Autor Tema: Prodaja sjemenki putem interneta - prijetnja opstanku palmi?  (Posjeta: 3392 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline palmofan

• Cocos nucifera
  • *
  • Spol: Muški
    • Email
Prodaja sjemenki putem interneta - prijetnja opstanku palmi?
« u: Listopada 13, 2008, 20:00:22 poslijepodne »
Tražeći informacije o nekim palmama naišao sam na zapanjujući podatak da prodaja sjemenja palmi ugrožava njihov opstanak u divljini.  :shocked: Evo i dijela teksta koji govori o tome:

Many palm species have been forced to the brink of extinction by the collection of cabbage (palm heart is considered a delicacy), of leaves for thatch or animal fodder, and, more recently, of seeds for sale to nurseries and palm enthusiasts. Also ironic is the increasing commonality of species such as the bottle and spindle palms (Hyophorbe lagenicaulis and H. verschefeltii) and the blue, red, and yellow latans (Latania loddigesii, L. lontaroides, and L. verschefeltii) in the nursery trade, when their wild populations in the Mascarene Islands have been reduced to only a few isolated individuals. At least 100 species are currently recognized as endangered, although this figure is unfortunately only preliminary. (See D. V. Johnson, ‘World Endangerment of Useful Palms in the Palm Tree of Life’, Advances in Economic Botany (1986):268-273.)

Ovi podaci su zbilja zabrinjavajući i mislim da se moramo dobro zamisliti nad njima.
USDA zone: 7a

Offline Pivi

• Administrator
Odg: Prodaja sjemenki putem interneta - prijetnja opstanku palmi?
« Odgovori #1 u: Listopada 13, 2008, 20:13:52 poslijepodne »
Prodaja sjemenki po meni tu ne igra skoro nikakvu ulogu. U nestanku staništa.
Staništa nestaju i to je jasno. Urbanizacija itd itd.

Ali po meni prodaja sjemena može samo pomoći i postoji više primjera palmi koje su bile na rubu istrebljenja (sad sam točno zaboravio vrste o kojima govorim) a distribucijom njihova sjemena širom svjeta su se sačuvale, pa makar i u privatnim vrtovima.

Primjer ti je wodyetia bifurcata iz australije, za koju nebi mislio da je svrstana u grupu "ugroženih" a nema mjesta na floridi gdje je danas nema.

dakle da zaključim, nebi se nikako složio sa naslovom ove teme. tj pošto je na kraju naslova upitnik ja bi odgovorio: ne!
« Zadnja izmjena: Listopada 13, 2008, 20:16:51 poslijepodne od Pivi »

Offline palmofan

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #2 u: Listopada 13, 2008, 20:25:14 poslijepodne »
Problem je u tome što neke palme hibridiziraju sa srodnim vrstama pa ako negdje posadimo u parku dvije srodne vrste one će se pomiješati i na kraju neće biti niti jedna niti druga vrsta već hibridi. Najbolji primjer za to su Washingtonia filifera i Washingtonia robusta. Već je poznato da je hibridizacija neke vrste dovela do ruba istrebljenja.

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #3 u: Listopada 13, 2008, 20:26:55 poslijepodne »
to je prirodni proces... ne vidim problem u tome, ne zamaram se time.

Offline palmofan

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #4 u: Listopada 13, 2008, 20:34:19 poslijepodne »
Čuj, ako su neke vrste udaljene tisućama kilometara a zbog čovjeka rastu jedna pokraj druge morati ćeš se složiti da to baš i nije prirodan proces. Jer te vrste su se razvile baš zbog te barijere koja ih je odvojila od ostalih srodnih vrsta a čovjek je razbio tu barijeru.

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #5 u: Listopada 13, 2008, 20:37:51 poslijepodne »
teoretski bi sad mogli razglabat godinama ovako... to je jednostavno tako i tako ide dalje.
Evo ti posljednji primjer tahine spectabilis. Skoro izumrla palma, a nakon godinu dana postoje mladice širom svijeta.

Možda to sve ima i dobre i loše strane. Ali tako je. I nije sve tako "generalno".

Naslov ove teme je dali je prodaja sjemenki prijetnja opstanku. Ja sam ti naveo primjer (ima ih još) gdje je prodaja sjemenki upravo spasila određene vrste.
A ovo što sada govoriš prema tome neka palma nebi smjela rasti nigdje nego u prirodnom staništu. Koja je svrha svih nas onda, palmoljubaca? Vrtova? Palmi koje se nalaze svugdje a da to nije prirodno stanište?
« Zadnja izmjena: Listopada 13, 2008, 20:43:40 poslijepodne od Pivi »

Offline palmofan

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #6 u: Listopada 13, 2008, 20:49:33 poslijepodne »
Ne kažem ja da neka palma ne bi smjela rasti nigdje osim u prirodnom staništu, daleko od toga, ali ako je u prirodnom staništu ostalo svega nekoliko palmi a njihovo sjeme se prodaje na veliko e tu već nešto nije u redu.

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #7 u: Listopada 13, 2008, 20:52:07 poslijepodne »
E sad to je već druga stvar.
Ako u prirodnom staništu postoji svega nekoliko palmi i nema ih više, naravno da treba uspostavit strogu kontrolu nad sjemenjem i ostalim.
Uostalom to se sad i napravilo sa tahinom spectabilis.
I ostale biljke koje se stavljaju na "crvenu listu" i gdje službeno onda nije dozvoljeno trgovanje tom biljkom i sjemenjem.

Offline palmofan

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #8 u: Listopada 13, 2008, 21:03:19 poslijepodne »
To ti hoću reči. Čini mi se da je prodaja sjemenki ugroženih palmi dugo bila bez nadzora i da su tek sad donešene neke mjere koje je ograničavaju. Mislim da bi nas trebalo itekako zanimati odakle potječe sjeme jer bi pravim ljubiteljima palmi trebalo biti stalo do očuvanja palmi u njihovom prirodnom staništu.

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #9 u: Listopada 13, 2008, 21:24:45 poslijepodne »
pa gle, ako kupujem sjeme sa rarepalmseeds-a, ili ortanique-a oni ionako nesmiju prodati sjeme koje je pod zaštitom... dakle tu unapred znam da je kupnja toga sjemena dozvoljena.
Čak stoviše, sjeme mnogih vrsta dolazi od kultiviranih palmi iz privatnih vrtova.