palmapedia.com

PALME => PALME (Arecaceae) => Autor teme: Veruda - Ožujak 23, 2009, 00:23:25 prijepodne

Naslov: Sve oko palmi za početnike
Autor: Veruda - Ožujak 23, 2009, 00:23:25 prijepodne
Ovaj topik je zamišljen kako bi olakšao snalaženje mnogih početnika (svi smo mi bili početnici) i odgovarat će na neka osnovna pitanja. Poželjno je da se što više ljudi javljaju sa bilo kakvim pitanjima oko palmi. (izbor, sadnja, njega....).

Ja ću polako popunjavati ovaj topik (poželjno je i da se drugi stariji članovi uključe ako žele) sa nekim osnovama oko palmi tako da vjerujem da će ovo mnogima olakšati stvari i odgovoriti im na neka pitanja. Za početak prvi koraci...
1. Izbor prave palme za određene klimate

U kontinentalnim uvjetima palmi bi trebala biti najmanje 50 cm velika ili oko 4 godine stara (ima iznimaka, kao npr, Sabal minor koji može i ranije u zemlju). Za područja uz Jadran i toplije klime to nije toliko važno (naravno, ovisno o vrsti palme). Što je palma starija to je i otpornija na niske temperature.

Jedna od bitnijih stvari kod palmi je porijeklo te rast u raznim toplim staklenicima u kojima su do prodaje rasle tokom čitave godine. Takve palme prepoznajemo po znatno duljim drškama listova i većim razmakom između njih. Bitno je tada aklimatizirati palmu postepenim izlaganjem suncu, vjetru i ostalim vanjskim vremenskim faktorima kojima do tada nisu bile izložene. Proces prilagodbe može trajati od mjesec dana pa sve do tri mjeseca, ovisno o vrsti palme i klimi u kojoj se ona sadi.

2. Izabrati pravo vrijeme za sadnju

Najbolje vrijeme za sadnju je proljeće, kada smo sigurni da neće biti više mrazeva. Palma tada ima dovoljno vremena da se prilagodi novom mjestu u vrtu i da se dobro ukorijeni do novih hladnijih dana.

3. Izbor pravog mjesta u vrtu

Mnogi vrtovi imaju brojne „hladne đepove“ tj. mikroklime i izbor pravog mjesta u vrtu za svaku određenu vrstu palme je značajno ako ne i presudno. Osim temperaturnih razlika bitno je i poznavati potrebe same palme za ostalim vremenskim prilikama kao što su sunce, vjetar, vlaga i ostalo. Za osjetljivije palme na Jadranu ili one otpornije u unutrašnjosti najbolje su pozicije okrenute prema jugu  koji su zaštićeni od hladnih vjetrova kamenim zidom (koji je i dobar izvor topline), drugim zimzelenim biljkama ili nekom drugom zaštitom.

4. Analiza tla i poboljšanje njegove propusnosti


Velika većina palmi ne voli glinasta, nepropusna i teška tla. Pogotovo po zimi takva vrsta nepropusnih tla dovode do skupljana vode i vlage što može vrlo lako biti kobno za palmu koje lakše podnose niske temperature u suhim uvjetima. Jedna od najbitnijih stavki je poboljšanje tla dobrom drenažom. Kod takvih tipova tla osim dobre drenaže (mješanje pijeska, šljunka, humusa i sl.) pametno je i podignuti ili izdignuti palmu (povišena sadnja) pri sadnji kako ne bi došlo do skupljanja vode uz samu palmu.


5.Popis nekih od palmi koje dobro podnose niske temperature i pogodne su za neke kontinentalne (naravno i toplije) klime:

Trachycarpus fortunei
Trachycarpus takil
Trachycarpus wagnerianus
Sabal minor
Trithrinax campestris
Rhapidophyllum hystrix
Nannorrhops ritchiana

Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: Veruda - Travanj 12, 2009, 22:45:59 poslijepodne
Malčiranje (pokrivanje tla prikladnim materijalom)

Kod novo posađenih palmi jedna od bitnijih stavki je stavljanje malča koje ima višestruko djelovanje i pozitivno utjeće na rast palme.

Palme imaju jedan dio korijenskog sustava plitko ispod zemlje, uz pravilno malčiranje to osjetljivo korijenje u plićem sloju zemlje za vrijeme vrućih ljetnih mjeseci ostaje dovoljno svježe i vlažno za daljnji rast korijena. Malč na površini zemlje znatno smanjuje stres kojoj je palma podložna za vrijeme vrućina.
Dodatna prednost je da se uz pravovremeno malčiranje (odmah nakon presadnje) zaustavlja rast korova i trave s kojima bi se palma (pogotovo manje tek presađene palme) borila za vodu i hranu. Osim toga, kod glinastih tla uz dobar odabir malča voda lakše prodire u zemlju i ne dolazi do stvaranja zimi opasnih barica vode zbog nesposobnosti tla da apsorbira vodu.

Za odabir materijala prikladnog za malčiranje spominju se razni materijali, kako organskog porijekla tako i anorganskog.

Od anorganskih najčešći su: pijesak, šljunak, sitnije kamenje i kamenje.
Kod organskih materijala najpoznatiji su: kora drveta, piljevina, sijeno, usitnjene kikiriki ljuske i slično.
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: Pivi - Travanj 13, 2009, 14:56:02 poslijepodne
Kod organskih materijala najpoznatiji su: kora drveta, piljevina, sijeno, usitnjene kikiriki ljuske i slično.

borove iglice  (pine straw - link (http://images.google.com/images?oe=UTF-8&sourceid=navclient&gfns=1&q=pine%20straw&um=1&ie=UTF-8&sa=N&hl=en&tab=wi)) :wink:

(http://i202.photobucket.com/albums/aa200/otokvis/pinestraw-1.jpg)

(http://i202.photobucket.com/albums/aa200/otokvis/pinestraw.jpg)

(http://i202.photobucket.com/albums/aa200/otokvis/100_0235.jpg)
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: platonri - Svibanj 18, 2009, 09:26:04 prijepodne
Ja sam potpuni početnik, prošle godine sam posadio 2 palme na kosom terenu u sred trave, palme očajno (nikako) ne napreduju, lišće im je žuto i povijeno, što mi je činiti?
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: Veruda - Svibanj 18, 2009, 09:35:45 prijepodne
Prvo dobrodošao (upiši lokaciju u profil)  :thumb_up:

Drugo, o kojoj vrsti palme se radi, tu se teško može šta reći bez slika palmi...
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: Veruda - Kolovoz 06, 2009, 14:14:25 poslijepodne
Pozdrav Henoh i svima ostalima,

...je ovaj Fortunei je u Novom Vinodolskom, a što se bure i Fortunei palmi, kao i ostalih, tiče u smislu bure...ne znam što bih rekao imam osjećaj da svako stablo rastući uz buru prikladno i jača tako da se ne sjećam da je u Novom bilo bilo-kakve lomljave stabala pa tako niti palmi, dok bi ista ta bura negdje drugdje vjerojatno izazvala velike štete.
Slikana palma za vrijeme orkanske bure na vrhu krošnje ima hoda sigurno barem metar-dva.
E sada pitanja-kako kažeš dobro mi izgleda palmica, što me dovodi do dijela gdje se moram i dalje brinut o njoj pa eto molim savjete-kada, kako, da li uopće odstranjivati (piliti) žute grane, stapke sa sjemenom...ono općenita preventivna šminka...s čim ju prihranjivati...ako sam na krivom topicu molim vas da me preusmjerite iako bih volio i konkretan odgovor na ova pitanja kako se ne bih previše "gubio". Tražio sam po netu odgovore na ova pitanja pa nisam pronašao ništa konkretno, zato sam vam unaprijed zahvalan...
...slobodno pitajte o iskustvima eto-palme i bure isl!!!

Pozdrav svima! :thumb_up:

Pozdrav :thumb_up:

Osušene grane kod T. fortuneia je dobro ukloniti, ustvari je pitanje estetike. Najlakše ih je ukloniti vrtnim škarama (onim dugim) i to što bliže deblu, ali oprezno da se ne ošteti. Ukoliko ne želiš isklijavati nove palmice iz sjemena dobro je i te grane sa sjemenom odstraniti na isti način i to čim se pojave jer palma se dosta troši kod tog procesa i sporije raste. Ovu, već poveliku palmu i nije potrebno pretjerano gnojiti osim možda jednom godišnje u proljeće nekim organskim gnojivom.

Pitaj slobodno ako te još nešto zanima.

PS Inače, primjetio sam da recimo Crikvenica iima puno više palmi od N. Vinodolskog. Također ima puno više vrsti pa se tamo recimo može nači podosta odraslih primjeraka Phoenix canariensisa pa i Washingtonia. Da li je to zato jer ima bolju klimu od Novog? Tek sam mislim prošle godine vidio tamo kod vas na kupalištu uz cestu friško posađene Phoenixe...
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: FortuNovi - Kolovoz 07, 2009, 14:43:09 poslijepodne
Pa Crikvenica i Novi se ne razlikuju toliko u temperaturi, možda više u vlažnosti zraka, i buri koja u Crikvenici ipak nije kao Novi 100+ km/h u refulima, tako da je svakako pitomije... Da poprilično se palmi posadilo uzduž glavne plaže Novog na samom moru pa pogledaj kad budeš u ovom kraju.
...zapravo nisam siguran da li da čekam da list potpuno požuti ili ga treba rezati ranije-da li dobivam išta ranijim rezanjem?, čini mi se da sam negdje pročitao da iako žuti vrhovi listova imaju zelenu bazu koja još uvijek hrani palmu, pa se eto dvoumim...kako si i sam rekao već je dovoljno velika tako da mi brži rast i ne predstavlja nešto pa neka sjeme i dalje stoji samo ju eto treba njegovati...ima li kakvih glista, crva koji joj mogu štetiti?
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: Veruda - Kolovoz 07, 2009, 19:00:26 poslijepodne
Pa bolje je sačekati dok se list potpuno posuši pa onda reži...Nema problema sa crvima, glistama i slično....
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: marina - Veljača 13, 2010, 15:29:02 poslijepodne
Nigdje ne mogu naći koliko koja palma brzo raste,ne znam dali ima negdje već neka tema o tome ali nisam ju još našla pa molim Vas iskusnije da pomognu meni i ostalim neznalicama.Hvala!
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: Pivi - Veljača 13, 2010, 17:28:53 poslijepodne
Nema generalna tema o tome. Koja te palma zanima? U usporedbi sa kojom?
Neke palme su brze, neke spore... ali sve je to relativno  :mrgreen:
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: marina - Veljača 13, 2010, 18:06:41 poslijepodne
Nisam mislila ni na jednu određenu nego tek sam nabavila sjemenkice Chamaerops humilis koje uspješno klijaju,a željela bi nabaviti još neku koju god pogledam piše sve stvarno temeljito o uzgoju i problemima uz određene vrste (pohvala forumu)ali o nijednoj o brzini rasta.C.humilis sporo raste ali mi se jako sviđa pa se isplati.Sad bi joj neka palmica trebala praviti društvo ali koja malo brže raste a ne znam koja?
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: Pivi - Veljača 13, 2010, 18:10:24 poslijepodne
Ovisi koje namjere imaš. Kućna upotreba, vanjska upotreba? Nabavi si u nekom rasadniku malo veći trachycarpus fortunei pa probaj sa sanjom vani u vrtu (ako ga imaš). On ti je brži od chamaeropsa i jako je otporan na hladnoću.
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: marina - Veljača 13, 2010, 18:22:43 poslijepodne
Imam vrt koji tek poćinjem uređivati i mislila sam nešto za van.Hvala na savjetu.
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: marina - Veljača 13, 2010, 18:28:17 poslijepodne
Dali znaš onako otprilike cijene,naglašavam otprilike jer znam da je to sve do trgovca.
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: Pivi - Veljača 13, 2010, 22:18:43 poslijepodne
Možeš lijepi primjerak od nekih 5 godina starosti (metar visine, možda i preko) nabavit za cca. 200 kn.
Ovo odprilike pričam (šta se starosti tiče), možda će netko imat točniju informaciju.
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: marina - Veljača 13, 2010, 22:47:30 poslijepodne
Još jednom veliko hvala.
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: akaranus - Veljača 13, 2010, 22:52:33 poslijepodne
za 2 stoje moš trachy nać sa po metra debla, sa metar bi bia oko 500-600kn, bar šta sam viđa po rasadnicima
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: Pivi - Veljača 13, 2010, 23:51:33 poslijepodne
Ok, ja san mislia na ukupnu visinu sa listovima.
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: palmofan - Veljača 14, 2010, 11:55:51 prijepodne
Nisam mislila ni na jednu određenu nego tek sam nabavila sjemenkice Chamaerops humilis koje uspješno klijaju,a željela bi nabaviti još neku koju god pogledam piše sve stvarno temeljito o uzgoju i problemima uz određene vrste (pohvala forumu)ali o nijednoj o brzini rasta.C.humilis sporo raste ali mi se jako sviđa pa se isplati.Sad bi joj neka palmica trebala praviti društvo ali koja malo brže raste a ne znam koja?
Ako hoćeš brzorastuću palmu nabavi Washingtoniu robustu ili filiferu, one ti u jednoj sezoni narastu više nego Chamaerops za 5. Nisu zahtjevne za uzgoj, samo im osiguraj puno sunca, dovoljno vode, tu i tamo ih koji put pognoji sa tekućim gnojivom i rasti će ti takoreći pred očima.  :sretan:
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: Pivi - Veljača 14, 2010, 19:45:53 poslijepodne
Ali ne za vani u Slavoniji.
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: braveheart360006 - Veljača 22, 2010, 09:59:29 prijepodne
Pozdrav svima i RESPECT odgovornima!  :thumb_up:
Dakle, započet ću klasično: pozdrav iz Malog Lošinja! Totalni sam početnik sa palmama ali i sa svim biljkama, no dobio sam na poklon jednu kućnu palmu u vazi (koju sam kasnije presadio u veću vazu) za koju sam skužio googlajući i pregledavajući slike i postove o palmama da je jedna od uobičajenih kućnih palmi koja se ovdje često spominje (ne znam točno ime).
Treba mi vaša POMOĆ jer mi se polako počela sušiti!!! Listovi su požutili, neke sam odrezao, neke sam namjerno pustio da vidim što će se dogoditi. Ono što me raduje jest to što vidim da i dalje pupaju listovi iz nje i to zeleni! Kažem ne znam što bih trebao učiniti, kako se brinuti za nju, kako koliko i dali uopće rezati te suhe listove??? Držao sam ju na mjestu koje nije grijano, no nije ni posebno hladno, u hodniku gdje dolazi svjetlo, ne direktno sunce u nju, no možda sam neko vrijeme kako sam bio na putu zanemario zalijevanje (a kako vidim možda nisam niti trebao zalijevati, već samo malo tu i tamo prsskati...) pa sam primjetio da se počela sušiti... stavio sam ju van na sunce, pa je naglo kiša pala i spustila se temperatura, pa sam siguran da joj to nije nimalo godilo  :thumb_down:... nakon svega toga stavio sam ju u sobu gdje živim (imam kklimu koja je blizu nje bila, temperatura je bila viša nego ranije, zalio sam ju nešto češće... no ovi žuti listovi nisu pozelenili  :misli: (možda niti ne mogu više)...
Uglavnom, eto to je moj problem, a stvarno mi je stalo da ju spasim i da naučim kako ju održavati...
Hvala i PLEASE HELP!
RESPECT  :thumb_up:
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: marina - Veljača 22, 2010, 10:10:48 prijepodne
ako želiš od ovi naših znalaca bolje i točnije odgovore stavi sliku da im olakšaš,naravno ako si u mogućnosti.
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: braveheart360006 - Veljača 22, 2010, 10:20:48 prijepodne
Evo upisao lokaciju  :thumb_up:

još samo sliku da stavim...
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: braveheart360006 - Veljača 22, 2010, 10:44:45 prijepodne
dakle...
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: Veruda - Veljača 22, 2010, 11:33:35 prijepodne
Ne znam koja bi to vrsta bila (vjerojatno neki Phoenix). Žuti listovi neće pozeleniti i jedino ih možeš ukloniti, nadam se da će ti netko opširnije odgovorir na tvoja pitanja, ono što ti ja mogu rwći je da palme ne vole stalna seljenja za pozicije na poziciju te bi joj možda bilo najbolje negdje na balkonu sada kada zagrije. Oporavit će se dosta brzo...

Pozdrav Lošinju  :thumb_up:
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: branimir - Veljača 22, 2010, 11:44:34 prijepodne
Dobrodošao braveheart360006 :thumb_up:
Prije svega bih spomenuo da je Mali Lošinj jedno od klimatski najboljih podneblja za sadnju palmi na Jadranu.
Mislim da je tvojoj Chamaedorei elegans najviše od svega štetilo nezaljevanje i suhi zrak od klime.
Tu vrstu bi vjerojatno bez problema mogao zasaditi u neki sjenoviti dio vrta i preživjela bi ti i zimu.
Listove koji su potpuno suhi-skroz do debla možeš odrezati ili čak oprezno otrgnuti jer je to tip lista kao kod archontophoenix alexandrae:
http://palmapedia.com/index.php/topic,30.msg14626.html#msg14626 (http://palmapedia.com/index.php/topic,30.msg14626.html#msg14626)
Javi kako će biti dalje.

Na Lošinju veliki broj palmi možeš saditi i vani.

Bilo bi dobro da slikaš i dio gdje palma izlazi iz zemlje ali skoro sigurno je Chamaedorea elegans.
Evo teme o njoj: http://palmapedia.com/index.php/topic,505.0.html (http://palmapedia.com/index.php/topic,505.0.html)
U Dubrovniku je drže vani po zimi.
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: braveheart360006 - Veljača 22, 2010, 12:20:42 poslijepodne
evo još slikica
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: braveheart360006 - Veljača 22, 2010, 12:22:13 poslijepodne
i još malo...
što ti se čini? hoće li se oporaviti, i što moram činiti, kako ju zalijevati, samo prskati, koliko često... teach me  :thumb_up:
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: branimir - Veljača 22, 2010, 12:41:03 poslijepodne
Dobar ti je to primjerak, vidim da je i malo starija.
Ovo što se dogodilo nije opasno, stavi je u neku prostoriju gdje je oko 20 stupnjeva, što bliže prozoru ali ne da do nje dopire direktno sunce.
Najbolje na sjeverni prozor. Nemoj da ti bude blizu klime ili radijatora. Prskati je ni nemoraš ali ona to voli pa je možeš i prskati koliko hočeš.
Kad je zaliješ čekaj da se malo posuši zemlja prije idučeg zaljevanja.
Ako češ je dohranjivati sa tekučim gnojivom za sobne biljke stavi barem pola manje nego što piše na etiketi i nemoj češće od jednom mjesečno. Kad se list posuši do kraja onda ga otrgni ili odreži.
Oporaviti će se sigurno, može Chamaedorea svašta pretrpiti.

Vidim da ti je čak i procvjetala.
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: braveheart360006 - Veljača 22, 2010, 13:17:56 poslijepodne
Hvala ti na odgovoru!  :thumb_up:
A, dali ju mogu presaditi, tj. staviti u više zasebnih vaza, s obzirom da ih ima više ili je ovako bolje da su svih 7 stabiljki zajedno?
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: dalmatiansoap - Veljača 22, 2010, 20:58:13 poslijepodne
Ja bi ih svakako ostavio skupa bar za sada dok se ne oporave. Kasnije, kad opet zazeleni bit će ti lakše odlučit.
Ja osobno nebi :icon_lol:
 :thumb_up:
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: branimir - Veljača 23, 2010, 23:09:53 poslijepodne
Slažem se sa dalmatiansoap-om, u ovom stadiju je korjenje vjerojatno već previše isprepleteno i razdvajanje bi bilo pre rizično.
Kad se oporave i narastu možeš ih presaditi u veču teglu ili na neko povoljno mjesto u vrt.
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: ivicam - Travanj 06, 2010, 12:33:21 poslijepodne
Pozdrav ekipa,
Novi sam na ovom forumu pa Vas molim za jedan savjet. Naime radi se o velikoj palmi staroj 20ak godina koja (barem mi se tako čini) svake godine ima sve više grana sa plodovima koji padaju na zemlju i iz njih izniknu nove palmice a oni iz kojih ne iznikne ništa - trunu i muhe se skupljaju na njih. Toga je definitivno previše (i muha i palmica), tako da me zanima ima li kakva preventiva da se smanji broj tih ''bobica'' ? Smiju li se rezati te grane dok je plod još zelen i ne počne padati na zemlju , odnosno kako to utječe na palmu?
Thx
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: Veruda - Travanj 06, 2010, 13:05:22 poslijepodne
Pozdrav i dobrodošao.

Svakako da se grana s plodovima može odrezati još dok su plodovi nezreli i tako držati vrt čistim. Taj postupak čak ubrzava rast palme i nema negativnih posljedica na nju.

PS upiši si samo lokaciju u profil.
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: ivicam - Travanj 06, 2010, 13:23:49 poslijepodne
Hvala za odgovor - ali ako to ubrzava rast nisam siguran da mi je to opcija jer je palma dovoljno velika. Stavim sliku kad ulovim vremena da ju iskopam u kompu. Inače lokacija je otok Silba.
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: Pivi - Travanj 06, 2010, 15:09:31 poslijepodne
Drugačije rečeno, nije poanta u tome da ubrzava rast nego palma troši manje energije tj. hrane za razvoj plodova dakle više energije može dati za "samu sebe".
Ja sam na chamaeropsima maknuo dok se još uopće nisu ni razvili plodovi, dakle dok je još sami cvijet na palmi.
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: vlax88 - Travanj 29, 2010, 22:28:35 poslijepodne
Napokon sam nabavio kanarku!!!Veceras sam je zasadio na travnjak,pa cu gledati i slike da postavim cim nadjem vremena.

Palma je stara neke cetiri godine i dobro izgleda za svoj uzrast.

E sad,da li treba da je odmah djubrim (gnojim) ili da sacekam odredjeno vreme da prodje,da se palma lepo primi?I koje, stajsko ili vestacko preporucujete?

I da li treba neki fungicid da upotrebim sada.

Hvala unapred!!!

Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: team_chef - Lipanj 29, 2010, 20:15:18 poslijepodne
Pozdrav svim članovima foruma..
Novi sam ovdje-i zanimaju me neke informacije oko uzgoja palmi.
Dakle-živim u Slavonskom Brodu, i želio bih si zasaditi 2,3 palme u dvorištu..
No pojma nemam koje vrste uopće mogu preživjeti hladnu zimu..
Napominjem da bih želio malo veće palme-ne nekakve niske..
I gdje uopće kupiti, odnosno koje veličine..
Ako se nekome da da mi malo objasni-bio bih jako zahvalan..

Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: Henoh - Lipanj 29, 2010, 21:50:02 poslijepodne
Dobrodošao team_chef  :)  Od visokih, a da je dostupna u Hrvatskoj i da mogu uspjevasti u kontinentu je Trachycarpus fortunei. Treba ih štititi povremeno (pogledaj temu zimska zaštita palmi). Ako bi htio odmah velike palme trebao bi izdvojiti znatne količine novca. Manji primjerci mogu se povremeno naći u vrtnim centrima (ne znam za S. Brod), ali u Zagrebu ih bude povremeno i po povoljnim cijenama od 40 do 70 kn - oko 50 cm visine cijela palma. U Zagrebu ih možeš naći u MBM-u, Bauhausu dok su po ostalima malo rjeđi.

Pozdrav
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: team_chef - Lipanj 30, 2010, 15:13:30 poslijepodne
Hvala na dobrodošlici-i dakako hvala svima na brzom odgovoru..kako ovdje-tako i na pp.. :thumb_up:
Koliko sam shvatio jedino Trachycarpus fortunei bi mogla preživjeti u mom vrtu..
A po slikama mi ona nije baš nešto ljepa..
Pa ću morati još malo razmisliti hoću li se uopće upuštati u tu "avanturu"..
Konkretno sam mislio na ovakve palme:
(http://www.pohrani.com/f/2M/dr/2wU6g0KF/27727094.jpg)
Slikano je u Puli-i te mi se jako sviđaju..
Ali neznam o njima ništa.. :icon_redface:
Tako da bi pomoć dobro došla  :0648:..


Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: Veruda - Lipanj 30, 2010, 15:43:29 poslijepodne
Phoenix canariensis (kanarska datulja)

Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: team_chef - Lipanj 30, 2010, 15:51:54 poslijepodne
Ispričavam se ako sam stavio preveliku sliku.. :icon_redface:
Nadam se da mi nećete zamjeriti-jer sam novi na forumu..
Ubuduće ću paziti..
Može li dakle ova palma opstati u Slavoniji??
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: icupi21 - Lipanj 30, 2010, 15:52:37 poslijepodne
Pozdrav i dobro došao,da ti odmah napišem te palme koje su u Puli nemaju šanse u Sl. Brodu jer su zime prejake ,ja sam malo sjevernije od Broda pa znam ove slavonske zime,inače za takvu palmu treba aktivna zimska zaštita uz dogrijavanje po zimi kad je debelo ispod 0 i danju i noću bez prestanka,pa iziskuje i dodatne troškove. Najotporniji je trahi koji je meni prezimio i prošlu zimu uz totalnu defolijaciju bez zaštite,i to njih 8 komada,sad imaju oko 5-7 novih listova koji su izrasli u ovoj vegetacijskoj sezoni i dobro su se oporavili ,a bilo je i -22. :thumb_up: Pogledaj moj vrt sa palmama u temi "Mediteranski vrt u Slavonji by icupi21."  :thumb_up: :sun:(http://img138.imageshack.us/img138/9032/picture234k.jpg) Evo jedne od proljetos.
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: team_chef - Srpanj 01, 2010, 20:17:07 poslijepodne
-icupi21 jako ljepo ti izgledaju palme.. :thumb_up:
Stvarno nevjerojatno..
Evo ja ću se vjerojatno odlučiti na ove kojima zima nije nikakav problem.
Gdje si ti te svoje nabavio? I kad ih je najbolje posaditi??
Neznam hoće li moći onako još malene prezimiti hladnoću zime.
Jer nemam previše prostora u kući-da ih unosim zimi na toplo.  :icon_sad:
Eto puno toga me zanima. :icon_redface:
Nadam se da ću dobiti potrebne odgovore-od vas iskusnijih.
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: vlax88 - Srpanj 01, 2010, 22:10:46 poslijepodne
Jedna od najzimootpornijih palmi je Trachycarpus.
Za sadjnu napolju najbolje je prolece,od aprila,do prve polovine juna,kako bi palma imala sto duzi vremenski period da se prilagodi novim uslovima i da sto spremnije doceka zimu.U jesen se ne preporucuje sadnja.
Cak i trachycarpus se treba stititi odredjeno vreme,prvih nekoliko zima,ali dovoljna mu je pasivna zastita,znaci ne treba nikakav dodatni izvor toplote niti dogrevanje.Nesto vise mozes pogledati na http://palmapedia.com/index.php/topic,783.0.html (http://palmapedia.com/index.php/topic,783.0.html)
Takodje i ja planiram da ubacim jos nekoliko trachyja,neke manje zimootporne necu,posto vec imam robustu i kanarku koje cu aktivno da stitim,pa ce mi oni dobro doci,a za njih necu imati dodatne troskove oko grejanja.
Medjutim sacekacu prolece,jer mi je sada malo kasno za sadnju napolju.
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: Vedran - Kolovoz 03, 2010, 17:20:18 poslijepodne
Dakle ovako, bio na ljetovanju i vratio se sa palmom  :sretan:
Sve je krenulo ovako. Šetam ja rivom, skontah ogromne lijepe palme i skontah da bi i ja jednu takvu kod kuće (Baranja) :sretan: Nađem ja vrtni centar, objasnim čovjeku gdje živim i kakvu bih htio i on meni proda jednu. Inače blage veze nisam imao o palmama do danas. Kaže on meni ta podnosi dobro zimu, prodao je on jednom slavoncu takvu i čovjek mu vratio slike kako ta palma izgleda danas. E sad svi sigurno mislilte da je riječ o Trachy-u ali nije, nego ni manje ni više Phoenix Canariensis :sun:. Čitajući vaše postove gotvo pa nemoguće je takvu palmu održati ovdje u slavoniji -baranji na životu u vanjskim uvjetima.. ili možda nije?? Palmica je visoka sa listovima kakvih 70ak cm..stavit ću i slike kasnije. Što da ja sad s njom radim?? :misli: Nalazi se u malom kalju, dali da je presadim u veći za početak..pa za koju godinu probam zasaditi u vrt ili što? Koliko sam skontao najpoželjnija palma za vanka je Tachy, ovo je nešto sasvim drugo pa sad neznam što činiti. hvala na prijedlozima
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: Henoh - Kolovoz 04, 2010, 07:46:25 prijepodne
Pozdrav Vedrane i dobrodošao na forum. Za Baranju bi najbolje bio Trachycarpus fortunei od onih koje stvaraju stablo i od niskih Sabal minor i Rhapidophyllum hystrix (ove dvije nećeš naći kod nas u prodaji jedino preko interneta i narudžba sjemena ili već formiranih palmi). Uz dobru zaštitu bez grijanja može se održavati, a mislim da je najbolja riječ održavati u životu, i Chamaerops humilis. Kod mojih roditelja u Somboru koji ti je nekih 15-20 km zračne linije od tebe (ovisno u kom dijelu si Baranje) dva su preživjela prošlu zimu bez nekih velikih zahvata oko zaštite (vidi temu o C.humilisu). Ista stvar s C. humilisom funkcionira i kod Zexlanda, Ivana i mene, a svi vrtovi su na različitim lokacijama. Međutim, ako bi propustio štititi ga jednu zimu npr. poput one prošle dvije sigurno C. humilis to ne bi izdržao, zato sam rekao "održavati na životu". Ipak u nekom trenutku možeš pokušati i s ovom palmom, a kako je mala možeš ju jako dugo držati u posudi. Za Phoenix canariensis najbolje da mu daš veću posudu za početak i tako ga držiš dok mu to veličina dozvoljava. U nekom trenutku ga možeš posaditi vani, ali samo uz ozbiljnu zaštitu tijekom zime i dogrijavanje kad krene ozbiljnije ispod nule. Ja bih se na to odlučio tek kad palma bude prevelika za seljenje unutra-van. Vidio sam jučer da si bio na temi Mediteranski vrt u Slavoniji, tamo ti je sve jako dobro objašnjeno pa možeš slijediti Icupijev primjer. Pogledaj i temu sve oko palmi za početnike gdje ćemo kasnije spojiti ovu temu jer tamo spada

Sretno i želim mnogo uspjeha s P. canariensisom  :thumb_up:
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: Vedran - Kolovoz 04, 2010, 10:55:52 prijepodne
Hvala na odgovoru. Imam još jedno pitanje nabrzaka. Kod presađivanja u veći kalj..kakvu smjesu zemlje napraviti? Čista zemlja ili da pomiješam i pijesak, zemlju za cvijeće i sl.?? Planiram je držati vani do kasne jeseni, nakon toga unutra. Koliko često zalijevati?? hvala!
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: Henoh - Kolovoz 04, 2010, 21:24:11 poslijepodne
Ja bih u kupovni supstrat dodao još pijeska radi bolje propusnosti. Zalijevanje ovisno o poziciji palme (hoće li biti na direktnom suncu, hlad ili poluhlad) također ovisno i o vremenu. Možeš ju i prihraniti s nekim gnojivom, ali umjereno da joj ne bi spržio korijenje.
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: Vedran - Kolovoz 05, 2010, 10:03:23 prijepodne
Tako sam i napravio. Pomiješao "normalnu zemlju", supstrat i pijesak, te nešto sitog kamenja. Palma će biti na položaju gdje je sunce približno 8h dnevno..zaklonjena od vjetra. Koliko često zalijevati u takvim uvjetima? Treba li zemlja dok je biljka tako manja i tek preseđana biti vlažna ili i tu vrijedi pravilo da ne voli vodu?
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: Dundo - Rujan 01, 2010, 00:35:58 prijepodne
Dok su topli dani slobodno je zaljevaj svaki put kad se osuši zemlja. Kad dođe zima ako možeš prebaci je na mjesto gdje neće biti minusa i ne zaljevaj je ako je u tami, ako je na osunčanom mjestu zalij ali rijetko (npr. ako je u kući iza nekog stakla).
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: Yonex - Prosinac 11, 2010, 07:49:09 prijepodne
Jedan koristan link za sve one koji zele da pocnu da gaje palme- najosnovnije o palmama, njihovoj sadnji, prihranjivanju, vrstama itd...

 http://www.palm-tree.net/palm-tree-selecting.htm (http://www.palm-tree.net/palm-tree-selecting.htm)
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: makida - Prosinac 18, 2010, 21:05:24 poslijepodne
Imam jedno pitanje u vezi toga kamo posadit klijance, isklijali su i sad bi ih trebao posadit pa me zanima da li se moraju posadit u neprozirne tegle ili mogu biti prozirni?
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: Veruda - Prosinac 18, 2010, 22:22:58 poslijepodne
Njima je svejedno. Čak je fora gledati kroz prozirne tegle razvoj korijena  :wink:
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: makida - Prosinac 19, 2010, 11:11:54 prijepodne
Njima je svejedno. Čak je fora gledati kroz prozirne tegle razvoj korijena  :wink:
ok,hvala,mislio sam da slučajno ne bi smetala svjetlost korijenu
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: Flash - Siječanj 17, 2011, 09:05:10 prijepodne
Lijep pozdrav svima.

Evo i ja sam se oduševio za palme, već neko vrijeme čitam raznorazne teme vezano za njih i moram pohvaliti vaš forum, gdje čovjek zaista može da nađe koristne informacije za uzgoj palmi.
Budući da smo zakoračali u drugu polovinu 1. mjeseca (neumorno se bliži proljeće :sretan:) pa sam malo bacio pogled po trgovinama sa biljem i nisam baš našao primjeraka palmi.(Bauhaus, MBM).

Našao sam sadnice za Trachycarpus fortunei-ja ali mu je cijena zaista bila prevelika (180€). :thumb_down:

Dali su cijene palmi u proljeće povoljnije? U koje je doba godine izbor palmi najveći?

Lijep pozdrav!   
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: Henoh - Siječanj 17, 2011, 09:20:43 prijepodne
dobrodošao na forum Flash  :thumb_up: Najveći izbor uglavnom bude na proljeće oko 4-5 mjeseca. U MBM-u u Zagrebu koji ti je najbliži trenutno imaju T. fortunei, neki veći primjerci većinom, par komada T. wagnerianusa ne baš zadovoljavajućeg izgleda i ne bi ih preporučio za kupnju i ako se dobro sjećam bilo je i C. humilisa. U Bauhausu na zapadnoj strani grada (Jankomir) isto slabo šta imaju. Mislim da imaju samo P. canariensis i neke sobne palme. Najpovoljnije cijene su zimi za vrijeme nestašica plina kad nemaju prostora za skladištiti palme pa ih se rješavaju ponižim cijenama, ali tada je izbor mali. Zar u Sloveniji nema većeg izbora u obližnjim gradovima? U Austriji u Dehneru imaš dobar izbor pa ako ideš u neki shopping usput i palme pogledati  :thumb_up:
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: Flash - Siječanj 17, 2011, 09:48:20 prijepodne
Hvala Henohe na odgovoru. Rijetko odlazim u Austriju (skoro nikako  :icon_lol:) pa mi je Zagreb najbliža lokacija za trženje palmi (samo da me ne uhvate na granici  :wink:)

Pričekat ću do proljeća kada bude bio veći izbor. 
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: Henoh - Siječanj 17, 2011, 12:01:28 poslijepodne
Ja sam povremeno preko granice prevozio manje palme kupljene u Austriji. Pošto vi nemate kontrole, možda da zamoliš nekoga tko ide tamo da samo svrati i kupi nešto po narudžbi pa da ti preveze. Stavljao samm jednom priliko slike od tamo http://palmapedia.com/index.php?topic=1149.0 (http://palmapedia.com/index.php?topic=1149.0) mislim da imaju na svojim stranicam aktuelnu ponudu ili se može nazvati i provjeriti ili mailom upit.
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: Flash - Siječanj 17, 2011, 12:51:29 poslijepodne
Da, zbilja imaju lijep izbor palmi po pristupačnim cijenama (neke od njih).  :thumb_up:

Vidjet ću u OBI-ju kod nas sigurno će se naći. Imam želju zasaditi Phoenix canariensis i Tracycarpus fortunei.

Pošto su mi u blizini voćke (5m udaljenost od predviđenog mjesta sađenja palmi) koje kroz godinu pršćem, postoji li mogućnost oštećenja palme zbog eventualnog dodira sa škropivom?  :misli:

Naravno, pazit ću da što manje škropiva dođe u dodir sa palmama...

 
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: porat - Siječanj 17, 2011, 14:27:29 poslijepodne
Flash, dobrodošao! Ako se ne varam ti si nam prvi član iz Slovenije? Sad da još nađemo nekoga s primorja da nas redovito izvještava o onim zasađenim robustama  :sretan:!

