Moja butia odorata je na kraju prosle zime bila znatno ostecena i postupno su joj propali svi stari listovi, a koplje je bilo sasuseno do srca, no novi izrast koplja je počeo izlaziti zelen i zdrav, tako da se se već do sredine ljeta vrlo dobro oporavila i izbacila set novih listova. Tretirao sam je tijekom prosle sezone nekoliko puta peroksidom.
Ovako je izgledala u 4. mj. 2017:

Jedan stariji list bio je ostao zelen, no spustio se skroz prema dolje, kao da je bio prelomljen na donjem kraju, pa sam protumačio da je prilikom smrzavanja došlo do mehaničkog oštećenja..
Prije nekoliko dana sam bio u Drnisu i tretirao sam ponovo palme peroksidom, nakon skidanja pasivne zastite.
Kod butie, koja je ovu zimu odlično prošla usprkos ovom hladnom valu s kraja 2. mj., ponovo sam primijetio jedan stariji list koji pada prema dolje, te pomislio da je to onaj lanjski kojeg nisam uklonio. Prilikom tretiranja peroksidom, iz krošnje, iz samog srca, izišao je bijeli deblji crv duljine nekih 2-2,5 cm! Nisam odmah pomislio da se radi o pipi, jer mi je bilo skroz nevjerovatno da bi se nametnik našao U Drnišu, gdje ima ukupno desetak palmi, nekoliko t. fortuneia i nekoliko c. humilisa, a bilo koji ozbiljniji nasad palmi nalazi se 30-ak km dalje, na obali, no nakon pregledavanja interneta i ove teme, te nakon što sam se sjetio lista koji neobično pada, bojim se da bi mogla biti pipa!?
Evo i slike crva:

Nakon slikanja, u panici da se ne zavuče negdje, sam ga zgazio i žao mi je da ga nisam ulovio u neku kutijicu za pomnije proučavanje i slikanje. Ne mogu uočiti karakterističan crveni dio na kraju tijela, no koliko mogu vidjeti sa dostupnih slika, sličnost sa pipom je ipak vrlo velika??!