Autor Tema: Presađivanje palmi  (Posjeta: 69458 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Veruda

• Administrator
  • Spol: Muški
Presađivanje palmi
« u: Veljače 10, 2008, 20:00:09 poslijepodne »
E, ovo ja zovem dobro razvijen korijen kod Trachija. Izgleda malo "alienski"  :icon_mrhappy:

Offline Pivi

• Administrator
Odg: Presađivanje palmi
« Odgovori #1 u: Veljače 10, 2008, 20:01:48 poslijepodne »
E to ja zovem "trebalo je u zemlju odavno..."  :mrgreen:

Offline franceska

• Jubaea
  • *
  • Spol: Ženski
« Odgovori #2 u: Veljače 11, 2008, 08:55:37 prijepodne »
Zanima me jedna stvar,
korijen je svjetski, ne samo sto je pravi nego i lijepo zdrav vidi se pohvala onom tko zaljeva.
Imam pitanje sto radis s korijenjem ili i svima ostalima, dali kada presadujete korijen ostavite ovako i samo u novu zemlju. Ili ga malo oslobodite ili neznam kako bolje objasnit rasirite lagano rukama pa u novi pitar ili zemlju???
Sto se kod vas pokazalo bolje, ako netko to radi, naravno iskljucene su osjetljive palme (mislim na one osjetljivog korijenja)?
Pozdrav Frane

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #3 u: Veljače 11, 2008, 10:49:04 prijepodne »
Ništa dirat korjen rastresat ili širat. Kod presađivanja se presađuje ovako kako je i korjen šta manje "dirat".

Offline Veruda

• Administrator
« Odgovori #4 u: Veljače 11, 2008, 12:58:43 poslijepodne »
Dosta puta sam pročitao da je bolje za palmu da lagano "preraste" okvire pitara i da će tako puno prije krenut i doslovno eksplodirat poslije presađivanja u zemlju. Imao sam slično iskustvo sa Chamaerops humilisom kojeg sam kupio u rasadniku i bio je već malo prerastao okvire i doslovno nije imao period prilagodbe nakon presađivanja nego je odmah nastavio rasti i to ubrzano.

Preporučljivo je što manje dirati korijenje iako ima i onih koji rastresu korijen, oslobode ga od starog humusa pa čak ga i skrate malo prije presađivanja. Ne znam, ja tako ne radim

Offline franceska

• Jubaea
  • *
« Odgovori #5 u: Veljače 11, 2008, 13:34:44 poslijepodne »
Da i ja sa palmama obicno nista ne diram oko korijenja,
jucer sam se razgovarala s jednom gospodom koja se bavi uzgajanjem palmi ali u Argentini,i ona mi je rekla da oni kod "vecih" (sto ona podrazumijeva pod vece to je sada opet pitanje) rastresu korijenje.
To me je malo potaklo na razmisljanje jer ja to radim samo s cvijecem, grmljem i ostalim,
ali ne sa palmama, jer jednom sam tako "rastresla" jednu jubeu i trachy, pa sam ih doslovno stresla, imali su  4 i 6 listova, svi su se osusili, makar su kasnije krenuli nanovo, ali nije mi se svidjela ta varijanta, zato me zanimalo.
Da vidimo sto ce jos drugi reci, bas me zanima!!!

Da a to iskustvo s "premalim" pitarima imala sam i ja do sada nekoliko puta, i rast im je onda kada odu u zemlju prakticki "eksplodirao", ali ima navodno i onih ako ih stavimo u preveliki pitar koje onda krecu u rast korijena pa tek onda u lisnu masu, to mi je u praksi poznato od nekih grmova i cvijeca, ali mislim da bi moglo biti i tako s palmama ono u dubinu dok ne popune vazu do dna,ali ja sam previse u strahu da im se nesto ne dogodi pa bas ne cackam previse!!!

Da li netko zna zasto se desava poslije presadjivana mladjih da im se lisna masa pocne susit a novi izbijaju???
Nemooooooojte mi samo reci da je to stres!!! Znam da je ali malo detaljnije objasnjenje bila bih zahvalna a vjerovatno i puno njih drugih!!

