Pozdrav svima,
Ove sezone sam napravila mali pokus sa hormonom (citokinin) Nitrozime-om, koji mi je poklonio Toto. To je ekstrakt citokinina iz jedne vrste morske alge.
Radila sam sa veoma malim dozama, oko 2 ml na 10 l, iako je preporucena doza koja se moze naci na netu mnogo veca, 1 - 2 ml na litru.
Ono sto se moze naci na netu o ovom hormonskom preparatu je slijedece: pomaze u svim fazama rasta biljke, u onome sto je trenutno za biljku najaktuelnije: kad je zakorjenjujete u zakorjenjivanju, kad je faza intenzivnog rasta u rastu, kad je faza cvjetanja, u cvjetanju.
Ja sam ga isprobavala u zakorjenjivanju. Nisam to ucinila na jako velikim brojevima sadnica, vec na jedno pedeset koje sam tretirala i pedeset koje nisam tretirala. Pokus je napravljen u kasno proljece, pa opet u ljeto. I u jednom i u drugom slucaju, tretirane reznice (hibiskusa) prije su pocele pustati nove listice i prije su razvile korjen, te su prije bile zakorjenjene (oko tri tjedna prije). Osim toga, kad sam presadjivala, ove tretirane su imale mnogo razgranatiji korijen.
Cijeli eksperiment nije bio izveden bas najstrucnije, tj. u tretiranoj i netretiranoj skupini nisu bile bas sve iste reznice (iste starosti, zelene i drvenaste, od istih varijeteta, itd), tako da ne mogu sa sigurnoscu tvrditi da jos neki faktori nisu igrali ulogu u razlikama koje su se pokazale. Ipak, proizvod me zaintrigirao i jos cu s njime eksperimentirati.
Zanima me je li jos netko imao iskustva s njime, i kojih, i u kojoj koncentraciji???