Canariensis i fortunei se jednostavno nađu. Sad je još mrtva sezona, ali uskoro će biti izbora u svim većim centrima koji imaju i vrtni dio. Cijene mogu nekada značajno varirati od centa do centra, pa je dobro malo pogledati okolo prije kupnje. Također i ovdje članovi izvještavaju o zanimljivim novitetima u vrtnim centrima: http://palmapedia.com/index.php/topic,1008.165.html (http://palmapedia.com/index.php/topic,1008.165.html) .
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: branimir - Siječanj 17, 2011, 15:32:49 poslijepodne
Velika ti je prednost da si u europskoj uniji, tako da nesmetano sa mnogih online dučana možeš naručiti od seedlinga do velikih palmi a netreba ti fitocertifikat.
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: Yonex - Siječanj 17, 2011, 16:23:09 poslijepodne
Flash dobrodosao!!! :sun: :thumb_up:
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: Flash - Siječanj 18, 2011, 07:34:34 prijepodne
Hvala vam na dobrodošlici. :icon_redface:

Čitajući vaše postove, početnik kao ja može veliko da nauči o samom uzgoju palmi te dobije sve informacije potrebne za uspješnjo održavanje. Zaista sam vam zahvalan za svaku informaciju. :thumb_up:

Zasad držim u hodniku Cycas revolutu i lijepo napreduje, doduše sporo ali bitno mi je da je zdrava, a u proljeće kupujem i kanarku i trachy-ja te ih namjeravam zasaditi u bašti iza kuće te radeći prema vašim upustvima nadam se uspjehu odgoja. :sretan:

Naravno, ako bude problema znam gdje ću naći pomoć. :wink:

Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: resavac - Siječanj 25, 2011, 15:52:29 poslijepodne
Dobro Vas nasao, Vas sve ljubitelje palmi. Svaka cast na ovom forumu i na aktivnst clanova!!! Zelim da vam palme, sveze docekaju prolecne dane i da nastave sa rastom!!! Dobar deo foruma sam procitao i evo danas resih da se i ja regijstrujem, dosta ste mi pomogli sa zimskom zastitom pa bih na prolece pravilno startovao sa prihranom i ostalog sta je potrebno. Toliko za sada bice i fotke mojih palmi. Pozz svima!!!    :sretan:
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: Yonex - Siječanj 25, 2011, 17:00:08 poslijepodne
Dobrodosao na Palmapediu resavac. :thumb_up: Uzivaj...  :sun:
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: Yonex - Veljača 20, 2011, 10:43:39 prijepodne
Ko ima problema sa odabirom tropskog bilja, a iz kontinentalnih je krajeva, neka pogleda ovaj link http://www.manchestergardenclub.com/rick/Tropicals/Tropicals.htm (http://www.manchestergardenclub.com/rick/Tropicals/Tropicals.htm) Tu imaju neke od otpornijih egzota... :thumb_up:
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: SCALAR - Veljača 20, 2011, 12:09:16 poslijepodne
dobar link yonex .
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: porat - Veljača 20, 2011, 16:33:41 poslijepodne
Zanimljiva stranica Yonex :).
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: lalinjo - Svibanj 05, 2011, 10:17:08 prijepodne
Pozdrav ekipa!
Ja sam nova ovdje na forumu i nova sam oko uzgajanja palmi!
Lokacija je Mostar, balkon je okrenut ka jugu tako da ne bi trebalo biti problema sto se tice klime :misli:
E ovako: u svojoj kolekciji imam vec nekoliko palmi i treba mi pomoc jer sam pravi pocetnik!

 -Imam dvije palme (kao washingtonia - lepezasti listovi ali nema onih bodlji i niti - neznam koja je vrsta)...jedna je pola metra u velikoj posudi a druga je mala par cm - ima dvije lepezice, preslatka je i nju sam stavila u veliku sofu izmedju ovog sezonskog cvijeca. Neznam da li sam uradila pametnu stvar? Mozda je bolje vratiti u manju posudu da bih je mogla eventualno unijeti u kucu preko zime???

- Druga stvar je malo kompiciranija....sad za vikend smo bili u Dalmaciji i prijatelji su mi izvadili kanarku iz vrta(smetala), medjutim dosta su joj pokidali zile...ostale su zile duge 10 cm a njoj su listovi velicine 1,5 m, ja sam je odmah stavila u veliku posudu promjera 60 cm, pomijesala zemlju sa malo pijeska i dodala joj gnojivo koje sam kupila za cvijece (univerzalno) ....tako je divna - sve bih ucinila da prezivi  :icon_sad:
-Zatim sam iskopala dvije manje kanarke, ista stvar kao i sa ovom prvom...i dvije sam male nasla i iscupala sa komplet zilama koje ce se najvjerojatnije primiti...-one su 3-4 cm....i pokupila sam dosta sjemenki takodje, neke sam natopila u vodu a neke direkt stavila u zemlju pa ako sta bude - super...cisto experimnt.
-I jos jedna stvar- suprug je prije 3-4 god posadio ispred zgdrade Washingtoniu i ona od tada nista ne raste, nekako stagnira a okrenuta je na sjever i u hladu je...ima jednu lepezicu i visoka je 20 - 30 cm...ona je jedina u zemlji, ostale su sve u sofama!

Ako mi moze tko pomoci bit cu vrlo zahvalna!!! :sretan:
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: trava - Svibanj 05, 2011, 12:33:04 poslijepodne
Dobrodošla lalinjo.Te dvije lepezaste palme bi mogle biti Trachycarpus fortunei,o njima na forumu ima dosta podataka pa pogledaj,ako budeš i onda imala nepoznanica slobodno pitaj.Kanarka bi se mogla lako primiti,ali,treba joj listove o,one starije skratiti na pola,da ne gubi vlagu dok ne razvije novo korijenje,Taj pitar-sofa će joj biti dovoljan za ovu godinu,dogodine bi već mogla u veći ili u zamlju.Nadam se da pitar ima dobru drenažu,šljunak na dnu,dovoljno veliki otvori za otjecanje viška vode.Dok se ne primi treba uvijek biti vlažna zemlja,po mogućnosti na toplom mjestu,ali ne prevruće,kad bi bio kakav šareni hlad,najbolje.Ne prihranjivati umjetnim gnojivima dok ne počne intezivni rast,a onda se može zaliti nekim tekućim gnojivom za lisnato bilje ali sa duplo manjom koncentracijom.I o kanarkama ima dosta napisa na forumu,pa i to malo pročitaj,sigurno ćeš naći još korisnih informacija.Držimo fige kanarki. :thumb_up:
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: SCALAR - Svibanj 05, 2011, 13:01:22 poslijepodne
pozdrav i od mene lalinjo hajde postavi slike palmi pa da vidimo o kojim vrstama je rec pa mostar ima prilicno dobru klimu nebi trebalo da ima vecih problema sa palmama neznam da li ima tamo kanarki na otvorenom ako ima mogla si ih odmah u zemlju posaditi trahiji mogu bez problema opstati sto se tice wasingtonija nisam siguran da bez zastite mogu prezimeti stavi slike pa da vidimo.poz
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: Yonex - Svibanj 05, 2011, 19:10:49 poslijepodne
Dobrodosla lalinjo, kao sto rece trava najverovatnije su T.fortunei-i, ali ako hoces, stavi slicice da budemo potpuno sigurni. :thumb_up:
Nadam se da ce ti se primiti kanarka i iseci joj starije listove, sve sto je rekao trava... I samo nemoj puno kanarku bilo kakvim gnojivima dok se ne primi, nece joj nista biti, od te hemije moze samo losije da bude.
Washingtonia ispred zgrade, hmmm... Ona voli dosta sunca i dosta vode da bi brzo rasla.Jedino ako je neki paraziti napadaju konstantno, a vi to ne primecujete. :misli:
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: lalinjo - Svibanj 05, 2011, 20:03:38 poslijepodne
kanarka
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: lalinjo - Svibanj 05, 2011, 20:06:26 poslijepodne
kanarki sam odrezala neke listove, neznam da li treba jos? Stavila sam per cenata pijeska i zemlju...
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: lalinjo - Svibanj 05, 2011, 20:09:07 poslijepodne
Trachicarpus fortunei - mislim! Velika i mala! Jesam pogrijesila sa malom sto sam je posadila u sofu? Da je vratim u posudu pa unesem preko zime?
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: lalinjo - Svibanj 05, 2011, 20:13:24 poslijepodne
Evo jos i male kanarke koje sam nasla ispod jedne velike i iscupala sa svim zilama :sretan:
Uzela sam i par sjemenki i namocila u vodu....citala sam vase postove o sjemenima ali nisam bila nasla jos o tom sjemenu a posto sam od jucer tu na forumu nisam stogla dosta proci....svaki savijet mi je dobro dosao a u medjevremenu citam :thumb_up: ....i hvala vam svima!
Ovu u vrtu cu uslikati sutra pa da mi pomognete sta da cinim s njom?
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: Yonex - Svibanj 05, 2011, 20:21:29 poslijepodne
Ono jesu trachy-ji... :thumb_up: Oni su veoma otporne palme tako da kod tebe mogu da provedu zimu napolju bez problema. Srecno sa ovim kanarkama, dosta si ih prikupila. :mrgreen:
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: lalinjo - Svibanj 05, 2011, 20:28:25 poslijepodne
Hvala :sun: :0648:
Toliko sam ih skupila da nemamo mi gdje stati na balkon :icon_lol:
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: SCALAR - Svibanj 05, 2011, 20:31:41 poslijepodne
lalinjo po meni pogresila si sto si trahija sadila u zardinjeru on ima velike zile i tuce da se muci i onaj drugi si trebala odmah posaditi u zemlju vadi odmah i sadi  ih u zemlju imaju vremena da se ukorene do zime kanarki neka za sad u saksijama pa i njih u zemlju na prolece .imas dobru klimu ne boj se za trahije.
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: lalinjo - Svibanj 05, 2011, 21:08:30 poslijepodne
SCALAR, znam da sam pogrijesila za malog trahija ali prije par dana sam ga stavila pa ga izvadim bez problema....a ovaj veliki sam kupila neki dan u rasadniku i rekli su mi moze ostati u ovoj kanti a trenutno nemam jos namjene ni pripremljen teren gdje bih ga mogla locirati pa nek stoji dok ne smislim.. :wink:
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: SCALAR - Svibanj 05, 2011, 21:28:59 poslijepodne
pa vreme za sadnju ti prolazi ako nista ne smislis ostavi ga tu gde je do proleca.
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: dalmatiansoap - Svibanj 05, 2011, 21:44:30 poslijepodne
Uzela sam i par sjemenki i namocila u vodu....citala sam vase postove o sjemenima ali nisam bila nasla jos o tom sjemenu a posto sam od jucer tu na forumu nisam stogla dosta proci....svaki savijet mi je dobro dosao a u medjevremenu citam :thumb_up: ....i hvala vam svima!
Prvo, dobrodošla na forum a kao drugo i ne manje važnjo, oprez sa sjemenkama!!!
I prije nego je čovjek toga svjestan to postaje ZARAZNOOOOOOOOOOOOOO :rofl: :rofl: :rofl:
 :thumb_up:
Šalu na stranu, samo naprid!!!
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: lalinjo - Svibanj 05, 2011, 22:21:31 poslijepodne
Cijepljeni smo protiv zaraze :icon_lol: :icon_lol: :icon_lol:
Hvala svim palmoljupcima :0648:
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: balancana - Svibanj 11, 2011, 10:20:19 prijepodne
helllo..nova sam tu...nemam baš puno vremena...tipkam dok bebi spava...stavih svoju biljkicu na identifikaciju...rekoše da je iliPhoenix canariensis
iliDactylifera...pa...
što mi je činiti...
šta im paše-šta ne...di da ju držim,koliko zalivam i sve ostalo...
hvala... :sretan:
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: SCALAR - Svibanj 11, 2011, 10:31:42 prijepodne
i fenix i daktilifera vole sunce uz dosta zalivanja a mozes vise saznati na temama daktilifera i phoenix kreni od pocetka sve ces saznati.
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: balancana - Svibanj 11, 2011, 10:39:16 prijepodne
 :misli:idem...
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: nikolina - Studeni 22, 2011, 18:56:42 poslijepodne
Možete li mi molim Vas reci koje su vrste palmi najcesce upotrebljavaju za drvorede, npr uz setnice kod nas na moru?
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: Yonex - Studeni 22, 2011, 19:08:44 poslijepodne
http://palmapedia.com/index.php/topic,68.0.html (http://palmapedia.com/index.php/topic,68.0.html)
http://palmapedia.com/index.php/topic,207.0.html (http://palmapedia.com/index.php/topic,207.0.html)
http://palmapedia.com/index.php/topic,42.0.html (http://palmapedia.com/index.php/topic,42.0.html)

Ove tri su najcesce. :thumb_up: Canariensis najvise uz more ide, dobro podnosi vetar i posolicu. :sun: Trachy ide na malo manje topla mesta, sa vise padavina. A robusta takodje dobro ide uz more.

 :icon_wave:
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: nikolina - Studeni 23, 2011, 11:03:59 prijepodne
hvala puno  :sretan:
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: palmofan - Studeni 23, 2011, 16:29:31 poslijepodne
Evo još dvije vrste koje se često sreću uz jadransku obalu. Rekao bih da je Washingtonia filifera rasprostranjenija od robuste, robusta se tek u novije vrijeme "jače" sadi.

Washingtonia filifera:

http://palmapedia.com/index.php/topic,41.0.html (http://palmapedia.com/index.php/topic,41.0.html)

Chamaerops humilis:

http://palmapedia.com/index.php/topic,114.0.html (http://palmapedia.com/index.php/topic,114.0.html)
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: nikolina - Studeni 23, 2011, 20:21:37 poslijepodne
hvala Vam puno :)))  : :sretan:
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: daniel108 - Siječanj 05, 2012, 22:19:12 poslijepodne
Da pitam iskusne u palmama. Pitanje je kako berete plodove palme ako su one jako visoke ( 4-5-6-10... metara) i uz to su na javnoj površini?
Jedino da se obučem ko neki radnik za parkove i donesem neke ogromne skale :rofl: :rofl:, ništa drugo mi ne pada na pamet.
Ima li neko prakse u tome? :sretan:
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: SCALAR - Siječanj 05, 2012, 22:22:41 poslijepodne
Da pitam iskusne u palmama. Pitanje je kako berete plodove palme ako su one jako visoke ( 4-5-6-10... metara) i uz to su na javnoj površini?
Jedino da se obučem ko neki radnik za parkove i donesem neke ogromne skale :rofl: :rofl:, ništa drugo mi ne pada na pamet.
Ima li neko prakse u tome? :sretan:
ma uzmi veliku motku pa omlati.
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: daniel108 - Siječanj 05, 2012, 22:32:34 poslijepodne
 :sretan:Pa da, može i to. Hvala :thumb_up:
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: trava - Siječanj 06, 2012, 09:11:04 prijepodne
Ja sam nekidan popeo se na biciklu i taman sam uspio dohvatiti sjeme,bilo je čudnih pogleda a što ću im ja.
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: SCALAR - Siječanj 06, 2012, 09:27:32 prijepodne
Ja sam nekidan popeo se na biciklu i taman sam uspio dohvatiti sjeme,bilo je čudnih pogleda a što ću im ja.
ma neka gledaju sta majstor radi neka se uce :thumb_up: :wink:
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: Savar - Siječanj 24, 2012, 07:40:25 prijepodne

  Upravo sam narucio od naseg lokalnog Afghanistanca koji zivi oko Jalalabada donjet ce mi sjeme svih palmi koje uspije naci. Pa u travnju donosim u Hrvatsku (ako me ne uhvate  :mrgreen:)
 Kada dobijem poslikat cu da mi pokusate identificirati da znam sta imam. Naravno rado cu podjeliti sjeme koliko ga bude bilo jer ja nazalost nemam puno mjesta i tako za zasaditi vise palmi na otoku. A i bilo bi mi zao da unistim sjeme i bolje je da dodje u necije strucne ruke pa da nesta i bude od njega. Ja cu uzeti jednu kad bude 2 m  :mrgreen:
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: Treehugger - Siječanj 24, 2012, 08:08:10 prijepodne
Super, hvala što misliš na nas.  :sretan: Možemo ti uvalit neke brzorastuće klijance za vrt. Ili stvarno da dovuces za sebe koju veću palmu odande (2 m) sigurno češ i uz transport jeftinije proći s obzirom kako nas ovdje bezobrazno deru na cijenama.  :thumb_up:
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: Đontra Volta - Siječanj 24, 2012, 11:24:44 prijepodne
Evo da se ja malo ubacim sa nekakvim savjetima iako nisu iz prve ruke, ali sam vidio progres.
Naime, palme kod moje punice rastu strahovitom brzinom i to u lončanicama!
Radi se o trachyjima i jedna kanarka.
Palme su posađene u običnu zemlju za biljke, ali ispod korjena obavezno stavlja komad kože!
Da, komad kože, i prilikom presađivanja (dosad 2-3 puta) koža jednostavno nestane, zapravo kaže da se palme hrane s tom kožom.
Za period od cca 2 godine palme su enormno narasle, a pitam se šta bi bilo da su rasle u zemlji!
Zaljevanje biljke sa običnom ostajalom vodom iz pipe!
Nažalost riknuo mi je fotoaparat, ali vjerujte mi, te palme su bogate listovima i u širini i visini.
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: Yonex - Siječanj 24, 2012, 11:34:41 prijepodne
Bas zanimljivo! :shocked:
Kad se stavi ta koza da li treba da se izbuse rupice da izlazi voda? I koju kozu koristi i gde je nabavi. :sretan: Ovo pomalo cudno zvuci, ali cu svakako probati. :thumb_up:
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: alias - Siječanj 24, 2012, 11:36:31 prijepodne
Izgleda da punice maheri za takve stvari  :icon_lol:
Đontra, o kakvoj se koži radi? :misli:
Možda truljenje kože može biti dobro gnojivo, pa to daje hranu za rast palmi?
Trachycarpusi i kanarke su inače brzorastuće palme (ne kao Washingtonie, ali nisu ni spore), tako da bi u toplim uvjetima sa dosta vode buknule.
 :thumb_up:
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: Savar - Siječanj 24, 2012, 11:41:23 prijepodne
Super, hvala što misliš na nas.  :sretan: Možemo ti uvalit neke brzorastuće klijance za vrt. Ili stvarno da dovuces za sebe koju veću palmu odande (2 m) sigurno češ i uz transport jeftinije proći s obzirom kako nas ovdje bezobrazno deru na cijenama.  :thumb_up:

  Kako sam vec napisao, vidjevsi u Karachi-u more prodavaonica svakavim vrstama palmi i drugog bilja njihovog podrucja, pala mi je na pamet ideja da napunim kontejner palmama od 2 m (ispod 50 USD po komadu) i posaljem za Hrvatsku, jel zna netko koliko bi trebalo jos platiti u Hrvatskoj odnosno pored carine cca 10% i na sve 23% PDV (25%) koliko se jos placa atest?
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: alias - Siječanj 24, 2012, 11:51:45 prijepodne
Uff, dobra ideja, ali carinici će ti dušu popit  :icon_lol:
Osim potvrde, trebaš još platiti prijevoz, a i pitanje je koliko će ti biljaka stići doma u dobrom stanju i živo?
Na kraju bi se možda više isplatilo kod nas kupiti palme, splitski MBM je znao imati dobre ponude s palmama (Syagrus-akaranus, Ravanea-Pivi itd.)
A na kraju krajeva, imaš šansu za šverc sjemena iz Kabula, ljepše je uzgojit palmu iz sjemena i promatrat kako raste (to kažemo mi kojima splitski MBM nije blizu  :rofl: )
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: Savar - Siječanj 24, 2012, 12:03:25 poslijepodne

  Prijevoz bi se isplatio za cijeli kontejner, naravno veci dio bih morao prodati bar da isplatim troskove. Provjerit cu sa prijateljem carinikom.
 Vidjao sam na ulazu u Zadar s desne strane u proljece ljeto neka prodavaona bilja i bilo je proslog ljeta velikih palmi cca 2-3 m. Jel netko kupovao od njih? Kakva je cijena!
  Volim gledati da raste ali jednu bih palmu volio ove jeseni negdje pored kuce zasaditi ali postoce sve biti uglavnom golo volio bih to sve razbiti odmah jednom relativno odraslom palmom, zato me interesira 2-3 m visoka palma.
 Postavlja mi se jedno pitanje, koliko blizu kuce je uputno saditi palmu u zemlju, koliko im je agresivan korijen? Vjerojatno ovisi o vrsti, jer se sjecam da sam u Gradac-u vidi cijeli kameni zid visine 2.5 m odvaljen palminim korijenom koji je izgledao zaista ogroman splet sirine bar 3-4 m. Ima li netko iskustva s time, da mi se nebi dogodilo da ju za 10 godina moram posjeci jer mi je provalila u kucu  :mrgreen:
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: alias - Siječanj 24, 2012, 12:30:29 poslijepodne
Moji Trachycarpusi su tik uz kuću, čak su 2 komada uz šternu.
Uz kuću možeš neki Trachycarpus, malo dalje kanarke i washingtonie i sve palme koje namjeravaš saditi.
Evo korijenov sistem Phoenix Dactylifere (datulje).
(http://www.fao.org/DOCREP/006/Y4360E/y4360e00.jpg)
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: branimir - Siječanj 24, 2012, 12:37:36 poslijepodne
Za uvoz ti treba i fitocertifikat (iz europe 25 eura po biljci), za to bi se isto trebao dodatno raspitati.
Ideja je zanimljiva samo se bojim da bi prijevoz i sve takse mogle dobrano povisiti cijenu palme.