Offline toto

• Phoenix
  • *
    • Email
« Odgovori #6 u: Veljače 11, 2008, 15:33:05 poslijepodne »
Franceska, kod presadivanja palmi je najvaznija temperatura zemlje i kolicina vode. Temperatura zemlje iz razloga stvaranja novog korijena, kad pogledas korijen onda imas deblje glavne korijene i male sitne dlacice koje su ustvari te koje prehranjuju biljku i koje se regeneriraju na dnevnoj bazi. Glavno korijenje sluzi samo za prenos hrane i sidrenje biljke. Dogodi se da biljka u jednom trenutku stane s produkcijom tog vaznog sitnog korijena na dijelovima koji su bili izlozeni zraku a u sredistu korijenja nema ni dovoljno vode a i zemlja je istrosena  i u nedostatku hrane dode do stresa. Sto se tice vode najbolje je cijeli pitar nakon presadivanja potopiti u vodu i ostaviti u vodi dokle god izlaze mjehurici, nakon toga jos jedamput nadopuniti zemlju i ponoviti postupak. Kada bi Veruda pazljivo pogledao u centar ovog korijena sto ga je snimio vidio bi da je centar pun supljina jer je zemlja toliko istrosena da se pretvorila u najsitniju prasinu i nestala.
Kod vecih palmi tj. palmi koje imaju deblo je preporucljivo malo potkresati korijenje i to samo kod nekih. Recimo Sabali ce svaki ozljedeni glavmi korijen kompletno zamijeniti a isto tako i Bismarckia tako da se njima korijenje NE smije dirati ali Washingtoniji i Phoenixu  a i Trahycarpusu je pozeljno malo rastresti korijen i cak neke drvolike komade i potkresati jer se time pobuduje rast novog korijena. Te vece palme mogu iz debla kompenzirati nedostatak hrane za vrijeme regeneracije korijena a rastresnjom se postize da i nova zemlja dode do mjesta gdje je stara nestala a tu jos mozda ima sitnih funkcionalnih korijencica. Kod tih vecih palmi koje se vecinom sade u zemlju najvaznije je prvi put rupu kompletno napuniti vodom dokse od vode i zemlje ne stvori zitka masa koja ce ispunitisve.......toto

Offline Veruda

• Administrator
« Odgovori #7 u: Veljače 11, 2008, 16:06:42 poslijepodne »
Spomenuo si temperaturu zemlje i količinu vode, da li je onda ako se planira sadnja negdje u proljeće poželjno još prije tog presađivanja 2-3 mjeseca iskopati rupu za planirano presađivanje palme kako bi se ona ispunila kišnicom i možda malo podigla temperatura zemlje? da li je potrebno napraviti veču rupu od opsega pitara palme kako bi se smanjila mogućnost "setbacka"?

Evo jednog innteresantnog linka o presađivanju palmi:

http://edis.ifas.ufl.edu/EP001

Offline toto

• Phoenix
  • *
    • Email
« Odgovori #8 u: Veljače 11, 2008, 16:25:12 poslijepodne »
Veruda rupu iskopas kod sadnje, iskopas dupli opseg pitara i jos najmanje pola pitara vise u dubinu razrahlis zemlju. Kod zatrpavanja pustis istodobno vodu. Izvrsno je u iskopanu zemlju dodati torfa. Kod zakopavanja palmu lagano micati u svim smjerovima da bi se zitka masa bolje rasporedila. Nakon par dana dodati jos malo zemlje(po potrebi) i ponovo obilno zaliti. toto

P.S. dobro je povrsinsku zemlju koja je puno hranjivija vratiti prvu. Ne gnojiti tri mjeseca umjetnim gnojivom a prirodno mozes malo odmah dodati u zemlju s kojom zakopavas palmu. Pripazi samo da nije prejako da ne izgori korijenje.

Offline Veruda

• Administrator
« Odgovori #9 u: Veljače 11, 2008, 20:15:53 poslijepodne »
Kada smo već kod presađivanja, ova Jubaea koja bi mi trebala doči za tjedan dana je u onoj crnoj vrečici (ne u pitaru). Da li da je presađujem u pitar ili da je jednostavno pustim jer ionako imam u planu sredinom 3. mjeseca presaditi je u vrt.

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #10 u: Veljače 11, 2008, 20:17:38 poslijepodne »
pa ta vrečica ti je ista stvar kao i pitar...samo ostavi.
A na prolječe u zemlju  :sretan:

ps. sad se više ne sječam, jeli to sa ebaya?

Offline Veruda

• Administrator
« Odgovori #11 u: Veljače 11, 2008, 20:23:36 poslijepodne »
Nije direktno sa ebaya, ali je čovjek koji ih preko njega prodaje. Stupio sam s njim u kontakt i zamolio da mi proda jednu direktno bez licitiranja pošto ih je imao desetak. Došla je neki dan kod sestre naravno na njemačku adresu, a tata će je donjet uskoro kada se i on spusti u ove krajeve.

Da, pustit ću je u toj vreči....

Offline franceska

• Jubaea
  • *
« Odgovori #12 u: Veljače 11, 2008, 21:50:49 poslijepodne »
Ma evo bas sam sretna,
jer vidim da sam puno toga ispravno radila barem ono kako je Toto to napisao, da kada sam nesto sadila u zemlju bilo od cvijeca, palmi ili drveca radili smo to po istom sistemu kako je on opisao, osim sto sam u posljednjih godina umjesto onog naseg stajskog gnojiva, posto mi nismo stalno doma i ne mozemo gnojiti, upotrebljavala gnojivo koje je relativno dugotrajno "mrvice od zivotinjskih rogova, noktiju i sapa" Njemci to zovu Hornspäne, a pozitivno je i u tome sto ne moze spaliti biljku!!!

A presadjivanje u vazu skoro identicno, osim sto ja obicno natrpam puno zemlje, pa nakon "potapanja" dosada nije bilo potrebno nadopunjavat zemljom!!! Na taj nacin i inace zalijevam sve biljke potop dok ne prestanu mjehurici, jer sam prije doslovno "ubila" nekoliko njih s previse zalijevanja, a taj se nacin kod mene inace pokazao kao najbolji.

Da Veruda, ono sto je Toto isto napisao s skoro praznim komorama izmedju korijenja dozivila sam to u nekoliko navrata, a najvece iznenadenje bilo mi je to sa yucom elefantitis odnosno s drvom zivota koji je od 20 cm narastao na 3,5 m i onda poceo zutiti, kad smo ga izvadili iz vaza, u sredini je bio skoro prazan, odnosno imao je ful prazne komore izmedu korijenja, tako da vise u tom vazu nije imao ni stabilnost.

P.S. Ako ti Jubea dode u onoj crnoj plasticnoj vrecici koja slicno izgleda kao one u kojoj budu ruze, ja je ne bih mjesec dva ostavila u njoj, jer znaju te vrecice biti samo malo popunjene zemljom a palme u nju budu samo gurnute ono kao reda radi....izvidi prvo kako izgleda, pa onda odluci.
Obicno ih tako salju samo zbog troskova postarine!!!

Izraz hrvatski za torf, ja znam sto je na njemacki ali kad si sama prevedem smijem se sama sebi :mrgreen:zna li netko!!!

A ono oko kopanja rupa za biljke, ma nemora biti toliko dugo barem ne po meni, ali jedan dan prije ili rano ujutro, onda je dobro zalit do vrha jedno dva puta onu nasu crvenu zemlju, i onda uvijek moja mama i baka su me tako naucile, predvecer posadit kada su velike vrucine, to je ono po starinski, a ima i neke logike, po meni jer biljka ima vremena preko noci prilagoditi se "novoj okolini" i nije odmah prepustena przenju na suncu!!

« Zadnja izmjena: Veljače 11, 2008, 21:54:37 poslijepodne od franceska »

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #13 u: Veljače 11, 2008, 22:44:00 poslijepodne »

P.S. Ako ti Jubea dode u onoj crnoj plasticnoj vrecici koja slicno izgleda kao one u kojoj budu ruze, ja je ne bih mjesec dva ostavila u njoj, jer znaju te vrecice biti samo malo popunjene zemljom a palme u nju budu samo gurnute ono kao reda radi....izvidi prvo kako izgleda, pa onda odluci.
Obicno ih tako salju samo zbog troskova postarine!!!

neznam za slanje, ali rasadnici u tome uzgajaju palme...naravno kako koji.
Recimo rasadnik palmi na visu je imao palme u tome...cijelo vrijeme rasta...tako da 2 mjeseca da palma stoji u tome ništa ne znači.

Baš sam neki dan iz mbm-a kupio 2 naranče i isto su u tim vrečicama.
U njima je zemlja i ista je stvar kao i pitar.

Izraz hrvatski za torf, ja znam sto je na njemacki ali kad si sama prevedem smijem se sama sebi :mrgreen:zna li netko!!!

neznam, ali mislim da je toto mislia na drop (kominu)...sad kako se gdje kaže...to je ono šta ostane nakon šta se grožđe izmelje tj. ispreša.
Peteljke od grožđa.
« Zadnja izmjena: Veljače 11, 2008, 22:48:30 poslijepodne od Pivi »

Mila1

• Gost
« Odgovori #14 u: Ožujka 03, 2008, 22:36:14 poslijepodne »
Gledala sam zemlju za palme-u Brico store kosta 60 kn vreca(ma tamo je sve skupo ali nisam nigdje drugdje vidjela) i bilo mi puno pa nisam kupila.

Dajte recite mi : imamkupovne zemlje za cvjece-sta da dodam unutra i pomjesam da bi bilo bolje za palme (cycas)?