Autor Tema: Washingtonia Robusta  (Posjeta: 208513 vremena)

0 Članova i 3 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline Xenon

• En Taro Adun
  • Global Moderator
  • Spol: Muški
Odg: Washingtonia Robusta
« Odgovori #1380 u: Siječnja 21, 2023, 20:58:56 poslijepodne »
Slažem se sa Henohom, bilo lišće napuklo ili nenapuklo, sledeće sezone će ih izgurati još deset.
USDA zone: 7b/8а
AHS heat zone: 6
Average temperature: 13.6°C
Annual precipitation: 722 mm

Offline Crno_bijeli

• Washingtonia
  • *
« Odgovori #1381 u: Siječnja 24, 2023, 20:10:46 poslijepodne »
Čim ugrije izrast će joj novi set listova pa se ovi mogu odrezati.

Meni sve palme i dalje izbacuju listove, preko zime ne miriju ni washingtonie niti kanarke.
Malo sporije listovi sada u januaru izlaze nego u ljeto, ali izlaze :)

Offline Crno_bijeli

• Washingtonia
  • *
« Odgovori #1382 u: Srpnja 24, 2023, 18:18:48 poslijepodne »
evo da slikam moje washingtonije

Druga

Treca

i imam jos jednu. Ukupno 4 Washintonije. Dvije sam iz sjemena klijao, druge dvije iscupao u sumi pored mora, pa dok su mi se oporavile dugo je trajalo. Isklijao sam ja iz sjemena mnogo palmi, ali sam dao dosta njih ljudima koje poznajem. I niko ne vodi brigu o njima, tako da vise ne dajem nikome.

Ps..Treba da presadjujem ove palme u vece saksije..nego nikako da se nakanim to da uradim. Presadicu ih u one velike kace od po 200 litara ili 400.

Ne bih jos u zemlju da ih sadim jer planiram da gradim nesto pa da mi ne smetaju, pa da moram da ih presadjujem...tako da idu u one velike plasticne kace od po 200 ili 400 litara, vidjetcu vec, od zemlje mi zavisi..jer treba da nadjem toliko zemlje nedje po ovim sumama okolo..

Offline trava

• Administrator
    • Email
« Odgovori #1383 u: Kolovoza 27, 2023, 10:07:56 prijepodne »
Bit će im bolje u većim pitarima,ali bilo bi lakše sada ih posaditi u zemlju,lakše je iskopati rupu za pitar od cca 30lit nego rupu za pitar  od 200 ili 400 lit.Sada lijepo izgldaju,u zemlji bi bile još ljepše :sun:
bvb

Offline daniel108

• Phoenix
  • *
    • Email
« Odgovori #1384 u: Listopada 03, 2023, 09:43:30 prijepodne »
Tek po ovim palmama vidim da nisam bio dugo u Zadru. Mislim da je proslo 7 godina i ove Washingtonie su otisle u nebo. I pune su sjemenki. Uz more, blizu mosta i marine.

U najgorim se vremenima nalaze najbolje prilike.

Offline daniel108

• Phoenix
  • *
    • Email
« Odgovori #1385 u: Srpnja 26, 2025, 14:47:35 poslijepodne »
Pozdrav svima!

Da pitam kako prepoznati koje su robuste, a koje su filifere? Sadio sam ih prije godinu dana, ali su mi se pomijesale, a flamaster se izbrisao :icon_mrhappy:
Vise je robusti, bar oko 75%, ali da li vi vidite na ovoj slici koje su, ili neke razlike? Obe imaju konce.
Meni se cine iste.
Inace, prezivile su zimu na otvorenom na Istu, bura im je izlomila dosta listova, ali sad na proljece su opako krenule.
« Zadnja izmjena: Srpnja 26, 2025, 14:51:11 poslijepodne od daniel108 »

Offline palmofan

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #1386 u: Veljače 03, 2026, 20:22:28 poslijepodne »
U ovom dvorištu u mjestu Voloder, uz cestu Kutina - Popovača, rastu dvije washingtonije, po svemu sudeći W. robuste. Povremeno prolazim tom cestom, trenutno su palme pod zaštitnom konstrukcijom. Na ovoj slici sa Google street viewa vidi se samo jedna W. robusta, naknadno je pored nje posađena i druga.
USDA zone: 7a

Offline daniel108

• Phoenix
  • *
    • Email
« Odgovori #1387 u: Ožujka 21, 2026, 08:48:23 prijepodne »
Da li je neko imao iskustvo da mu neki crv napadne robuste i filifere?
Posadio sam dosta palmi (oko 1000) kao neku probu, najvise robusti i filifera, tek su stare godinu i po.
Palme su mi u vrtu ispred kuce na otoku Istu. Ova zima je bila jako kisna. Prije oko mjesec dana sam izvukao sredinu na oko desetak palmica. Mislio sam da je to od puno vlage. Ali jucer sam malo bolje pogledao te palmice i primjetio sam da u svakoj od njih ima jedan bijeli crv bas u sredini te male palmice koji stoji okomito. On je u biti pojeo sredinu. Duzine je oko 4 cm. Probao sam traziti po googlu, ali izbacuje svasta, ali nisam siguran sto je to.
Evo slika kad sam raskopao jednu od tih sadnica (iz vana se ne vidi)

I ovo je sam crv

Sto je to i kako ga rijesiti?

Offline palmofan

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #1388 u: Ožujka 22, 2026, 19:10:19 poslijepodne »
Uh, baš gadno izgleda. Meni to liči na nekakvu gusjenicu a ne crva. Znači u igri je nekakav moljac ili leptir sa apetitom za centralni meristem mladih palmi. Probaj preostale palmice tretirati nekim insekticidom, možda bi Decis bio dobar izbor. On je registriran za jako širok spektar štetnika i kultura, vjerujem da bi bio od pomoći.
USDA zone: 7a

Offline trava

• Administrator
    • Email
« Odgovori #1389 u: Ožujka 28, 2026, 00:09:16 prijepodne »
Mogao bi biti palmin moljac,malu palmu jedan crv vrlo lako uništi.Leptiri počnu letiti početkom lipnja,pa pripazi,lete danju,kad je najtoplije,oko podne ,poveliki su pa ih je lako primijetiti dok obleću oko palmi.
bvb

Offline daniel108

• Phoenix
  • *
    • Email
« Odgovori #1390 u: Ožujka 28, 2026, 18:26:27 poslijepodne »
Je, mogao bi biti taj palmin moljac(drvotoc), jer sam vidio nedavno unistena dva trachija oko 300 metri od mene.
Samo sam mislio da nece napadati nista drugo, pa nisam obraca paznju. A nista, ove sto sam nasao sam unistio, pa cu paziti na leptire. Nisam za otrove, ali morati cu nesto naci da ih bar preventivno pospricam. Ima li nesto ekolosko protiv njih?  Ono od buhaca, cilija... Bi li to djelovalo odbojno?