Evo što se dogodilo sa jednom lijepom filiferom: http://palmapedia.com/index.php/topic,41.msg27995.html#msg27995 (http://palmapedia.com/index.php/topic,41.msg27995.html#msg27995)
Važno je da ti je zemlja gdje se sadi što dublja i da palma ako spada u veće nebude posađena direktno uza zid.
Najvažnije je vjerojatno i ne imati ludog susjeda. Opasniji su hrastovi i drugo drveće od palmi.
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: dalmatiansoap - Siječanj 24, 2012, 13:03:10 poslijepodne
Mislim da je totalno neisplativo, bar još koju godinu dok se u nas ne popravi "stanje kolektivne svijesti" jer narod  u nas uglavnom nevoli palme. I u slučaju da bi uvoz i uspio bilo bi teško prodat kontejner palmi naročito ako nisu već viđene na ovome području. S tim da bi cila stvar mogla past u vodu ako dođe na snagu zabrana uvoza zbog RPW-a, a i sad su uvedene karantene i sl. Fitocertifikat ide po pošiljci a ne po svakoj biljci.
 :thumb_up:
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: trava - Siječanj 24, 2012, 17:06:15 poslijepodne
Imaš u Zadru za relativno male novce kupiti dobru palmu,mislim da se ne isplati vući ih odatle,ovdje ih uvoze iz Sicilije,Španjolske,cijene su pristojne za te malo veće palme koje su stare i po desetak i više godina.
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: Savar - Siječanj 24, 2012, 20:16:53 poslijepodne

 To sam vidio slucajno u Zadru u prolazu, a i to cu vjerojatno uciniti i uzeti jednu.
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: Đontra Volta - Veljača 14, 2012, 20:07:07 poslijepodne
Jedno pitanje za iskusnije:
Trebale bi mi sadnice trachya doći poštom zapakirani u kutiji!
Da li bi preživjeli put od Rijeke do Sl.Broda tako zapakirani?
Bilo bi njih desetak, "sklupčani" jedni do drugih.
Neki savjet, preporuka?
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: alias - Veljača 14, 2012, 20:11:35 poslijepodne
Iz Rijeke kažeš  :mrgreen:
Pa moje mišljenje je da njima neće ništa biti, ali više puta čak i sjeme zna biti oštećeno (slao sam kaktus u Zagreb, došao sprešan totalno).
Ne bi im trebalo biti ništa ako su dobro zaštićeni, možda staviti između njih vatu ili spužvu..
Inače to je velika relacija, dosta je rizično...
 :thumb_up:
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: amelito - Veljača 14, 2012, 20:13:23 poslijepodne
đontra volta čime če ti doči hočeli poštom ili  :misli:
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: vlax88 - Veljača 15, 2012, 00:27:40 prijepodne
Mislim da im ne bi trebalo biti nista. Meni je Yonex slao iz BG-a desetak klijanaca trachyja i svi su bili zivi i zdravi. Lepo su se primili, evo ih i dan danas celi, jedino je jedan u malo losijem stanju, ali ostali perfektni  :mrgreen:
Takodje mi je stigla tura od Damira, cak iz Osjeka, bilo je tu dosta palmica i egzota : sabal birminghami, c. humilisi, desetak Yucca, raznih opuncija, kaktusa... Takodje se sve primilo sem birminghama, od cetiri komada ostao samo jedan. Medjutim ne verujem da je to samo od puta, mozda i jeste, oni su cak kao klijanci stigli iz Amerike, pa tek onda do mene, ko ce ga znati, ali skontali smo da su birminghami nesto osetljiviji od velike vecine drugih palmi.
Fora je u tome da se stavi vata preko korena koja je navlazena, pa tako klijanci mogu vise dana izdrzati u putu. Naravno da ih treba i solidno upakovati da ne bi doslo do mehanickih ostecenja biljke tokom transporta.
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: Đontra Volta - Ožujak 10, 2012, 18:56:45 poslijepodne
Imam jednog trachiya u saksiji i slijedeću subotu ide direkt u zemlju, međutim, primjetio sam da na površini zemlje se stvorila plijesan.
Jel to zbog nedostatka vlage?
Inače, palma je zimu prezimjela u negrijanoj verandi okrenuta na jug i sa 2-3 zalijevanja.
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: alias - Ožujak 10, 2012, 19:13:33 poslijepodne
Nema to previse utjecaja, stavi sliku da vidimo je li opasno. Nekad pljesan nastane od viska vlage, a ako ti je recimo komad jabuke pao na zemlju obavit ce ga pljesan.
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: werewolf - Ožujak 11, 2012, 12:29:54 poslijepodne
E ovako, treba mi pomoc... :mrgreen: Od letos sam sejao svakakve palmice i sad su one malo porasle i moram da ih presadim u posebne saksije...interesuje me u kakvu zemlju da ih sadim? Je l sve palme u istu zemlju ili ne?
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: alias - Ožujak 11, 2012, 12:50:42 poslijepodne
Ma sve u istu. Daj u neku malo bolju, ovu kupovnu, rahliju.
I ja sam baš danas premještao dactylifere, nakupilo ih se  :mrgreen:
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: werewolf - Ožujak 11, 2012, 13:33:59 poslijepodne
Mislis samo u zemlju? Da ne dodajem nista?  :mrgreen:
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: alias - Ožujak 11, 2012, 13:37:09 poslijepodne
Daj neki treset, malčice pjeska oko korijena. To bi bilo dobro za klijance.
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: Yonex - Ožujak 11, 2012, 14:17:50 poslijepodne
Koristi obicnu kupovnu, nemoj da bude neka kisela mada nije to toliko ni bitno. Samo nemoj ilovacu. Ubaci malo peska ili perlita ako imas.
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: SCALAR - Ožujak 11, 2012, 17:15:34 poslijepodne
ja palme sadim u jedan deo vrtne zemlje,zemlja za cvece i pesak ili sljunak
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: Đontra Volta - Ožujak 11, 2012, 17:16:34 poslijepodne
Malo komposta?
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: Yonex - Ožujak 11, 2012, 17:35:07 poslijepodne
Tako male ne zahtevaju mnogo hranljivih materija. Nadju one same tu malu kolicinu. :wink: U ostalom bolje ih je navikavati dok su male da sire korenje i traze za hranom nego da im sve serviramo. :mrgreen:
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: werewolf - Ožujak 11, 2012, 17:58:21 poslijepodne
Tako je... :mrgreen:
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: matzie - Ožujak 12, 2012, 00:11:00 prijepodne
Ćao svima, od skoro sam na Palmapediji i volim palme i aloje. Jesenas sam posadila sjemenke feniksa (urmine palme), vašingtonije robuste i one najčešće "morske" palme što je slična cikasu. Izniklo je dovoljno, sve palmice sam razmjestila u zasebne saksije i sada se pitam koliko vremena nakon sadnje treba da prođe da počnem da ih zalivam. Smještene su na visoki prozor u toploj sobi, tu su i isklijale. Ne baratam latinskim još uvijek, nemam iskustva u podizanju palmi iz sjemena i svaki savjet je dobrodošao.
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: Yonex - Ožujak 12, 2012, 07:10:03 prijepodne
Zalivanje kao i uvek, po osecaju. Vidis kada je zemlja suva, slobodno zaceprkaj malo i proveri. Ako si nesigurna uzmi cackalicu, gurni u zemlju i ostavi par minuta pa ces videti da li ima vlage. Te vrste se nece ljutiti ako ih slucajno prezalijes ili ne zalijes. :wink:
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: matzie - Ožujak 13, 2012, 17:52:13 poslijepodne
Ovako izgledaju male vašingtonije (valjda, ako sam promašila sortu ispravite me, da ne živim u zabludi) :lol:
(http://img13.imageshack.us/img13/8316/vaingtonije.jpg) (http://imageshack.us/photo/my-images/13/vaingtonije.jpg/)

Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)
A ovako izledaju mali feniksi i "morske palme" - važi kao i prethodno, ipak sam nova... Sadim i manje mislim o latinskom... :sretan:
(http://img823.imageshack.us/img823/2299/feniksimorskapalma.jpg) (http://imageshack.us/photo/my-images/823/feniksimorskapalma.jpg/)

Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)
A ove 1+2 grančice su božićna zvijezda (preživjela je dvije zime, vidjećemo šta će biti dalje) i dva krotona koji će možda zajednički opstati... :sretan:
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: alias - Ožujak 13, 2012, 17:55:51 poslijepodne
Šta ti je ono spiralnog oblika klijanac palme?
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: Yonex - Ožujak 13, 2012, 18:00:15 poslijepodne
Malo su mi debele dole za washingtonie, ili su to samo moje tanke. :icon_mrhappy: To uvrtanje mi se desavalo samo sa phoenixima, a mozda su ovo phoenixi. :wink:
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: matzie - Ožujak 13, 2012, 18:07:25 poslijepodne
Ono spiralnog oblika jeste klijanac palme i to feniksa. Nije mi baš djelovao vitalno ali sam mu dala šansu...
Sjeme vašingtonije sam sama uzela sa odrasle palme, a pošto sam još uvijek laik identifikovala sam je prema slikama... Vidjećemo šta ću dobiti. Prvi put ih uopšte gajim, imam samo jedan cikas :sretan:
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: alias - Ožujak 13, 2012, 18:08:45 poslijepodne
Tek sad vidim, sve palmice u vazi gdje ti je ta spiralnog oblika su vjerojatno gotove jer su počele uvijati listove i sušiti se.  :thumb_down:
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: Yonex - Ožujak 13, 2012, 18:10:26 poslijepodne
To su dosta male posude za phoenixe (ovo su ti phoenixi, definitivno) pa kad koren stigne do dna klijanac se izbezumi. :mrgreen: Dobro je da su barem zasebno.
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: matzie - Ožujak 13, 2012, 18:14:20 poslijepodne
Male i za klijance? Ne znam koliko brzo feniks raste ali ako treba odmah nešto da mijenjam ne štedite riječi...
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: Yonex - Ožujak 13, 2012, 18:21:00 poslijepodne
Nemoj ga sad cackati. On nema koren kao druge biljke. To ti je jedna debela korencina koja samo kopa i dubinu. :mrgreen: Tako se lepo ukopaju da im niko nista ne moze i da im voda bude blize. Ako ti je neverovatno, uzmi jedan pa pogledaj. Ima sigurno 15-ak cm korena na dnu posude. :wink:
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: matzie - Ožujak 13, 2012, 18:34:58 poslijepodne
Ja sam ih rasadila iz klijališta prije nedelju dana, pa sam po dužini korijena i sopstvenoj intuiciji procijenila potrebnu veličinu saksija... Ma valjda će biti dobro. Za svaki slučaj - ako bude potrebe mogu li ih presaditi u veće posude i kada? Možda na ljeto? Imajte strpljenja sa novajlijama :sretan:
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: trava - Ožujak 13, 2012, 19:25:32 poslijepodne
Odlično izgledaju palmice,zdrave i debele.Pitari bi trebali biti bar 20cm duboki,ako ništa drugo,bar ih napuni do vrha.Čuvaj onog spiralisa,ili su dva?bilo bi zanimljivo vidjeti što će se iz tog izroditi. :thumb_up:
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: Đontra Volta - Ožujak 22, 2012, 08:53:55 prijepodne
(http://i39.tinypic.com/10dzku1.jpg)

(http://i42.tinypic.com/cto4.jpg)

Zamolio bih znalce da kažu šta fali ovoj biljci!
Naime, dobio sam je iz jedne škole, prezimljavala je unutra, a vidim po listovima da joj nešto fali! Vjerovatno su i djeca prolazila kraj nje!
Sutra bih je sadio u dvorište van pa me malo savjetujte.
Hvala.
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: Đontra Volta - Ožujak 22, 2012, 08:58:21 prijepodne
(http://i42.tinypic.com/2jg9i6t.jpg)

Evo još jedna slika, falilo joj je malo i zemlje, jel?
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: Vedran - Ožujak 22, 2012, 09:13:46 prijepodne
Koliko ja vidim s njom je sve ok. Ako misliš na obješene listove, to je fortunei, on je takav..
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: alias - Ožujak 22, 2012, 09:13:58 prijepodne
Lijep komad si dobio  :thumb_up:
Svakako joj fali zemlje, nagrni da do vrha korijenja.
Ako ćeš je saditi onda napuni rupu manjom količinom mješavine treseta i pijeska i najviše obične zemlje. Trebalo bi ti nešto što bi u zemlji poslužilo pri vrhu kao antifriz, ali vjerojatno će netko s više iskustva poput Scalara znati više  :wink:
Jesi li već odredio kakva će biti zaštita?
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: Đontra Volta - Ožujak 22, 2012, 09:36:41 prijepodne
Mislio sam na obješene listove, nisu onako čvrsti, mekani su...ok, znači, ništa mu ne fali, super.
Zaštita bi bila takva da bi skupio lišće i napravio mini plastenik oko nje.
Eventualno ako bude i slijedeća zima ovako jaka, stavit ću i ono crijevo za grijanje.
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: alias - Ožujak 22, 2012, 09:49:22 prijepodne
Stariji listovi obično imaju takve obješene listove, a ovaj novi kojeg je vjerojatno nedavno otvorio je čvrst i tako u krug  :mrgreen:
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: SCALAR - Ožujak 22, 2012, 10:09:50 prijepodne
tom trahiju fali samo da ide u zemlju odavno je to zasluzio sto se tice zemlje obicna zemlja .pesak ili sljunak ,i zemlja za cvece to izmesaj  posle ce on da se snalazi sam zimus ga zastiti i to je to.
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: Đontra Volta - Ožujak 22, 2012, 10:28:05 prijepodne
Jednog trachya sam već posadio u dvorište, smjesa je bila 50% zemlje (kupovne/ bašćanske) i 50% šljunak/ pijesak!
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: amelito - Ožujak 22, 2012, 11:48:22 prijepodne
možda što je rastao u zatvorenoj prostoriji pa su mu listovi mekani a ojačat če on nebrini lijep komad  :thumb_up:
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: SCALAR - Ožujak 22, 2012, 11:50:58 prijepodne
stari listovi se uvek obese kod trahija samo novi koji  izadju drze se uspravno jedno vreme to je normalno kod trahija
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: Savar - Ožujak 22, 2012, 16:20:08 poslijepodne

 Super ti je taj Trachy Djontra zelim ti puno srece s njime, a i super je cijena  :mrgreen:
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: Đontra Volta - Ožujak 22, 2012, 20:07:41 poslijepodne
I još prijevoz besplatan.
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: werewolf - Ožujak 24, 2012, 13:31:11 poslijepodne
Kad je najbolje vreme da presadim klijance u posebne posude...?
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: amelito - Ožujak 24, 2012, 14:24:28 poslijepodne
možeš i sad nije problem  :wink:
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: SCALAR - Ožujak 24, 2012, 15:21:43 poslijepodne
kad god je potrebno presadjuj
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: Yonex - Ožujak 24, 2012, 21:36:30 poslijepodne
Da, klijancima nije tako bitno. Oko njih obicno vise brinemo i ugodjavamo im, tako da mozes i zimi i leti da presadjujes pod uslovom da imaju optimalne uslove za rast. :thumb_up:
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: Đontra Volta - Travanj 04, 2012, 16:16:47 poslijepodne
Da li da posadim ovog klijanca u dvorište ili u saksiju?

