Ja sam s nekih svojih 19 godina palme dijelio na one lepezaste i sve ostale

ali eto naučio sam u međuvremenu dosta...nedovoljno no ipak ima pomaka. Mislim da bih i sad za neke falio

Imotski grad ima bolju klimu i poziciju od nekih okolnih sela. Okrenut je prema jugu (u pravcu Biokova) i na uzvisini je u odnosu na polje. U blizini samog grada u nekoj vrtači postoje stabla masline stara više od stotinu godina što može posvjedočiti o klimi lokaliteta i tradiciji uzgoja ove kulture. Prije nekih 100-tinjak godina u Imotskom je bilo oko 2000 stabala masline (prema podacima iz časopisa Maslina). Danas se sade često pa ih vjerojatno ima puno više. P. canariensis sam vidio samo jedan mali što ništa ne govori o tome koliko je dugo u zemlji. No trachyja ima dosta. Imotski u svakom slučaju ima klimatski potencijal za sadnju većeg broja vrsti palmi i ostalih egzotičnih vrsta.
Problem sa selima u imotskom polju je veća količina vlage u odnosu na grad koja bi u kombinaciji s prodorima hladnog zraka bila ubitačna za neke palme.
Prema mom sjećanju Imotski i kad bi imao neki snijeg (makar ga napadalo u 3 mj kao nedavno 50 cm) nikad se nije zadržao dugo, možda par dana. Dakle nema veći broj vezanih ledenih dana.
Imotski bi možda mogao po klimi imati (granično) Butiu capitatu, Jubaea chilensis, Butia capitata X Jubaea chilensis, Braheu armatu, Sabal palmetto, Sabal uresana, Phoenix theophrastii (kad bi se moglo doći do "Golkoy-Burdun" sorte) i još neke dugoročno na lutriju (a zar u tome nije čar

). Naravno i sve ove o kojima se raspravljalo za kontinentalnu klimu