Autor Tema: Maslina (Olea europaea)  (Posjeta: 643482 vremena)

0 Članova i 6 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline Ahmet

• Washingtonia
  • *
  • Spol: Muški
    • Moja kasaba na www.pljusak.com
    • Email
Odg: Maslina (Olea europaea)
« Odgovori #330 u: Rujna 30, 2008, 05:31:47 prijepodne »
Uff, dobro si to isplanirao... To si kupio onu bijelu prozračnu foliju? S tim sam ja pretprošle godine ogrnuo mandarine u vrijeme kad je bilo najavljeno najhladnije vrijeme. Čim je hladnoća prošla, ja sam tu zaštitu maknuo i poslije su bile bez ikakve zaštite. Smrzla se bila samo jedna mlada grana koja nije stigla odrveniti prije tog vala hladnoće.

Kako kod tebe izgledaju ovogodišnje grane i listovi? Jesu li grane odrvenile, a listovi postali čvrsti i kožasti?

Istina, postoji još jedna razlika između mog i tvog slučaja, osim puno hladnije klime. Meni je to sve uz kuću pa mi nije problem brzo reagirati.

Mislim da će to što si nabrojao biti dovoljna zaštita i da maslinama neće naškoditi dugotrajna zamotanost folijom.
Ahmet Čabarabdić
Burekdžinica i ćevabdžinica "Donji Zagon"

Napomena: ćevape pečemo na ćumuru od bukovog drva i dostavljamo preko interneta

Vrijeme u mojoj kasabi: http://pljusak.com/poljane/wx.htm

Offline Ahmet

• Washingtonia
  • *
    • Email
« Odgovori #331 u: Listopada 01, 2008, 11:50:19 prijepodne »
Ljudi, u kojem su vam stanju masline? Veruda? Netko južnije? Kad planirate berbu?
Ahmet Čabarabdić

Offline franceska

• Jubaea
  • *
  • Spol: Ženski
« Odgovori #332 u: Listopada 01, 2008, 13:35:23 poslijepodne »
Moji koncem 10 mjeseca za sada ako ne promijene!
Veci dio koji je zalijevan ce urod biti fenomenalan, i po kvaliteti su odlicne kazu.
A jedan dio iz Vodnjana koji nije bio zalijevan je srednja zalost, onako dobre rekla bih ja, mom starom moram uvijek malo oduzet.

Offline Veruda

• Administrator
« Odgovori #333 u: Listopada 01, 2008, 14:55:07 poslijepodne »
I kod mene se očekuje berba negdje u zadnjem tjednu ovog mjeseca. Kao što sam već napisao sve masline su zaljevane oko 4-5 puta tjekom "bezkišnog" 7. i 8. mjeseca tako da su sve super i imamo obilan urod, osim Leccina koje su jedva pregurale ovu ljetnu sušu i unatoč zaljevanju se plod bio opasno smežurao i napdnut je maslinovom mušicom. Leccino nije za jug Istre po meni, nikako....

Offline Ahmet

• Washingtonia
  • *
    • Email
« Odgovori #334 u: Listopada 01, 2008, 15:14:53 poslijepodne »
I kod mene se očekuje berba negdje u zadnjem tjednu ovog mjeseca. Kao što sam već napisao sve masline su zaljevane oko 4-5 puta tjekom "bezkišnog" 7. i 8. mjeseca tako da su sve super i imamo obilan urod, osim Leccina koje su jedva pregurale ovu ljetnu sušu i unatoč zaljevanju se plod bio opasno smežurao i napdnut je maslinovom mušicom. Leccino nije za jug Istre po meni, nikako....

Tako sam i ja zalijevao 5-6 puta. Potrošio bih 2-3 sata na zalijevanje maslina. Srećom, kod mene ove godine nema ni traga maslinovoj muhi. Na nekoliko sam mjesta našao neke gusjenice koje ruju po plodu i izbacuju izmet na površinu. Mogla bi to biti treća generacija jasminovog moljca, ali šteta je zanemariva.

Što se leccina tiče... Najzastupljenija je sorta u mom masliniku i primjetio sam ogromne razlike u veličini ploda među pojedinim stablima. Ima stabala s krupnim plodovima, ali ima i onih s tako sitnim da me strah da će propadati kroz rupe na kašetama kad ih budemo brali.

