Autor Tema: Palmkiller-RPW (crvena palmina pipa)  (Posjeta: 183539 vremena)

0 Članova i 4 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline Veruda

• Administrator
  • Spol: Muški
Odg: Palmkiller
« Odgovori #270 u: Studenoga 02, 2013, 18:31:38 poslijepodne »
Za sada borba protiv ovoga moljca ide samo insekticidima, napadnute palme u Europi su Chamaerops humilis, Livistona chinensis, Livistona decipiens und Livistona saribus, Phoenix canariensis, Phoenix dactylifera i Phoenix reclinata, Sabal spec., Trachycarpus fortunei, Trithrinax campestris i Washingtonia filifera.

Paysandisia archon ili Palmin moljac

Trava je već pisao o njemu, imao je i bliske susrete po vrtu... :box2:

Šugavi moljac

Kukuljica

Offline bukezi

• Brahea
  • *
    • Email
« Odgovori #271 u: Studenoga 02, 2013, 19:03:11 poslijepodne »
ovo je stvarno uzasavajuce za gledanje steta za takve palme ipak su godinama odolevale i hladnim zimama i letnjim susama i sad da se puste da ih ova napast totalno istrebi,Branimire dobar komentar da je u pitanju mozda neka vrsta namestaljke i namerno pustanje ovih napasnika na ovu teritoriju...ko zna sta i ko stoji iza ovoga i sta je cilj...vidjao sam u spaniji i turskoj isto takve prizore ali tacno samo na odredjenim lokacijama dok na primer u grckoj skoro da nema ovih problema na palmama ili sam mozda bas bio u mestima gde zaraza nije pocela da se siri i dosla do velikih razmera...kako pratim ovu temu i postavljene slike vidim da je sad vec u dosta mesta prijavljen problem sa ovim napasnicima koji nisu mogli tek tako preko noci da se namnoze u tolikom broju...  :thumb_down:
USDA Hardiness Zones 7a/7b
AHS heat zone 7

Offline palmofan

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #272 u: Studenoga 02, 2013, 19:13:55 poslijepodne »
Sumnjam da bi to mogla biti namještaljka, teorija zavjere mi nikako ne drži vodu. Netko bi morao imati veliku financijsku korist od nestanka palmi sa Jadrana da bi mu se uopće isplatilo krijumčarenje tih štetočina.
USDA zone: 7a

Offline markotb

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #273 u: Studenoga 02, 2013, 20:22:01 poslijepodne »

Offline trava

• Administrator
    • Email
« Odgovori #274 u: Studenoga 02, 2013, 21:33:27 poslijepodne »
Nekidan sam prisustvovao orezivanju P.canariensis,bio je pun crva,nije bilo petiole koja nije bila sa bar jednim crvom,u blizini su bila još dva velika P.canariensisa,oba zaražena ,jedan Chamaerops humilis je već bio srezan do zemlje,naravno,mjesto događanja je Kožino,gdje su već nestali svi.Trachycarpusi.Koliko ih je još zaraženih palmi,nitko nezna,trebalo bi sve pregledati i reagirati.Nije ništa čudno to što se događa u Puli,napad na nekoliko palmi prođe nezapaženo,sa njih izleti nekoliko stotina leptira,i za čas je cijeli grad pod najezdom.Po Zadru još nisam vidio napadnutih palmi,ali ne bih se čudio ako dogodine bar četvrtina palmi  strada.Može se na vrijeme uočiti napad moljca na maloj palmi,ali na velikima je to puno teže,vidiš tek kad vrh padne,a onda je već kasno za spasiti je.U svakom slučaju gadno nam se piše,tj.palmama.
bvb

Offline daniel108

• Phoenix
  • *
    • Email
« Odgovori #275 u: Studenoga 02, 2013, 22:46:51 poslijepodne »
Ja sam primjetio jedino da se u Zadru čudno ponašaju trachiji posađeni blizu mosta ispred starog Bagatovog  :misli: nebodera. Dva - tri su se osušila u zadnjih tri četiri mjeseca, a sveukupno su loše bili bar još dva-tri. Tu stanujem, pa svako malo prošetam ispred njih, neznam što im je bilo. Neki sad izgledaju bolje. Nisam ih gledao iz bliza, jer sam mislio da nemaju štetnika.

Još sam primjetio da su se osušila dva ili tri Trachija kod Euroherca, ali mislim da su ih izvadili iz zemlje.

