Badnjevac ali ja ne pričam o biljkama nego o sjemenu.
A po tom pitanju zakoni u EU su jos strozi. Samo da napomenem jednu recenicu koja se pominje u srpskom zakonu o fitosanitarnom pregledu:
Znam da ljudi iz cijele europe (sa foruma razno raznih; palmtalk, palmsociety, infojardin..) primaju sjeme iz cijelog svijeta bez ikakvih problema.
Zato mi nije jasno zašto tebi treba fitosanitarni certifikat za to malo sjemena, jer na kraju sam posmislio da su vaši zakoni drugačiji?
Zato sam i napisao da sam do sad naručivao sjemenke iz cijelog svijeta, zadnji paket je imao preko 1kg, nikad nisam imao fitosanitarni i nikad nisam imao problema.
Biljke su nešto sasvim drugo. Za to je potrebno imat certifikat.
A unutar EU ako se šalje biljka, certifikat nije potreban.
Ako neko misli da moze da uveze 0,5kg, 1kg ili 3kg bez kontrole, neka lepo prijavi na carini da ima semenke (u slucaju da licno donosite semenke, a nemate fitosanitarni), pa ce te da vidite sta ce da se desi... 
Isto tako, ako vam neko salje postom i na carinskoj deklaraciji pise da se unutra nalaze semenke, a nemate fitosanitarni, pogadjajte sta ce da se desi.
Naravno, uvek moze da se salje metodom APP (Ako Prodje Prodje), ali cemu to, kad sve prolazi uz fitosanitarni?
Badnjevac nisi u pravu. Bar šta se hrvatske i EU tiče.
Do sada je svaki moj paket imao cn22 deklaraciju koju ispunjava pošiljatelj koja se lijepi na paket i na kojoj piše da se radi o sjemenju palmi.
Neovisno o tome, carinska kontrola u Hrvatskoj je u gotovo 100% slučajeva paket otvorila, vidila o čemu se radi i ponovo zatvorila sa svojom carinskom trakom.
Dakle carina je itekako svaki put znala šta se nalazi u mojim paketima, a problema nikad nisam imao.
Opet ću ponoviti da fitosanitarni certifikat
nikad nisam imao.evo i slika jednog dijela mojih paketa. Svaki put sve slikam, pa imam i ovo: