Kako ju zastititi od vlage u zraku?U kopnu je problem zimske vlage, kontinuirane magle, vezanih ledenih dana,a ako su umotane problem je 'ne disanja' i kondenzacije.
Iako i ja smatram da je šansa mala, i ne mogu znati odakle su, ipak ću pokušati jer me ne zanimaju za uzgoj u pitaru. Što se zimske vlage tiče imam jendnu ideju koju ću pokušati: Našao sam one paropropsune hidrofobne folije za tavan. Dosta je to jeftino, pola eura kvadratni metar. To odvraća kišu a propušta paru, pa možda u kombinaciji sa vjetrom dovede do neto sušenja biljnog materijala ispod.
U samom Prijedoru bi definitvno krepala od magle, jer je ovde magla brutalna, sedmicama zna biti. Međutim taj južni obranak je uz padinu Kozare, pa nije magla, i nema toliko vezanih VLAŽNIH dana. Minus je druga tema.
E sad, ja sam mislio pokušati umotati je u tu paropropusnu foliju (kad najave ispod -5), a nešto se premišljam i da joj zimi stavim "suknju" od crnog najlona oko debla, tako da pokrije i možda malo solarno ugrije zemlju. Ratmišljao sam i o jeftinom prozirnom PVC kišobranu iznad rastuće srži, ali tako da ispod ima "lufta".
Šta mislite?