Autor Tema: Washingtonia Robusta  (Posjeta: 245980 vremena)

0 Članova i 3 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline Cikas

• Cocos nucifera
  • *
  • Spol: Muški
Odg: Washingtonia Robusta
« Odgovori #1035 u: Veljače 04, 2014, 15:17:48 poslijepodne »
Znas kako, vidjao sam "filifere" sa jako debelim deblom, na mestima gde nema u okolini ni jedne robuste, ali njihovi potomci su kao klijanci pokazivali znake crvenila na petiolama kao robuste. To verovatno znaci da uprkos debelom deblu i obliku listova kao filifera, te velike palme su ipak hibridi sa izrazenijim uticajem filifere.

Pa kako kažeš imali su osobine i jedne i druge vrste, pa onda očito jesu hibridi.
Ali ako nešto ima osobine samo jedne vrste, onda je to čisti primjerak. Moja ima samo osobine čiste Robuste. A i majka joj je čista Robusta.

Ako nešto ima oblik mačke, uši mačke, oči mačke, rep mačke i ponašanje mačke, onda je mačka. :wink:

Offline Xenon

• En Taro Adun
  • Global Moderator
« Odgovori #1036 u: Veljače 04, 2014, 15:21:41 poslijepodne »
Sve dok ne pocne da laje.  :mrgreen:
USDA zone: 7b/8а
AHS heat zone: 6
Average temperature: 13.6°C
Annual precipitation: 722 mm

Offline filifero

• Brahea
  • *
« Odgovori #1037 u: Veljače 04, 2014, 15:51:16 poslijepodne »
Volio bi da mi netko pokaze malu Washingtoniju koja nema ni malo crvenila. Bas me zanima.

Offline trava

• Administrator
    • Email
« Odgovori #1038 u: Veljače 04, 2014, 16:07:36 poslijepodne »
Filifere i robuste su bliski srodnici,pa je sasvim normalno da izgledaju slično kad su male,mnoge vrste koje su iz iste porodice izgledaju slično u juvenilnom stadiju,npr.-Sabali,Trachycarpusi,tek kasnije se razvijaju u oblike karakteristične za pojedinu vrstu.Ono što ih razklikuje je i vrijeme cvjetanja,pa su hibridi rijetki,puno rjeđi nego što se misli.I da rastu filifera i robusta jedne kraj druge i da cvjetaju jedna kraj druge,vjerojatno bi samo manji broj sjemenki bio oplođen od druge vrste.Da li se radi o hibridu bilo bi vidljivo tek kad klijanac naraste u veću palmu,ali ni onda nemora u fenotipu pokazati karakteristike oba roditelja,podjednako,da bi smo mogli biti sigurni da je riječ o hibridu.Hibrid u F1 generaciji može 95% izgledati kao jedan od roditelja,jedino u genotipu može biti 50-50,itd...
bvb

Offline filifero

• Brahea
  • *
« Odgovori #1039 u: Veljače 04, 2014, 16:42:41 poslijepodne »
Hvala Trava, to sam i mislio.  :wink:

Offline Cikas

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #1040 u: Veljače 04, 2014, 17:56:42 poslijepodne »
Da to je još jedna zabluda. Filibuste ( hibridi ) nisu česte, već rijetke.
Kao što ste već sami rekli, cvijetaju u skroz različito vrijeme i do oplodnje teško dolazi čak i kad rastu jedna pored druge.

Druga stvar, ove dvije vrste palmi su genetski toliko slične da se već opasno razmišlja o tome da ih se spoji u istu vrstu, te da se Filifera počne smatrati varijitetom Robuste.

U pravilu zbog velike genetske sličnosti, ako pokaziva osobine samo jedne vrste, onda se taj primjerak smatra čistim, jer posjeduje sve gene koji Robustu čine Robustom ili Filiferu Filiferom.

Filibuste su samo one koje imaju osobine jednih i drugih.

Što se tiče F1 hibrida i F2 hibrida e tu je malo kompliciranije.

U pravilu kakav će hibrid biti ovisi koja vrsta je majka. Hibridi biljaka više sliče majci, nego ocu. I F1 hibridi imat će najviše zajedničkih osobina obaju vrsta. Zbog toga jer su naslijedili pola gena od oca i majke plus majčinu mitohondrijalnu DNA.

F2 hibridi su jako varijabilni. U pravilu neki F2 hibridi uopće nisu hibridi već čisti oblici.

Jako pojednostavljen primjer.

Čista Robusta bi bila RRRR, čista Filifera FFFF.

Križanjem se dobije F1 hibrid RRFF.  Koji ima podjednako jezgrenih gena od obaju roditelja.

