Autor Tema: Trachycarpus fortunei  (Posjeta: 301974 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline Henoh

• Administrator
  • Spol: Muški
Odg: Trachycarpus fortunei
« Odgovori #795 u: Travnja 13, 2011, 18:03:56 poslijepodne »
Trachy kojemu sam prije nešto više od 10-tak dan povukao sredinu. Čini mi se da je jedan stari list ipak nešto porastao. Sad sam ga obilježio pa ću uskoro znati je li stvarno raste. Ako raste onda bi i sredina trebala ponovo krenuti. Za sad se još ne nazire novo koplje. Inače taj trachy mi je najduže vani, ovo mu je bila 3 zima.

'Mediteran kakav je nekad bio'

Offline issac

• Brahea
  • *
« Odgovori #796 u: Travnja 16, 2011, 15:25:53 poslijepodne »
evo i moju bebu prvijenca u vrtu  :sretan: zasaden je u vrtu tako, mozda prije 3 tjedna
(a mozda i prije mjesec dana :misli:)
uglavnom mislim da se za sada dobro drzi, i da se primio, jer je poceo otvarati novi list, a drugo koplje, kao da se pocelo paralerno pomalo otvarati s njime
(s time da je neko vrijeme bio u potpunoj stagnaciji, sto sam iskoristio za sadnju u vrt)
meni se cini da su neki listovi pomalo pozutili, s obzirom kako bih ih htio jos zadrzati, dali je dobro da ga malo zalijem s necim sto je za tamnije lisce? ili ce ono ubiti otici kroz neko krace vrijeme, jer nisu mozda naviknuti na ''sunce'' ?
a ovaj drugi malisan u tegli sam nabavio prosle godine u jesen, gdje je bilo samo koplje 

Offline issac

• Brahea
  • *
« Odgovori #797 u: Travnja 16, 2011, 15:35:21 poslijepodne »
a ovo je malisan nabavljen prosle jeseni, koji je bio potpuno gol, sljede fotki i njega kada sam ga nabavio

Offline issac

• Brahea
  • *
« Odgovori #798 u: Travnja 16, 2011, 15:36:22 poslijepodne »
ovako je izgledao kada je dosao

Offline Yonex

• Global Moderator
    • Email
« Odgovori #799 u: Travnja 16, 2011, 20:37:11 poslijepodne »
Sto vise sunca to tamniji listovi, ali znaj da trachy-ju najvise odgovaraju umerene temperature za rast, na jesen mislim da najbrze raste jer mu odgovara...
Sto je ovaj mali toliko propatio, odakle ga nabavi bez lisca? :sretan:
milka

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #800 u: Travnja 16, 2011, 21:14:16 poslijepodne »
Kod T.fortuneia što više sunca ne znači i tamniji listovi, dosta ovisi i o zemlji u kojoj rastu. Na suncu budu nešto svjetliji i gušći s kraćim drškama, a u sjeni ili polusjeni su uglavnom tamniji i izduženiji - meni osobno elegantniji.

Offline issac

• Brahea
  • *
« Odgovori #801 u: Travnja 16, 2011, 22:40:26 poslijepodne »
sto se tocno dogodilo pitaj Treehugger ja sam samo nastavio od onoga rasta do sada  :icon_lol:
i meni su osobno tako ljepsi, ali u najgorem slucaju uvijek se moze nesto dodatno zasaditi da im cini ''sjenu'' tako da dobe te ljepse listove ;)
bio je u crnoj zemlji, tj  sada je isto, naravno dok ne rasiri korjen.
Koliko me sjecanje sluzi palme iz folnegoviceve, su tkd cijeli dan na suncu, i imaju jako ljepe listove, koji su jaako siroki, al dobro to su ipak stariji momci ;)

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #802 u: Travnja 17, 2011, 18:59:23 poslijepodne »
Nisu cijeli dan na suncu. Okolo ima drveća i imaju prošarani hlad. Moja slika od 2008

i slika koju je napravio sakyzg, mislim od prošle godine.

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #803 u: Travnja 17, 2011, 19:04:25 poslijepodne »
Direktno sunce dobijaju na par sati u poslijepodnevnim satima ljeti
slike su od sakyzg-a

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #804 u: Travnja 17, 2011, 19:22:33 poslijepodne »
Prošli tjedan sredina još izgledala ok, danas vidljivo oštećeno i povukao sam ju van.

