Autor Tema: Meteorološki instrumenti  (Posjeta: 5963 vremena)

0 Članova i 3 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline Treehugger

• Jubaea
  • *
  • Spol: Ženski
Odg: Meteorološki instrumenti
« Odgovori #60 u: Kolovoza 05, 2014, 20:00:38 poslijepodne »
Paaaaaaaaa...imali su je u Botanickom a imam i ja..bit ce sjemena...  :sretan:
Pain heals. Chicks dig scars. Glory... lasts forever.

Offline Savar

• Jubaea
  • *
  • Spol: Muški
    • Email
« Odgovori #61 u: Kolovoza 30, 2014, 07:50:07 prijepodne »
FINKO, citam na Crometeo forumu da je netko iz Komize narucio meteo postaju koja bi preko mreze pljusak.com trebala biti uskoro online 24 sata. Jel ti to poznato?

Offline Savar

• Jubaea
  • *
    • Email
« Odgovori #62 u: Siječnja 21, 2015, 13:37:40 poslijepodne »
Marko, dakle da ne vucemo ovu raspravu na topicu-u koji nije za to, evo ovdje ti odgovarama.
Vecina digitalnih meteopostaja imaju vlastiti suftware unutar postaje koji ju pokrece ali i koji radi neke druge stvari, jedna od njih je i kalibracija. Ali kalibraciju se pokrecu rucno, a onda ju prema osnovnim parametrima unesenima postaja iskalibrira.
 Kalibracija zbog nadmorske visine mora biti ucinjena zbog ispravnog pokazivanja tlaka zraka, s time i davanja prognoze. A koliko sam citao u uputama moje postaje stoji da se prema tome kalibriraju i svi ostali elementi.

Offline markotb

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #63 u: Siječnja 21, 2015, 15:58:14 poslijepodne »
Ej, hvala na objasnjenju! :thumb_up:

Offline Vranjanac

• Washingtonia
  • *
« Odgovori #64 u: Siječnja 29, 2015, 22:47:07 poslijepodne »
Pre mesec dana sam kupio ovaj instrument http://www.elementa.rs/proizvod/51112/stoni-sat-sa-termometrom
i do sada se pokazao kao vrlo precizan i efikasan. Ali danas kad sam bio na selu i video memorisane vrednosti za minimum i maksimum, po prvi put je pokazao veliku nepreciznost. Postavljen je pre hladnog talasa kada je svuda u okolini bilo ispod -10, a on je za minimalnu pokazao samo -2,4. Da li se to moze tumaciti kao realnih -12,4 ili je to neka greskom memorisana vrednost usled slabe konekcije bazicne i spoljne jedinice? Zanimljivo je da je memorisana realna vrednost za maksimum, a i danas je normalno radio i nije ukazivao na neispravnost...
average minimal: -15,01 (1949-2014)

Offline Xenon

• En Taro Adun
  • Global Moderator
« Odgovori #65 u: Siječnja 29, 2015, 23:01:14 poslijepodne »
Verovatno je senzor predviđen samo za sobne temperature i kalibracija van tog opsega mu je jako loša.
USDA zone: 7b/8а
AHS heat zone: 6
Average temperature: 13.6°C
Annual precipitation: 722 mm

Offline Vranjanac

• Washingtonia
  • *
« Odgovori #66 u: Siječnja 29, 2015, 23:24:03 poslijepodne »
Spoljna jedinica meri do -20 sto sam i proverio uspomoc zamrivaca. Takodje je pocetkom meseca izmerila -14,6 na selu. Unutrasnja jedinica cija je sobna namena, moze da meri samo do -9 i ona jasno pokazuje samo vodoravne crte umesto cifara kada bude temperatura van njenog opsega (nize od -9). Mozda se tih -2,4 mogu racunati kao -12,4, ali za to nema nikakve garancije osim ako neko nije imao slicna iskustva sa slicnim instrumentom. Vece su sanse da je u pitanju greskom memorisana vrednost zbog lose kalibracije nizih temperatura iako se radi o spoljnoj jedinici.

Offline Xenon

• En Taro Adun
  • Global Moderator
« Odgovori #67 u: Siječnja 29, 2015, 23:29:52 poslijepodne »
Još jedna mogućnost je da je u kući bilo mraza i da je na toj temperaturi smrzla baterija pa je instrument prestao da meri na -2,4C.  :misli:
USDA zone: 7b/8а
AHS heat zone: 6
Average temperature: 13.6°C
Annual precipitation: 722 mm

Offline Vranjanac

• Washingtonia
  • *
« Odgovori #68 u: Siječnja 29, 2015, 23:43:51 poslijepodne »
I unutrasnja jedinica je stalno izlozena hladnoci radi bolje konekcije, tako da ne verujem da je to u pitanju. Sve izgleda kao da je neki duh restartovo instrument i taj rezultat iz vremena hladnog talasa je izbrisan, pa je memorisan drugi iz toplijih dana  :rofl: Jednostvno, instrument je nastavio da radi dobro. Sve u svemu, u pitanju je neispravnost i vise se ne mogu prihvatati rezultati zdravo za gotovo dok ne izvrsim neko testiranje.

