Autor Tema: Maslina (Olea europaea)  (Posjeta: 659565 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Ahmet

• Washingtonia
  • *
  • Spol: Muški
    • Moja kasaba na www.pljusak.com
    • Email
Odg: Maslina (Olea europaea)
« Odgovori #225 u: Svibnja 18, 2008, 20:26:27 poslijepodne »
Prošle godine je proljeće ranije krenulo a i zima je bila topla tako da je normalno da ove godine kasnije cvjetaju. Ja do sada nisam priznajem pratio kada moje masline počinju sa cvatoma, a moram i sam sebe demantirati jer ni moje nemaju još otvoreni cvijet, mislio sam još prije da su krenule, ali nisam obračao pažnju na otvoreni cvijet... :icon_mrhappy:

Slikat ću ih ovoh dana, mislim da će vrlo brzo krenuti sa cvjetanjem jer su pupoljci onako veliki i nabubreni

Ne mogu reći za zimu kod mene da je bila strašno jaka. Osim one jedne noći s prilično "minusa" ispod nule, ostatak je bio relativno blag. Problem je više u tome da nije bilo puno sunca. Kad su 23.03 počele one kiše, trajale su gotovo mjesec dana. Pravi potop. Samo u četvrtom mjesecu je palo preko 200 litara kiše što je odlično, ali bi bilo još bolje da su se izmjenjivali sunce i kiša.

Ako uzmemo da maslini treba za zriobu od cvatnje do berbe cca 150-160 dana, onda ću ja ove godine brati masline polovicom jedanaestog mjeseca. :o(
« Zadnja izmjena: Svibnja 18, 2008, 20:36:01 poslijepodne od Ahmet »
Ahmet Čabarabdić
Burekdžinica i ćevabdžinica "Donji Zagon"

Napomena: ćevape pečemo na ćumuru od bukovog drva i dostavljamo preko interneta

Vrijeme u mojoj kasabi: http://pljusak.com/poljane/wx.htm

Offline porat

• Jubaea
  • *
    • Email
« Odgovori #226 u: Svibnja 19, 2008, 11:31:57 prijepodne »
Ahmet, masline ti izgledaju baš lijepo i zdravo   :sretan: !
Stvarno je neobično kako ova mala cvate, moje 2 posađene lani sada, pretpostavljam, imaju 3,4 godine i još nemaju resica.
DRNIŠ:
USDA zone: 8b (prema 8a)
Prosječna godišnja apsolut. min. temp.:  -9,4°C
Apsolutna minimalna temperatura:        -16,1°C - 1985. g.
(razdoblje od 1961. g. do 2010. g.)
Godišnja prosječna temperatura:           13,0°C
Ukupna godiš. količina padalina:      oko 900 mm

Offline Ahmet

• Washingtonia
  • *
    • Email
« Odgovori #227 u: Svibnja 19, 2008, 12:01:51 poslijepodne »
Ahmet, masline ti izgledaju baš lijepo i zdravo   :sretan: !
Stvarno je neobično kako ova mala cvate, moje 2 posađene lani sada, pretpostavljam, imaju 3,4 godine i još nemaju resica.

I mene je to iznenadilo, ali sjećam se da je u jednom broju časopisa Maslina bila slika dvogodišnje levantinke koja je bila krcata ploda po glavnoj, vodećoj okomitoj grani. Očito im je to osobina da tako rano prorode.
Ahmet Čabarabdić

Offline Veruda

• Administrator
« Odgovori #228 u: Svibnja 19, 2008, 16:49:25 poslijepodne »
Evo i mene sa slikama od danas iz maslinika

Cvijet samo što nije krenuo

Red Bjelica i red Leccina (razlika u krošnji i urodu me natjerala da nikada više ne sadim Leccine)

U prvom planu su manje Oblice...

I mala Levantinka puna pupoljaka, prošle godine je lijepo rodila..

Offline porat

• Jubaea
  • *
    • Email
« Odgovori #229 u: Svibnja 19, 2008, 17:13:26 poslijepodne »
Super su ti masline  :sretan:!
Što se leccino nije pokazao dobar kod tebe?
DRNIŠ:

Offline Veruda

• Administrator
« Odgovori #230 u: Svibnja 19, 2008, 17:19:47 poslijepodne »
Krošnja mu je sva nekako kržljava, visoka i grane se stalno križaju. Manje je otporan na suše i buru te ima slabiji urod i podložniji je na maslinovu mušicu. Uglavnom, po meni nije za ovu klimu južne Istre...