Ispilio sam ju do zdravog dijela i zalio modrom galicom koju sam jedino imao pri ruci

u istom danu taj dio koji bi trebao biti zdrav izdignuo se u za 2 mm. Je li u pitanju rast? To ću sa sigurnošću znati za tjedan dana.

Trchy kojemu sam prije povukao koplje još nije izbacio novo, ali osjeti se da je nešto ispunilo rupu. Jedan list koji je najmlađi (pored iščupanog koplja) je izrastao 2 cm. Vjerujem da je to dobar indikator.

Prilično loša zima za Trachycapuse za mene  :icon_sad: . Ubuduće ću ih špricati preventivno sredinom zime i nakon skidanja zaštite ako ih budem uopće štitio
« Zadnja izmjena: Travnja 17, 2011, 19:23:01 poslijepodne od Henoh »

Offline damir

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #805 u: Travnja 17, 2011, 20:20:56 poslijepodne »
moj trachy onaj juzno pozicioniran je isto poceo rast. izvukao sam mu centralno koplje (s listovima koji su ostali izgleda ko wagnerianus il hibrid) i bila prava rupendaca. neki dan probo prstom unutra i napipao da nesto raste,hehehehe. pospricao sam je antracolom, koji izgleda da pali jako kod palmi koje izgube centralno koplje. u samo par dana krenu s rastom. to sam primjetio jos i prosle godine kod jednog trachya, onaj sjeverni koji je totalno propo ove godine. posadio sam 2 trachy bulgarie na mjesto u kamenjaru di je bio fortunei.
fortunei tesan je navodno bolji izbor za kontinent. negdi pise cak do -20. ......misan winsam tesan hasan..... nista dok se ne proba pa se sami uvjerite.
živjelo globalno "zatopljenje"

Offline issac

• Brahea
  • *
« Odgovori #806 u: Travnja 17, 2011, 21:13:31 poslijepodne »
pa imaju prosarani hlad, ali opet nisu u cistom hladu za vrijeme najjaceg sunca, jer sam jedno vrijeme tamo bio redovit gost, i moja su iskustva bila pomalo drukcija  :sun:
u najgorem slucaju, posadit cu si neko grmlje da zastiti moj trachy -je s vremenom kako bi listovi bili ljepi
ugl mozda bi trebalo staviti neke nove fotke njih, da se vidi kako sada izgledaju, zadnji put (nedavno) su bili malo podrezanih listova, ali su dobro prosli zimu

kako to da su ove godine trachyii dosta ekipi lose prosli? lose vijesti cujem od kad je moj u vrtu  :misli:
« Zadnja izmjena: Travnja 17, 2011, 21:17:37 poslijepodne od issac »

Offline branimir

• Global Moderator
« Odgovori #807 u: Travnja 17, 2011, 21:30:42 poslijepodne »
Ništa ne brini Issac, daj mu vode za najgorih vručina i štiti prvih par zima pasivno i nemaš problema.
Dobar ti je Trachy, bit će super.
 :thumb_up:

Offline issac

• Brahea
  • *
« Odgovori #808 u: Travnja 19, 2011, 21:24:55 poslijepodne »
hvala nadam se da ce biti ok, i da mu lisce nece poceti zutiti (zbog prejakog sunca)

dandas sam bio u bauhausu i bila je palma, sa oznakom Chamaerops excelsa sto kaze na pocetku foruma o trachyima, da je to krivi natpis za trachye. Palma je prekrasna, velika je sigurno do metar i 80, i kosta samo 499 kn, ono sto mi je malo cudno, listovi nisu tako cvrsti, i samo koplje tkd
A sudeci po svojoj maloj, koja ima cvrste listove i koplje je tvrdo, pa me zanima da nisu oni to mozda nedavno samo presadili iz vrta (ili odakle vec) i dovezli na prodaju, jer jedan izgleda kao da je osusen
(tj tako izgleda, kao da je u fazi prema tome)
pa se nisam htio previse petljati, osim sto sam ostao zapanjen tako maloom cijenom, s obzt na visinu  :shocked:
jer je tako i henoh imao trahya wagn.. pa se na kraju osusio, ili sto vec, ako se ne varam

Offline damir

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #809 u: Travnja 20, 2011, 09:04:36 prijepodne »
ako nemaju dosta sunca, onda su ima listovi meksi. najvjerojatnije plastenicki uzgoj s manjkom svjetla.
živjelo globalno "zatopljenje"