Autor Tema: Đir po gradu  (Posjeta: 62654 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline snowkid

• Brahea
  • *
  • Spol: Muški
Odg: Đir po gradu
« Odgovori #45 u: Veljače 09, 2008, 18:54:27 poslijepodne »
haha lujdi ovde u london jos nece ali ima neke u parku ali slusaj jeli to dobro ja sam mislio sve prije 3 misec ako se cvati to je malo glupo tako ako dode jos jedna mrzna onda je ta biljka gotova jeli to ima istina iza toga ?

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #46 u: Veljače 09, 2008, 19:00:23 poslijepodne »
pa mogo bi cvijet stradat kad bi došla prava zima. ali to se neće dogodit. Biljke su uglavnom najbolji prognozeri vremena  :mrgreen: :wink:

Offline Palmark

• Pokojni
  • *
    • Email
« Odgovori #47 u: Veljače 09, 2008, 19:20:51 poslijepodne »
Pivi,nadam se da si u pravu,posto poslednja dva izlaza GFS-a najavljuju zestoko zahladjenje posle 15.februara-moze biti cak i jakih mrazeva  :shocked:
~nadam se da ce se to ublaziti  :icon_sad:
USDA zone: 8a
apsolutni minimum za poslednjih 15 godina:-14C
apsolutni maximum za poslednjih 15godina:44C

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #48 u: Veljače 09, 2008, 19:50:45 poslijepodne »
čuda se događaju. i znam da je svašta moguće.

Ali ja ću ipak (kontra razuma) reći da s obzirom kakve su temperature na visu zadnjih mjese dana, i kakvo je vrijeme lijepo zadnjih dana mislim da je ovdje već proljeće i da (bar u dalmaciji) neće biti ništa od toga.

(ponavljam ovo je čisto moje mišljenje koje apsolutno nema veze sa "činjenicama" nego eto moje mišljenje)  :mrgreen:

Offline Palmark

• Pokojni
  • *
    • Email
« Odgovori #49 u: Veljače 09, 2008, 20:00:01 poslijepodne »
 :icon_lol:
Tako i ja mislim i tako zelim da verujem  :mrgreen: Gledam prirodu,mnogi grmovi su vec procvetali,u poslednjih mesec dana imali smo samo 3-4 mrazne noci,danju je obicno oko 8C i vise...pa mi sad povratak zime u takvoj snazi deluje nemoguce!
Dobro,ne trebamo se jos sekirati,to su tek poslednja dva izlaza ( a do tad su najavljivali sta vise jos toplije vreme od 15.februara),a i jos je to daleko,pa se nadam da je u pitanju greska!
Veruda,sta ti kazes-bolje se razumes i pratis..

P.S. Ne dao bog da se ono ostvari,bice strasno...i veruj mi-jos kako bi se osetilo u celoj Evropi,pa tako i u Dalmaciji...
« Zadnja izmjena: Veljače 09, 2008, 20:02:45 poslijepodne od Palmark »

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #50 u: Veljače 09, 2008, 20:03:23 poslijepodne »
Malo smo zaofali temu ali mogu moderatori poslije prebacit  :mrgreen:
Konkretno za vis vidim da od 15. najavljuju jugo i kišu tako da čisto sumnjam da će zahladit.

A šta se više približavamo kraju 2. mjeseca manje su šanse za to.
Ova zima (ponovo) nije bila prava zima. Kakva je mogla biti. Bar ne ovdje. Tako da ni ne očekujem da će išta biti od zahlađenja.
Naprotiv, vjerujem da je prolječe počelo a možda ga eventualno nešto malo omete na nekoliko dana ali ništa strašno.
Eto vam moja amaterska prognoza za dalmaciju  :rofl:

Offline Veruda

• Administrator
« Odgovori #51 u: Veljače 09, 2008, 20:06:05 poslijepodne »
Ne bi želio iči jako u offtopik, ali recimo da se kod nekih modela kuha nešto za jedno 6-7 dana. Izgledi su da će više pogoditi istočni dio Balkana nego zapadni. Iskreno, ne vjerujem u toliko jako zahlađenje i to pogotovo što drugi važniji modeli to ne vide u takvom obliku. Rekao bih i ako se dogodi to je kratkotrajno i brzo napušta naše krajeve...Ali još je prerano za ozbiljnije prognoze...

Offline Palmark

• Pokojni
  • *
    • Email
« Odgovori #52 u: Veljače 09, 2008, 20:07:24 poslijepodne »
Sad ces ti to prebaciti  :mrgreen:
Zelim da ti verujem...nek bude tako!
Nije ni ovde zima bila zima,bez obzira na sneg i zahladjenje oko Nove godine (moras priznati da je Tmin od -6C za kontinentalni kraj vise nego smesno) i necu da mi sad to prokleto zahladjenje pokvari utisak!
A eno na meteo forumu se vec slavi,svi se raduju ledenjari  :icon_mad: :icon_mad: :icon_mad:

Offline Xenon

• En Taro Adun
  • Global Moderator
« Odgovori #53 u: Veljače 09, 2008, 23:14:49 poslijepodne »
Ako ove zime minimum ostane na -6, nemoj neko da je rekao posle da nismo zona 8.  :mrgreen:
USDA zone: 7b/8а
AHS heat zone: 6
Average temperature: 13.6°C
Annual precipitation: 722 mm

Offline Veruda

• Administrator
« Odgovori #54 u: Veljače 09, 2008, 23:16:17 poslijepodne »
Onda sam ja zona 10 sa mojih -0.7°C  :icon_idea:

Offline Palmark

• Pokojni
  • *
    • Email
« Odgovori #55 u: Veljače 09, 2008, 23:40:20 poslijepodne »
Posto smo ovu temu izoffali najstrasnije,da reknem jos nesto  :mrgreen:
Cinjenica je da ovo nije normalno,ali eto vec dve zime su ovako blage i na kontinentu i na Jadranu i to ne moze biti slucajnost!
Ja prosto ne mogu da zamislim temperaturu ispod -10C,a bogami i ljudi su se odvikli,pa im je sad i na +5C "jezivo hladno",a ne smem da zamislim sta bi bilo kad bi palo ispod -20C kao sto je nekad bilo-to bi se uvelo vanredno stanje u zemlji,nastao bi opsti kolaps  :icon_lol:
Xenon,mi vec sad po prosecima minimuma jesmo 8a,sa tendencijom prelaska u jos topliju zonu ako se ovakve zime nastave(sto mi trenutno ne deluje kao nemoguce),ali opet nam ostaju ledeni vezani dani  :wink: :icon_mad: :icon_mad:
A vi na moru...ne bi me cudilo da se za desetak godina pocnu saditi kokosove palme po Jadranu...bar kod Pivija,sigurno!

Offline Xenon

• En Taro Adun
  • Global Moderator
« Odgovori #56 u: Veljače 10, 2008, 01:27:49 prijepodne »
Pa ako zime i dalje budu oavko blage kao ove dve, preskacemo 8b i upadamo pravo u 9a.  :rofl: Vezani ledeni dani nam ostaju, tu vec ne mozemo nista, ali uz manju zastitu moguce je stititi mnoge plame ako ti vezani ledeni dani nisu hladniji od -3, -4.

Kokos na Jadranu... ne verujem da ces videti u skoroj buducnosti, kokosu treba konstantna vlaga a toga na jadranu nema. Osim toga, i na Jadranu ostaje problem prolongiranih perioda niskih temperatura, sto moze da ubije bilo koju tropsku palmu.
USDA zone: 7b/8а
AHS heat zone: 6
Average temperature: 13.6°C
Annual precipitation: 722 mm

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #57 u: Veljače 10, 2008, 11:43:12 prijepodne »
Ma naravno kokos je daleka budučnost...tko zna kakva će klima u budučnosti biti.

Ali xenon moram replicirat...tamo u kalifoniji jeli ono newport gdje raste onaj kokos? Tamo ima konstantne vlage?  :mrgreen: :wink:
a šta se tiće niskih temperatura, pa govorimo o budučnosti...tko zna šta ona donosi.
Nemojte mislit da ponavljam (mislim) palmarkove rijeći, ja pišem u skladu s onim šta je on napisao, dakle šta bi bilo kad bi bilo.

aj nemojmo više o tome  :mrgreen:
« Zadnja izmjena: Veljače 10, 2008, 11:45:08 prijepodne od Pivi »

Offline Veruda

• Administrator
« Odgovori #58 u: Ožujka 04, 2008, 15:20:47 poslijepodne »
Baš me zanima kako će ovo riješiti , popucao beton usljed težine ili agresivnog korijena  :icon_lol: :wink:

Evoga ,gradske vlasti se sjetile da bi to mogle sanirati, a i razlog sadnje u betonske posude je sada jasan   :icon_mrhappy:

Citat:
Palme na rivi prerasle betonske posude

PULA -
Palme na pulskoj rivi u blizini Veslačkog kluba posađene su prije gotovo 14 godina, točnije, doznajemo od Tatjane Mandić Bulić, u travnju 1994. godine. Posađene su u sklopu akcije »Neka Pula ne bude otok s tri palme« u vrijeme kada je direktor Herculenee bio Mladen Pavičević.
Sadnice feniks palmi, starih tada 20-ak godina, stigle su iz Padove i zasađene su na mjestu nekadašnjeg starog drvoreda. Novac je za palme, ali i uređenje tog dijela rive klupama i košaricama za smeće, izdvojen iz sredstava Fonda stambenog i komunalnog gospodarstva. Akciji Herculanee, Glasa Istre i Radio Pule pridružila se i Turistička zajednica Pule prilogom od deset tisuća tadašnjih njemačkih maraka namijenjenih uređenju okoliša.
- Iako su se zbog jake zime 2005. godine bile smrznule, nakon što su ih djelatnici Herculenee očistili i sanirali smrzotine, palme jako dobro napreduju. Danas su prelijepe i daju pravi mediteranski štih našem lijepom gradu, veli Mandić Bulić.
Da su palme danas dobrano stasale, dokazuju i njihove posude koje su zbog naglog širenja korijena nedavno popucale. Inače, palme su posađene u betonske posude da bi se izbjegao direktan kontakt s morskom vodom. Upravni odjel za prostorno uređenje, doznajemo iz Herculanee, upoznat je s problemom te se uskoro očekuje idealno rješenje za saniranje oštećenih betonskih posuda.
Glas Istre

Ne sjećam se da su 2005. imali ozbiljnija oštećenja od zime, ali znam da su 1996. godinu jedva preživile jer su se skoro smrzle, bila je to gadna zima

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #59 u: Ožujka 04, 2008, 15:27:42 poslijepodne »
Citat:
Inače, palme su posađene u betonske posude da bi se izbjegao direktan kontakt s morskom vodom.

Ne kužim?
Na visu imaju direktan kontakt sa morskom vodom...osobno vidio kad su presađivali nekoliko komada.
Vjerojatno i na svim mjestima gdje se sade neposredno uz rive...