U pravilu ne bi tribalo bacati prihranu ako ne znamo čega fali u zemlji,odnosno ,tribalo bi napraviti analizu tla ili lista za vidit čega u tlu fali,pa onda uzeti odgovarajuće gnojivo,i po stablu baciti toliko kila prema veličini stabla.Nije uputno stalno bacati iste količine,naročito ako su i omjeri pogrešni,nije svaku godinu bio isti urod,nije svaku godinu bilo isto kiše,nije svaku godinu palo jednako pijeska iz Sahare,niti su čoci jednako balegali oko maslina.Savjeti koji se mogu čuti su načešće grubo uopćeni,nitko ne govori o tome da nije isto da li se gnoji crvenica ili ilovasta zemlja,pjeskulja ili kamenjar,ne spominje se ni veličina stabala,ni to da li je teren zatravljen ili gol,omjeri i kile su uvijek isti.Slabo se priča o stajnjaku ili kakvoj drugoj organskoj prihrani.Sad je pravo vrime za razbacat gnojivo,ovčje,kravlje,kokošje,kominu,humus,šta bilo da bilo dobro je,pomaže stablu da prirodno živi,da bude zdravo i uredno plodonosi.U takvoj prihrani ima i N i P i K,i svih drugih mikro elemenata.Samo,danas se sve voli na brzinu,lakše je razbacati dvi vriće umjetnog nego prikolicu stajnjaka.Umjetno gnojivo bi tribalo biti samo nadopuna organskoj gnojidbi!
Ako niste u mogućnosti raditi sa stajnjakom,onda predlažem da bar tlo oko maslina dobro zatravite travama i djetelinama,košnjom kojih će te maslini osigurati dobar dio organske gnojidbe.Ujedno se omogućava i razvoj mikorize,kao i faune u tlu koji će razgraditi biljni materijal i učiniti ga dostupnim maslini.Na taj način maslina dobija i dobar dio potrebnog ugljika,o kome se jako malo govori.
Često čujem jadikovke maslinara koji govore-A što mi neće masline rode,bacija sam im kana,bacio sam npk,bacio uree,a one ništa,jedva par kila po stablu?I od viška može biti štete,ne samo u kombinaciji sa ledom,može se odraziti na urod,na zdravlje stabla,uspredimo to sa hiper-vitaminozom kod ljudi,to je gore nego avitaminoza,teže je isprati višak vitamina iz organizma nego dodati koliko fali,isto je i sa maslinom sa pretjeranom gnojidbom,teško je izvaditi višak iz tla i iz masline.Zato preporučam svakom da bazira uzgoj na gnojidbi organskim hranivima,umjetno tek za dodatnu prihranu,masline će biti zdrave,ulje će biti bez kemijskih primjesa