S druge strane, svojevremeno mi se žalio jedan maslinar iz Dalmacije da su mu masline sorte pendolino sitne kao ovčji brabonjak.  :wink: Kod mene je sorta pendolino jako lijepa, krupna i zdrava. Oblice i ascolane su isto tako krupne i zdrave. Sve u svemu - ja zadovoljan.
Ahmet Čabarabdić

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #335 u: Listopada 01, 2008, 18:49:14 poslijepodne »
Kako vam se čini situacija s Istarskom bjelicom. Do njezina branja ima još podosta vremena, pa bi ove kiše mogle pomoći u nalijevanju ploda. Njezine reakcije na sušu? Ako mi Oblica i Leccino budu lijepo prezimile uz zaštitu planiram i Istarsku bjelicu uvesti u kolekciju.
Sad sam baš naišao na podatak da Istarska bjelica na kratko razdoblje od 2 do 3 dana izdržava temperature od -15 stupnjeva
« Zadnja izmjena: Listopada 01, 2008, 20:34:05 poslijepodne od Henoh »
'Mediteran kakav je nekad bio'

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #336 u: Listopada 05, 2008, 21:27:31 poslijepodne »
Kako kod tebe izgledaju ovogodišnje grane i listovi? Jesu li grane odrvenile, a listovi postali čvrsti i kožasti?

Masline su još u vegetaciji i izbacuju nove listove, oni koji su prije izrasli su otvrdnuli i čvrsti su. Grane još nisu odrvenile, neke jesu, ali većina nije

Samo da prijavim da sam vidio dvije masline na Badelovom brijegu-Sesvete koje rastu vani. Po njihovom izgledu rastu bar godinu ili dvije u vanjskim uvjetima (neorezane su i pomalo zapuštene). Snimit ću ih prvom prilikom

Offline Ahmet

• Washingtonia
  • *
    • Email
« Odgovori #337 u: Listopada 06, 2008, 07:22:17 prijepodne »
Kako vam se čini situacija s Istarskom bjelicom. Do njezina branja ima još podosta vremena, pa bi ove kiše mogle pomoći u nalijevanju ploda. Njezine reakcije na sušu? Ako mi Oblica i Leccino budu lijepo prezimile uz zaštitu planiram i Istarsku bjelicu uvesti u kolekciju.
Sad sam baš naišao na podatak da Istarska bjelica na kratko razdoblje od 2 do 3 dana izdržava temperature od -15 stupnjeva

Istarska bjelica je sigurno jedna od najizdržljivijih sorti kad se govori o niskim temperaturama, ali bjelica jako kasno dozrijeva. Ako misliš konzervirati ih kao crne masline - onda ćeš se načekati i možda nećeš dočekati pošto će ih smrznuti neki rani mraz .

Kod mene je njena zrioba to negdje sredinom 11-tog mjeseca. Ove godine možda bude ranije jer mi se čini da su sve sorte naprednije nego prošle godine. Ipak, ja neću čekati optimalno vrijeme za branje bjelice jer će mi druge sorte već biti dobrano zrele za branje. Rano ubrana bjelica dati će mi manje ulja, ali će biti pikantnije, a to svi mi u kući volimo.
Ahmet Čabarabdić

Offline franceska

• Jubaea
  • *
  • Spol: Ženski
« Odgovori #338 u: Listopada 06, 2008, 16:13:32 poslijepodne »
Da dobro je napisao ahmet, problem je dozrijevanje ploda,
prosle godine, sam jednu koja je bila u vazu, drzala dok plodovi nisu sazrijeli,
ne sjecam se bas vise, ali mislim da sam je negdje sredinom 12 stavila u hodnik, dok plodovi jos nisu bili smrznuti,
totalno sazrijeli su sredinom 1 mjeseca! :icon_idea:

Druge vani u vrtu njih poberem kad vidim da krecu neki vezni ledeni dani, na kratkotrajni mraz se pokazala kao izdrzljiva bijelica.
Raspravljali smo o tom pitanju porodicno, i svi imaju neka razlicita misljenja, pa sam odlucila dat ih kad ih bude malo vise u Porec u institut na malo ispitivanje, da vide kako se svojstva mijenjaju pri nesto vecim hladnocama nego kod nas.

Ove godine nazalost nista, od plodova, presadivanjem su "dobile po nosu" i odbacile sve cvijetove!

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #339 u: Listopada 06, 2008, 18:52:41 poslijepodne »
Istarska bjelica je sigurno jedna od najizdržljivijih sorti kad se govori o niskim temperaturama, ali bjelica jako kasno dozrijeva. Ako misliš konzervirati ih kao crne masline - onda ćeš se načekati i možda nećeš dočekati pošto će ih smrznuti neki rani mraz .

Nije mi toliko zbog ploda, više mi je zbog neke sigurnosti da bi mogla izdržati niže temperature, a ako bude plodova super  :icon_mrhappy: jedna staklenka vlastitih maslina

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #340 u: Listopada 06, 2008, 18:55:30 poslijepodne »
Raspravljali smo o tom pitanju porodicno, i svi imaju neka razlicita misljenja, pa sam odlucila dat ih kad ih bude malo vise u Porec u institut na malo ispitivanje, da vide kako se svojstva mijenjaju pri nesto vecim hladnocama nego kod nas.

