Autor Tema: Chambeyronia macrocarpa  (Posjeta: 10361 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Xenon

• En Taro Adun
  • Global Moderator
  • Spol: Muški
Odg: Chambeyronia macrocarpa
« Odgovori #15 u: Lipnja 13, 2008, 15:20:32 poslijepodne »
Po ovome sto o njoj pise, moglo bi se zakljuciti da bi se dobro ponasala kao kucna biljka, posto lepo izgleda, relativno sporo raste, odgovaraju joj sobne temperature i odgovara joj polusenka.

Isplatila bi se i rasadnicima, jer u pocetku brzo izbaci dovoljno listova da postane atraktivna, ali pitanje je kako se stvarno ponasa u kucnim uslovima...
USDA zone: 7b/8а
AHS heat zone: 6
Average temperature: 13.6°C
Annual precipitation: 722 mm

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #16 u: Lipnja 13, 2008, 15:27:56 poslijepodne »
Da, pitanje je kako bi joj odgovarao suhi zrak koji je pretpostavljam kod svakoga zimi tko se grije..

Offline agava

• Phoenix
  • *
  • Spol: Ženski
« Odgovori #17 u: Studenoga 04, 2008, 09:37:50 prijepodne »
Naručila sam sjeme ove palme isključivo zbog crvenog lista.Malo sam guglala i vidila da taj je taj list negdje žarko crvene boje,a negdje blijed.Jeli to ovisi o vrsti tla,podneblju ili...?

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #18 u: Studenoga 04, 2008, 10:58:32 prijepodne »
Di si naručila? Rare palm seeds ti u zadnje vrijeme i sada ima friško sjeme...tako da ti je to bila najbolja opcija.

ne da je negdje crvene boje, a negdje blijed (šta je lako moguće) nego neki varijeteti uopće nemaju novi crveni list.

Evo moje, imaju 3 lista i ove dane se primječivao crveni pigment već kod ovako male. Sad se baš i ne vidi više. Sada slikano.
Ovaj najnoviji list, pri dnu se vidi.
« Zadnja izmjena: Studenoga 04, 2008, 11:06:09 prijepodne od Pivi »

Offline Yonex

• Global Moderator
    • Email
Chambeyronia macrocarpa-Red Leaf Palm
« Odgovori #19 u: Rujna 25, 2010, 17:25:23 poslijepodne »
Zaista izgleda fascinantno!!! :shocked:

URL=http://img831.imageshack.us/i/chamac.jpg/][/URL]

URL=http://img690.imageshack.us/i/chambeyroniahookeriflam.jpg/][/URL]

U literaturi pise:Dok je mala voli hlad, a kasnije moze i na sunce, prirodno staniste su joj Kaledonske sume u Skotskoj gde ima dosta padavina, voli dobru drenazu zemlje i raste sporo ali naraste puno, cak do 20-ak metara.Dobro podnosi blaze zime i treblao bi da moze da uspeva i kod nas (uz neku vrstu zastite).Najpoznatija je po novoizbijajucim listovima crvene boje.

P.S. ovu bi trebalo imati... :thumb_up:

milka

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #21 u: Prosinca 30, 2010, 21:13:32 poslijepodne »
Čega sve nema kod tebe  :wink:
'Mediteran kakav je nekad bio'

Offline Yonex

• Global Moderator
    • Email
« Odgovori #23 u: Prosinca 31, 2010, 08:11:20 prijepodne »
dalmatiansoap  :klanjase: Mozes li opisati postupak, na koju temp. i tako to.  :icon_mrhappy: Imao sam par semenki, ali su propale sve do jedne. :icon_sad:
milka

Offline dalmatiansoap

• Global Moderator
« Odgovori #24 u: Prosinca 31, 2010, 08:22:55 prijepodne »
Najbitnije po mome mišljenju a i po dosadašnjemu iskustvu, je sjeme! Ako imate staro i nekvalitetno sjeme nema te tehnike na ovome svijetu kod koje ćete imati značajniji uspjeh kod klijanja. Ove su proklijale u relativno kratkome roku u sasvim (za naklijavanje) normalnim uvjetima.

Offline Yonex

• Global Moderator
    • Email
« Odgovori #25 u: Prosinca 31, 2010, 08:27:27 prijepodne »
Bice da je seme u pitanju kako ti kazes, narucio moj prijatelj sa rps-a i dao mi pola, njemu nikla jedna meni ni jedna, u stvari jedna je proklijala ali su je napale one bubice a nisam koristio fungicid i sve se to lepo ubudjalo...  :icon_neutral:
milka

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #26 u: Prosinca 31, 2010, 14:34:26 poslijepodne »
Naručivati sjeme koje je označeno sa new, znači da je tek došlo i najvjerojatnije je svježe. mislim na rps.
Ja sam imao sjeme chamb. macro. sa rps-a i koliko se sječam svako je proklijalo.
Klijaju brzo, 2 tjedna je meni trebalo. 25-30°C. Perlit.
Manite se zemlje iz vrta za bilo šta.

Fungicid je nepotreban ako se ispravno radi i koristi pravi "materijal". Ako su je napale gljivice najvjerojatnije je da si imao previše vlage. A uz to postoji mogučnost da ti medij nije bio onakav kakav je trebao biti.

Offline Xenon

• En Taro Adun
  • Global Moderator
« Odgovori #27 u: Prosinca 31, 2010, 14:42:38 poslijepodne »
Pivi je u pravu. Klija se u perlitu i mahovini (a i to treba prvo da ide na 5 minuta u mikrotalasnu), a ne u obicnoj zemlji u kojoj ima ko zna kakvih parazita i spora raznih gljiva.
USDA zone: 7b/8а
AHS heat zone: 6
Average temperature: 13.6°C
Annual precipitation: 722 mm

Offline Yonex

• Global Moderator
    • Email
« Odgovori #28 u: Prosinca 31, 2010, 14:46:23 poslijepodne »
Ma ja sam koristio neku zemlju pise ,,mit lavagranulat'' jer nisam nigde mogao da nadjem perlit, a to mu dodje kao neka zamena, stavio na 30C i posle nedelju dana svo semenje napadnuto od strane bubica i kojekakvih parazita, ko zna sta se desilo, sumnjam da je vlaga.Inace sam dobio samo 5 semenki od druga koji ne razlikuje krompir i rotkvicu...  :mrgreen: Na prolece nabavljam sam seme pa ce valjda biti bolje.
milka

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #29 u: Prosinca 31, 2010, 16:45:59 poslijepodne »
Neki stavljaju sjeme u blagu blagu otopinu varikine ako nis baš sigurni da je sjeme čisto.
Supstrat (treset) se može staviti na kratko u mikrovalnu, perlit nije potrebno on je sterilan.
Također ako je na sjemenu pulpa-mesocarp on može potaknuti truljenje lakše nego kad ga nema.

Iako je meni chambeyronia macrocarpa klijala stvarno bez problema. Ako je sjeme svježe i ako čovjek i malo zna šta radi izuzetno ju je lagano isklijati.