Offline porat

• Jubaea
  • *
    • Email
« Odgovori #231 u: Svibnja 19, 2008, 17:23:24 poslijepodne »
Znam da se ni u Dalmaciji nije pokazao dobar jer je tlo uglavnom škrto, a padalina premalo za tu sortu. Ljudi su ga nekritički sadili jer su se sadnice iz Italije dosta uvozile i nisu bile skupe. U Istri ga dosta sade. Vjerojatno je bolji malo u unutrašnjosti gdje je tlo bogatije, a padalina nešto više.
DRNIŠ:

Offline Ahmet

• Washingtonia
  • *
    • Email
« Odgovori #232 u: Svibnja 19, 2008, 19:11:40 poslijepodne »
Evo i mene sa slikama od danas iz maslinika

Cvijet samo što nije krenuo

Bok Veruda.

Maslina krcata pupoljaka koji samo što se ne otvore na prvoj slici je bjelica? Pretpostavljam to na osnovu spiralno uvijenih listova. Stvarno ju je lijepo vidjet.  :icon_joy: Ako ujutro stignem, slikati ću neku od mojih istarskih bjelica pa ćeš vidjet koliko su moje "zaostala u razvoju". Sutra imam jednu turneju na relaciji Poljane - Zg - Baška - Poljane pa ću usput vidjeti i u kojem su stanju masline na Krku. Po pričanju moje punice, mislim da su u sličnom stanju kao tvoje.

A što se tiče sorte leccino... Imaš pravo, i kod mene rastu svakako te njihove grane, ali bilo bi mi žao da ih nemam. Već sam spomenuo kako su odlično ispale konzervirane. Daleko najbolja sorta po ukusu. Ove godine ću valjda isprobati i ascolanu koja je isto navodno dobra za konzerviranje.

Pozdrav.
« Zadnja izmjena: Svibnja 19, 2008, 19:15:44 poslijepodne od Ahmet »
Ahmet Čabarabdić

Offline Veruda

• Administrator
« Odgovori #233 u: Svibnja 19, 2008, 19:31:14 poslijepodne »
Da Ahmet, radi se o istarskoj bjelici. Imaš dobro oko svaka čast  :wink:

Offline Ahmet

• Washingtonia
  • *
    • Email
« Odgovori #234 u: Svibnja 20, 2008, 17:17:23 poslijepodne »
Da Ahmet, radi se o istarskoj bjelici. Imaš dobro oko svaka čast  :wink:

Pred malo sam stigao iz Baške gdje sam malo bacio oko na par maslina u Baški o kojima vodim brigu. S cvjetanjem će početi za koji dan. Samo nek grane sunce i sve će se žutiti od cvjetova. Toliko pupoljaka koliko sam vidio na jednoj maslini sorte Ascolana nisam nikad vidio. Nek se i 2-3% cvjetova oplodi i neće punica znati što će s maslinama. :o) Nažalost, nisam uzeo foto tako da slike nemam.

I sorta leccino i ascolana su u istom stadiju kao tvoje masline.
Ahmet Čabarabdić

Offline porat

• Jubaea
  • *
    • Email
« Odgovori #235 u: Svibnja 20, 2008, 19:21:25 poslijepodne »
Ahmet, imam prijatelja koji je rodom iz Baške i po njegovom pričanju u Baški ima malo maslina. Da li je to tako, jer po temperaturama bi trebale rasti bez problema. Problem može biti senjska bura koja se u Baški ite kako osjeti i vjerojatno zna donijeti i posolicu, ali na stranama baščanskog polja, malo uvučeno od mora, vjerujem da ima odličnih lokacija?
DRNIŠ:

Offline Ahmet

• Washingtonia
  • *
    • Email
« Odgovori #236 u: Svibnja 20, 2008, 20:02:32 poslijepodne »
Ahmet, imam prijatelja koji je rodom iz Baške i po njegovom pričanju u Baški ima malo maslina. Da li je to tako, jer po temperaturama bi trebale rasti bez problema. Problem može biti senjska bura koja se u Baški ite kako osjeti i vjerojatno zna donijeti i posolicu, ali na stranama baščanskog polja, malo uvučeno od mora, vjerujem da ima odličnih lokacija?