Ove godine nazalost nista, od plodova, presadivanjem su "dobile po nosu" i odbacile sve cvijetove!

Frane, ove koje spominješ ("pri nesto vecim hladnocama nego kod nas.") su u Medulinu ili u Njemačkoj?

Offline palmofan

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #341 u: Listopada 06, 2008, 19:15:58 poslijepodne »
Rano ubrana bjelica dati će mi manje ulja, ali će biti pikantnije, a to svi mi u kući volimo.
Čuo sam da su prije ljudi brali masline tek kad bi skroz pocrnile a da se danas preporuča da se beru dok se još zelene jer je ulje navodno zdravije. Ima li istine u tome?
USDA zone: 7a

Offline Veruda

• Administrator
« Odgovori #342 u: Listopada 06, 2008, 19:22:22 poslijepodne »
Čuo sam da su prije ljudi brali masline tek kad bi skroz pocrnile a da se danas preporuča da se beru dok se još zelene jer je ulje navodno zdravije. Ima li istine u tome?

U Istri se tradicionalno i već dugi niz godina masline beru dosta ranije nego u Dalmaciji. Zašto je to tako, pa vjerujem da je upravo zbog onoga šta si napisao...

Offline Ahmet

• Washingtonia
  • *
    • Email
« Odgovori #343 u: Listopada 06, 2008, 19:32:24 poslijepodne »

Ima, naravno. Plod masline koji je tek počeo mijenjati boju je bogatiji polifenolima i klorofilom koji su antioksidansi te ujedno i najbolja zaštita u zaštiti ljudskih stanica od starenja. Nekad se plod maslina bralo potpuno smežuran i crn. Ulja je bilo vjerojatno najviše u takvim plodovima, ali promjene koje su nastale truljenjem pulpe masline ostavljale su teške i opore mirise u tom ulju. U modernom maslinarstvu toga više nema.

Ja ću se pridržavati uputa iz knjige Bonefačića i Žužića, a to je da masline poberem kad je jedna trećina ploda na stablu promijenila boju u plavu ili crnu (ovisno o sorti), jedna trećina bude šarena i jedna trećina zelena. Naravno, to se odnosi na branje maslina za ulje u idealnim uvjetima.
Ahmet Čabarabdić

Offline Ahmet

• Washingtonia
  • *
    • Email
« Odgovori #344 u: Listopada 06, 2008, 20:11:16 poslijepodne »
U Istri se tradicionalno i već dugi niz godina masline beru dosta ranije nego u Dalmaciji. Zašto je to tako, pa vjerujem da je upravo zbog onoga šta si napisao...

Pred nekih 5-6 godina organizirali smo moja Fata i ja jedno ocjenjivanje ekstra djevičanskih maslinovih ulja. Ocjenjivanje ulja bilo je organizirano "na slijepo". Znači, ulja su kušačima bila donošena u plastičnim čašicama označena brojevima koje smo samo mi znali povezati s originalom. Dakle, imali smo 20-tak ulja koje smo skupili po trgovinama i među sve te uzorke "podvalili" smo i ulje Fatine tete sa Šolte koje smo godinama koristili i bilo nam je "dobro".

Svega smo saznali. Točno su odgonetnuli sorte koje su najzastupljenije u pojedinim uljima kao i njihovo porijeklo.  Već tada su nam se otvorile oči kako najveći prodavači maslinovog ulja kod nas samo prepakiravaju ulje u boce i prodaju pod svojim robnim markama. E, a kad su došli do ulja naše tete sa Šolte, pomirisali su ga i onda su oba kušača komentirali ulje kao:"Tipično naše ulje iz kamenice u konobi." Naveli su kako se jako osjeti talog iz kamenice kao i oksidacijski procesi u samom ulju. Bili smo jako razočarani time što smo čuli, ali nisu ništa slagali. To se tako tada držalo. Danas uglavnom svi nastoje imati rostfrei bačve, neki i s dušikovom atmosferom da bi se spriječila oksidacija i  to je pravi put.

Po Hrvatskoj ide izložba o maslini i maslinovom ulju u organizaciji Društva prijateljstva Francuske i Hrvatske. Tko može, neka svakako posjeti izložbu i kuša sva ta izložena ulja. Mislim da izložba ide sigurno u Zagreb i Split, ali mislim da će posjetiti još gradova.

Meni su se osobno najviše dopala ulja sorte pendolino obitelji Kocijančić iz Grožnjana i ulje MiH-a iz Poreča. Iznenadilo me i jedno ulje  iz Blata na Korčuli. Mislim da se uljara zove Blato 1991, a da je ime ulja Marco Polo. Chiavalon i Ipša su predstavili odlična ulja, ali me nisu oduševila kao ova tri spomenuta.

Svakako posjetite izložbu ako možete.

Eiiss, jesam se raspiso...  :wink:

Ahmet Čabarabdić