Autor Tema: Musa Ornata  (Posjeta: 4430 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline alias

• Cocos nucifera
  • *
  • Spol: Muški
    • Email
Musa Ornata
« u: Prosinca 03, 2011, 13:34:20 poslijepodne »
Ova Musa potječe iz jugoistočne Azije, iz Indije, ali u prirodi je jako rijetka. Može narasti od 1.5 do 3 metra. Muški cvjetovi su roze, dok su ženski zelene boje. Plodovi su zelene boje, nejestivi su, ali sadrže par sjemenki. Muški pupoljci se mogu pripremiti na salatu, dok se listovi koriste u dekoracijama. U Indiji se njezin korijen koristi u alternativnoj medicini, navodno ima ljekovita svojstva. Pepeo pseudostema, gomolja i kore od banane se koriste kao lijek protiv upale zubnog mesa. Nedavno sam naručio sjeme, sve je potonulo, a sad samo stoji. U početku sam ga imao u inkubatoru, ali sad sam ga prepustio (ne)sreći...

Carpe diem

Offline alias

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
Odg: Musa Ornata
« Odgovori #1 u: Ožujka 08, 2012, 13:37:42 poslijepodne »
Za sada sjemenke stoje, ima im već sigurno 4 mjeseca.
Carpe diem

Offline AlekLO

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #2 u: Svibnja 12, 2012, 16:56:05 poslijepodne »
I ja imam dve semenke od ove vrste banane.Da li neko zna da mi kaze kako ubrzati klijanje semena?

Offline alias

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #3 u: Svibnja 12, 2012, 20:59:19 poslijepodne »
Jako tesko.
Prodji temu o klijanju banana, ja imam 10 sjemebki i nista nije niklo...
Carpe diem

Offline AlekLO

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #4 u: Svibnja 12, 2012, 21:56:00 poslijepodne »
Ok alias..Posle ovoga sto si rekao ne nadam se vise..

Offline alias

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #5 u: Svibnja 12, 2012, 22:35:22 poslijepodne »
A dobro, nemoj sad tako  :icon_lol:
Uvijek ima sanse, ali za klijanje treba ili JAKO dobar izvor sjemena, ili makar 50 sjemenki...
Carpe diem

Offline voki

• Phoenix
  • *
« Odgovori #6 u: Kolovoza 20, 2013, 12:33:42 poslijepodne »
OPIS BILJKE
Banane pripadaju porodici Musaceae koja u sebi sadrži preko 50 vrsta i više od 300 varijeteta i kultivara. Kod banana osnove lista čine lažno stablo. Novi listovi izbijaju iz sredine lažnog stabla kao kod porodice Poaceae, pa su bananu u prošlosti često svrstavali u tu porodicu. Banane pripadaju voću iz suptropskih regiona, mada se neke vrste mogu uzgajati i u našim krajevima kao ukrasne biljke. Postoji veliki broj banana sa veoma dekorativnim listovima i cvetovima za uzgajanje u sobnim uslovima.
Rod musa ima jako veliku varijabilnost u pogledu boje cvetova, lista i plodova i veoma je mnogo predstavnika ovog roda, a još je više raznih kultivara.
Od najviše gajenih ukrasnih banana zanimljiva je i Musa ornata čiji se cvetovi koriste kao rezani cvet.
Poreklom je iz tropskih i subtropskih predela Jugoistočne Azije (Bangladeš, Burma, Indija, Borneo). Pronađena je 1805. godine na Mauricijusu, a danas je veoma rasprostranjena u tropskim regionima. Visine je do 130 cm. Brahteje su roza ili crvene boje, a cvetovi jarko žuti. Plodovi su baršunasti, roza boje. Cvetanje nastupa kada je biljka stara godinu dana. Uzgaja se kao ukrasna biljka i za rezan cvet, a koristi se i za dobijanje vlakna.

GAJENJE
Minimalna temperatura za ovu vrstu banana je 7 stepeni. Lako se ukršta sa ostalim vrstama banana, pa postoji veliki broj hibrida.
'African Red', 'Bronze', 'Dusty Rose', 'Leyte White', 'Macro', 'Magenta', 'Pink', 'Purple', 'Red', 'Royal Pink', 'Royal Purple', 'Royal Red', 'Red Salmon'...
Od proleća do jeseni treba obilno zalivati, uz redovno orošavanje listova, a u toku zime zalivati umereno. Zimi je držati u prostoriji u kojoj se temperatura ne spušta ispod 10 stepeni. Povoljno reaguje na prihranjivanje koje treba vršiti svake druge nedelje. Zemlja treba da je propusna, sa drenažom na dnu saksije.
Od proleća do jeseni biljku držati na terasi ili u dvorištu, na mestu sa puno svetla, ali zaštićeno od najjačih sunčevih zraka. Ako biljka cveta, nakon plodonošenja stablo propada, a oko njega isteraju nove mladice.
U toku vegetacije izdanke treba redovno odvajati od matične biljke, kako bi novoformirani listovi bili veliki i pravilnog oblika.

RAZMNOŽAVANJE
Razmnožava se vegetativno, odvajanjem mladih izdanaka, delovima korena ili semenom.
Pre setve treba oštetiti semenjaču i semenke držati 24-48 sati u toploj vodi. Seje se u sterilan supstrat zbog dugog vremena klijanja i nicanja. Supstrat treba održavati vlažnim prekrivanjem saksije staklom ili najlonskom folijom. Pri temperaturi od 25-30 stepeni ponici se javljaju za 3-6 meseci. Mlade biljke veoma brzo rastu i treba ih presađivati u veće saksije.
Mladi izdanci se odvajaju odsecanjem korena uz matičnu biljku kada mladica ima razvijenih 3-5 listova

SAVETI
Pri nedostatku svetlosti cvetanje izostaje ili cvetovi nemaju intenzivnu boju.
Biljka ne podnosi naglo kolebanje temperature, kao ni nagle promene vlažnosti supstrata i vazduha.
Kao i svi predstavnici roda musa cveta samo jednom u životu, nakon čega formira nove izdanke.
Suviše mala saksija zaustavlja rast biljke.

BOLESTI I ŠTETOČINE
Štitaste vaši, biljne vaši, crveni pauk, grinje, trips.
Crveni pauk i grinje sa donje strane lista ukoliko je suv vazduh i listovi se ne orošavaju redovno.
Ako se gaji u sobnim uslovima moguće je trulenje korenja u saksijama, usled prevelike vlage i niske temperature u zimskom periodu. Tada treba odstraniti trulo korenje, pod mlazom vode oprati korenje i posuti prašinom drvenog uglja, presaditi biljku u novi supstrat.

Offline amelito

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #7 u: Kolovoza 30, 2014, 20:40:18 poslijepodne »
jel ima neko ovu bananu
kakva je klijavost kod nje
ja mislim uzet sjeme