Nisam bio siguran gdje ovo da postujem, ne radi se o štetočinama već o zaštiti od mraza.
Kao što ostali forumaši znaju i bolje od mene, jer su duže u palmama, zimska zaštita može biti veliki posao.
Razmišljao sam mnogo o stiroporu, plastici sa balončićima i slično. Međutim sve je to, a) skupo, i b) kabasto, tako da ne zam šta sa tolikim materijalom u toku ljeta.
Našao sam vrlo zanimljiv mali naučni rad na temu pjene za zaštitu od mraza:
http://horttech.ashspublications.org/content/9/4/661.full.pdfPjena se pravi od rastvora običnog šećera (30ak posto), a kao stabilizujući polimer služi želatin (kuhinjski). Potreban je još i neki surfaktant, mislim da ovu ulogu može bez problema odigrati biorazgradivi deterdžent za suđe, npr. frosch. Ili alternativno okvašivač kakav se miješa u prskalicu za herbicide. Oni su dodali i konzervans, ali smatram da to nije neophodno jer ne znam šta može rasti u 30%oj saharozi, još joj poraste koncentracija kad se ti balončići malo osuše (mikrobiolog sam po struci). Treba vidjeti kakva je situacija sa glljivicama, možda se može u tu smješu dodati direktno fungicid.
E sad, ideja je da se ta pjena napumpa unutar zaštite kada se najave veliki minusi. Na ovaj način se može jeftino postići zaštita ekvivalentna 10-20cm stiropora, a bez glavobolje kud sa tolikim stiroporom na proljeće.
Na osnovu slike mi se čini da je pjena prozirna, tako da bi biljka možda čak mogla malo i da se grije i čak vrši fotosintezu kad je sunčan dan.
Ono što je meni najinteresantnije jeste da bi ova pjena prema svemu što znam o biohemiji morala biti potpuno propusna za kiseonik i ugljen dioksid. Mislim da kiseonik kroz nju prolazi maltene kao da je nema...
Ako bi se za pjenu napravila zaštita od kiše koja takođe propušta kiseonik (obični celofan mi pada na pamet, a on može na proljeće u kompost), mislim da bi biljka bez problema disala kroz taj cijeli sloj.
Nije mi još došlo na red da probam, možda to odradim sa svojim trahijima, ali zasad je bilo samo minus 5, nisam ih još štitio.
Zamišljam napravu koja se sastoji od obične 5L plastične flaše, pumpe za vodeni dušek, raspršivača za akvarijum, i rebraste cijevi za instalacije kao izlaz za pjenu.