To jesensko navrtanje nema puno smisla.Radio sam najesen samo sa plemkama neke sorte jer se često dogodi da negdje neku otkriješ tek kad je u rodu,a znaš da ćeš se teško tu vratiti na proljeće ili da je nećeš prepoznati među drugima u masliniku,pa ubereš plemku i nacijepim je na divljaku u pitau,ali je onda držim u plasteniku,pa se di di koja uhvati.Tako sam i nedavno jednu nacijepio,i prije par dana sam jednu donio...
Nacjepljivati vani,negdje u polju,nije lako ni uvijek moguće.Treba raditi u rujnu,oko punog mjeseca,ako još nisu pale dobre kiše i nema vegetacije,onda se ne može raditi,ako bi se to radilo krajem rujna opet je kasno jer brzo dolaze hladniji dani,ako je i sraslo brzo i krene izboj,dani su sve kraći i vegetacija usporava i teško da će taj izboj doseći 10cm,i pitanje je hoće li preživiti zimu i dočekati proljeće i uredno nastaviti rasti.
Na nekoj toplijoj poziciji,prvenstveno mislim na otocima,možda bi se i moglo,ali tamo je opet upitna vlaga,jučer mi se javlja frend sa jednog otoka,još nije dobio ni kapi kiše,tko zna otkad 
Triba navrćati na proljeće,puno je bolje i sigurnije,bolje srašćivanje podloge i plemke,a u jesen raditi samo iz ljute potribe 
A bi li koristilo staviti pvc vrećice preko cijepova?
Ovo pitam jer mi proljetno cijepljenje baš i ne ide zbog sve kraćeg proljeća i nastupanja ljeta već u 5. mjesecu i velikih vrućina, pa se plenke isuše.
Od ovogodišnjeg navrtanja, imam znatan broj navrćaja koji stoje, listovi su se sasušili, a nema nikakvih drugih znakova oko eventualnog primitka, izuzev što se plemka nije osušila, nego je još uvijek zelena, a ima ih dosta što su se skroz osušili.
Ja radim na malo čudan način, jer kalemim na velikom stablu na vrhovima grana koje su cca 2-5 cm, tako da na jednom stablu imam i tridesetak navrćaja.
To radim radi estetike, jer su mi te masline na okućnici, odnosno ispred kuće, pa da rezanjem velikh grana ne pokvarim estetski doživljaj koji ona daje.