Sad nakon visokih temperatura sve je jasnije. Po oštećenjima na Trachycarpusima ova zima je ispala gora od prošle, barem kod mene. Sigurno je svemu pogodovalo toplo vrijeme koje se prolongiralo sve do pred kraj 2 mjeseca. Svi Trachycarpusi koji su na južnoj poziciji su rasli po malo i tijekom zime. Wagnerianus i jedan fortunei su krenuli cvjetati. Na wagnerianusu je samo jedan cvijet izašao i to sad na samom kraju 4 mjeseca dok su oni koji su krenuli u 1 mjesecu smrzli u potpunosti. Na jednom T. fortuneiu s deblom izmedju 1.2 i 1.5m povukao sam sredinu i nekoliko petiola! prije tjedan ili dva. Ta palma je prije imala zaštitu od Pančićeve omorike koje više nema, a moguće je da su u pitanju kumulativna oštećenja od prošle godine. Medjutim, tu se vidi sila kojom palma te veličine može krenuti u oporavak.

Ovdje se vide i ostali na južnoj padini, svi imaju štete po lisrovima.

Uglavnom svi nezaštićeni Trachycarpusi su imali neke štete po listovima. Bolje su prošli oni koji su zimi bili na manje sunca. Izgleda da je kod mene bilo dosta hladnije nego u gradu, jer na tamošnjim Trachycarpusima nisam vidio štete. Povučene sredine su još na jednom T.fortuneiu oko 40-50 cm debla (koji je klimav u korijenju i mislim da će taj propasti), na Trachycarpusu Kumaonu. Nezaštićeni T.takili isto kao i prošle godine, razlike medju njima postoje. Zaštićeni pasivno Trachycarpusi (ukhrulensis, princeps, princeps new form, Nova) su dobro, nije bilo povlačenja, ali je štete na listovima, ovisno o vrsti i pozicijama. Nannorrhops Kashmir prošao daleko bolje od green forme (pasivno zaštićeni). Sabali nezaštićeni (minori, brazoriensisi, Birminghami)su jako dobro prošli, jedino manji snjegolomi. T. nanus uz malč oko njega nikakve štete. Izgubio sam Fatsiu japonicu i Musu basjoo, ali ne od zime nego ih je od dolje nešto pojelo, doslovce sve je bilo pojedeno. Chamaeropsi pasivno štićeni (cerifere, redovni i travin križanac) svi manje više ok. Možda je i otišla neka sredina, moram ih deraljno pregldedati. Da sam za kompjutrom mogao bih više napisati. Ovako s mobitela nije zgodno pa oprostite za tipfelere. Ukoliko postoji interes za neke vrste mogu slikati i dati detaljnije informacije. Vjerujem da je na istoku bilo dosta štete...
Da dodam, jedna maslina je krenula u bacanje novih listova, druga će vjerojatno od baze krenuti. Obje su imale pucanje kore. Ova druga daleko više.