(http://i42.tinypic.com/z5yf8.jpg)
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: branimir - Travanj 04, 2012, 16:35:17 poslijepodne
Neznam koja vrsta je u pitanju ali tako malog bi ga ja rađe u teglu, što got da je..
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: Đontra Volta - Travanj 04, 2012, 20:52:02 poslijepodne
To je datulja.
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: amelito - Travanj 04, 2012, 21:09:23 poslijepodne
u duboku saksiju je posadi  :thumb_up:
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: palmofan - Travanj 06, 2012, 07:08:00 prijepodne
Ima predugačke listove, što znači da joj nedostaje sunca. Postupno je privikavaj na sunce, prvo je izlaži par sati ujutro i/ili kasno popodne a nakon tjedan - dva je stavi na mjesto koje je cijeli dan osunčano.
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: Đontra Volta - Travanj 20, 2012, 20:03:16 poslijepodne
Vozdra!
Imam jedno pitanje...ako se sjećate imao sam jednog trachyja kojeg sam posadio direkt u zemlju.
Međutim šta mi se dešava, malo, malo vidim razgrnut malč koji je oko nje. Skoro svaki drugi dan idem provjeravat vrt kad eto opet razgrnuto na jednom mjestu!
Koja to životinja prčka oko moje palme?
Ja sumnjam na mačku?
Da li pišaju na moju palmu?
Što napraviti?
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: palmofan - Travanj 20, 2012, 20:19:26 poslijepodne
Moguće da je mačka, probaj palmu ograditi štapovima i mrežom, pa ta živina više neće dolaziti.
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: alias - Travanj 20, 2012, 21:00:45 poslijepodne
Nek' piša, neće joj ništa biti.
Meni moj i susjedov pas rutinski svako jutro obilježe trachycarpuse  :mrgreen:
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: SCALAR - Travanj 20, 2012, 21:02:25 poslijepodne
to im je posao mackama nista ne brini :rofl:
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: trava - Travanj 20, 2012, 21:13:11 poslijepodne
Pse i mačke se može otjerati sa mjesta na kojem obavljaju nuždu tako da to mjesto zaprašimo sa paprom.Bilo bi zanimljivo to isto isprobati i u javnom wc-u :rofl:
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: Đontra Volta - Travanj 20, 2012, 21:33:42 poslijepodne
Znači, nema potrebe da brinem, ok!
Sva sreća da nije velika nužda u pitanju jer kako bi na kraj izlazio sa wc papirom...hehe
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: Veruda - Travanj 22, 2012, 21:51:32 poslijepodne
 :mrgreen:

zaboravio sam koja brahea ima petiole bez bodlji, znam da je samo jedna vrsta, ali koja?
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: alias - Travanj 22, 2012, 21:53:47 poslijepodne
Veruda u ovoj temi..  :icon_evil_laugh: :icon_poke:

Amm... Čini mi se da je Edulis  :mrgreen:
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: Veruda - Travanj 22, 2012, 22:04:27 poslijepodne
Edulis!  :thumb_up:
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: alias - Travanj 22, 2012, 22:12:45 poslijepodne
Bingo!  :mrgreen:
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: branimir - Travanj 22, 2012, 23:13:37 poslijepodne
Brahea nitida  :wink:
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: trava - Travanj 23, 2012, 08:29:46 prijepodne
I Brahea dulcis i decumbens,biće i još koja.Ima li ko ove dvi?
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: Veruda - Travanj 23, 2012, 17:45:11 poslijepodne
Znači ipak nije edulis?
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: branimir - Travanj 23, 2012, 18:24:13 poslijepodne
Je edulis.
Dulcis ima: http://www.palmpedia.net/wiki/images/8/86/Brahea_dulcis_petioles_H.jpg (http://www.palmpedia.net/wiki/images/8/86/Brahea_dulcis_petioles_H.jpg)
Za ostale neznam ali za edulis sam siguran.
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: trava - Travanj 23, 2012, 22:01:12 poslijepodne
Ma te su male,te se i ne računaju :mrgreen:,decumbens nebih rekao da ima.
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: werewolf - Travanj 28, 2012, 14:50:51 poslijepodne
Ja izneo klijance filifera, dactylifera, i canariensisa napolje i polovini vetar polomi po jedan list...  :icon_sad: Koji baksuz, sad nasao da duva...
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: alias - Travanj 28, 2012, 14:58:59 poslijepodne
Nece im bit nista, vazno da nije sva palma otisla, nekad se oporave.
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: Treehugger - Travanj 28, 2012, 17:50:24 poslijepodne
Brahea nitida je definitivno bez! lol ...potpuno pitoma.
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: vladimiro - Svibanj 19, 2012, 08:35:41 prijepodne
Treba mi savet,nabavio sam 2 ovakva oštećena trahia,imaju samo centralno koplje,listovi su osušeni,na cimanje koplje ne mrda i ima zdravu zelenu boju.
Juče sam zasadio prvog trahia kod roditelja,isti je ko ovaj na slici kojeg ću u ponedaljak na vikendici.
E sad što mene interesuje,juče kad sam ga izvadio iz posude,korenje skoro da uopšte nije imao,samo neke žilice,sve ostalo je trulo,bio je u nekoj glinastoj mešavini koja zadržava vodu tako da je pri svakom zalivanju praktično plivao u vodi...ja sam ga takvog bez korenja zasadio,napravio sam mu mešavinu zemlje sa stajnjakom i u to zasadio,kolike su šanse da ponovo razvije korenov sistem?
Ovaj na slici ne znam u kakvoj je zemlji dok ga ne izvadim iz posude ali s predpostavljam da koren u istom stanju kao pomenuti trahy,ne znam šta da očekujem,nikada nisam ovoliki primerak sadio skoro bez korena,koplja su im za sada ok,znači da ipak nekako se hrani ali to je na nekim sitnim žilama koje su preživale praktično plivajući u nekoj glini-ilovači,prosto sam šokiran kako ljudi unište palme sadeći ih takvu zemlju!
Ne znam šta da očekujem od ova 2 trahia? :misli:
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: alias - Svibanj 19, 2012, 13:06:55 poslijepodne
Prema slici mi se čini dobar. Vjerojatno će se oporaviti.
Budi pažljiv s vodom i toplinom, previše nije dobro.
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: Yonex - Svibanj 19, 2012, 13:58:51 poslijepodne
Stvarno, kako neko moze da ih stavi u takvu zemlju. :zbunjen: Ne bi ih ja dirao ove godine, neka se oporave. Sledece bi bilo dobro u neku bogatu i propusnu zemlju da ih stavis. Steta da propadaju, inace su super. :thumb_up:
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: vladimiro - Svibanj 19, 2012, 14:16:31 poslijepodne
Hvala alias i yonex,jedan je već posađen a ovaj na slici u ponedeljak,nisam slikao prvi ali sutra kad odem kod roditelja a ovaj ću u ponedaljak zasaditi....baš žalosno kako veliki primerci a tako umišteni,jedino još koplje imaju i za sada im je to jedino zdravo....ne znam šta će biti,slike će biti kad zasadim i drugi :thumb_up:
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: SCALAR - Svibanj 19, 2012, 14:55:55 poslijepodne
Treba mi savet,nabavio sam 2 ovakva oštećena trahia,imaju samo centralno koplje,listovi su osušeni,na cimanje koplje ne mrda i ima zdravu zelenu boju.
Juče sam zasadio prvog trahia kod roditelja,isti je ko ovaj na slici kojeg ću u ponedaljak na vikendici.
E sad što mene interesuje,juče kad sam ga izvadio iz posude,korenje skoro da uopšte nije imao,samo neke žilice,sve ostalo je trulo,bio je u nekoj glinastoj mešavini koja zadržava vodu tako da je pri svakom zalivanju praktično plivao u vodi...ja sam ga takvog bez korenja zasadio,napravio sam mu mešavinu zemlje sa stajnjakom i u to zasadio,kolike su šanse da ponovo razvije korenov sistem?
Ovaj na slici ne znam u kakvoj je zemlji dok ga ne izvadim iz posude ali s predpostavljam da koren u istom stanju kao pomenuti trahy,ne znam šta da očekujem,nikada nisam ovoliki primerak sadio skoro bez korena,koplja su im za sada ok,znači da ipak nekako se hrani ali to je na nekim sitnim žilama koje su preživale praktično plivajući u nekoj glini-ilovači,prosto sam šokiran kako ljudi unište palme sadeći ih takvu zemlju!
Ne znam šta da očekujem od ova 2 trahia? :misli:
prema mom iskustvu te sitne zilice su i najvaznije za prezivljavanje ako je zdravo centralno koplje trebao bi da se oporavi od zivota u nenormalnim uslovima daj mu toplote i smanji vodu trebao bi biti ok.
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: vladimiro - Svibanj 19, 2012, 15:09:01 poslijepodne

Idu obe u zemlju pa nek se snalaze,zasadio sam prvog u crnicu a i drugog ću,nabavio sam ih po bagatelnoj ceni pa nemam za čim da žalim,ako bar jedan ozdravi biću zadovoljan :thumb_up:
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: SCALAR - Svibanj 19, 2012, 15:12:28 poslijepodne
Idu obe u zemlju pa nek se snalaze,zasadio sam prvog u crnicu a i drugog ću,nabavio sam ih po bagatelnoj ceni pa nemam za čim da žalim,ako bar jedan ozdravi biću zadovoljan :thumb_up:
mozda je bilo bolje da si ih ove godine ostavio u posudi dok se ne oporave pa posle u zemlju nece biti mozda spremni za zimu
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: vladimiro - Svibanj 19, 2012, 15:16:38 poslijepodne
mozda je bilo bolje da si ih ove godine ostavio u posudi dok se ne oporave pa posle u zemlju nece biti mozda spremni za zimu
Verovatno si u pravu ali neće me palme u saksiji :rofl: :rofl: :rofl:volim da ih zalivam pa to obično bude preterano,ovako u zemlju pa šta im bude,štiti ću ih pasivno ako prežive do tada,šta im bog da,nek se snalaze :thumb_up:
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: Đontra Volta - Lipanj 29, 2012, 16:07:32 poslijepodne
Jel zalijavate palme svaki dan ili?
Ja osobno zalijavam svaki treći dan po ovim vrućinama. Dobro natopim i za sada se ne bune.
Trahiji bacaju već po 3-4 list od kad su posađeni u 3. mjesecu u zemlju
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: SCALAR - Lipanj 29, 2012, 22:34:04 poslijepodne
bice ti zahvalne ako ih na velikim vrucinama i svaki dan zalivas :thumb_up:
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: alias - Lipanj 30, 2012, 11:51:45 prijepodne
Obavezno zalijevaj dok se ne primi, kasnije već nije potrebno. Svi moji Trachycarpusi su zalivani samo da se prime, znači prve 2-3 godine. Jest da malo sporije rastu ako im nedostaje vode, ali moraš ih naviknuti  :wink:
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: Đontra Volta - Lipanj 30, 2012, 20:10:56 poslijepodne
Tvoji sporije rastu :rofl:...pa tvoji su 5 metara visoki!!
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: alias - Srpanj 01, 2012, 09:56:29 prijepodne
Pa imam ja i oko desetak manjih  :lol: Samo nisu toliko ušminkani da ih stavim na forum  :mrgreen:
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: markotb - Travanj 18, 2013, 09:45:06 prijepodne
Jedno pitanje.......... :sretan:
Da li sada kada sam palme izneo napolje na sunce (stoje i nocu) trebam malo cesce zalivati?  :misli: Jer ako zalijevam npr. navecer oko 19h, sutra do 14h sva zemlja suva kao barut......... :thumb_up:
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: palmofan - Travanj 18, 2013, 09:50:21 prijepodne
Da, trebaš ih češće zalijevati. Ako vidiš da je zemlja suha i ispucana obavezno zalij.
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: markotb - Travanj 18, 2013, 09:57:47 prijepodne
Hvala palmofan, stoje na suncu od izlaska do zalaska :sun:, pa ih treba svako vece dobro zaliti :sretan:..........smijem li ih po suncu zalijevati?  :misli:
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: Yonex - Travanj 18, 2013, 10:02:55 prijepodne
Mislim da je to neko nepisano pravilo da se biljke ne zalivaju po suncu, mada ne znam koliko bi palmama stvarno stetilo to zalivanje. Ali praktikujem da ih zalivam uvece. :icon_mrhappy:
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: markotb - Travanj 18, 2013, 10:03:33 prijepodne
Hvala vam na informacijama  :wink: :thumb_up:
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: palmofan - Travanj 18, 2013, 10:04:52 prijepodne
Ja svoje ponekad zalijem i kad je najjače sunce pa im nije ništa ali ipak mislim da ih je bolje zaliti rano ujutro ili kasno navečer.
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: markotb - Travanj 18, 2013, 10:10:45 prijepodne
da, i ja mislim da ih ne bi trebalo zalijevati po najjacem suncu :sun:.......... moja baba kaze da tako ce potpariti zemlja sto nije dobro za biljku................ :thumb_up:
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: bocun - Travanj 28, 2013, 19:14:27 poslijepodne
Mislim da je dovoljno zalivanje jednom dnevno ( uvece) jer se zemlja sasusi samo u gornjem povrsinskom sloju dok u dubljim slojevima ostane dovoljno vlaznosti za normalan razvoj biljke. Problem mogu biti samo posede male zapremine, ali njih svakako ne treba izlagati direktnom suncu.
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: markotb - Travanj 28, 2013, 23:30:30 poslijepodne
ma praktikujem ja i zaliti uvece malo, a pogotovo ujutru rano ih dobro zalijem, budu na suncu mnogo, tokom citavog dana pa i zemlja se vrlo brzo osusi  :wink: :thumb_up:
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: Flash - Lipanj 10, 2013, 06:14:09 prijepodne
Na mojem trachiju kao i na feniksici pojavile su se na listovima smeđe točkice, veličine oko 2cm. Zna li neko o kojoj se bolesti radi i čime treba prskati? :icon_sadblinky:
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: SCALAR - Lipanj 10, 2013, 06:51:41 prijepodne
Na mojem trachiju kao i na feniksici pojavile su se na listovima smeđe točkice, veličine oko 2cm. Zna li neko o kojoj se bolesti radi i čime treba prskati? :icon_sadblinky:
prvo slika u krupnom planu da se ne nagadja
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: bocun - Lipanj 10, 2013, 07:40:10 prijepodne
Tačkice od 2 cm, vjerovatno su sitnije možda 1-2 mm, ali u svakom slučaju pošalji sliku da se jasno vidi koji patogen bi mogao biti uzročnik.
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: Hanns - Listopad 31, 2013, 22:05:17 poslijepodne
Dali moze nekoj da mi kaze u koja USDA zona se naoga MAkedonija grad kavadarci i koji palmi moze da se sadat
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: palmofan - Listopad 31, 2013, 22:17:58 poslijepodne
Kavadarci su vjerojatno u zoni 8a. Što se tiče palmi koje možeš saditi, najbolje je da na internetu pronađeš popis sa palmama preporučenim za tu zonu.
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: Xenon - Siječanj 19, 2014, 22:55:21 poslijepodne
Potez Gevgelija-Valandovo je sigurno u zoni 8, dok su Kavadarci vec iza brda, tu je hladnije. Submediteranski uticaj je jaci prema Strumici jer tu dolinu od Valandova deli nize brdo.

Po slobodnoj proceni (bez detaljnih meteoroloskih podataka), rekao bih da su Kavadarci u toploj zoni 7b, mozda cak i na prelazu 7b/8a.

Od palmi bih preporucio svakako Rhapidophyllum hystrix i Trachycarpus fortunei/wagnerianus/takil, a ako mozes da obezbedis suvo prezimljavanje, onda dolaze u obzir i Sabal minor i Nannorrhops ritchiana (otpornije forme). Ako hoces da ih stitis, broj potencijalnih vrsta se drasticno povecava.
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: markotb - Siječanj 31, 2014, 23:43:34 poslijepodne
Kada je najbolje za sadnju palmi u vrt? 1.2.3.4.5. mjesec!?  :lol:
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: Xenon - Siječanj 31, 2014, 23:56:48 poslijepodne
Kod tebe, pocetak 3. meseca, na kontinentu pocetak 4. ako vreme dozvoljava.
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: markotb - Veljača 01, 2014, 00:42:15 prijepodne
Hvala! :sretan:
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: dida - Ožujak 05, 2014, 11:11:43 prijepodne
Kad bih mogao da zađubrim ove palme koje su u zemlji?
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: AlekLO - Ožujak 05, 2014, 17:20:59 poslijepodne
Kad bih mogao da zađubrim ove palme koje su u zemlji?
ja zivim na selu ali sta vredi kada niko u blizini nema stoku......Kad bi bar bilo da se kupi u apotekama poljoprivrednim :icon_question:
Bilo bi dobro podjubriti....
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: dida - Ožujak 06, 2014, 10:01:50 prijepodne
Opet nova slika? Dobar si Aco, izuzetan jedan momak.. vidiš, kad sam ja našao u vikend naselju ništa nije nemoguće tj. uzeo sam od komšije koji se pomučio pa otišao kod čoveka koji drži stoku isto blizu nas ako neko kod tebe uzima za sebe dosta ti je i 2-3 lopate za celu sezonu, bolje od stajskog đubriva nećeš naći, najzdravije. Čim se ustali toplo vreme biljke uđu u vegetaciju može se i đubriti.. valjda.       
U najskorije vreme se slikam i ja al' na Avali pored palmi. 
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: F I N K O - Travanj 02, 2014, 20:12:20 poslijepodne
(http://i61.tinypic.com/29fpo3n.jpg)
Da li je moguće ovu palmu izvadit iz zemlje i presadit u pitar,tj.vazu. Ako je moguće,u koje doba godine je to najbolje napraviti. Trebat ćemo nešto raditi i ona će smetati,a žao mi je,ima 15-ak godina da sam je posadio.
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: dalmatiansoap - Travanj 02, 2014, 20:15:10 poslijepodne
A slušaj, ako se iskopa dobro široko nebi bio problem. Nikad povoljnije doba :icon_mrhappy:
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: Veruda - Travanj 02, 2014, 20:18:12 poslijepodne
Ova palma (chamaerops humilis) je vjerojatno već dobro pustila žile duboko u zemlju. Jedan čovjek će je teško izvaditi bez oštećenja korijena, ali moguće je sačuvati ono najglavnije i presaditi u veliki pitar sa puno humusa. Pitar obavezno držati u šarenom hladu koj mjesec i umjereno zalijevati, a lišće vezati konopom i višak odstraniti (ovo je postupak koji se spominje u većini literature). Proljeće je najbolje vrijeme za to...
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: F I N K O - Travanj 02, 2014, 21:53:36 poslijepodne
Provaču iskopat šta više,malo je grubo jer je utisno. Znači sad je najbolje vrime za to. Oču sa humusom izmiješati malo pijeska i vrtne zemlje?
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: dalmatiansoap - Travanj 03, 2014, 07:53:10 prijepodne
Ja nebi. Eventualno dodat perlit.
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: trava - Travanj 03, 2014, 07:57:48 prijepodne
Najbolja kombinacija bi bilo-neutralni treset i perlit-50/50,ili umjesto perlita20-30 % pijeska, krupnijeg,i kako je Veruda rekao,u šareni hlad i održavati vlažno.Čuo sam davno recept od viškog rasadnika palmi,da se veliki chamaeropsi stave u vodu,dok ne počnu puštati novo korijenje,pa se tek onda sade u pitare odnosnu u zemlju.Blizu ti je Vis,pa možeš provjeriti taj recept kod bivših rasadničara.
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: F I N K O - Travanj 03, 2014, 08:14:22 prijepodne
Ok zahvaljujem,provačemo.
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: F I N K O - Travanj 03, 2014, 09:10:54 prijepodne
Je li perlit ona zemlja za cvijeće ilitiga humus ? Imam onoga žutog pijeska kojega ima na Visu na jednoj poziciji,jel taj ok ?
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: Savar - Travanj 03, 2014, 10:04:35 prijepodne
Finko, perlit za cvijece

(http://www.poljoberza.net/tekstovi/slike/PG022_3_4.gif)

 Pijesak moze bilo koji nacelno, samo ne bas direktno iz mora, trebo bi biti ipak nesto ispran kisom.
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: trava - Travanj 03, 2014, 12:09:56 poslijepodne
Taj žuti pijesak(tkz pržina)i ja koristim u mješavinama za neke palme,juke i sl.Samo ga prethodnom vodom isperem od sitnih čestica koje ga previše vežu pa kad se osuši bude ko beton.
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: AlekLO - Travanj 03, 2014, 20:54:47 poslijepodne
perlit je zakon..... :thumb_up:
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: F I N K O - Travanj 03, 2014, 21:04:36 poslijepodne
A di se prodaje perit,u građevinskim firmama ili drugdi. Ja sam ovde nasri mora,dobro da ima mlika za kupit
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: dida - Travanj 04, 2014, 08:04:38 prijepodne
 :icon_mrhappy: Pa imaju gradjevinci ali ti bolje reci nekome da ti kupi u radnji u gradu ima toga u hrvatskoj.
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: Savar - Travanj 04, 2014, 08:07:00 prijepodne
Finko, mozes probati i ovdje http://www.njuskalo.hr/poljoprivreda-ostalo/vulkanski-pijesak-perlit-5l-oglas-10288934 (http://www.njuskalo.hr/poljoprivreda-ostalo/vulkanski-pijesak-perlit-5l-oglas-10288934), pa nek ti posalje HP Express-om , problem ti je isti ko i kod mene na otoku, zadnji puta prije par tjedana narucio ja online pitare od 40 cm za presaditi dacty-e sa dostavom, na kraju ljudi stavili na trajekt i uvalili susjedu da dostavi  :mrgreen:, ali su dostavu uredno naplatili, pretpostavljam da je slicno i kod tebe.
 