Sve druge palme u Zadru stvarno izgledaju dobro.
U najgorim se vremenima nalaze najbolje prilike.

Offline Vivi

• Washingtonia
  • *
  • Spol: Ženski
« Odgovori #276 u: Studenoga 03, 2013, 08:58:31 prijepodne »
Jedna je stvar sigurna : Kad sijete, vi ste sigurni da nećete uvesti štetočine, ali ipak morate štititi protiv njih.
Umjesto opasno Confidor i druge kemijske molekule, ulje od "Neem" (Azadirachta indica) je jedno alternativnoo rješenje, kao eterično ulje Artemisia absinthum, ali to je dosta skupo.

Offline branimir

• Global Moderator
« Odgovori #277 u: Studenoga 03, 2013, 13:11:23 poslijepodne »
Sumnjam da bi to mogla biti namještaljka, teorija zavjere mi nikako ne drži vodu. Netko bi morao imati veliku financijsku korist od nestanka palmi sa Jadrana da bi mu se uopće isplatilo krijumčarenje tih štetočina.

Nemora imati nikakvu financijsku korist. Piromani od požara isto nemaju nikakve financijske koristi.
Dovoljno je da je lud i mrzi palme a takovih ima kolko hočeš. Nemora on uvesti šleper tih kukaca, dosta ih je par komada i vrijeme odradi ostalo.

Ipak, ti kukci su skoro sigurno došli na već zaraženim uvoznim palmama. (Sa fitocertifikatom  :icon_razz:)
Moljac je pak vjerojatno doletio, on se lakše sam širi. U Europu je navodno stigao sa Trithrinax campestrisom kojim se u južnoj americi prirodno hrani.

« Zadnja izmjena: Studenoga 03, 2013, 13:15:32 poslijepodne od branimir »

Offline filifero

• Brahea
  • *
« Odgovori #278 u: Studenoga 03, 2013, 16:58:29 poslijepodne »
Ne vjerujem u teoriju zavjere. To da bi netko namjerno radio na tome da unisti palme malo je too much. I zasto bas palme? Ponavljam, ne vjerujem.
A to sto se desava sa Trachijima u Pu je strasno. To sam i ja opazio i komentirao nedavno sa Verudom. Tada smo zakljucili da moze biti neka kombinacija suse i jakih zima, ali eto, ipak nije tako. Ima ih stvarno puno sa tim znakovima. I jedan moj u Banjolama je cudan.

Offline Ivan1986

• ex knight_errant
  • Phoenix
  • *
« Odgovori #279 u: Studenoga 03, 2013, 17:15:29 poslijepodne »
Treba biti oprezan kada se radi o teorijama zavjere, jer mogu pojedinca ili skupinu da odvedu u krivom smijeru. Kroz povijest je poznato antropogeno prenošenje biljnih dijelova sa kojima su dolazili i određeni štetnici koji u svojim prirodnim staništima nisu radili velike štete, ali su kao alohtone (strane) vrste u novim staništima pronašle i više od svog ekološkog optimuma i izazvale velike štete. Postoji jedan termin koji je ajmo reći novijega vijeka korištenja, a naziva se bioterorizam ("Namjerno korištenje mikroorganizama ili toksina izoliranih u namjeri da ubiju ili izazovu bolesti u ljudi, životinja i biljaka..."). E sad kad bi se to razčlanjivalo i pokušalo pojasniti na primjeru palmi, mnogi bi počeli od toga "zašto palme", ali mora se uzeti u obzir konfiguracija Republike Hrvatske, a ponajprije mislim na obalni dio po kome smo poznati a i radi koga nismo Grčka već plivamo u pozitivnoj ekonomskoj nuli. Palme su neizostavan predmet eksterijernog uređenja naše obale i sam izostanak toga flornog elementa može navelike da naruši izgled same obale, a samim time i želju pojedinog postotka ljudi da ju posjećuje u vrijeme ljetnih praznika i odmora...Iskreno vjerujem da nije namjerno ništa urađeno, a još više vjerujem da će se i entomolozi i dendrolozi pozabaviti ovim problemom dok ne bude prekasno!!!
“Dođu, tako, vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati!”

Offline Cikas

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #280 u: Studenoga 03, 2013, 20:59:07 poslijepodne »
Možda su upravo palmoljupci krivi za pojavu tih napasnika.

