Autor Tema: Čuvarkuća  (Posjeta: 77333 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline iris

• Washingtonia
  • *
  • Spol: Ženski
Odg: Čuvarkuća
« Odgovori #30 u: Lipnja 25, 2008, 15:51:44 poslijepodne »
moje su vani.....njima je i draže vani nego u kuči
i kod njih je baš to dobro što ne traže nikakvu pažnju....čak im prevelika briga zna smetati

nemoj se uzrujavati ako uvenu....slikaj cvijet kad procvjeta...lijep je
a kod tate uzmi još poneku u zamjenu za ove  :thumb_up:

Offline palmofan

• Cocos nucifera
  • *
  • Spol: Muški
    • Email
« Odgovori #31 u: Lipnja 25, 2008, 20:07:59 poslijepodne »
Većina sorti ćuvarkuća ne može preživjeti u kući no imam jedu sortu koja bez problema prezimljava u kući. Donio sam jedan pelcer iz škole još dok sam išao u srednju, tamo su rasle u tegli na prozoru i cijelu zimu bi provodile na tom prozoru iznad radijatora.
USDA zone: 7a

Offline renee

• Washingtonia
  • *
    • blog o Sempervivumima
    • Email
« Odgovori #32 u: Lipnja 26, 2008, 07:05:27 prijepodne »
Kad Sempervivum procvata, osuši se i umire. To je, to, tako to sempervivum živi, rastu i umiru. Ni na koji način ne možeš spasiti biljku, koja cvata.

Ako imaš dosta pojma o njima, ponekad možeš uzgojiti novu biljku iz jednog samog lista, ali pak cvjetno stablo napravi (u iznim okolnostima) male rozete, koje možeš posaditi, neke od njih ćak naprave korenje, a većina propadne...

pistacija

• Gost
« Odgovori #33 u: Lipnja 26, 2008, 15:26:45 poslijepodne »
Kad Sempervivum procvata, osuši se i umire. To je, to, tako to sempervivum živi, rastu i umiru. Ni na koji način ne možeš spasiti biljku, koja cvata.

Ako imaš dosta pojma o njima, ponekad možeš uzgojiti novu biljku iz jednog samog lista, ali pak cvjetno stablo napravi (u iznim okolnostima) male rozete, koje možeš posaditi, neke od njih ćak naprave korenje, a većina propadne...

Ove druge odgovore pravit cu se da nisam vidjela :)
Dakle zanima me ovo sa uzgojom biljke iz samo jednog lista i ovo sa rozetama, moze detalje neke? Hvala i sri ako sam dosadna al meni je draze da sama nesto uzgojim od neke maticne biljke nego sad da uzmem 10 cuvarkuca :)

Offline palmofan

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #34 u: Lipnja 26, 2008, 20:53:45 poslijepodne »
Mene zanima kako mogu uzgojiti čuvarkuću iz sjemena, budući da mi sada cvjeta sjemena će sigurno biti pa bih ga htio posijati. Negdje sam pročitao da je sjeme čuvarkuće sitno i da ju je uputnije razmnožavati izdancima budući da je razmnožavanje sjemenom komplicirano no kako nema izdanaka na toj čuvarkući probao bih sa sjemenom. Osim toga, da je tako teško razmnožiti čuvarkuću pomoću sjemena sigurno ne bi bilo toliko hibrida, zar ne?

Offline renee

• Washingtonia
  • *
    • blog o Sempervivumima
    • Email
« Odgovori #35 u: Lipnja 27, 2008, 03:01:04 prijepodne »
Uzgoj iz lista: list treba biti čitav. Puštamo u stekleniku na visokoj temperaturi i stalnoj vlažnoti da pusti korenje. Na balkonu ili u kuči  to je praktično nemuguče, jer nema uvjeta...

Sejanje: seješ, zalivaš, kritična je prva zima. Seme je jako drobno. No, klija dosta dobro i sejanci nisu teži za uzgoj od kaktusa i drugih sukulenti.

Moj blog o sempervivumima:

http://sempervivum.sosblog.com
« Zadnja izmjena: Lipnja 27, 2008, 03:06:02 prijepodne od renee »

Offline franceska

• Jubaea
  • *
« Odgovori #36 u: Lipnja 27, 2008, 09:23:54 prijepodne »

Zaboravio ti je Renee napisat, kada ih sijes, ne u zemlju kao "normalno" sjeme, nego ih samo moras utisnuti u zemlju i necime pritisnuti da ih voda ne ispere ili vjetar, jer oni trebaju SVJIETLOST da bi proklijali! :thumb_up:

Offline renee

• Washingtonia
  • *
    • blog o Sempervivumima
    • Email
« Odgovori #37 u: Lipnja 28, 2008, 04:13:21 prijepodne »
KOJI VJETAR? Sejanice se drži u stakleniku ili barem u kuči!!! Rezultati su puno bolji!

