Autor Tema: Euterpe oleracea  (Posjeta: 2220 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline palmofan

• Cocos nucifera
  • *
  • Spol: Muški
    • Email
Euterpe oleracea
« u: Svibnja 01, 2011, 20:49:20 poslijepodne »
Čudi me da se nitko dosad nije sjetio otvoriti temu o ovoj ekonomski sve važnijoj vrsti palme.
Euterpe oleracea ili acai je ekonomski najvažnija vrsta iz roda Euterpe i uzgaja se zbog plodova i srca palme, koji imaju ljekovita svojstva. Plod ove palme je jestiv i konzumira se kao piće, slatkiš ili sladoled. na svakih 100 grama sok ploda sadrži 52.2 g ugljikohidrata, 44.2 vlakana, 32.5 grama masti, 260mg kalcija, 4.4 mg željeza, 1002 U vitamina A i manje količine vitamina C, kao aspartična kiselina ili glutamična kiselina i još 319g antocianina i ostali antioksidansa pa je to voće koje je najbogatije antioksidansima. Najpoznatija je po svom srcu palme koje se koristi u salatama, njezine plodove također jedu i ptice, a sjemenke i neke ribe. Pripisuju mu se ljekovita svojstva, prema studiji Floridskog sveučilišta izazvao je samouništenje u 86% leukemičnih stanica. U SAD se koristi kao suplement hrani u obliku karamela, soka, cijelog ploda ili šumećih tableta i dobar je u sprečavanju diabetesa.

USDA zone: 7a

Offline Yonex

• Global Moderator
    • Email
Odg: Euterpe oleracea
« Odgovori #1 u: Svibnja 01, 2011, 20:59:55 poslijepodne »
Citao sam bas neki dan o njoj kao i o Elaeis oleiferi i Elaeis guineensis(koja sa kokosom spada u 2 najznacajnije vrste palmi za nas), isto 2 ekonomski vazne palme... Mogli bismo da otvorimo podforum o tim ekonomski vaznim palmama.  Imali bi svasta da stavimo.  :sun:
milka

Offline branimir

• Global Moderator
« Odgovori #2 u: Svibnja 02, 2011, 20:17:46 poslijepodne »
Nažalost spada u usda zonu 10a što bi se možda provuklo na zaštićenim položajima na najtoplijim djelovima jadrana ali vrlo upitno.
Na istim mjestima bi više šanse imao Euterpe edulis.

Offline marko123

• Washingtonia
  • *
« Odgovori #3 u: Travnja 29, 2012, 09:23:27 prijepodne »
Evo meni je prije 4 dana stiglo sjeme iz RPS-a, stavio sam ih u vlažan perlit i zatvorio. Nadam se da će niknuti! :)
I je li itko imao iskustva s klijanjem? Čuo sam da bi temperatura trebala biti ~30°C, a kod mene je tek 25°C. Je li bi to moglo biti od kritične važnosti, ili će to samo usporiti klijanje?

Offline Veruda

• Administrator
« Odgovori #4 u: Travnja 29, 2012, 09:25:38 prijepodne »
Neće, mislim da nije kritično. Samo ne pretjeruj sa vlagom u supstratu.

Offline marko123

• Washingtonia
  • *
« Odgovori #5 u: Travnja 29, 2012, 10:11:24 prijepodne »
Super :sretan:
Mislim da s vlagom ne bi trebalo biti problema, sav sam višak iscijedio.  :icon_mrhappy:
« Zadnja izmjena: Travnja 29, 2012, 10:33:09 prijepodne od marko123 »

Offline werewolf

• Phoenix
  • *
    • Email
« Odgovori #6 u: Lipnja 03, 2013, 13:48:05 poslijepodne »
Dva veca Euterpea:

Imam jos dva manja, tek nikla... Sad su mi malo usporili nesto sa rastom, verovatno zbog nizih temperatura... Cini mi se da sam procitao da jos neko ima ovu palmu... Moze li neka slika, nesto?  :sretan:
Milos

Offline AlekLO

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #7 u: Lipnja 05, 2013, 17:49:05 poslijepodne »
bravo were...ja sam seme stavio u zip,,,nadam se da ce od 5 bar jedna proklijati...

Offline werewolf

• Phoenix
  • *
    • Email
« Odgovori #8 u: Lipnja 05, 2013, 20:21:48 poslijepodne »
Meni su relativno brzo proklijali, za nekih 10-ak dana... Nisam ih cak ni na toplom drzao (manje od 25C)... Garantujem da ce ti svih pet proklijati... :icon_mrhappy:
Milos

Offline AlekLO

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #9 u: Srpnja 04, 2013, 09:34:10 prijepodne »
Od 5semenki 3su proklijale i vire iz zemlje malo....ostale 3 semenke su u zipu sa perlitom pa se nadam da ce tokom ovih toplih dana proklijati....

Offline werewolf

• Phoenix
  • *
    • Email
« Odgovori #10 u: Srpnja 04, 2013, 13:52:06 poslijepodne »
Odlicno... :thumb_up:
Milos

Offline AlekLO

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #11 u: Srpnja 04, 2013, 14:46:10 poslijepodne »
Od 5semenki 3su proklijale i vire iz zemlje malo....ostale 3 semenke su u zipu sa perlitom pa se nadam da ce tokom ovih toplih dana proklijati....
ispravka:od 5 proklijalo dve semenke....tek sada vidim da sam pogresio u brojkama...