Autor Tema: Naručivanje palmi i sjemenki sa interneta  (Posjeta: 187152 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Xenon

• En Taro Adun
  • Global Moderator
  • Spol: Muški
Odg: Naručivanje palmi i sjemenki sa interneta
« Odgovori #135 u: Siječnja 16, 2009, 17:16:26 poslijepodne »
Koliko se da zakljuciti sa sajta, radi se o botanickoj basti koja je poprilicno mesta posvetila palmama i ostalim egzoticnim biljkama, a seme prodaju da bi pokrili deo svojih troskova, dakle ne radi se o tipicnim trgovcima semenom.
USDA zone: 7b/8а
AHS heat zone: 6
Average temperature: 13.6°C
Annual precipitation: 722 mm

Offline palmofan

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #136 u: Siječnja 16, 2009, 19:25:28 poslijepodne »
Zanimljivo je da botanički vrt to radi, ja sam negdje pročitao da po nekom pravilu botanički vrtovi ne bi smjeli prodavati sjeme već ga samo mjenjati među sobom. No dobro, izgleda da ovaj botanički vrt ne drži do tih pravila. Uostalom, i ja sam dobio neke sjemenke iz botaničkog u Kaštel Lukšiću što isto nije baš po pravilima.
USDA zone: 7a

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #137 u: Siječnja 16, 2009, 19:29:51 poslijepodne »
who cares... ili ti ga "koga briga"  :mrgreen:

Offline branimir

• Global Moderator
« Odgovori #138 u: Siječnja 16, 2009, 19:43:27 poslijepodne »
To više vrijedi za "priznate" botaničke vrtove koji su povezani sa nekom znanstvenom institucijom koja je financirana od države.
Ovo je vjerojatno nešto drugo ili im Turci nedaju novaca..

Offline palmofan

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #139 u: Siječnja 16, 2009, 19:53:08 poslijepodne »
Ma da, vjerojatno im nedostaje novca pa se vode onim principom "snađi se druže". Inače, na stranicama botaničkog vrta piše upozorenje da sjeme ne šalju privatnim osobama već samo botaničkim vrtovima i znanstvenim institucijama.
http://hirc.botanic.hr/vrt/hrv/Sjemenarna.htm
USDA zone: 7a

Offline Liliput

• ex. larisa
  • Jubaea
  • *
  • Spol: Ženski
    • www.lifebeautification.com
« Odgovori #140 u: Siječnja 16, 2009, 20:04:16 poslijepodne »
www.tropilab.com

Imaju i pistaciu. :eusa_clap:
Naručila sam neke sjemenke, pa ćemo vidjeti kad stignu.
Imaju i paypal.

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #141 u: Siječnja 21, 2009, 19:03:05 poslijepodne »
Kod mene u basti nisam imao seme. Covek koji je od mene nabavio palmu je prijavio seme, ali posto sam isao da proverim, ne ocekujem nista, jer spolja seme izgleda dobro, ali je unutra nikakvo. Sto se tice nabavke iz SAD, semenke u stvari i ne nabavljam iz SAD neko iz Vankuvera. Prijatelj posalje semenke na adresu u SAD, tamo organizujem fitosantiarnu kontrolu i zatim semenke stizu ovde. Zasto tako? Zato sto u SAD nema birokratije kao u Kanadi. Platis fitosanitarnu kontrolu, dogovorenog dana u dogovoreno vreme dodje covek, pregleda semenke, ostavi papir i zatim se salje preko bare. Vrlo efikasno. Malo vise kosta, ali je 100% siguran nacin dostave.

Ako jos neko zeli ovako da radi i ima dobrog prijatelja u SAD, mogu da okacim sliku fitosanitarnog odobrenja, kako bi znao kakav dokument da trazi.
Uskoro ce se ovo ukinuti i sve ce ici elektronski. Na paketu ce se nalaziti samo bar-kod i kad dodje na lokani aerodrom(carinu), carinik ce samo skenirati kod i na ekranu ce se pojaviti fitosanitarno odobrenje...

Ja sam dosad naručivao sjeme iz cijeloga svijeta, najteži paket je težio preko 1 kg i nikad problema.
Naravno, sve bez fitosanitarnog.

Zar vi u srbiji trebate fitosanitarni? O kojoj količini (težini sjemena) se radi kod tebe?