Offline markotb

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #69 u: Siječnja 30, 2015, 00:22:22 prijepodne »
Postoji I ova sansa. Ako unutrasnja jedinica mjeri samo do -10*C, mozda je temperatura pala ispod te vrijednosti I zaustavila protok temperature I informacija sa spoljasnje jedinice.

I kada se ponovo vratila u normalu, racunala te vrijednosti koje su od tog momenta kada je proradila pa do momenta kada si ti vidio. Ja ti preporucujem da unutrasnju jedinicu stavis u dnevni boravak, gdje je toplo a spoljasnju ostavis vani, jer je njen opseg daleko veci.

Ne znam sada je li Xenon na ovo isto mislio u gornjem postu. Ako jeste izvini  :mrgreen:
Poz I sretno :thumb_up:

Offline Vranjanac

• Washingtonia
  • *
« Odgovori #70 u: Siječnja 30, 2015, 00:38:02 prijepodne »
Na mom prethodnom obilasku je spoljna pokazala -14,6, a unutrasnja je pokazala horizontalne crte koje oznacavaju nedostatak brojeva zbog toga sto je u toj ostavi (gde je bila unutrasnja jedinica) bila niza temperatura od -9, a to nije njen opseg. Znaci, tom prilikom je unutrasnja (glavna) jedinica pokazala apsolutni minimum za spolja iako je sama ona bila blokirana kada je stigla do -9. E sad, moguce da je ovog puta zasmetala ta hladnoca koja je ispod njenog opsega, za razliku od prethodnog slucaja.
Nisam stavio unutrasnju jedinicu u kuci zato sto sam se bojao lose veze..

Offline markotb

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #71 u: Siječnja 30, 2015, 00:43:07 prijepodne »
Ne znam, stavi unutrasnju u kucu, ali da preko prozora ima direktnu  vizuelnu vezu sa spoljasnjom jedinicom.

Djeluje mi da je to mjesto nesto toplije od Vranja, pa bi se mogao pokusati eksperiment sa T. fortunei-em. :thumb_up:

Offline Vranjanac

• Washingtonia
  • *
« Odgovori #72 u: Siječnja 30, 2015, 08:52:28 prijepodne »
Da, mozda ipak mora unutrasnja jedinica tamo i gde joj je mesto. unutra :thumb_up:

Offline Savar

• Jubaea
  • *
    • Email
« Odgovori #73 u: Siječnja 30, 2015, 09:21:32 prijepodne »
Vranjanac, gdje ti je postavljen vasnji senzor? Udaljenost od kuce ...? Ako je vanjski senzor preblizu kuce, onda je moguce da je minimalna temeratura na toj lokaciji bila samo -2.4.
Ako ne nedostaju periodi mjerenje , znaci da nije bilo problema u komunikaciji izmedju vanjske i unutarnje jedinice. Komunikacija opcenito ne utjece na preciznost mjerenja, ali slab napon baterija da. Komunikacija ili uspije poslati podatke ili ne, jer radi se o digitalnom prenosu.

Offline Vranjanac

• Washingtonia
  • *
« Odgovori #74 u: Siječnja 30, 2015, 14:52:37 poslijepodne »
Eksterna je postavljena na oko 7 metara od kuce, ali sve i da je mozda pod nekim toplinskim uticajem, apsolutno je nemoguce da je bilo samo -2,4 jer je svuda u okolini bilo oko -15, interna jedinica koja je bila u ostavi, nije pokazala rezultate za minimalnu, a to znaci da je i u ostavi bilo ispod -9.
Vrlo moguce da je u pitanju slabost baterije iako je maksimalna memorisana, a i za vreme mog boravka su obe jedinice lepo radile. Mozda je velika hladnoca privremeno poremetila rad baterije u tim trenucima, ko zna...

Bas razocaravajuce jer je tada bio veoma hladan talas i prava prilika da se stekne neki uvid o klimatskim uslovima, ali nema predaje. Nastavicu da merim.
« Zadnja izmjena: Siječnja 30, 2015, 14:53:31 poslijepodne od Vranjanac »