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: trava - Travanj 04, 2014, 09:09:06 prijepodne
Znam da ga je davnije imao Antonio-trade, a moda ga ima i Jematva.U Jematvi u Zadru ga imaju,100 l- 105k.Ili ako nađeš građevnski u Solin-građi,puno jeftiniji a isto mu upotrebna kvaliteta.Neznam zašto je agro-perlit skuplji,valjda računaju da poljoprivrednici imaju više novaca?
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: F I N K O - Travanj 04, 2014, 10:31:23 prijepodne
Trava imaš pp.
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: sakyzg - Travanj 30, 2014, 23:53:14 poslijepodne
Pitanje,imam neku ludu vrstu chamaedoree i običnu elegans ali od prošlog ljeta počele su i jedna i druga izbacivati isključivo bijelo-žute listove.znači palma normalno raste samo je skoro pa bijela.na prozoru su po zimi,ljeti vani,tako da svijetlost nije problem.
Savijet-pomoć,HITNO!!! :icon_sad:
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: trava - Svibanj 01, 2014, 06:42:47 prijepodne
A imam i ja takvih problema sa chamaedorama,pogotovo sa jednom costaricanom.Dodam im malo više željeza i malo redovnijeih pognojim sa nekim npk,što mi se već nađe pri ruci,trebalo bi im pomoći i sa aktivnim ugljenom,bilo je nešto o tome nedavno na palmtalku,pa sam im dodao malo ugljena iz gradela :mrgreen:
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: sakyzg - Svibanj 01, 2014, 08:26:37 prijepodne
i jel pomoglo?
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: trava - Svibanj 01, 2014, 17:31:41 poslijepodne
lani je bilo nekog uspjeha,sa archontophoenixima i sa nekim chamaedorama,costarica ne trza,chambeyronia malo bolje,nedavno sam opet tretirao,vidiće se rezultati kroz neko vrijeme.Nekima treba malo kiselije,nekima vlažnije,a ko će to sve povatiti :zbunjen:
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: sakyzg - Svibanj 01, 2014, 17:34:26 poslijepodne
ajd,probat ću sa željezom,pa ćemo vidjet :sretan:
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: kiki - Svibanj 09, 2014, 09:46:00 prijepodne
imam palmu livinstonu rotundifoliu u slučaju prekomjernog prihranjivanja što učiniti, listovi žute dodala sam sa strane malo čistog dušika. velika greška?
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: dalmatiansoap - Svibanj 09, 2014, 10:45:00 prijepodne
ako je puno jedino je možeš dobro isprat. ako je šteta već učinjena nema puno nazad.
dobrodošla na forum
 :thumb_up:
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: kiki - Svibanj 09, 2014, 11:26:44 prijepodne
HVALA OVA STRANICA MI JE DOSTA POMOGLA,INAČE PRESADILA SAM JU U DRUGU ZEMLJU
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: AlekLO - Lipanj 18, 2014, 12:51:22 poslijepodne
Dobio sam nekoliko skroz zelenih semenki Howea palme pa sam vas hteo pitati da li da cekam da sazri seme ili da skinem ljusku? :misli:
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: AlekLO - Lipanj 18, 2014, 22:16:36 poslijepodne
Dobio sam nekoliko skroz zelenih semenki Howea palme pa sam vas hteo pitati da li da cekam da sazri seme ili da skinem ljusku? :misli:
E da,zaboravih da kazem hvala na odgovoru... :thumb_down:
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: trava - Lipanj 18, 2014, 22:38:56 poslijepodne
Koja Howea?Koliko su veliki plodovi?Neće sazriti više nego što jesu,pa ih očisti.Pričekaj par dana,sjemenka će se malo stisnuti pa će se prva ljuska malo odvojiti od ljuske sjemenke,pa ćeš je lakše odvojiti.Naklijavaj u perlitu sa malo treseta,nediraj dok ne izbaci koplje :thumb_up:
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: AlekLO - Lipanj 18, 2014, 22:44:43 poslijepodne
Koja Howea?Koliko su veliki plodovi?Neće sazriti više nego što jesu,pa ih očisti.Pričekaj par dana,sjemenka će se malo stisnuti pa će se prva ljuska malo odvojiti od ljuske sjemenke,pa ćeš je lakše odvojiti.Naklijavaj u perlitu sa malo treseta,nediraj dok ne izbaci koplje :thumb_up:
veliki su plodovi malo veci od siagrusa..
Hvala trava :thumb_up: :wink:
Howea belmoreana//
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: trava - Lipanj 18, 2014, 23:03:39 poslijepodne
E,i,temperatura bi bila najbolja oko 20°C
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: AlekLO - Lipanj 18, 2014, 23:06:30 poslijepodne
E,i,temperatura bi bila najbolja oko 20°C
Ok.......hvala :thumb_up:
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: F I N K O - Srpanj 14, 2014, 17:02:23 poslijepodne
Pozdrav.
Molim vas ako netko nešto zna o ovome proizvodu za prihranu da mi kaže jel valja.
(http://i57.tinypic.com/290txg3.jpg)
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: Xenon - Srpanj 14, 2014, 17:30:02 poslijepodne
Slikaj sa druge strane, tamo gde su navedeni sastojci.
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: F I N K O - Srpanj 14, 2014, 19:04:51 poslijepodne
Evo ga.
(http://i57.tinypic.com/6zufr9.jpg)
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: Xenon - Srpanj 14, 2014, 19:10:49 poslijepodne
Deluje odlično za palme. Prihranjuj ih blagim rastvorom (blažim nego što je napisano na teglici) samo do kraja 8. meseca i ni dana više, tako će do kraja 10. meseca izaći iz aktivne faze rasta i pripremiti se za zimu.
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: F I N K O - Srpanj 14, 2014, 19:41:56 poslijepodne
Hvala Xenon na pomoći.
Reci mi još jednu stvar. Ako su mi palme i zimi u toplo,da li nastavljaju sa rastom i je li to dobro za njih ? Jer držim ih na terasi koja ima zatvore i ako držim otvorena vrata gdje se izlazi na tu terasu,toplo im je i zimi. Ili je bolje ta vrata držat zatvorena da prezime na malo nižoj temperaturi od one u kući. Inače tu su Howea,Areca,Livinstona,Chamaedora i još neki klijanci i druge biljke.
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: Xenon - Srpanj 14, 2014, 19:56:20 poslijepodne
Palme nemaju pravu sezonu mirovanja, tj. one uvek rastu po malo, ali je kod palmi adaptiranih na hladne zime (R. hystrix, Sabali, Trachycarpusi) taj zimski rast jedva primetan ako su napolju. Tropske palme koje si naveo rastu cele godine prilično ujednačenom brzinom ako im pogoduju uslovi.

Ono što sam napisao za prihranu do kraja 8. meseca se odnosi na palme u zemlji i palme koje će prezimljavati u spoljnim pitarima, a palme koje preko zime držiš na toplom i svetlom mestu možeš prihranjivati cele godine. Da nisi na mestu sa najpovoljnijom klimom u bivšoj SFRJ, rekao bih ti da prestaneš sa prihranom do kraja 7. meseca.
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: F I N K O - Srpanj 14, 2014, 20:56:25 poslijepodne
Lipo si sve objasnio,svaka čast.
Hvala ti i stoj mi dobro !
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: Xenon - Srpanj 14, 2014, 21:01:22 poslijepodne
E, da, umalo da zaboravim. Nemoj ovaj NPK preparat koristiti za palme iz roda Butia, one ne trpe bakar.
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: F I N K O - Srpanj 14, 2014, 23:01:17 poslijepodne
Ok,nemam nijednu Butiu. A reci mi još da li Livistona spada u tropke palme koje rastu cijele godine ili bi zimi trebale odmarati ?
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: Xenon - Srpanj 14, 2014, 23:09:37 poslijepodne
Ako ih držiš unutra na toplom, nastaviće sa rastom, a ako su napolju, usporiće. Sve zavisi od temperature. Palme koje su prilagođene hladnim zimama štite svoja tkiva od potencijalnog mraza tako što kada temperature padnu usporavaju rast i izbacuju višak vode koji bi se u slučaju mraza pretvorio u kristale leda i isekao ćelijske membrane i oštetio biljku. Neke vrste to rade bolje od drugih, i odatle i potiče razlika u otpornosti palmi na mraz.
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: F I N K O - Srpanj 14, 2014, 23:22:14 poslijepodne
Zahvaljujem...
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: F I N K O - Srpanj 30, 2014, 12:41:47 poslijepodne
Mislio sam pokrit zemlju u pitaru sa morskom travom kojom ljudi ovdje stavljaju oko pomidori i druhih verdura. Trava je Poseidonia,na naši Purić,Perje,Lažina. Jel to dobra ideja ? Neki su mi rekli kako je dobra za biljke jer ima u sebi neke dobre stvari koje pospješuju rast a i drže vlagu. Znate li išta?
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: dalmatiansoap - Srpanj 30, 2014, 13:01:14 poslijepodne
Idealno!
 :thumb_up:
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: F I N K O - Srpanj 30, 2014, 14:50:32 poslijepodne
jel ozbiljno ili zafrkaješ ?
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: palmofan - Srpanj 30, 2014, 16:25:29 poslijepodne
Morska trava je odlična i kao gnojivo jer sadrži mnoge minerale potrebne biljkama. U svakom slučaju, štetiti sigurno neće.
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: F I N K O - Srpanj 30, 2014, 22:02:11 poslijepodne
Odlično,zahvaljujem. Skužaj Dalmatiansoap šta sam sumnja. :icon_redface:
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: Xenon - Srpanj 30, 2014, 22:21:23 poslijepodne
Ja bih ti preporučio da je prvo ispereš slatkom vodom, da ne zasoliš zemlju palmama.
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: F I N K O - Srpanj 30, 2014, 23:03:56 poslijepodne
Oću Xenon,ispraću je za svaki slučaj.
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: F I N K O - Rujan 21, 2014, 22:14:45 poslijepodne
Prije nekih misec dana sam stavio po 5-6 crva(glista)u pitar sa Howeom,Dypsisom i sa Chamadorom i moram vam reći da mi izgleda da godi palmama. A zemlja je došla tako propusna i fina ko pijesak. Kad sam ih presadio nije bila baš takva,a sad,milina. Guštam proć rukom kroz zemlju,mogao bi zabost ruku do dna kako je to fino i meko. Pretpostavljam da je to zbog glista. Mislio sam da će im naškodit gnojenje,ali po zemlji vidim da nije.
Imam i jedno pitanje. Dypsis mi stalno napada ona guba šta izgleda kao pjena ili pljuvačka. Samo nju i nikako je se riješiti. Mogu li je prskati sa otopinom od koprive,oće li to pomoć ?
Pozdrav...
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: trava - Rujan 21, 2014, 23:53:21 poslijepodne
U toj pjeni je mala bubica koja pravi tu pjenu kao zaštitu.Mislim da ih možeš počistiti mehanički,prstima,ili ih oprati mlazom vode.Nebi se trebali vratiti.
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: F I N K O - Rujan 22, 2014, 07:08:27 prijepodne
Sad ću je provat oprat pod tuš i usput očistiti prstima.
Fala Trava. :thumb_up:
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: F I N K O - Rujan 25, 2014, 13:02:30 poslijepodne
Stavio sam komadiće kore od bora na vrhu zemlje sa palmama. Jel to u redu ili ima nešto o boru šta ne znam ?
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: Xenon - Rujan 25, 2014, 13:25:49 poslijepodne
U redu je kod većine palmi, ali pazi sa palmama koje vole alkalnu zemlju (Phoenix theoprastii npr.), jer borova kora i iglice laganim raspadanjem snižavaju Ph vrednost zemlje. Palme obično vole tu malo kiseliju zemlju, ali ima izuzetaka.
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: palmofan - Rujan 25, 2014, 13:31:02 poslijepodne
Negdje sam pročitao da borova kora ima i fungicidno djelovanje, pa je stoga korisna.
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: trava - Rujan 25, 2014, 14:39:32 poslijepodne
Ja sam čitao da ima herbicidno djelovanje,sprečava nicanje raznih korova.
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: Veruda - Rujan 25, 2014, 16:10:30 poslijepodne
Ja sam čitao da ima insekticidno djelovanje, sprečava bube da urone u zemlju.
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: Cikas - Rujan 25, 2014, 17:00:53 poslijepodne
U svakom slučaju je korisna jer kako je već rečeno zakiseljuje zemlju. A većina palmi vole više kiseliju nego alkalniju zemlju. Ako ti palme žute, kao i ostale biljke onda znači da će im ta kora pomoći jer im je zemlja pre alkalna.
Biljke u alkalnoj zemlji teško izvlače željezo, pa zato žute. Pa koliko god željeza bilo u zemlji, ako je ona alkalna neke biljke ga neće moći iskoristiti.

A većina biljaka što raste prirodno u alkalnom tlu, odlično tolerira kiselo tlo. Dok obratno i nije baš slučaj. Zato je bolje imati kiselije tlo.


I ja moram svoje tlo zakiselit, pa razmišljam o iglicama bora.
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: F I N K O - Listopad 22, 2014, 19:24:09 poslijepodne
Sad kad je zazimilo,ove palme šta su mi vanka oću nastavit zalivati ili bolje ne ?
Pozdrav i stojte u toplo. :thumb_up:
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: SCALAR - Listopad 22, 2014, 19:45:10 poslijepodne
ne zalivaj do proleca nikako
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: F I N K O - Listopad 22, 2014, 19:47:10 poslijepodne
Ni Livistonu chinensis ?
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: dalmatiansoap - Listopad 22, 2014, 20:24:00 poslijepodne
Ma zalivat ćeš, samo puno rjeđe nego do sad. Nije ista klima u tebe i u Scalara.
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: Cikas - Listopad 22, 2014, 22:51:53 poslijepodne
Sad kad je zazimilo,ove palme šta su mi vanka oću nastavit zalivati ili bolje ne ?
Pozdrav i stojte u toplo. :thumb_up:

Naravno da možeš zalijevati. Naravno kad se zemlja osuši.
Ipak kod nas u našoj klimi većina egzota raste i tijekom zime, samo sporije.

