Autor Tema: Juania australis  (Posjeta: 1987 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Veruda

• Administrator
  • Spol: Muški
Juania australis
« u: Lipnja 04, 2008, 19:15:32 poslijepodne »
Vrlo zanimljiva palma porijeklom sa malog otoka 500 kilometara od obale Čilea. Tamo vlada tipično oceanska klima sa dosta magle (vlage), vjetra i umjerenih temperatura koje nikada nisu više od 20°C. Vrlo, vrlo teško uspjeva i brojni pokušajai kultivacije nisu bili uspješni te se palma zbog do sada nepoznatih razloga nakon nekog vremena suši i umire. Trenutno su poznata samo dva primjera opstanka Juanie izvan Čilea, i to u Irskoj i San Franciscu i još dva odrasla primjerka koja rastu izvan svog otoka u Čileu. Vjerojatno bi opstala na područjima sličnih klimatskih uvjeta kao i u svom prirodnom staništu te se smatra da ne podnosi tipično mediteransku klimu, ali ni tropsku...Šteta, jer je stvarno lijepa palma, a ima i javljanja da je preživjela -6°C.

Juania u svom prirodnom staništu

I ona u San Franciscu

Offline Pivi

• Administrator
Odg: Juania australis
« Odgovori #1 u: Lipnja 04, 2008, 19:18:15 poslijepodne »
Čekaj jesmo je mi ono možda nedavno bili spomenuli ovdje?
Ili sam to vidio na ips-u...  :misli:

sad se više ništa ne sječam... ali mislim da je sjeme zabranjeno tj. nedostupno... i da, da se palma nakon nekog vremena (iako je zdrava) jednostavno osuši...

Offline Veruda

• Administrator
« Odgovori #2 u: Lipnja 04, 2008, 19:19:33 poslijepodne »
Ne znam, ovdje još nije predstavljena pod posebnom temom. Barem je nema u pretražniku...

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #3 u: Lipnja 04, 2008, 19:21:07 poslijepodne »
ma ne...znam da nije predstavljena... samo se ne sječam jeli je netko bio spomenuo ovdje nedavno (prije par mjeseci)...ali to je valjda bilo na ips-u...tamo sam i pročitao ovo gore šta sam napisao samo šta se više ne sječam pa neznam ni jesam li ispravno napisao

Offline branimir

• Global Moderator
« Odgovori #4 u: Lipnja 04, 2008, 19:52:28 poslijepodne »
Ja sam je spomenuo kad se pricalo o tome da ima palmi koje kod nas nebi opstale zbog visoke temperature.
Naleto sam na nju dok sam tražio koje bi sve palme po zimskom minimumu kod nas imale šanse.
Palma je ugrožena i u distribuciji je tesko nabaviti sjemenke.
Drago mi je da se otvaraju teme o zanimljivim palmama koje kod nas nebi mogle preživjeti.

ps: nikad se nezna možda i bi..
« Zadnja izmjena: Lipnja 04, 2008, 19:55:58 poslijepodne od branimir »