Autor Tema: imam nešto a neznam šta  (Posjeta: 2415 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline mafiauser1

• Washingtonia
  • *
  • Spol: Muški
    • Email
imam nešto a neznam šta
« u: Ožujka 17, 2009, 01:06:41 prijepodne »
Pozdarv svima,
nov sam u svemu ovom pa mi je potrebna pomoć. naime imam neku palmu a sad koju nadam se da će mi neko znat odgovorit. usput ako nije problem i kakav savjet šta sa njom raditi da mi bude živa i zdrava. http://img14.imageshack.us/img14/6554/27022009812.jpg
i još nesto, pored nje je počelo nešto da niče. kontam možda je neka nova palma a možda samo obična travka koju bi valjalo isčupat. na slici nije nesto velika (travka) jer je fotka nesto starija al je sad veća od palme. http://img19.imageshack.us/img19/6885/02032009834.jpg

Offline Xenon

• En Taro Adun
  • Global Moderator
Odg: imam nešto a neznam šta
« Odgovori #1 u: Ožujka 17, 2009, 01:45:00 prijepodne »
Palma je Trachycarpus fortunei, a za travku ne znam, morao bih da vdim sliku malo starije biljke da ti kazem sta je.
USDA zone: 7b/8а
AHS heat zone: 6
Average temperature: 13.6°C
Annual precipitation: 722 mm

Offline mafiauser1

• Washingtonia
  • *
    • Email
« Odgovori #2 u: Ožujka 17, 2009, 03:58:49 prijepodne »
Hvala, hvala  :icon_razz:
vidim da na forumu ima dosta o toj vrsti pa budem pročitao. uglavnom koliko sam vidio palma ima potencijala  :icon_lol:
ev nove fotke sa cudnom travkom http://img161.imageshack.us/img161/2900/17032009867.jpg
jedino nisam siguran za zemlju u kojoj se nalazi. mislim da u njoj nema pjeska, radi se o zemlji za cvjece pomjesanoj sa onom iz šume  :misli: listovi niču pa joj možda i ne smeta toliko (nadati se je).  inače od cvjeća i tih stvari sam totalni laik, jedino što me interesuje jesu palme a ni za njih nisam bas neki ekspert  :zbunjen:

Offline Veruda

• Administrator
« Odgovori #3 u: Ožujka 17, 2009, 09:45:19 prijepodne »
Pozdrav mafiauser, ta travka jako mi liči na klijanac neke palmice ako si bacio koje sjeme u zemlju. Ovako iz prve rekao bih da je to datulja (P. dactylifera) onako izdužena je zbog rasta u tamnijim uvjetima...ali to je samo pretpostavka.

Offline branimir

• Global Moderator
« Odgovori #4 u: Ožujka 17, 2009, 09:48:38 prijepodne »
Ako je Trachycarpus onda izgleda da je malo preduboko ukopan.

Offline mafiauser1

• Washingtonia
  • *
    • Email
« Odgovori #5 u: Ožujka 17, 2009, 13:10:12 poslijepodne »
palme sam dobio od neke gospođe, bile su dvije i sad su razdvojene jer su bile u maloj posudi.
 mozda je ona bacila kakvo sjeme pa cekala da nikne sta. mozda nikne jos koja. stvarno ne znam  :misli: u biti iste su velicine tako da nema potrebe da stvaljam fotke od druge samo sto je ova sa slike bila zadnji mjesec dana u kuhinji gdje je toplo ali nema nikako sunca. i sta sad sa njom (njima)? da ih izbacim vanka? trenutno su u hodniku. koliko cesto i u kojim kolicinama da ih zalijevam? neki listovi su se osusili pa sam ih odsjekao.
jel potrebno da malo smaknem malo zemlje oko nje? ako je već po vama preduboko zakopana.

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #6 u: Ožujka 17, 2009, 13:15:59 poslijepodne »
Detaljnije o T. fortuneiu imaš u temi o toj vrsti palme http://palmapedia.com/index.php/topic,68.0.html
'Mediteran kakav je nekad bio'

Offline mafiauser1

• Washingtonia
  • *
    • Email
« Odgovori #7 u: Ožujka 17, 2009, 14:02:58 poslijepodne »
već sam čitao. samo je ostalo upitno šta niče kraj nje.
bilo kako bilo, hvala  :icon_lol:

Offline Veruda

• Administrator
« Odgovori #8 u: Ožujka 17, 2009, 22:44:09 poslijepodne »
Pa, makni zemlju oko nje jer izgleda da je ipak nešto dublje ukopan u zemlju. Neke palme to dobro podnose, ali nisam siguran kako T. fortunei to podnosi...

Offline mafiauser1

• Washingtonia
  • *
    • Email
« Odgovori #9 u: Ožujka 18, 2009, 20:11:34 poslijepodne »
je, je :thumb_up: dobro ti se činilo, baš je bila ukopana. sredio sam, hvala  :icon_lol: