Autor Tema: Razmnožavanje banana mladicama  (Posjeta: 29416 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Veruda

• Administrator
  • Spol: Muški
Razmnožavanje banana mladicama
« u: Ožujka 18, 2008, 22:26:44 poslijepodne »
Obično se mladica banane odvaja od velike kada počinje izbacivati svoj 5-6 list, ne prije. Prvo treba oprezno razgranati zemlji i provjeriti da li mala bananica ima svoj korijen.

Onda se oštrim predmetom, nožem ili skalpelom što bliže odrasloj banani odstrani "Rhizom"

Odrasla banana

Mlada odvojena bananica

Obje rane treba tada tretirati drvenim pepelom ili nečim sličnim da osuši ranu.

Mladicu treba u staviti u što manju posudu u običnu zemlju bez prihranjivanja. Tada je idealno jedno toplo i sjenovito mjesto sa nešto povišenom vlagom u zraku.

Kod odrasle banane ostavit ćemo nekoliko dana razgrnutu zemlju oko rane da zacijeli, kada rana očvrsne ponovno zakopamo cijelu biljku i vratimo je u prvobitno stanje.

Offline seni 2

• Washingtonia
  • *
  • Spol: Ženski
    • Email
Odg: Razmnožavanje banana mladicama
« Odgovori #1 u: Ožujka 22, 2008, 09:25:33 prijepodne »
A kad možemo izvaditi mladu bananau iz posude i saditi direktno u zemlju?

Offline Xenon

• En Taro Adun
  • Global Moderator
« Odgovori #2 u: Ožujka 22, 2008, 09:48:39 prijepodne »
Kad malo razvije koren i pocne da raste.
USDA zone: 7b/8а
AHS heat zone: 6
Average temperature: 13.6°C
Annual precipitation: 722 mm

Offline snoopyxx9

• Washingtonia
  • *
« Odgovori #3 u: Lipnja 18, 2008, 09:40:14 prijepodne »
Meni je banana počela venuti kad je potjerala mladicu. Čitala sam da se to događa tek kad banana da plod. Da onda uvene i mlada ju naslijedi. Ne znam zašto se meni to dogodilo. :( Mladu sam odrezala i posadila direktno u zemlju i raste već godinu dana.
Sad sam nedavno kupila i drugu vrstu, mislim da je Musa Dia i izašla je mladica prije neka dva tjedna. Znači trebala bi ju odrezati i presaditi? Ako to uskoro ne napravim da li bi velika mogla uvenuti kako mi se i sa starom dogodilo?
Jer ja to zaslužujem! :)

Offline Veruda

• Administrator
« Odgovori #4 u: Lipnja 18, 2008, 09:48:10 prijepodne »
Koliko ja znam banana ne ugiba nakon što pusti mladicu i to prvi put čujem.

Offline snoopyxx9

• Washingtonia
  • *
« Odgovori #5 u: Lipnja 18, 2008, 11:59:08 prijepodne »
Ja se nažalost još uvijek slabo razumijem u botaniku pa vjerujem da si u pravu. :)
A onda je valjda zbog nečeg drugog uvenula...

Mislila sam da je zato, jer sam pročitala da "Nakon što donese plod, biljka banane odsijeca se ili sama propada, a nadomješta se mladicom iz korijena. Korijen je aktivan i do 12 godina i tijekom tog perioda daje nove mladice. " Da je možda zato... Makar nije imala ploda...  :misli:

Onda joj nešto nije pasalo. Uglavnom, u kojem periodu bi bilo najbolje mladicu presaditi?
« Zadnja izmjena: Lipnja 18, 2008, 12:01:12 poslijepodne od snoopyxx9 »
Jer ja to zaslužujem! :)

Offline Veruda

• Administrator
« Odgovori #6 u: Lipnja 18, 2008, 17:51:03 poslijepodne »
Kada se primi i kada se malo ukorijeni. Vidit ćeš najbolje kada počne razvijati nove listove.

Offline serdo

• Washingtonia
  • *
« Odgovori #7 u: Lipnja 18, 2008, 20:13:39 poslijepodne »
moja banana je u roku od dvije godine narasla oko tri metra, uz monštvo mladica i to nekih desetak komada.
Ja sam je neznajući posadio na pogrešnom mjestu (stvara prejaku sjenu ostalim biljkama i mladim palmama),
Ovo proljeće prije otprilike mjesec i po dana, "iskopao" izbojke ( bez naročite pažnje i nježnosti) i presadio sam kompletno sve mladice.
Većina ih se primila i rastu bez problema, a mama banana u međuvremenu izbacuje veliki cvijet i male plodove u klipu.
Inače ove zime su joj stradali listovi kada je temp. pala dva tri puta preko noći na oko -2.

dita71

• Gost
« Odgovori #8 u: Srpnja 20, 2008, 15:58:31 poslijepodne »
Pozdrav!Na mojoj sobnoj banani su se pojavile mladice pre mesec dana,sada su visine 10cm.Da li da ih ostavim do proleća sa mamom bananom ili mogu da ih već sada presadim :icon_question:Hvala :icon_smile:

Offline Veruda

• Administrator
« Odgovori #9 u: Srpnja 20, 2008, 16:07:53 poslijepodne »
Ja ih još ne bi presađivao. Još je prerano i rizik je veći, ali mislim da bi čak i preživjele da ih već sada presadiš...

Offline penJ.

• Phoenix
  • *
« Odgovori #10 u: Veljače 07, 2009, 13:34:21 poslijepodne »
Musa yunnanensis pocela da pusta izdanke  :banana:

I neka helikonija.. helikonije se veoma lako razdvajaju, imaju krt rizom i malo se razdvoje i odmah puca.

Offline proggygp

• Washingtonia
  • *
    • Email
« Odgovori #11 u: Srpnja 02, 2010, 08:03:04 prijepodne »
Pozdrav svima!
Dobio sam 4 banane u jednoj saksiji. Prilikom presadjivanja nisam primetio korene ni na jednoj biljci. Stabljike kao da su posecene dole. Da li to znaci da nema sanse da se banane izvuku i da li treba mozda da ih stavim u vodu?
Hvala unapred na odgovoru.

Offline marina

• Washingtonia
  • *
« Odgovori #13 u: Srpnja 06, 2010, 20:29:27 poslijepodne »
Evo mene i moja pitanja.Basjoo mi je pustila sedam mladica ali su dosta nejednake,prva ima oko 40cm a najmanja 5 cm,pa me zanima dali će smetati mami banani ako ih ne odvajam dok sve ne narastu veće?

Offline Cikas

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #14 u: Srpnja 06, 2010, 22:45:51 poslijepodne »
Neće joj smetati. Dapače ako baš želiš možeš ih i ostaviti da tako rastu i da dobiješ grm muse basjoo. U prirodi ih nitko ne razdvaja, tako se prirodno šire. A mladice se uklanjaju samo ako želiš posaditi mladice na neko drugo mjesto ili ih želiš pokloniti, prodati,  ili ako jednostavno voliš vidit samo jednu stabljiku banane na nekom mjestu. A ako ih ne razdvojiš one će jednostavno nastaviti rasti u odrasle biljke kako bi rasle i u prirodi.:wink:
« Zadnja izmjena: Srpnja 06, 2010, 22:48:04 poslijepodne od Cikas »