Križanjem Filibusta  RRFF + RRFF može se dobit svega i svačega=  RRRR, FFFF, RRFF, FFRR

Što bi značilo ako križaš Filibustu sa Filibustom šanse su 1:4 da ćeš dobiti čistu Robustu ili čistu Filiferu ( potomak može naslijediti samo gene od Robuste ili Filifere a niti jedan od druge vrste i tako biti čist predstavnik vrste makar su mu roditelji hibridi ). A da ćeš dobit još Filibusta šanse su 2:4.

Znači od 80 klijanaca, 20 bi bile čiste Robuste, 20 čiste filifere, a 40 njih opet Filibuste.
« Zadnja izmjena: Veljače 04, 2014, 18:06:22 poslijepodne od Cikas »

Offline Savar

• Jubaea
  • *
    • Email
« Odgovori #1041 u: Veljače 09, 2014, 14:39:18 poslijepodne »
Evo Robusta onda  u Zaglavu na Dugom otoku, na pravom mjestu  :mrgreen:

« Zadnja izmjena: Veljače 09, 2014, 14:43:05 poslijepodne od Savar »

Offline Veruda

• Administrator
« Odgovori #1042 u: Veljače 09, 2014, 16:28:37 poslijepodne »
Pa izgleda da jako dobro raste tamo, i to godinama. Jedna od ljepših robusta koje sam do sada vidio na obali...Ima li jake bure u tom mjestu?

Offline Savar

• Jubaea
  • *
    • Email
« Odgovori #1043 u: Veljače 09, 2014, 16:35:38 poslijepodne »
Sam Zaglav je relativno zasticen od Bure, medjutim na toj visini krosnja osjeti Buru poprilicno jer predje preko brdasca koje sami donji dio mjesta stiti pretezno.. Ali ustvari na Dugom otoku nikada nije tako jaka Bura jer oslabi i uspori na otocima ispred. Razbije se prvo o Ugljan i Rivanj. Recimo kada je Crometeo mjerio orkansku Buru od oko 180 - 200 km/h na meteo postaji Savar je najjaci udar izmjeren 70 km/h.
« Zadnja izmjena: Veljače 09, 2014, 19:20:17 poslijepodne od branimir »

Offline palmofan

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #1044 u: Veljače 09, 2014, 17:04:54 poslijepodne »
Super izgleda, očito joj odgovara povoljna mikrolokacija. :sretan:
USDA zone: 7a

Offline malimau

• Washingtonia
  • *
  • Spol: Ženski
« Odgovori #1045 u: Veljače 19, 2014, 12:19:22 poslijepodne »
Ja imam problem. Nesto mi se desava sa palmom. Imam je od cetvrtka, nisam je zalivala do subote, i od tada joj zute listovi. Jutros sam je presadila u vecu saksiju sa suvljom zemljom. Da li je moguce da je prezalivena i da zato zuti? I da li postoji mogucnost da se oporavi ili ce stradati?
 Ne bih volela da ostanem bez nje.

Offline palmofan

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #1046 u: Veljače 19, 2014, 12:58:16 poslijepodne »
Pozdrav malimau i dobrodošla na forum. :sretan: Sumnjam da bi od zalijevanja mogla početi žutjeti, jedino ako baš nisi palmu toliko zalila da je cijela plivala u vodi. Da li je tegla u kojoj se palma nalazila imala rupice na dnu? Ako je imala rupice suvišna voda bi jednostavno iscurila i ne bi bilo problema.

Offline malimau

• Washingtonia
  • *
« Odgovori #1047 u: Veljače 19, 2014, 14:02:52 poslijepodne »
palmofan hvala na dobrodoslici. :thumb_up:
Saksija je imala rupice cak je i korenje virilo. Bila je suva pa sam sipala u tacnu i zemlja je upijala vodu. Ne znam sta moze da joj bude. Na svetlom i toplom mestu se nalazi. Nadam se da ce se oporaviti, i da ce suva zemlja upiti suvisnu vlagu ukoliko je  voda problem.
Dok je stigla do mene bila je u automobilu jednu noc, mozda joj ne prija promena.

Mozda da probam da je prihranjujem?

Offline palmofan

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #1048 u: Veljače 19, 2014, 14:14:11 poslijepodne »
Mislim da je ne bi trebalo prihranjivati do proljeća, u ovakvom stanju joj prihrana može više štetiti nego koristiti.

Offline malimau

• Washingtonia
  • *
« Odgovori #1049 u: Veljače 19, 2014, 14:19:54 poslijepodne »
U redu, necu je dirati, cekam prolece da je izbacim napolje. Koren i stablo ispod listova deluje zdravo. Nadam se njenom oporavku.
Nemam bas iskustva sa palmama.