Pripazi samo na to da zemlja ne bude konstantno mokra. Zaljevaj samo kad se potpuno osuši. To sa zaljevanjem opasno je u unutrašnjosti, na kontinentu. Jer kod njih su minusi česti. Pa se mokro tlo lako ledi. :thumb_up:
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: SCALAR - Listopad 22, 2014, 23:12:25 poslijepodne
Ma zalivat ćeš, samo puno rjeđe nego do sad. Nije ista klima u tebe i u Scalara.
U pravu si kod njega je druga klima mozes kad se prosusi da zalijes
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: F I N K O - Listopad 23, 2014, 07:03:36 prijepodne
Ok,zahvaljujem na odgovorima. :thumb_up:
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: F I N K O - Listopad 24, 2014, 20:17:03 poslijepodne
Pozdrav...
Howea,koja mi je bila do sada na ostakljenoj terasi sam premjestio u kuću . Više zbog razmještaja nego zime. Inače,dobro je rasla ovoga lita. 3 lista su izašla. Sad u kući,di je toplije nego na terasi oću je nastaviti zalivat i gnjojit kao i prije ili manje ?
Živili...
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: dalmatiansoap - Listopad 24, 2014, 20:39:14 poslijepodne
Nego šta ćeš. Samo malo manje i laganije.
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: F I N K O - Listopad 24, 2014, 20:54:45 poslijepodne
Ok.
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: Vranjanac - Prosinac 24, 2014, 22:01:58 poslijepodne
Da li je ok da zasadjene semenke Trahija budu odmah pored sporeta gde je cesto preko 25, 30 stepeni?
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: nzivanovic - Prosinac 24, 2014, 22:32:24 poslijepodne
Nije potrebno trahiju odgovara da klija kada je recimo preko dana toplo a predvece malo hladnije.  :icon_lol:
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: Vranjanac - Prosinac 24, 2014, 22:56:58 poslijepodne
 :thumb_up:
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: F I N K O - Prosinac 27, 2014, 18:29:01 poslijepodne
Po vašim iskustvima da li je bolje palme zalijevati odozgo u zemlju ili možda puniti vodu u podložak pitara ? Pitam jer zalijevanjem odozgora se možda previše ispire zemlja u pitaru s čim gubi na kvaliteti.
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: Xenon - Prosinac 27, 2014, 18:32:40 poslijepodne
Zavisi od palme, pustinjske palme (tipa Nannorrhps) obično više vole vodu u tanjirić, a ostale više vole vodu odozgo.
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: Cikas - Prosinac 27, 2014, 18:34:54 poslijepodne
Ja ih zaljevam odozgo.
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: trava - Prosinac 28, 2014, 00:02:33 prijepodne
U podložak zalijevam samo one palme koje vole malo više vode,ostale zalijevam odozgor,bolje i da voda ispere nešto hraniva,usput ispere i neke stvari koje mogu naštetiti biljci,vrlo često vode sadrže manje količine soli koje se mogu nataložiti pri dnu pitara,naročito ako je loša drenaža, što se može loše odraziti na zdravlje biljke.
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: F I N K O - Siječanj 09, 2015, 08:28:26 prijepodne
Živili. Evo još jedno pitanje.
Od 31.12.nisam bio doma,znači kuća se nije grijala. Za par dana se vraćamo i poćet ćemo grijat. Oće li mi to šta poremetiti palme-Howea,Dypsis,Adonidia,Sabal,Livistona i neke druge još ?
Pozdrav...
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: Treehugger - Siječanj 09, 2015, 09:02:36 prijepodne
Ne, osim ak nisu na samom radijatoru, avjerovatno nisu.
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: F I N K O - Siječanj 09, 2015, 15:02:14 poslijepodne
Nisu na radijatoru,ali ovih prethodnih dana je bilo dosta hladno,pa zato pitam. Jer ako je u kući bilo 5-6-7 stupnjeva,a sad kad naložim na 26-27,jel to velika razlika ? Možda su sad stale sa rastom,šta misliš ? 
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: Treehugger - Siječanj 09, 2015, 15:33:49 poslijepodne
Erm, ne bi im trebalo bit niš, al ipak nema dost svjetla ak ces gorit na tak visoke temperature. Palme bitrebale zimovat na manje ako su u zatvorenom. Cca. 5-15C
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: greta - Siječanj 15, 2015, 12:19:47 poslijepodne
Drago društvo nova sam na forumu i totalni početnik u svijetu palmi. Postavljam sliku i molim vas za identifikaciju. Ako sam pogriješila temu ispričavam se i molim admina da korigira.
Koliko sam čitala ovdje  zaključila sam  da je trachycarpus fortunei. Jesam li u pravu ili ne ?

Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: branimir - Siječanj 15, 2015, 12:22:20 poslijepodne
Da, fortunei je  :thumb_up:
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: greta - Siječanj 15, 2015, 12:29:17 poslijepodne
Hvala ti puno Branimire, onda ih na proljeće selim u vrt !  :wink:
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: Savar - Siječanj 15, 2015, 12:37:20 poslijepodne
Neznam tocno iz kojeg si dijela Slavonije i kakva je mikroklima i orijentacija.pozicija vrta, ali za jakih zima moguce da ces morati ipak koristiti neku barem pasivnu zastitu za njih.
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: greta - Siječanj 15, 2015, 13:33:15 poslijepodne
Da, naravno, slažem se za pasivnu zaštitu. Ali dosada sam mislila da za palme nema života ispod 0 C.
E sad, vrt mi baš i nije neka "plantažna" površina i nemam baš veliki izbor po pitanju položaja za sadnu. Imam dvije mogućnosti.
1. zaštićeno sa gotovo svih strana (zgrade, zidovi, susjedna kuća) ali je južna strana i cijeli dan ful sunce. I dok su bili u teglama primjetila sam da im to baš ne odgovara, malo listovi počnu gubiti boju unatoč redovitom zalijevanju pa sam ih ipak držala u nekoj poluhladovini.
2. zaštićeno smjer jug-sjever (kuće) i potpuno otvoren smjer istok-zapad (čista ravnica) ali sunčeko  negdje do 11 prijepodne.
Čime ih dakle izložiti, šta je manje zlo, ljetno sunce ili zimski vjetrovi ?  :wink:
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: Veruda - Siječanj 15, 2015, 14:00:51 poslijepodne
Dobrodošla greta  :thumb_up:

ja bi na tvom mjestu izabrao sunčanu, južnu poziciju. Trachycarpus doista zna imati problema sa ljetnim (pre)visokim temperaturama, ali ne vjerujem da bi uz nešto obilnije zalijevanje imao previše problema s time. Po zimi bi mu ta pozicija mogla biti presudna za opstanak.
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: Savar - Siječanj 15, 2015, 14:53:03 poslijepodne
Greta, lokacija br 1. , to sto su ti se listovi na palmama u teglama za vrucina blijedili je zato sto su u pitarima, tegle imaju drenazu, znaci visak ode a zemlja se na vrucini brzo isusi odnosno korijenje upari, osim toga ove nase "moderne" tegle su totalni promasaj jer korijen dobije u takvim teglama po vrucinama efekt saune u najmanju ruku. Zato ja smatram da su stare loncanice od pecene gline bile zakon, na blikom istoku plasticne uopce ne upotrebljavaju. (bar sto sam ja imao prilike vidjeti) Kada budu u zemlji pustice korijen puno dublje i to se nebi trebalo dogadjati, naravno ako ih zaljevas u susnim periodima. To je moje misljenje.
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: Xenon - Siječanj 15, 2015, 15:01:15 poslijepodne
Slažem se sa Verudom i Savarom, posadi ih na južnu poziciju i preko leta obilno zalivaj.  :thumb_up:
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: greta - Siječanj 15, 2015, 17:40:03 poslijepodne
Ekipa  :thumb_up: , zakon ste !
Da nije postavljeno pitanje smještaja u vrtu, odoh ja u startu na krivu lokaciju. Definitivno sam već bila odlučila da ću ih smjestiti u polu-hladovinu (lok. 2), ali ovi vaši komentari naravno sve mijenjaju. OK, idem s njima na jug pa nek uživaju.
U potpunosti se slažem sa teorijom o PVC teglama ali kad se glineni jako teško mogu naći pogotovo oni malo većih dimenzija. Mogu se misliti kako je biljkama na +35 C, a one okovane plastikom.
Velikoooo hvala svima na savjetima !  :wink:
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: palmofan - Siječanj 15, 2015, 17:41:26 poslijepodne
Lokacija broj 1 je najbolji izbor, tim više što je zaštićena sa svih strana pa su na toj poziciji mikroklimatski uvjeti sigurno povoljniji, što kod jačih zima može biti presudno za preživljavanje palme. Iz vlastitog iskustva mogu reći da trachyju u zemlji na kontinentu neće smetati sunce ako ima dovoljno vlage.
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: greta - Siječanj 15, 2015, 17:53:45 poslijepodne
Ma da, najviše sam se dvoumila jer je taj položaj od izlaska do zalaska osunčan, i vjerojatno  sam krivo zaključila čitajući postove da ne vole baš kvarcanje cijeli dan. Ali vaša su iskustva sasvim nešto drugo i naravno da ću ih usvojiti.  Kako kažeš uz redovito zalijevanje trebalo bi biti OK.  :sretan:
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: F I N K O - Veljača 07, 2015, 20:14:04 poslijepodne
Koje palme bi mogle uspiti u ovom kršu ?
(http://www.pohrani.com/f/2s/cZ/2SXz2eHt/1/2015-02-07-2453.jpg)
Pogled sa druge strane.
(http://www.pohrani.com/f/2b/QB/tRYEjIw/1/2015-02-07-2454.jpg)
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: F I N K O - Veljača 07, 2015, 20:17:08 poslijepodne
Pogled od gore.
(http://www.pohrani.com/f/3b/VM/3HwxmIwp/3/2015-02-07-2455.jpg)
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: F I N K O - Veljača 07, 2015, 20:20:07 poslijepodne
To je ispod ovoga balkona.
(http://www.pohrani.com/f/21/q3/Ep9frE6/2015-02-07-2457.jpg)
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: Henoh - Veljača 07, 2015, 20:23:32 poslijepodne
C. humilis, C. humilis v. cerifera, C. humilis v. Volcano, Tritrinax campestris, Nannorrhops ritchiana, P. dactylifera (ali bojim se da za nju ne bi bilo mjesta).
Pogledaj i http://www.palmtalk.org/forum/index.php?/topic/22319-drought-tolerant-palms/ (http://www.palmtalk.org/forum/index.php?/topic/22319-drought-tolerant-palms/)
http://www.palmtalk.org/forum/index.php?/topic/40315-drought-tolerant-palms-for-coastal-mediterranean-climate/ (http://www.palmtalk.org/forum/index.php?/topic/40315-drought-tolerant-palms-for-coastal-mediterranean-climate/)
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: F I N K O - Veljača 07, 2015, 20:24:17 poslijepodne
I ovdje sam mislio par Datulja šibnit. Škodi li im more i sol jer ovo je 3 metra od mora.
(http://www.pohrani.com/f/3U/yH/22AJEegj/2015-02-07-2456.jpg)
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: Treehugger - Veljača 07, 2015, 20:24:49 poslijepodne
Koja je to strana svijeta? Jel to more dole? Zimi nosi slanu vodu gore do tebe? Zapravo s obzirom na klimu svašta, od c. Humilisa i dactylifere do washingtonije....samo ne znam kako bi se nosile sa soli...možda nešto niže, kakav sabal....
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: Treehugger - Veljača 07, 2015, 20:26:58 poslijepodne
Sabal palmetto je otporan na sol...
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: Treehugger - Veljača 07, 2015, 20:36:07 poslijepodne
Malo sam kopala a i nešto iz iskustva po rivama...humilisi, washingtonije, sabali, butia, serenoa repens...te naravno dacty i kanarke...i navodno bismarkija..su otporni na sol...
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: Treehugger - Veljača 07, 2015, 20:55:23 poslijepodne
 :rofl: pogledaj fotke sa naše obale što su ljudi sadili, pogotovo po vilama...od ovih egzoticnijih stvari...tipa jubeje itd. Najbolja preporuka...
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: F I N K O - Veljača 08, 2015, 08:17:44 prijepodne
Na ovoj zadnjoj slici,kraj žala bi moga stavit Datulje,ima više prostora u visinu. Ne znam kako Livistona podnosi sol ? A ispod ovog balkona ćemo vidit,nešto od tih manjih. E da,ispod ovog balkona se širi kupina,kako je uništit ?
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: Treehugger - Veljača 08, 2015, 08:49:01 prijepodne
Imaš neke herbicide, al ne preporucam. Jednostavno čupaj ćim proviri i probaj iskopat korijen. Pa nek pobijedi uporniji.
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: Savar - Veljača 08, 2015, 09:53:00 prijepodne
Finko , Dacty je otporan na posolicu pa po sjevernoj Africi i bliskom istoku na tisuce rastu uz samo more, tako da na tu poziciju ispod ceste mozes saditi. Sto se tice ove lokacije iznad ceste, ja bi osobno samo stavio Humilis-e. Najme vidi se da je ovdje ispod  ustvari samo stijena i malo zemlje odozgo. Bojim se da bi bilo koja veca palma razorila i ovu vapnenacku stijenu i moguce ostetila kucu. To je moj stav. A pogotovo nebi na tom komadicu sadio Washingtonie..... Ja sam uvijek kod sadnje sklon gledanju puno sire i dalje,a  (profesionalna deformacija) i gledati kako ce to izgledati u budicnosti i koje su potencijalne posljedice.
 Za Dacty ispod ceste ti govorim zato sto znam da ih hoces saditi sto vise na otoku, zato njega i spominjem, sigurno dabi mogle dolje ici i neke druge palme, ali i moj izbor bi definitivno bila Dacty.
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: F I N K O - Veljača 08, 2015, 20:30:43 poslijepodne
Hvala na savjetima. Dole prema žalu idu Dacty,možda stavim i jednu Livistonu za probu pa šta bude,a gore ćemo stavit par Humilisa.
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: dalmatiansoap - Veljača 08, 2015, 20:37:32 poslijepodne
Ma samo šibaj, sve to ide bez problema. Dosta stvari propadne iz čiste glave bez ikakva razloga, zato šta je više posađenih.... :thumb_up:
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: Xenon - Veljača 08, 2015, 20:46:20 poslijepodne
Dactylifera je otporna i na slanu vodu oko korena, slobodno tu možeš saditi, a dobro je što poraste u visinu ali površinski zauzima manje mesta nego canariensis. Uz to, seme dacty možeš naći u svakom dućanu a klija 99%, nećeš sa njom imati problema.  :thumb_up:

Livistone slabo trpe posolicu, kao i većina Sabala. Umesto njih bi na izloženom mestu bolji bili Chamaeropsi ili Trithrinaxi.
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: Vranjanac - Veljača 08, 2015, 23:08:43 poslijepodne
Da li ovo moze da bude dobro resenje za klijance i male palme tokom letnjih susa? https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpa1/v/t34.0-12/10968286_1621461898083925_937827420_n.jpg?oh=cdb296acf68d254b228dd9549aa17297&oe=54D94BAD&__gda__=1423530637_01c850583c9231363d505f68536905f9   https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpf1/v/t34.0-12/10965535_1621461991417249_1082679636_n.jpg?oh=667f5f5d15b0751f1f52d0f75e12ff0e&oe=54D94BC3&__gda__=1423599351_74f331aa7069ce9f3359f3648bd81b2a    https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xfa1/v/t34.0-12/10965597_1621462018083913_1415227191_n.jpg?oh=8502646461b1c140e74cfecda1ffe73f&oe=54DA738E&__gda__=1423611590_500e199422b23c86cb4f1569c4cd585b   https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xfa1/v/t34.0-12/10962143_1621462088083906_108138059_n.jpg?oh=b3e0a5fcd59e611f32ebaf6cc1696a5c&oe=54D95447&__gda__=1423588900_64a2a743f0b734e31d59007f28eb20b8  Ovo bi moglo da posluzi onima koji imaju biljku na selu, a ne mogu redovno da je zalivaju.
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: palmofan - Veljača 08, 2015, 23:15:39 poslijepodne
To sa bocama uopće nije loša ideja, pogotovo u verziji sa glinenim čepom koji postupno pomalo otpušta vodu i vlaži tlo oko sebe.
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: markotb - Veljača 08, 2015, 23:40:46 poslijepodne
Dactylifera je otporna i na slanu vodu oko korena, slobodno tu možeš saditi, a dobro je što poraste u visinu ali površinski zauzima manje mesta nego canariensis. Uz to, seme dacty možeš naći u svakom dućanu a klija 99%, nećeš sa njom imati problema.  :thumb_up:

Livistone slabo trpe posolicu, kao i većina Sabala. Umesto njih bi na izloženom mestu bolji bili Chamaeropsi ili Trithrinaxi.

Sedam dana na radijatoru, klijaju i u vodi :mrgreen: :lol:
(http://s12.postimg.org/ibe304x6l/viber_image.jpg)
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: palmofan - Veljača 08, 2015, 23:49:34 poslijepodne
Koja ti je to sorta?
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: markotb - Veljača 08, 2015, 23:50:58 poslijepodne
Koja ti je to sorta?
Mislim da je ona "klasicna" Deglet Nour. :sretan:
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: Vranjanac - Veljača 08, 2015, 23:53:28 poslijepodne
Sigurno da ima i efikasnijih resenja, ali ovo sa bocama je prosto da prostije ne moze biti.
Jedino se treba istraziti ili testirati koliko dugo moze da navodnjava jedna boca. Naravno, sve zavisi od broja rupa na njoj, ali i od potreba biljke za vodom. Bilo kako bilo, po potrebi mogu da se ugrade i vise od jedne boce :sretan:
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: palmofan - Veljača 09, 2015, 00:00:14 prijepodne
To sve ovisi o više parametara. Ovisi o potrebi palme za vodom, o veličini i obliku tegle u koju je posađena, da li je tegla plastična ili glinena, o temperaturi i izloženosti suncu...
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: Vranjanac - Veljača 09, 2015, 14:42:55 poslijepodne
Bilo kako bilo, izgleda da je potrebna super mala rupica na boci jer sam se malocas uverio u to. Veoma malom i tankom iglicom sam probusio bocu i pored toga, vrlo brzo napreduje u curenju. Otprilike, samo sat ili nesto vise moze da traje curenje iz dvolitarske boce. Otvor bi trebao da bude toliko mali da voda curi kap po kap, a grncarija je verovatno jos bolja opcija.
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: F I N K O - Veljača 09, 2015, 14:56:55 poslijepodne
Bilo kako bilo, izgleda da je potrebna super mala rupica na boci jer sam se malocas uverio u to. Veoma malom i tankom iglicom sam probusio bocu i pored toga, vrlo brzo napreduje u curenju. Otprilike, samo sat ili nesto vise moze da traje curenje iz dvolitarske boce. Otvor bi trebao da bude toliko mali da voda curi kap po kap, a grncarija je verovatno jos bolja opcija.
Kad je boca zabodena u zemlju vjerojatno sporije curi.
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: Vranjanac - Veljača 09, 2015, 22:31:34 poslijepodne
Verovatno  :thumb_up:
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: agava - Veljača 12, 2015, 19:28:05 poslijepodne
http://kondenskompressor.blogspot.com/2008_04_01_archive.html (http://kondenskompressor.blogspot.com/2008_04_01_archive.html)
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: Vranjanac - Veljača 15, 2015, 14:24:46 poslijepodne
http://kondenskompressor.blogspot.com/2008_04_01_archive.html (http://kondenskompressor.blogspot.com/2008_04_01_archive.html)

