Autor Tema: Zimska zaštita palmi  (Posjeta: 475124 vremena)

0 Članova i 19 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline Palmark

• Pokojni
  • *
  • Spol: Muški
    • Email
Odg: Zimska zaštita palmi
« Odgovori #105 u: Studenoga 13, 2007, 11:09:55 prijepodne »

Zima hara Evropom,Ceska je vec pod snegom pa evo malo slika zavejanih palmi od Josefa iz Ceske! Stavljam slike najvise zbog tasane koja ima trachycarpus u basti,pa da vidi da jos ne mora da brine,iako se moze desiti da za vikend i kod nas bude ovako!!!!  :icon_sad:
USDA zone: 8a
apsolutni minimum za poslednjih 15 godina:-14C
apsolutni maximum za poslednjih 15godina:44C

Offline tasana

• Phoenix
  • *
  • Spol: Ženski
« Odgovori #106 u: Studenoga 13, 2007, 13:43:21 poslijepodne »
Hvala ti Palmark, sto mislis na mene i moj Trachy, jel to znaci da ni sad za vikend ne moram da brinem? Prosto ne mogu da verujem da cu eventualno ovako zasutu snegom da je gledam bezbrizno.
A sta je sa onim crtezom, gde na -6 strada srce palme ili mislis da nece temperatura ici tako nisko ?

Offline Veruda

• Administrator
« Odgovori #107 u: Studenoga 13, 2007, 14:47:17 poslijepodne »
Pa tasana, vrijeme ti je polako da misliš o zaštiti Trachija. Mislim ne još, ali za nekih 15-ak dana bi mogla nešto poduzeti u vezi toga...

A srce Trachija trpi niže temperature prema onoj ilustraciji, od -12-14°C, ja bih više pozornosti posvetio korijenu palme...

Offline Palmark

• Pokojni
  • *
    • Email
« Odgovori #108 u: Studenoga 13, 2007, 15:00:55 poslijepodne »
Hvala ti Palmark, sto mislis na mene i moj Trachy, jel to znaci da ni sad za vikend ne moram da brinem? Prosto ne mogu da verujem da cu eventualno ovako zasutu snegom da je gledam bezbrizno.
A sta je sa onim crtezom, gde na -6 strada srce palme ili mislis da nece temperatura ici tako nisko ?
Ne verujem da ce kod tebe ici ispod -5C,a to je daleko vise nego sto trachy moze bez problema da podnese!  :wink:
Naravno da se brinem za tvog ljubimca-veruj mi,osecam kao da je moja!!! To je valjda zato sto jos nemam svoju nad kojom bi strepeo  :rofl:
Eventualno bi mogla da mu napravis neku nadstresnicu od najlona da ga sneg i kisa ne natapaju,a oko korena nabacaj jos malo lisca i borovih iglica! To bi trebalo da bude dovoljno za sad!!!

Offline Palmark

• Pokojni
  • *
    • Email
« Odgovori #109 u: Studenoga 13, 2007, 15:03:30 poslijepodne »
Pa tasana, vrijeme ti je polako da misliš o zaštiti Trachija. Mislim ne još, ali za nekih 15-ak dana bi mogla nešto poduzeti u vezi toga...
:icon_sad:
Veruda,sa zebnjom te pitam da li to znaci da nema izgleda da ce se temperature malo povecati i vreme stabilizovati u nekom narednom periodu??? Mozda ti znas vec nesto,ali ne zelis jos da unosis paniku medju nas?  :icon_neutral:
Ja se iskreno nadam nekom poboljsanju,pa ne moze valjda sad ovako ostati do kraja zime!! Pa i u najhladnijim godinama uvek je bilo i prodora toplog vazduha!

Offline Xenon

• En Taro Adun
  • Global Moderator
« Odgovori #110 u: Studenoga 13, 2007, 15:13:23 poslijepodne »
Sta kukas, Palmark, bilo bi super da ovako ostane do kraja zime. Jutarnja oko 2 a dani suncani i sa temperaturom od 15 stepeni.  :icon_joy: Kamo srece...
USDA zone: 7b/8а
AHS heat zone: 6
Average temperature: 13.6°C
Annual precipitation: 722 mm

Offline tasana

• Phoenix
  • *
« Odgovori #111 u: Studenoga 13, 2007, 17:38:58 poslijepodne »
Pala je odluka! Sutra prepodne MM i ja pravimo kucicu za plmicu, ali cemo za pocetak samo da je nadkrijemo, a posle sledi dodatna zastita. Kad budemo zavrsili okacit cu sliku a onda mozemo diskutovati sta ne valja i sta bi se moglo izmeniti  :icon_smile:

Offline Palmark

• Pokojni
  • *
    • Email
« Odgovori #112 u: Studenoga 13, 2007, 19:34:31 poslijepodne »
Odlicno tasana,to ce mu za sada biti i vise nego dovoljno,a ako bude potrebe lako ces ga do kraja "upakovati"!!!
Imam i lepe vesti-po najnovijim izlazima,hladnoca i vlazan vazduh se pomeraju ka severozapadu Evrope,tako da ce balkan najverovatnije biti postedjen najjaceg udara zime!
Od najavljivanog snega za cetvrtak za sada nema nista a ni temperature nece nesto drasticno padati!  :wink: Jos samo da se to obistini!  :mrgreen:

Offline Veruda

• Administrator
« Odgovori #113 u: Studenoga 13, 2007, 19:52:13 poslijepodne »
Uh koliko različitih informacija o vremenskim prilikama, bit će hladno i neugodno i za 11. mjesec preeeeehladno i to nekoliko dana, tek od ponedjeljka lagano zatopljenje tu kod nas. Npr. u Beogradu ima velike šanse za snijeg i vrlo niske dnevne temperature oko 1-2°C, ali ne i noćne jer će dnevni hod biti mali (npr, min 0°C, max +2°C) ali da previše ne skrenem s teme.

Tasana, evo ti prijedloga za nadstrešnicu  :icon_mrhappy:

Offline tasana

• Phoenix
  • *
« Odgovori #114 u: Studenoga 13, 2007, 20:02:32 poslijepodne »
Svaka cast Veruda. Evo bas sad gledamo ovu temu i planiramo za sutra, a ova slika je skoro isto ono sto smo planirali. Jedino sto razmisljamo da dodamo najlon do zemlje sa dve strane(jug-istok) odakle najvise duva vetar, jer na ostale dve strane zasticen je sa kucom.
Na tome ja insistiram jer uz ovakav vetar kakav ovde duva nikakav sistem kisobrana ne pomaze a da na nabacuje kisu u najosetljiviji deo. Na taj nacin bi se provetravala, imala bi dovoljno svetlosti a bila bi suva oko srca-bar ja mislim  :icon_smile:

Offline tasana

• Phoenix
  • *
« Odgovori #115 u: Studenoga 13, 2007, 20:16:00 poslijepodne »
Danas smo u prodavnici videli neku specijalnu vrstu platna koju zovu agril, za zastitu drveca i sl., medjutim pitanje je koliko bi to koristilo posto uopste ne propusta svetlost, mada deluje mnogo jace od najlona, pa mislim da je bolje i nekoliko slojeva najlona, nego taj agril-to se naravno odnosi na kasniju jacu zastitu.

Offline Palmark

• Pokojni
  • *
    • Email
« Odgovori #116 u: Studenoga 13, 2007, 20:39:46 poslijepodne »
Uh koliko različitih informacija o vremenskim prilikama, bit će hladno i neugodno i za 11. mjesec preeeeehladno i to nekoliko dana, tek od ponedjeljka lagano zatopljenje tu kod nas. Npr. u Beogradu ima velike šanse za snijeg i vrlo niske dnevne temperature oko 1-2°C, ali ne i noćne jer će dnevni hod biti mali (npr, min 0°C, max +2°C) ali da previše ne skrenem s teme.

Tasana, evo ti prijedloga za nadstrešnicu  :icon_mrhappy:

Pa da,bice prilicno lose za polovinu novembra,ali ipak bolje nego sto je prvobitno najavljeno! U svakom slucaju mislim da takvo vreme kakvo ce biti u Beogradu ne bi ugrozilo ni phoenix canariensis a kamoli trachycarpus!
Inace,ovo je odlican predlog! Tasana,sto se tice agrila,stvarno ne znam sta da ti kazem! Za sada ti ne treba ali ako kasnije u toku zime bude jakih mrazeva mislim da ti je on najbolji!  :wink:

Offline Veruda

• Administrator
« Odgovori #117 u: Studenoga 13, 2007, 20:44:34 poslijepodne »
tasana, svijetlost nije toliko bitna sada za palmu jer ionako ne raste, dovoljno je da ga zaštitiiš agrilom jer je dobar kao zaštita i ako baš hoćeš sa jedne strane  izrešeš jednu rupu i zaljepiš najlon i dobro ga dihtuješ.

Offline tasana

• Phoenix
  • *
« Odgovori #118 u: Studenoga 13, 2007, 20:56:12 poslijepodne »
Super je ovo poslednje sto si mi rekao, to mi je trebalo, ako ne mora svetlost bice mnogo bolje zasticen za jaku hladnocu-koristit cu agril kasnije  :thumb_up:

Offline Xenon

• En Taro Adun
  • Global Moderator
« Odgovori #119 u: Studenoga 13, 2007, 20:59:33 poslijepodne »
Da, nije mu svetlost potrebna konstantno, ali nemoj ga jako dugo ostavljati bez svetlosti... Agril stavljaj samo kad je bas hladno ili se najavljuje jak mraz. Do -7, -8 Trachycarpusu u principu ne treba nikakva zastita, nece imati nikakva ostecenja (ako taj mraz ne potraje jako dugo), ali ispod toga je cupavo, tad stiti cim znas.
USDA zone: 7b/8а
AHS heat zone: 6
Average temperature: 13.6°C
Annual precipitation: 722 mm