Offline vladimiro

• Phoenix
  • *
« Odgovori #142 u: Siječnja 21, 2009, 21:15:57 poslijepodne »
mislim da je xenon negde napisao da do 3 kg ne treba,ali nemoj me drzati za rec... :icon_question:

Offline Badnjevac

• Phoenix
  • *
    • www.magnolije.com
« Odgovori #143 u: Siječnja 21, 2009, 21:37:04 poslijepodne »
Ja sam dosad naručivao sjeme iz cijeloga svijeta, najteži paket je težio preko 1 kg i nikad problema.
Naravno, sve bez fitosanitarnog.

Zar vi u srbiji trebate fitosanitarni? O kojoj količini (težini sjemena) se radi kod tebe?

Nikad nisam narucivao vise od 1kg semena. Poslednja narudzbina je bila 100 semenki R.hystrix i jos nekoliko vrsta ali sve u manjim kolicinama.
Fitosanitarni je obavezan po zakonu. Znaci, bez obzira da li se radi o uvozu iz Hrvatske ili SAD, zakon je isti i fitosanitarni je neophodan. A po tom pitanju zakoni u EU su jos strozi. Samo da napomenem jednu recenicu koja se pominje u srpskom zakonu o fitosanitarnom pregledu:
...da biljka nije zarazena tim i tim tokom sezone rasta...
E sad, zamisli situaciju kad uvozis biljke iz SAD, a jesen je ili zima i dodje americki fitosanitarni inspektor i dodje do ove recenice (a imaju kod sebe zakone svih zemalja na svetu). Sta se desava? Pa prva reakcija je da ne moze da izvrsi kontrolu jer lepo pise u zakonu da mora biljka da se ispita tokom sezone rasta.  :misli: :gy:
I tako dalje, da vam ne pisem nebuloze.

Ako neko misli da moze da uveze 0,5kg, 1kg ili 3kg bez kontrole, neka lepo prijavi na carini da ima semenke (u slucaju da licno donosite semenke, a nemate fitosanitarni), pa ce te da vidite sta ce da se desi...  :mrgreen:
Isto tako, ako vam neko salje postom i na carinskoj deklaraciji pise da se unutra nalaze semenke, a nemate fitosanitarni, pogadjajte sta ce da se desi.

Naravno, uvek moze da se salje metodom APP (Ako Prodje Prodje), ali cemu to, kad sve prolazi uz fitosanitarni?

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #144 u: Siječnja 21, 2009, 21:47:34 poslijepodne »
Badnjevac ali ja ne pričam o biljkama nego o sjemenu.

A po tom pitanju zakoni u EU su jos strozi. Samo da napomenem jednu recenicu koja se pominje u srpskom zakonu o fitosanitarnom pregledu:
Znam da ljudi iz cijele europe (sa foruma razno raznih; palmtalk, palmsociety, infojardin..) primaju sjeme iz cijelog svijeta bez ikakvih problema.
Zato mi nije jasno zašto tebi treba fitosanitarni certifikat za to malo sjemena, jer na kraju sam posmislio da su vaši zakoni drugačiji?
Zato sam i napisao da sam do sad naručivao sjemenke iz cijelog svijeta, zadnji paket je imao preko 1kg, nikad nisam imao fitosanitarni i nikad nisam imao problema.

Biljke su nešto sasvim drugo. Za to je potrebno imat certifikat.
A unutar EU ako se šalje biljka, certifikat nije potreban.

Ako neko misli da moze da uveze 0,5kg, 1kg ili 3kg bez kontrole, neka lepo prijavi na carini da ima semenke (u slucaju da licno donosite semenke, a nemate fitosanitarni), pa ce te da vidite sta ce da se desi...  :mrgreen:
Isto tako, ako vam neko salje postom i na carinskoj deklaraciji pise da se unutra nalaze semenke, a nemate fitosanitarni, pogadjajte sta ce da se desi.

Naravno, uvek moze da se salje metodom APP (Ako Prodje Prodje), ali cemu to, kad sve prolazi uz fitosanitarni?
Badnjevac nisi u pravu. Bar šta se hrvatske i EU tiče.
Do sada je svaki moj paket imao cn22 deklaraciju koju ispunjava pošiljatelj koja se lijepi na paket i na kojoj piše da se radi o sjemenju palmi.
Neovisno o tome, carinska kontrola u Hrvatskoj je u gotovo 100% slučajeva paket otvorila, vidila o čemu se radi i ponovo zatvorila sa svojom carinskom trakom.
Dakle carina je itekako svaki put znala šta se nalazi u mojim paketima, a problema nikad nisam imao.
Opet ću ponoviti da fitosanitarni certifikat nikad nisam imao.

evo i slika jednog dijela mojih paketa. Svaki put sve slikam, pa imam i ovo:

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #145 u: Siječnja 21, 2009, 22:02:17 poslijepodne »
Evo još.
Evo unutarnji sadržaj pakiranja koji je bio unutar paketa i koji vidiš da je obljepljen trakom
"pošta carinjenja". Dakle carinska kontrola je otvarala, kao i svaki moj paket do sada.