Imaš pravo. Baška nije baš neki raj za masline upravo zbog bure i posolice. Ipak, ima mjesta gdje masline sasvim solidno uspijevaju. Što se ide dalje od mora, uvjeti su im bolji.

Najstarije masline u Baški se mogu vidjeti uz put prema lokalnom groblju (130 m/nm). To je padina okrenuta prema jugu i kako-tako zaklonjena od direktnih udara bure. Zadnjih 15-tak godina ljudi masovno sade masline bliže samom mjestu i za sad izgledaju sasvim solidno.
Ahmet Čabarabdić

Offline porat

• Jubaea
  • *
    • Email
« Odgovori #237 u: Svibnja 20, 2008, 20:14:37 poslijepodne »
Ahmet, pogledaj link sa grančicom velike masline koja raste u samom centru Pariza  :sretan:!

http://palmapedia.com/index.php?topic=600.msg13902#new
DRNIŠ:

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #238 u: Svibnja 21, 2008, 17:56:34 poslijepodne »
Ahmet, masline ti izgledaju super i zdrave su  :sretan: a imaš i pomoć "terminatora skorovača". Prvom prilikom šaljem slike  moje oblice i leccina
'Mediteran kakav je nekad bio'

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #239 u: Svibnja 23, 2008, 18:35:31 poslijepodne »
    Stručnjaci Instituta za agrokulturu Sevilja iz Španjolske su u Ivajlovgradu u Bugarskoj bili u radnoj posjeti kako bi ustanovili je li moguće komercijalan uzgoj masline na tom području Bugarske. Lokalni predstavnik općine im je tom prigodom pokazao stabla masline po vrtovima stanovnika. Uvjerili su se da postoje mogućnosti uzgoja masline na tom području prema stablima koja rađaju. Kao primjer navedena je maslina u vrtu izvjesnog Dime Bobotilova koji je još prije 1970 među prvima posadio sadnicu masline donesenu iz područja Sandanski. Gosti iz španjolske su kod Bobotilova kušali masline i raspravljali o konzerviranju plodova. (moj slobodni prijevod) Vidi izvorni bugarski tekst na http://www.rodopipress.com/2006/10/10/maslini/
U jednom drugom tekstu o istim tim agronomima iz Španjolske (10 mj. 2007.) da su bili u rejonu Sandanski i da su predvidjeli dopremanje između 5000-15000 sadnica masline "specijalne vrste koja izdrži mraz do -22 stupnja"  :misli:
vidi na http://journey.bg/news/?&ntype=1&country=1&city=1773&year=2007&news=25416
Izgleda da Kiril Donov i nije otkrio nešto specijalno...masline se tamo uzgajaju sporadično i od prije...a ovo bi bile neke španjolske sorte koje bi sadili....

Na jednom bugarskom forumu sam našao da u Ivajlovgradu imaju dosta nasada masline http://forum.all.bg/printthread.php?Cat=&Board=history&main=372482&type=thread

Na bugarskoj wikipediji http://bg.wikipedia.org/wiki/Olea spominju područja gdje imaju pojedinačna stabla masline: У нас може да вирее единствено В Ивайловградско, Пловдивско - полите на Родопите и Петричко, както и по Черноморието, но само на защитени от вятър места. Издържат до -15°С. dakle gradovi i okolica Ivajlovgrada, Plovdiva, na Rodopima i na crnomorskoj obali na zaštićenim mjestima od vjetra...izdržava do -15 stupnjeva

i na službenim stranicama grada http://www.ivaylovgrad.org/modules.php?name=Content&pa=showpage&pid=5 spominju da imaju uvjete za uzgoj masline

U južnoj Bugarskoj imaju selo koje se zove Маслиново / Maslinovo u općini Хасково / Khaskovo...ime mu možda svjedoči o prisutnosti masline na tom području ili da je bilo barem nekad tamo.

ima nešto i po bugarskim forumima ...slika jedne masline u Bugarskoj selo Varvara područje Strandža (južni dio Bugarske prema Crnom Moru i granici s Turskom) http://friends.noxis.net/images/Strandja-Varvara-2008/IMG_0014.jpg
'Mediteran kakav je nekad bio'