Sve se više uvozi sjemenja preko interneta. Opasnost je velika da se među tim sjemenkama skriva napasnik.

To je jedina stvar koja je drugačija. Prije nije bilo interneta i nisu se toliko naručivale sjemenke i sadnice izvana. Sad se zadnjih godina to čini i imamo pojavu egzotičnih kukaca kojih prije nije bilo.

Evo nedavno se u Dubrovniku dogodilo nešto zanimljivo. Trgovina mislim Konzum da je bio u pitanju, naručila plodove banana. Žena koja radi ih otpakiravala da ih stavi na prodaju. A iz kutije izašle 3 otrovne zelene tropske zmije ( mlade ).
Koje su se nekako čini se zavukle u te kutije kad su se banane pakirale ( tamo već odakle ih uvoze ). 2 su ubili, jedna je pobjegla.

U današnje vrijeme sve je lakše nepažnjom uvesti opasne životinje.

Offline trava

• Administrator
    • Email
« Odgovori #281 u: Studenoga 03, 2013, 22:02:53 poslijepodne »
Paysndisia archon je već duže prisutna po evropi,zna se da je došla u Španjolsku na velikim thrtrinaxima,neko bogat je htio odma veliku palmu u svojoj vili a neki trgovac je htio dobro zaraditi,tako to ide sa tim nametnicima.
Bi li se ta zelena otrovnica mogla spariti sa poskokom,mogli bi ispasti zanimljivi baštardi?
Trebalo bi malo obavijeastiti javnost o tome što se događa sa palmama,ovo stvarno prijeti pravom pošašću,i lako bi se moglo dogoditi da cijela obala ostane bez palmi,vlasnike palmi upozoriti,pokazati im kako izgleda napasnik i znaci prisutnosti nametnika na palmama.Nešto sam čitao o P.archon pa kaže kako je u južnoj Americi ta beštija u okvirima prirodne ravnoteže,reguliraju je prirodni neprijatelji,kod nas neprijatelja nema,možda je neka ptica prepozna kao dobar izvor hrane ali na to se možemo načekati,a budući da je ptica sve manje...
Službe su upoznate,ali nitko još ništa ne poduzima,čujem da će biti raspisan natječaj za izvršitelja egzekutora za ove štetočine,nadam se da će se se početi raditi na tome tokom ove zime,i da se ovi,zasad manji epicentri mogu očistiti.
Ono što me zanima jest taj napad na Pulu,znači da je leptir došao sa sjevera,odnosno zapada,iz Italije,koliko sjeverno može ići,koja mu je sjeverna granica rasprostranjenja?
bvb

Offline filifero

• Brahea
  • *
« Odgovori #282 u: Studenoga 04, 2013, 08:33:55 prijepodne »
Bilo bi zanimljivo provjeriti odakle dolaze Pulski Trachyji. Italija? Dosta ih ima po rasadnicima, ali isto tako jako se lako razmnozavaju i ljudi sade male biljke koje nalaze oko velikih palmi, pa susjed pokloni, pa prijateljica donese, itd. Trachy je u Pu jako rasiren i mislim da jako malo ljudi kupuje Trachyje iz uvoza.

Offline Veruda

• Administrator
« Odgovori #283 u: Studenoga 09, 2013, 17:43:51 poslijepodne »
Uglavnom zu uvozom iz Italije. U Pevecu su se prodavali godinama iz Italije, u rasadnicima su dolazili iz Španjolske i Italije. Pitanje je da li netko u gradskoj vlasti mari o tome, Mornaričko groblje je pod jakim napadom, kao i Mornarički park, od 4 stoljetna Trachija 2 su napadnuta, jedan je čini mi se gotov. Kod doma hr. branitelja je svaki 2 napadnut, oko 6-7 komada su otišla. Dakle, tu pričamo o javnim površinama koje bi trebale biti u interesu grada.

Mislim da ću napisati jedan e-mail nekoj odgovornoj osobi, voditeljici hortukulture Tatjani Mandić Bulić, barem za svoju dušu jer znam da nema šanse da netko reagira...

Offline filifero

• Brahea
  • *
« Odgovori #284 u: Studenoga 11, 2013, 12:34:34 poslijepodne »
Dobro znas da im je to zadnja rupa na sviralu. Estitika zgrada ih ne zanima. Amen.