Autor Tema: Suživot/snošljivost ili nesnošljivost različitih vrsta palmi na malom prostoru  (Posjeta: 2387 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Henoh

• Administrator
  • Spol: Muški
Trpe li palme jedna drugu u svojoj blizini? Postoje li bilo kakva istraživanja o tome? Zbog korištenja resursa (vode, hraniva) jedna drugu u neposrednoj blizini sigurno zakidaju za određenu količinu hraniva. Međutim, ono što me interesira kako se to manifestira  kod različitih vrsta. Planirao sam jednog dana posaditi vani Braheu armatu i neku manju (npr. trithrinax campestris, butia odorata) u njezinoj neposrednoj blizini iz praktičnih razloga zimske zaštite kako ne bih morao raditi više različitih plastenika oko njih.
'Mediteran kakav je nekad bio'

Offline palmofan

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
Odg: Suživot/snošljivost ili nesnošljivost različitih vrsta palmi na malom prostoru
« Odgovori #1 u: Rujna 23, 2008, 18:03:55 poslijepodne »
Ova tema je zbilja zanimljiva, i ja sam se često pitao da li si palme različitih vrsta koje su posađene jedna uz drugu međusobno smetaju. Prema mojem mišljenju, najoštrija je vjerojatno kompeticija između srodnih vrsta palmi jer one trebaju slične uvjete za rast i imaju približno iste potrebe za hranjivim tvarima dok bi između palmi iz udaljenih rodova trebala biti manja konkurencija jer su im potrebe za hranjivim tvarima sigurno različite.
USDA zone: 7a

Offline Veruda

• Administrator
Odg: Suživot/snošljivost ili nesnošljivost različitih vrsta palmi na malom prostoru
« Odgovori #2 u: Rujna 25, 2008, 21:58:08 poslijepodne »
Zanimljivo pitanje. Vjerojatno palme iz različitih klimatskih podneblja imaju i drugačije ili posebne potrebe. Palmofan je spomenuo konkurenciju između srodnih vrsta koja je vjerojatno postojana iako ja mislim da će se dvije palme jedna pored druge iz potpuno različitih krajeva svijeta puno teži privikavati na zajednički suživot ako ih isto tretiramo. Brzorastuće palme koje brže razvijaju korijen i lisnu masu potisnut će sigurno u drugi plan sporije i slabije palme te će im na taj način "uzeti" bolji dio prostora oko sebe (da li se radi o suncu, hladu, zavjetrini, hranjivim tvarima u zemlji...ovisno o vrsti palme)
« Zadnja izmjena: Rujna 25, 2008, 22:02:16 poslijepodne od Veruda »

Offline Henoh

• Administrator
Odg: Suživot/snošljivost ili nesnošljivost različitih vrsta palmi na malom prost
« Odgovori #3 u: Rujna 26, 2008, 13:18:53 poslijepodne »
Možda bi bilo dobro ako netko ima osobnih iskustava s nekim vrstama da napiše što ne bi trebali nikako saditi jedno uz drugo. Svi bi mi pretpostavljam htjeli imati što više na mallo prostora  :misli:
'Mediteran kakav je nekad bio'

Offline Xenon

• En Taro Adun
  • Global Moderator
Odg: Suživot/snošljivost ili nesnošljivost različitih vrsta palmi na malom prost
« Odgovori #4 u: Rujna 26, 2008, 14:44:18 poslijepodne »
Phoenix dactylifera i Washingtonia filifera ce se medjusobno "gusiti" ako se posade jedna pored druge.

Kada kupite posudu punu malih palmica (C. elegans, D. lutescens ili H. forsteriana), one mnogo sporije rastu ako ih ostavite zajedno nego ako ih rasadite u posebne posude gde svaka ima mesta da razvija svoj koren.
USDA zone: 7b/8а
AHS heat zone: 6
Average temperature: 13.6°C
Annual precipitation: 722 mm