Autor Tema: Moj mini kutak  (Posjeta: 2705 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline vrtlarko

• Washingtonia
  • *
  • Spol: Muški
    • Email
Odg: Moj mini kutak
« Odgovori #15 u: Prosinca 19, 2013, 13:18:48 poslijepodne »
To je takva viseća forma ružmarina, ako ti je obični ružmarin prezimio vani, vjerojatno će i ovaj. Lovor bi mogao usješno rasti vani kod tebe ako si u mikroklimatski povoljnijem dijelu Zagreba, u ovoj temi http://palmapedia.com/index.php/topic,684.0.html se opširno raspravljalo o tome koji zagrebački kvartovi imaju povoljnu mikroklimu. Budući da ti je cikas dosta velik mogao bi ga posaditi vani u dvorište, naravno uz dogrijavanje zimi, kao što to uspješno radi Scalar.

Hvala vam na linku, eto bas malo prolistah budem jos detaljnije sve procitao  :thumb_up:  pa zapravo nebi ja to u Zagrebu sadio nego u Čazmi, tu nemam bas vrta i zelenila u svom vlasnistvu, ali tamo u vikendici imam 2000 m2 cistog zelenila, bez asfalta ... i tamo je nasa oaza mira

tamo su posadjene lavande, ruzmarin, smokva itd. budem malo slika postavio

imamo viziju nekom nadzemnog kamenjara posto nema prirodne padine, da se kaskade neke naprave jer je sve ravno ko slavonija hehe, pa bi voljeli da taj ruzmarin ima funkciju svog imena, tj da visi i da se spusta prema zemlji

Imam i ja takvu visecu formu ruzmarina,kao i onu normalnu. Moja mama svake godine pred zimu unosi u garazu u kojoj je uzasno hladno i predivno joj raste,a moj necak ima dva ogromna grma posadjena tik uz kucu i nikada mu se nisu smrznuli. Dakle,i lovor i ruzmarin mogu i kod nas na kontinentu preziviti vani...na proljece van sa njima :wink:

Imali smo u Zagrebu tu uz kucu posadjen ruzmarin star nekih 10tak godina, prekrasan je bio ... Deda ga je svakodnevno njegoval, obrezival i napravio je krasnu stablasicu od njega (probat cu nac sliku) ma divota ga je za vidjet bilo ... i ove zime poveca kolicina snjega sa krova pala, direkt na njega... raskolilo ga po sredini i nije mu spasa vise bilo potrgalo ga cijelog, bas smo zalosni bili ...

Offline vrtlarko

• Washingtonia
  • *
    • Email
« Odgovori #16 u: Prosinca 19, 2013, 14:04:06 poslijepodne »
malo iz vrta vikendice

jedna pendula mala dobivena za rodjendanski poklon, jedno 4 godine je zivjela u zagrebu u tegli na balkonu, al smo ju preselili i preporodila se

zanemarite auto gumu  :icon_mrhappy: :icon_mrhappy: to stoji zadnjih 20tak godina, deda je oko cvijeca stavljao da korov ne zarasta u njih(trenutno stite boreke), maknut ce se, jel idu male polu oblice okolo (home made u priremi su)  :thumb_up:

lavanda koju naprosto obozavamo, kad se u vecernjim satima sjedi u vrtu i pijucka pice, a ona mirisi i mirisi ... dva puta mi je ove godine cvijetala

Jos jedna, frisko posadjena

Inace imamo sve ukupno nekih 9 lavanda razlicitih posadjenih ... neke su starije neke mlade, neke na testiranju

(bijela, spanjolska, francuska, lavandin, lavanda original ... ) moram nac slike sa fotica, di je ljepo sve slikano

Smilje

Malo ruza

Offline Xenon

• En Taro Adun
  • Global Moderator
« Odgovori #17 u: Prosinca 19, 2013, 14:27:14 poslijepodne »
Xenone hvala na odgovoru, ali jel mi mozete konkretno reci sta se odnosi na svijetlost, dal to znaci da mora bit uz prozor i prakticki da sunce ako je na zapadnoj strani stana direkt cijelo popodne tuce u nju, ili je dovoljno da nije u nekom kutu prostorije di slabije dolazi svijetlost ?? I ovo toplo hladno, predpostavljam da se na toplo misli na grijanu prostoriju, posto se trenutno nalazi u haustoru zgrade, i nije bas toplo al nije ni direktna zima kao vani ... vidjet cemo hehe ... nakon svega kaj je prezivjela bude i ovu zimu, a na proljece cemo razmisljat sta dalje ... uglavnom svaki savijet kao vas je hvale vrijedan pogotovo meni tutleku za ovu vrstu biljka  :thumb_up:

Idealno bi bilo puno sunce po ceo dan, ali ako joj ne mozes obezbediti takve uslove, ostavi je tu gde jeste, bolje joj je tu nego u stanu gde se greje.

Svaka biljka je evoluirala za neko staniste, pa tako i C. revoluta. Na arhipelagu Ryukyu sa koga ova vrsta potice, klima je preko zime blaga (15-20 C) i suva (sa puno sunca), a zemljiste je rastresito i kiselo (ph 5-5.5) sa dosta mikroelemenata, dok su leta vruca i vlazna. U nasoj kontinentalnoj klimi, za revolutu se najbolje pokazalo direktno sunce uz puno zalivanja preko leta i hladna (ali ne ispod 0) prostorija preko zime.
USDA zone: 7b/8а
AHS heat zone: 6
Average temperature: 13.6°C
Annual precipitation: 722 mm

Offline vrtlarko

• Washingtonia
  • *
    • Email
« Odgovori #18 u: Prosinca 19, 2013, 14:32:52 poslijepodne »
eto konacno kvalitetnog odgovora, hvala vam kolega Xenon  :thumb_up: ... malo cital po internetu, i svatko ima svoje misljenje, neki tvrde moze van neki ne, uglavnom poslusat cu vas i tako ce bit ..  :wink:

Offline palmofan

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #19 u: Prosinca 19, 2013, 19:24:27 poslijepodne »
Može vani i na kontinentu, ali dakako sam uz dobro napravljenu zaštitu i obavezno dogrijavanje.
USDA zone: 7a

Offline Xenon

• En Taro Adun
  • Global Moderator
« Odgovori #20 u: Prosinca 20, 2013, 00:20:33 prijepodne »
Kao sto rece Palmofan, moze vani uz opseznu zastitu sa dogrevanjem, dok na Jadranu moze i bez toga.
USDA zone: 7b/8а
AHS heat zone: 6
Average temperature: 13.6°C
Annual precipitation: 722 mm