite da će se i ova lijeva oporaviti? Iako baš današ guglam životni vijek i kaže gugl 40-50 godina :/ Znači lagano su i na odlasku. A visoke su ko kuća.

Evo slikano odozgo, s drugog kata/potkrovlja:

Sjećam se do prije nekoliko godina smo stalno čupali klijance, sad mi se čini da zadnjih par godina nisu niti cvjetale.
Nego, pitanja i prognoze: Ne znam što s njima kad im napokon dodje vrijeme... Otpiliti? Baš mi i nije neka sreća, eventualno neku vazu gore i mozda par Tillandsia pokačit ako uspijem nabavit :D Pokušat iskopat i zasaditi nove (malo gledam po forumu, navodno sad ima i nekoliko različitih fensi smensi kultivara). Ali ono, imam već koju godinu pa si malo razmišljam. Ima li smisla saditi nove koje bi nadomjestili ove (a i di?). Ili čekati da im prirodno dodje vrijeme pa onda razmišljati što i kako s njima. Samo što im je korjen barem 2 metra pod zemljom. Cijeli ovaj pravokutni dio s lijeve strane je naknadno nadozidan, visine nekih metar i pol i onda je nadosipana zemlja (uz deblo palmi). Tako da će vađenje biti noćna mora, ako ne i nemoguće. A i samo zasadit novog T. fortuneia tik uz ovog mi je nekako glupo.
Ne znam, razmišljam na glas, volio bih čuti što druge misle.
(I da, vrt ko vrt baš i nije neka sreća ovo ljeto). Bio je travnjak s jezercem, pa tropska džungla, sad su dva pomidora zasadjena xd. Ali manje bitno, malo razmišljam o "hardscapeu". Lako ponovno pobacam par lukovica canni i nabavim neku alo/colocasiu. (Ima netko colocasiu kakvu? :D) One su mi isto tiha patnja. Od kultivara do onih jestivih što ima po azijskim restoranima (osim tu kod nas valjda, a i taj korjen bih rado posadio).