Offline franceska

• Jubaea
  • *
« Odgovori #38 u: Lipnja 30, 2008, 09:30:16 prijepodne »
Ja obicno "razmnozavam" kaktuse i ostalo ljeti, da preko zime narastu, cuvarkuce nisam do sada ni necu, jer mi je puno lakse odvajati mlade, i tako razmnozavati.
A vjetar, obicno uzimam za razmnozvanje jednu crnu kamenu plitku posudu, u koju u sredini "polegnem" sjeme a okolo stavim crni granitni split, time se kod mene pokazalo da puno kaktusa jako brzo klija i puno bolje, sjeme se samo polegne ili utisne u zemlju, jer kaktusima i sempervivumu je potrebna svijetlost za klijanje.
Tu posudu pokrijem sa zvonom od plexiglasa tako da je velika vlaznost i toplina ispod njega, drzim je vani na suncu, tako nocu kada padne temperatura sjeme ima iste uvijet kao u svom habitusu.
Kada se skine poklopac postoji mogucnost da ptice ili vjetar odnesu sjeme!
Sjeme ne ide u zemlju, nego na nju, i tu postoji mogucnost da ga vjetar odnese, TO SAM MISLILA VJETAR! :wink:

pistacija

• Gost
« Odgovori #39 u: Srpnja 01, 2008, 14:08:00 poslijepodne »

Evo stavljam slike procvjetale cuvarkuce  :icon_sad: Kaze moj tata da odrezem stablo nakon cvjetanja pa iduce godine il ce pustiti mlade il ce opet procvjetati.
MOjoj ocito fali sunca da bi isla u sirinu i imala mlade; imam jednu cuvarkucu sa mladicem malim i sad su poceli rasti, vidim zivnula je ,s amo da ne ode u visinu -jel je trebam presaditi iako mislim da vole kad im tijesno...

Nego zanima me razmnozavanje i iz lista i iz sjemena . Pliz detalje jer sam fakat laik. Kako dobijem sjeme ? Je li to moguce iz ove procvjetale?
Tnx  :klanjase:

da ove presadim?:

Offline renee

• Washingtonia
  • *
    • blog o Sempervivumima
    • Email
« Odgovori #40 u: Srpnja 16, 2008, 07:35:20 prijepodne »
Da, sijeme se dobije nakon cvatnje.

No cijela biljka nakon cvatnje odumire, pa sledeče godine od nje neće biti mladih - tvoj tata nije u pravu!

24 / 7 sam doma na blogu: http://sempervivum.sosblog.com
« Zadnja izmjena: Srpnja 16, 2008, 07:37:07 prijepodne od renee »

Offline palmofan

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #41 u: Listopada 03, 2008, 18:44:04 poslijepodne »
Nova čuvarkuća u mojoj kolekciji.  :sretan: Zna li netko o kojoj se sorti radi?

« Zadnja izmjena: Listopada 03, 2008, 18:45:47 poslijepodne od Pivi »

Offline renee

• Washingtonia
  • *
    • blog o Sempervivumima
    • Email
« Odgovori #42 u: Listopada 04, 2008, 07:42:17 prijepodne »
Palmofan, narado te razočaram, no to na slici pored stepeliade NIJE čuvarkuća - rod SEMPERVIVUM, nego neka druga biljka iz familije Crassulaceae, možda eševerija. Ona možda neće preživjeti zimu vani kako SVI Sempervivumi.

Sempervivumi trebajo izgledat slično ovima:

« Zadnja izmjena: Listopada 04, 2008, 07:46:01 prijepodne od renee »

Offline renee

• Washingtonia
  • *
    • blog o Sempervivumima
    • Email
« Odgovori #43 u: Listopada 04, 2008, 07:44:36 prijepodne »
Ili ovako:

Offline palmofan

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #44 u: Listopada 04, 2008, 08:12:33 prijepodne »
Pelcer te biljke sam ubrao na moru. Matična biljka je izgledala baš kao čuvarkuća samo što je imala te bijele dlačice po sebi. Možeš li mi molim te napisati koji su kriteriji za razlikovanje čuvarkuće od ostalih srodnih biljaka?