Autor Tema: Navrtanje-cijepljenje maslina  (Posjeta: 75137 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Mare

• Washingtonia
  • *
  • Spol: Muški
Odg: Navrtanje-cijepljenje maslina
« Odgovori #285 u: Kolovoza 05, 2024, 16:05:43 poslijepodne »
Pitanje, da sad ne čitam ponovno svih 19 str. Ali koda sam negdje pročitao o tome, bio sam pred 3 dana na cresu, i skinuo sam jednu plemku (vodopiju) sa slivnjače(simnjače), dali bi se moglo pokušat u 9 mj. navrnut, ili da u frižideru čeka sljedeće proljeće?

Offline trava

• Administrator
    • Email
« Odgovori #286 u: Kolovoza 17, 2024, 11:20:06 prijepodne »
Ako imaš podlogu  u pitaru,možeš i odma,primitak, ovisi o uslovima,ako možeš podlogu natjerati u sok,dati joj nižu temperaturu,navrtak pokriti pvc vrećicom da mu osiguraš veću zranu vlagu,nebi tribalo biti problema sa primitkom.Ako je u pitanju stablo u masliniku,onda triba pričekati 9.
bvb

Offline IMIS

• Washingtonia
  • *
    • Email
« Odgovori #287 u: Rujna 15, 2025, 21:18:13 poslijepodne »
Najidealnije vrijeme za navrtanje je u mjesecu svibnju,dnevne i noćne temperature su približne,vlaga u tlu i u zraku je optimalna,kalusiranje se najbolje odvija oko22-24°C,puno slabije ako su temperature niske,naročito noćne.Na ljetnim temperaturama staja svaka vegetacija pa tako i kalusiranje zamre.Zbog povoljnih uslova kalusiranje se odvija puno bujnije i brže,plemke znaju potjerati pupić već nakon 5-6 dna.
U trećem i četvrtom mjesecu navrću profesionalci,jer im je malo raditi samo u svibnju,za amaterske potrebe to je dovoljno vremena.Južnije su temperature višlje,naročito je drugačija situacija na otocima i tamo gdje maslenike grije kameni masiv Biokova ili duboko more.
Po mojim promatranjima,plemke urađene u 4.mjesecu ništa brže ne izrastu nego one navrnute u 5.
Ako netko želi raditi ranije a ima povoljne uslove onda je bolje raditi u 2. mjesecu.Priitak je bolji nego u ožujku,ali isto neće izrast biti bolji od onih koje se navrnu u svibnju.

Offline IMIS

• Washingtonia
  • *
    • Email
« Odgovori #288 u: Rujna 15, 2025, 21:26:17 poslijepodne »
Poštovanje svima,
Jeste li ikada kalemili u izvanstandardnim terminima (npr. rujan) i ima li netko kakvih saznanja po tom pitanju.
Zašto to pitam: Kod nas u Hercegovini zrak je znatno suši od onoga u Dalmaciji, posebno na otocima, pa se plemka isuši, tj. primitak je vrlo loš, iako se radi sve što bi se reklo po ps-u.
Probao sam s pvc vrećicama preko plemke (tu su znatno bolji rezultati, ali mislim da može još bolje),

Offline IMIS

• Washingtonia
  • *
    • Email
« Odgovori #289 u: Rujna 15, 2025, 22:36:35 poslijepodne »
To jesensko navrtanje nema puno smisla.Radio sam najesen samo sa plemkama neke sorte jer se često dogodi da negdje neku otkriješ tek kad je u rodu,a znaš da ćeš se teško tu vratiti na proljeće ili da je nećeš prepoznati među drugima u masliniku,pa ubereš plemku i nacijepim je na divljaku u pitau,ali je onda držim u plasteniku,pa se di di koja uhvati.Tako sam i nedavno jednu nacijepio,i prije par dana sam jednu donio...
Nacjepljivati vani,negdje u polju,nije lako ni uvijek moguće.Treba raditi u rujnu,oko punog mjeseca,ako još nisu pale dobre kiše i nema vegetacije,onda se ne može raditi,ako bi se to radilo krajem rujna opet je kasno jer brzo dolaze hladniji dani,ako je i sraslo brzo i krene izboj,dani su sve kraći i vegetacija usporava i teško da će taj izboj doseći 10cm,i pitanje je hoće li preživiti zimu i dočekati proljeće i uredno nastaviti rasti.
Na nekoj toplijoj poziciji,prvenstveno mislim na otocima,možda bi se i moglo,ali tamo je opet upitna vlaga,jučer mi se javlja frend sa jednog otoka,još nije dobio ni kapi kiše,tko zna otkad :icon_sad:
Triba navrćati na proljeće,puno je bolje i sigurnije,bolje srašćivanje podloge i plemke,a u jesen raditi samo iz ljute potribe :sun:

A bi li koristilo staviti pvc vrećice preko cijepova?
Ovo pitam jer mi proljetno cijepljenje baš i ne ide zbog sve kraćeg proljeća i nastupanja ljeta već u 5. mjesecu i velikih vrućina, pa se plenke isuše.
Od ovogodišnjeg navrtanja, imam znatan broj navrćaja koji stoje, listovi su se sasušili, a nema nikakvih drugih znakova oko eventualnog primitka, izuzev što se plemka nije osušila, nego je još uvijek zelena, a ima ih dosta što su se skroz osušili.
Ja radim na malo čudan način, jer kalemim na velikom stablu na vrhovima grana koje su cca 2-5 cm, tako da na jednom stablu imam i tridesetak navrćaja.
To radim radi estetike, jer su mi te masline na okućnici, odnosno ispred kuće, pa da rezanjem velikh grana ne pokvarim estetski doživljaj koji ona daje.

Offline trava

• Administrator
    • Email
« Odgovori #290 u: Rujna 20, 2025, 08:51:06 prijepodne »
Probaj.Stvar je u tome da ti jesenski navrtci mogu izmrzniti ako ima leda na pozicijama zimi.Kad je suho i ja često koristim vrećice,navrćem i u 6. i u 7. mjesecu,ovo ljeto sam radio 19.07.,pokrio vrećicama i od pet sorti samo jedna se nije uvatila,plemke su bile iz travnja.Isto ću ih za svaki slučaj prebaciti u plastenik u slučaju jačeg zahladnjenja.
Vrećica bi mogla i sada pomoći,da brže srastu ali ne znam da li bi pomogla protiv smrzavanja.U vrećici se stvara kondenzacija pa ako zaledi...
bvb

Offline IMIS

• Washingtonia
  • *
    • Email
« Odgovori #291 u: Rujna 20, 2025, 17:03:44 poslijepodne »
Probaj.Stvar je u tome da ti jesenski navrtci mogu izmrzniti ako ima leda na pozicijama zimi.Kad je suho i ja često koristim vrećice,navrćem i u 6. i u 7. mjesecu,ovo ljeto sam radio 19.07.,pokrio vrećicama i od pet sorti samo jedna se nije uvatila,plemke su bile iz travnja.Isto ću ih za svaki slučaj prebaciti u plastenik u slučaju jačeg zahladnjenja.
Vrećica bi mogla i sada pomoći,da brže srastu ali ne znam da li bi pomogla protiv smrzavanja.U vrećici se stvara kondenzacija pa ako zaledi...

Hvala Dražene.
Zadnjih godina i nema jaćih zima, pa se nadam da će tako biti i ove godine, jer sam nakalemio nekoliko grana i zaštitio sam ih pvc vrećicama, pa što im Bog da.