Ma evo bas sam sretna,
jer vidim da sam puno toga ispravno radila barem ono kako je Toto to napisao, da kada sam nesto sadila u zemlju bilo od cvijeca, palmi ili drveca radili smo to po istom sistemu kako je on opisao, osim sto sam u posljednjih godina umjesto onog naseg stajskog gnojiva, posto mi nismo stalno doma i ne mozemo gnojiti, upotrebljavala gnojivo koje je relativno dugotrajno "mrvice od zivotinjskih rogova, noktiju i sapa" Njemci to zovu Hornspäne, a pozitivno je i u tome sto ne moze spaliti biljku!!!
A presadjivanje u vazu skoro identicno, osim sto ja obicno natrpam puno zemlje, pa nakon "potapanja" dosada nije bilo potrebno nadopunjavat zemljom!!! Na taj nacin i inace zalijevam sve biljke potop dok ne prestanu mjehurici, jer sam prije doslovno "ubila" nekoliko njih s previse zalijevanja, a taj se nacin kod mene inace pokazao kao najbolji.
Da Veruda, ono sto je Toto isto napisao s skoro praznim komorama izmedju korijenja dozivila sam to u nekoliko navrata, a najvece iznenadenje bilo mi je to sa yucom elefantitis odnosno s drvom zivota koji je od 20 cm narastao na 3,5 m i onda poceo zutiti, kad smo ga izvadili iz vaza, u sredini je bio skoro prazan, odnosno imao je ful prazne komore izmedu korijenja, tako da vise u tom vazu nije imao ni stabilnost.
P.S. Ako ti Jubea dode u onoj crnoj plasticnoj vrecici koja slicno izgleda kao one u kojoj budu ruze, ja je ne bih mjesec dva ostavila u njoj, jer znaju te vrecice biti samo malo popunjene zemljom a palme u nju budu samo gurnute ono kao reda radi....izvidi prvo kako izgleda, pa onda odluci.
Obicno ih tako salju samo zbog troskova postarine!!!
Izraz hrvatski za torf, ja znam sto je na njemacki ali kad si sama prevedem smijem se sama sebi :mrgreen:zna li netko!!!
A ono oko kopanja rupa za biljke, ma nemora biti toliko dugo barem ne po meni, ali jedan dan prije ili rano ujutro, onda je dobro zalit do vrha jedno dva puta onu nasu crvenu zemlju, i onda uvijek moja mama i baka su me tako naucile, predvecer posadit kada su velike vrucine, to je ono po starinski, a ima i neke logike, po meni jer biljka ima vremena preko noci prilagoditi se "novoj okolini" i nije odmah prepustena przenju na suncu!!