Molio bih Xenona da nam pojasni tu izjavu u vezi "10 godina" za formiranje lepeze. Na osnovu licnog iskustva tvrdim da S. minor "pravi" lepezu ranije. Lepezu pravi tako sto se od jednog lista formira lepeza od dva lista, itd. Hocu da kazem da se lepeza formira postepeno.
Jos jedna bitna stvar u vezi gajenja S. minora. Nikako ne podnosi transplantaciju iz zemlje (cupanje, presadjivanje, ...) Ako ga gajite iz semena, gajite ga u saksiji. Ako hocete da ga testirate na hladnocu, zasadite ga sa saksijom u zemlju, pa ako vidite da je otporan i hocete da ga za stalno zasadite napolju, onda dobro potkopajte saksiju. Zatim sve izvucite napolje, pa isecite saksiju sa strane, zatim oko rupa i tek onda zasadite S. minor u iskopanu rupu. Ako vidite da nije jos spreman za napolje, isto uradite sto se tice secenja, ali ga presadite u vecu saksiju (pa zatim u prostoriju gde ce provesti jos jednu zimu).
Cak i R. hystrix (koji inace sporije raste od S. minora) pravi lepezu ranije. Jedan covek sa Sveta biljaka (iz Sarajeva) koristi sliku svog R. hystrixa sa lepezom kao avatar.
Prakticno pitanje: Da li bi iko gajio S. minor da je potrebno 10 god. da se formira lepeza?
Jedino objasnjenje koje mogu da dam je da je neko bio lose srece. Svako ko je probao da gaji palme zna da neki sejanci rastu brze, a neki sporije. Mozda je je neko bio zaista lose srece pa mu je trebalo da sa losim sejancem u hladnoj klimi ceka 10 godina. Imam dosta sejanaca S. palmetto i ako su svi zasadnjeni u isto vreme (cak su i poceli da klijaju u roku od mesec dana), posle par meseci neki klijanci imaju 15cm, a neki jedva 5cm.
Iz licnog iskustva ne bih nikome preporucio da gaji R. hystrix iz semena, jer je klijavost ispod 50% i izuzetno sporo raste iz semena. Procitao sam ovde da su neki ljudi narucli seme, pa ce moci jos neko da potvrdi i nadam se opovrgne moju statistiku.
Pozdrav, Badnjevac