Dakle ovo se nalazilo unutar paketa

A evo još jedna carinska deklaracija (paketa koji je također bio otvoren).

Ako misliš da je ovo sistem APP (ako prođe prođe) nebi se složio. Radi se već o više od 15 narudžbi iz cijeloga svijeta (europa, sad, australia, novi zeland...)
Svaka rađena istim sistemom, nikad problema.

Ovo poslije prebacim u drugu temu..

Offline Badnjevac

• Phoenix
  • *
    • www.magnolije.com
« Odgovori #146 u: Siječnja 21, 2009, 22:19:15 poslijepodne »
Ajde prebaci ovo u drugu temu, pa cemo nastaviti diskusiju tamo. Mislim da je bas dobro sto otvaramo ovu temu.

Pozdrav, Badnjevac

Offline Badnjevac

• Phoenix
  • *
    • www.magnolije.com
« Odgovori #147 u: Siječnja 21, 2009, 22:55:12 poslijepodne »
Meni nekoliko puta nisu stigle koverte sa semenjem i od tada koristim fitosanitarni certifikat. Od kada sam poceo da koristim fitosanitarni, sve mi je stizalo. Da li je ovo sad srecan splet okolnosti (posle nesrece), ne znam.
Mozda je u pitanju ono iz recenice: "Ko se jednom opece na mleko, posle i u jogurt duva."  :misli:

Najveci problem je u tome sto kad nisam dobijao posiljku, nikad nisam znao zasto je nisam dobio: posiljalac je zabrljao, posta je zabrljala, carina je zabrljala? Dok ide sa fitosanitarnim (a za sada je procenat uspeha 100%), ja cu da i dalje insistiram na njemu, a kad vidim da nesto skripi, menjam strategiju.

Intuicija mi govori da su posiljke zavrsavale na carini. Da se radi o profesionalnom odgajivacu i velikoj kolicini, verovatno bi poslali pismo sa carine da roba ceka na tom i tom mestu zbog toga i toga. Ovako, posto se radi o obicnoj posiljci, verovatno je zavrsila u kanti za smece. Posto sam narucivao dosta semenki magnolija, secam se da su mi neki ljudi slali pisma sa formularom slicnim tvojim na kojem pise "Mag. seeds". Pitao sam se da nije mozda nekad pala na pamet nekom cariniku asocijacija na "Mar. seeds", tj. "Marihuana seeds".  :icon_sad:
« Zadnja izmjena: Siječnja 21, 2009, 22:56:02 poslijepodne od Badnjevac »

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #148 u: Siječnja 21, 2009, 23:07:26 poslijepodne »
 :lol: mar. seeds  :mrgreen:

Čuj, neznam u čemu je kod tebe bio problem.
Ali npr. ako naručiš da ti se pošalje registriranom pošiljkom EMS (dakle pračena pošiljka) onda u svakom trenutnku možeš vidit gdje je pošiljka i šta je sa njome. Jer to je internacionalno povezan sustav pračenja u kojem se nalaze sve pošte. Neznam dali tko od ovih prodavača koristi ems ili neki drugi sitem po kojem mogu znati gdje je pošiljka, ali znam da mi je jednom europalms napomenuo da je pošiljka koju mi je on poslao pračena i ako ne stigne da će vidit sa poštom gdje je zapelo.

Uglavnom problema nikad do sada nisam imao, a nada se da ni neću... možda se čisto radi o vašim ljudima u pošti ... ili carini... tko će to znat..

Offline Xenon

• En Taro Adun
  • Global Moderator
« Odgovori #149 u: Siječnja 22, 2009, 02:32:15 prijepodne »
Ja sam problema imao samo kad sam pokusao da uvezem biljke, za seme nije bilo nikakvih problema. Cak su i prilicno veliki paketi sa krupnim semenjem (tipa Jubaea) stizali. Ocigledno je bilo da su na carini paketi bili otvarani, ali nisu ih zadrzali.
USDA zone: 7b/8а
AHS heat zone: 6
Average temperature: 13.6°C
Annual precipitation: 722 mm