U vezi komercijalizacije palmapedie...
Generalno, protiv sam bilo kakve komercijalizacije, ali posto prodajem nekoliko biljaka preko SB-a, evo mog iskustva.
Od prodaje biljaka ne moze da se zivi, ako se radi na malo. Medjutim, nisam siguran da je to slucaj sa vlasnikom SB-a (ko god da je u pitanju, jedna osoba ili udruzenje).
Prilikom narucivanja, svaka narudzbina ima svoj jedinstveni identifikacioni broj. Trenutno taj broj iznosi vise od 14000 i uvecava se za jedan prilikom nove porudzbine. Ma koliko kostala biljka, vlasnik sajta uzima minimum 50 din. Recimo da je to grubo receno (visegodisnji prosek) oko 0,5e po jednoj narudzbini. Znaci, samo od provizije je vlasnik do sada dobio minimum preko 7000e.
Ja kao prodavac sam zadovoljan u tom smislu sto nisam na gubitku, a sav novac od prodaje preko SB-a ide na nabavku novih biljaka. Znaci svima je dobro.
Ono sto mi nije jasno je kako biljke iz Srbije stizu za Hrvatsku i obratno, jer legalnim putem je to prakticno nemoguce, a vidim da na primer velika vecina R. hystrixa po Hrvatskoj je iz moje baste.
Pozdrav,
Badnjevac