I ovaj sistem je efikasan kao i "drip bottle irrigation" i "ola irrigation". A deluje i interesantnije. Verovatno bi se kondenzacija vrsila i kada nije konstantno sunce tokom leta.
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: Adrijana - Listopad 19, 2015, 13:30:30 poslijepodne
Pomozite. Moja chamaerops humilis  je na vrhovima naglo posmeđila . Kako da joj pomognem?
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: Adrijana - Listopad 19, 2015, 14:33:08 poslijepodne
(http://www.cvijet.info/images/galleries/640-480/e5868abf-2015-10-19 15.12.23.jpg) (http://www.cvijet.info/slike_cvijeca/slike_od_clanova/palme/83248.aspx)
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: AlekLO - Listopad 19, 2015, 14:39:21 poslijepodne
Nije to nista..Malo od hladnog vremena i jos ako ti je na kisi danima...
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: Adrijana - Listopad 19, 2015, 17:24:11 poslijepodne
Ok uh , već sam se zabrinula . Da je maknem sa kiše bi bilo dobro ?
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: Veruda - Listopad 19, 2015, 18:27:46 poslijepodne
Da, neka se malo prosuši zemlja.
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: AlekLO - Listopad 19, 2015, 19:19:03 poslijepodne
Bice to ok..samo skloni sa kise.. :thumb_up:
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: F I N K O - Veljača 03, 2016, 08:30:28 prijepodne
Vidio sam susjedu kako kanarki koja joj raste u pitaru skračuje korijen sa nožicama. Zatim je opet vrati u isti pitar.. Znači izvadi je,rastrese korijen,skrati ga totalno i vrati nazad. :shocked: Šta mislite o toj tehnici ?
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: trava - Veljača 03, 2016, 08:57:31 prijepodne
Moguće je,kanarka pravi puno novog korijenja pa joj nije problem preživiti takvu operaciju.Istu operaciju se može lijepo vidjeti na Palmtalku,na novom podforumu o palmama u pitaru.
http://www.palmtalk.org/forum/index.php?/topic/48476-your-oldest-palms-in-pots/ (http://www.palmtalk.org/forum/index.php?/topic/48476-your-oldest-palms-in-pots/)
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: F I N K O - Veljača 03, 2016, 09:34:00 prijepodne
Znači samo je onako izvadit i velikim nožem sve skupa lipo otkinit,ko mortadelu.
Može li se i neke druge palme tako ?
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: Henoh - Veljača 03, 2016, 09:54:18 prijepodne
Mene isto interesira zna li netko odgovor iz prve ruke na Finkovo pitanje. Konkretno, planiram držati različite forme Chamaeropsa u pitarima, zatim P. dactyliferu, P. theophrasti dok ne počne bacati izdanke. Je li netko skraćivao korijenje dactyliferi i kako se ona ponaša nakon toga. Washingtonie? Znam da Nannorrops to ne bi trpio, barem ne kao mala palma. Iskustva?
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: trava - Veljača 03, 2016, 10:35:59 prijepodne
Jednom daaaavnije,pisao sam o svom iskustvu sa presađivanjem palmi,mislim na vađenje palmi iz zemlje i presađivanje u pitare.Jedine koje sam tako presađivao,bile su C.humilis,T.fortunei i nekoliko manjih P.canariensis.Moje iskustvo je to da su se uspješno i vrlo brzo nastavljale sa rastom samo one palme koje su na bazi debla imale bar 1-2 novih korijenova koji su tek počeli rasti,i koje nisu bili oštećeni ,odnosno posijećeni motikom prilikom vađenja.palme.Posijećeno korijenje odumire,pa onda trebamo ukloniti i dio najstarijih listova. Ti novi korijeni su omogućavali palmama novi život.Palme koje nisu imale tih novih nedirnutih korijena nisu se primale,ili su imale jako dugi period oporavka.Znači,prilikom vađenja palmi ili kod presađivanja i rezanja donjeg dijela korijenove bale treba gledati da se ne dira taj gornji sloj u kojem se nalaze ti korijeni koji su tek počeli rasti.Za takve operacije treba odabrati proljetno vrijeme,5. mjesec,kad se palme bude,počinju stvarati više novih listova,što znači da tada stvaraju i više novih korijenova,temperature nisu visoke,a i veća je vlažnost zraka.
Ovo je iskustvo kad se radi bez plastenika,ako imate plastenik,perlit i ostale pogodnosti onda  palma može preživiti i grublje rezove,ali opet ne triba izazivati nevolje.
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: akaranus - Veljača 03, 2016, 11:19:03 prijepodne
za bit siguran prčkat oko korjena kad krene preko 25 stupnejva, puno sam palmica izgubio presađivajući i prčkajući oko korjena  u hladnijem dijelu godine, oštećenje-gljivica-atrofija-propadanje, u toplom dijelu godine palma ima snagu da brzim stvaranjem tkiva uništi gljivice i nastavi sa rastom
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: Henoh - Veljača 03, 2016, 12:24:26 poslijepodne
Jednom daaaavnije,pisao sam o svom iskustvu sa presađivanjem palmi,mislim na vađenje palmi iz zemlje i presađivanje u pitare.Jedine koje sam tako presađivao,bile su C.humilis,T.fortunei i nekoliko manjih P.canariensis.Moje iskustvo je to da su se uspješno i vrlo brzo nastavljale sa rastom samo one palme koje su na bazi debla imale bar 1-2 novih korijenova koji su tek počeli rasti,i koje nisu bili oštećeni ,odnosno posijećeni motikom prilikom vađenja.palme.Posijećeno korijenje odumire,pa onda trebamo ukloniti i dio najstarijih listova. Ti novi korijeni su omogućavali palmama novi život.Palme koje nisu imale tih novih nedirnutih korijena nisu se primale,ili su imale jako dugi period oporavka.Znači,prilikom vađenja palmi ili kod presađivanja i rezanja donjeg dijela korijenove bale treba gledati da se ne dira taj gornji sloj u kojem se nalaze ti korijeni koji su tek počeli rasti.Za takve operacije treba odabrati proljetno vrijeme,5. mjesec,kad se palme bude,počinju stvarati više novih listova,što znači da tada stvaraju i više novih korijenova,temperature nisu visoke,a i veća je vlažnost zraka.
Ovo je iskustvo kad se radi bez plastenika,ako imate plastenik,perlit i ostale pogodnosti onda  palma može preživiti i grublje rezove,ali opet ne triba izazivati nevolje.
Sjećam se, bile su i neke slike kojima si dokumentirao postupak. Meni se tako od 4 T. fortuneia iz Lovranpalmovog vrta, od tih jedan 1,5m i drugi čak preko 1,5m debla se nisu primili. Za sada je samo jedan i to najmanji, oko pedalj debla, krenuo prošle godine s novim setom listova, drugi 30-40 cm debla još ne mogu znati konačan rezultat - posađeni su 2013. na jesen. Nezaštićeni su.
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: F I N K O - Veljača 03, 2016, 15:50:21 poslijepodne
A reci mi Trava kad si to radio,skraćivao korijen,bi li rastresao korijen i oprao ga,ili si sika onako sve skupa,sa zemljom  ? Kako ću ja znat ima li palma te sitne korijenćiće blizu debla ?
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: trava - Veljača 03, 2016, 18:51:50 poslijepodne
Ako je puno korijena,kao na onoj slici sa palmtalka,onda nemožeš vidit,ideš na blef.Kad se palma vadi iz zemlje zemlja se obično rastrese pa se vidi,jedino ako je to velika palma pa se izvadi i veliki grumen zemlje,onda je bolje ne dirati.Kao što rekoh,u proljeće mora biti više novih korijena dužine 5-15 cm dužine.U principu,svaki novi list ima i svoj novi korijen.
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: F I N K O - Veljača 03, 2016, 23:25:18 poslijepodne
Hvala na odgovoru Trava. :thumb_up:
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: F I N K O - Ožujak 10, 2018, 17:37:11 poslijepodne
Imam par palmi koje mislim presadit u veće pitare. Mogu li početi sa tim ili još čekati?
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: branimir - Ožujak 11, 2018, 00:29:24 prijepodne
Ja bih rekao da da.
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: F I N K O - Ožujak 11, 2018, 00:54:49 prijepodne
Hahaha Branimire, ovo se može shvatiti dvosmisleno!
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: amelito - Ožujak 11, 2018, 08:21:42 prijepodne
Mozes kod tebe je vec proljece hehe
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: F I N K O - Ožujak 11, 2018, 09:48:59 prijepodne
Hvala Amele i Branimire!
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: Vranjanac - Lipanj 10, 2018, 11:58:19 prijepodne
Gledam svoje najstarije primerke Trachija oko 3, 5 godina stare i palo mi je na pamet da pitam da li se ovi prizemni niski listovi orezuju kao kod Juke.  :misli:
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: branimir - Lipanj 10, 2018, 15:21:42 poslijepodne
Može ih se odrezati ali nemoj previše jer što više listova ima više hrane proizvodi i brže raste.
Ja sam svojima znao odrezati 3-4 lista ako bi smetali prolazu ali najbolje bi ih bilo ostaviti.
To je barem moj pristup.
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: Vranjanac - Lipanj 10, 2018, 22:44:39 poslijepodne
Aha. A ja sam pomislio da bi to moglo cak doprineti brzem rastu u visini. Hvala, Branimire. Drzacu se saveta.
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: akaranus - Lipanj 11, 2018, 09:55:16 prijepodne
biljka prije nego odbaci list "kanibalizira" samu sebe  :wink: tj povlači sve šta može iz starog lista i daje u novi izrast..svako prijevremeno šišanje usporava novi izrast za količinu nutrijenata koji se nalaze upravo u tim listovima...to se pogotovo da primjetiti kod sporijih palmi poput brahea i slično.....najbolje zapravo ništa ne dirati dok palma potpuno sama ne odbaci list....
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: Vranjanac - Lipanj 11, 2018, 16:17:37 poslijepodne
U svemu tome ima logike. A i u prirodi ih niko ne orezuje kroz milione godina :)

Jos jedna stvar koju vredi pomenuti, pre nedelju dana se polomio list dvogodisnjeg Trachyja koji je na otvorenom preziveo zimu (ali je zato na glup nacin doziveo lomljenje lista) i slucajno sam se setio da ga ne bacim nego da ga zabijem u zemlju odmah pri korenu biljke. Nakon toliko dana, idalje je svez i neznatno se smanjio. Pitam se da li je i ova vrsta biljke, kao sto su neke, u stanju da redovnim zalivanjem pusti korenje iz lista i nastavi da zivi ili ce pre ili kasnije da uvene?
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: Henoh - Lipanj 11, 2018, 18:26:09 poslijepodne
Neće se ukorijeniti.
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: Cikas - Lipanj 11, 2018, 20:12:17 poslijepodne
U svemu tome ima logike. A i u prirodi ih niko ne orezuje kroz milione godina :)

Jos jedna stvar koju vredi pomenuti, pre nedelju dana se polomio list dvogodisnjeg Trachyja koji je na otvorenom preziveo zimu (ali je zato na glup nacin doziveo lomljenje lista) i slucajno sam se setio da ga ne bacim nego da ga zabijem u zemlju odmah pri korenu biljke. Nakon toliko dana, idalje je svez i neznatno se smanjio. Pitam se da li je i ova vrsta biljke, kao sto su neke, u stanju da redovnim zalivanjem pusti korenje iz lista i nastavi da zivi ili ce pre ili kasnije da uvene?

Palme se ne mogu tako ukorijeniti.
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: Vranjanac - Lipanj 11, 2018, 22:25:17 poslijepodne
E, steta, ali to je realnost, dakle.
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: zaxy45 - Listopad 16, 2018, 15:28:41 poslijepodne
Lijep pozdrav svim članovima palmapedie.
Novi sam član i imam veliku želju baviti se uzgojem palmi, ali na području Gorskog kotara, točnije u blizini rijeka Čabranke i Kupe na nižoj nadmorskoj visini od oko 300 - 500 m/nv. Sjeme Phoenix Dactylifere naručio sam iz Malte, 5/6 sjemenki je pustilo klicu, posadio sam ih u manje vaze, te čekam da izbaci list. Još sam naručio neke druge vrste sjemena, čekam da mi dođu. Ja sam takav da sve što se ljudima čini nemogućim, meni je moguće!

_______
Zadnju sliku s 4 palme slikao sam u Plešcima kraj jednog kafića gdje već oko 20-30 godina imaju palme, preko ljeta su na otvorenom, a preko zime u podrumu..
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: Henoh - Listopad 16, 2018, 17:02:28 poslijepodne
Dobro došao zaxy45! Datulje su dobar izbor za početak i klijanje jer nisu problematične i relativno su jednostavne za uzgoj do neke starosti kada traže sve veće i veće pitare. Od zimootpornijih vrsta palmi s kojima bi možda mogao probati uz neki oblik zaštite su Trachycarpus fortunei te Sabal minor i Rhapidophyllum hystrix koje bi trebalo saditi tek kao veće jer u tvojoj klimi mislim da neće imati dovoljno toplih dana za dobar rast. Ne znam koliko ljeti dana ima da se temperature popnu preko 30 stupnjeva? Vjerojatno ne puno, a ove vrste vole toplinu. Enciklopedija.hr navodi za tvoje područje "prosječna srpanjska temperatura na 400 do 500 m apsolutne visine iznosi 18 °C, a siječanjska –2 °C; godišnja količina oborina 2500 do 3000 mm." Trachycarpus je skromniji po tim zahtjevima i čini se da bi jedino ova vrsta mogla uz zaštitu nekako rasti,a njegovo stanište je vlažnije i oblačnije. Koje su najniže temperature?
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: zaxy45 - Listopad 16, 2018, 18:20:34 poslijepodne
Dobro došao zaxy45! Datulje su dobar izbor za početak i klijanje jer nisu problematične i relativno su jednostavne za uzgoj do neke starosti kada traže sve veće i veće pitare. Od zimootpornijih vrsta palmi s kojima bi možda mogao probati uz neki oblik zaštite su Trachycarpus fortunei te Sabal minor i Rhapidophyllum hystrix koje bi trebalo saditi tek kao veće jer u tvojoj klimi mislim da neće imati dovoljno toplih dana za dobar rast. Ne znam koliko ljeti dana ima da se temperature popnu preko 30 stupnjeva? Vjerojatno ne puno, a ove vrste vole toplinu. Enciklopedija.hr navodi za tvoje područje "prosječna srpanjska temperatura na 400 do 500 m apsolutne visine iznosi 18 °C, a siječanjska –2 °C; godišnja količina oborina 2500 do 3000 mm." Trachycarpus je skromniji po tim zahtjevima i čini se da bi jedino ova vrsta mogla uz zaštitu nekako rasti,a njegovo stanište je vlažnije i oblačnije. Koje su najniže temperature?

Hvala za savjete! Ovako, Gorski kotar ima različite tipove mikroklime, recimo Delnice( 700 m) kao najviši grad Hrvatske po zimi ima snijega i do 2 metra i velike hladnoće, no prema granici sa Slovenijom spuštamo se u nizinske predjele Čabransko Kupske doline gdje je nadmorska visina dosta niža i tamo po zimi čak ima jako slabo snijega, a i temperatura je u velikim oscilacijama između tih područja, Enciklopedija.hr nema baš pouzdane po meni podatke. Ljeti u Čabranskoj dolini temperatura se penje i oko 30 stupnjeva C i onda ta vrućina traje skoro cijelo ljeto, klime su se podosta promjenile i u tom zelenom srcu Hrvatske. Najniže temperature znaju biti dosta niske i niže od -2 Celzija. Ali bih ih preko zime spremao na toplo mjesto dok ne izrastu u nekim primjerenim visinama. Možete li mi reći koja je palma na ovoj mojoj zadnjoj slici? I s koje stranice se naručuju pouzdane sjemenke poput ovih gore Vaših navedenih?
Ugodna večer,
LP Zaxy
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: Veruda - Listopad 16, 2018, 18:35:34 poslijepodne
Dobro došao zaxy, na ovoj tvoj zadnjoj slici su palme Trachycarpus fortunei

Najbolje ti je naručiti sjeme sa ove stranice: https://www.rarepalmseeds.com/index2.shtml (https://www.rarepalmseeds.com/index2.shtml)
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: palmofan - Listopad 16, 2018, 20:04:55 poslijepodne
Pozdrav Zaxy i dobrodošao na forum. :sretan: Sjeme datulja nisi trebao naručivati iz inozemstva jer u svakom bolje opremljenom supermarketu imaš suhih datulja. Datulje fino popapaš (jako su ukusne, barem meni) a košćice posadiš. Što se tiče palmi koje mogu rasti kod tebe, mislim da si u klimatski najnepogodnijem području.od svih članova Palmapedije iz Hrvatske (a možda i šire). Tako da bih na tvom mjestu pokušao jedino sa S. minorom i R. hystrixom, i to uz zaštitu. Eventualno bi možda mogao probati sa T. fortuneijem uz jako dobru pasivnu zaštitu. Sve drugo je kod tebe bez grijanja nažalost znanstvena fantastika.
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: trava - Listopad 16, 2018, 22:03:08 poslijepodne
Dobrodošao Zaxy,
ako ti treba sjemena T.fortunei javi se preko poruke :sun:
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: zaxy45 - Listopad 23, 2018, 11:10:22 prijepodne
Hvala.. Palma datulja mi raste na temperaturi od oko 35 stupnja, nije jos niknula pa sam je prebacio s prozora na visinu gdje je još toplije. Pa me zanima dal je to možda previsoka temperatura u zatvorenom prostoru za nju?
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: dalmatiansoap - Listopad 23, 2018, 19:32:17 poslijepodne
Ja je nebi drža na više od 25-26C. To je datulja i one lako klijaju a visoke temperature će samo navući kakve gljivice.
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: zaxy45 - Listopad 29, 2018, 13:33:40 poslijepodne
Prvo koplje palme datulje je niknulo nakon nepuna 3 tjedna :icon_exclaim: :icon_mrhappy:

(https://i.imgur.com/8EYnGpO.jpg)
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: Cikas - Listopad 29, 2018, 17:18:31 poslijepodne
Čestitam  :thumb_up:
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: Henoh - Listopad 29, 2018, 17:22:52 poslijepodne
Čini  se da je supstrat prilično vlažan. Možda bi moglo biti problema dugoročno s takvim režimom zalijevanja.
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: zaxy45 - Listopad 29, 2018, 17:31:02 poslijepodne
Čini  se da je supstrat prilično vlažan. Možda bi moglo biti problema dugoročno s takvim režimom zalijevanja.
Slažem se s Vama, zalijevano je prije 10 dana zadnji puta i skuzio sam da sam prezalijevao tako da sada pazim i pustiti ću da se osuši kolko tolko, al se sporo suši jer sam stavio i foliju povrh vaze...
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: zaxy45 - Studeni 02, 2018, 14:56:18 poslijepodne
Evo svih mojih 5 vrsta palmi
(https://i.imgur.com/hMeeyEN.jpg)
(https://i.imgur.com/nsKebcJ.jpg)
(https://i.imgur.com/QeoIs36.jpg)
(https://i.imgur.com/kiD8Edf.jpg)

Palme koja mi je prva proklijala je palma datulja, tu su još pustile tek klice kretska palma,za sad u postupku germinacije su:

Carpentaria acuminata
Alexandrova palma
phoenix theoprasti

............
Živile palme u dolini Čabranke, jer mogu i ja to znam i ja to hoću! REKLI BI DA SAM LUD ;) :misli: :icon_mrhappy: :icon_mrhappy: :icon_mrhappy:
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: trava - Studeni 02, 2018, 16:21:45 poslijepodne
Sretno sa naklijavanjem.
Za phoenix palme bi bilo bolje upotrijebiti malo dublje pitare,bar 20cm duboke,inače se korijenje tako zamota i zapetlja da je teško razvodijiti jednu biljku od gruge.Kod carpentarie treba paziti da nije prevlažno,lako je napadnu gljivice.Slično je i za archontophoenixe.Ako možeš nabaviti perlit,bio bi puno bolji kao supstrat za naklijavanje.
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: zaxy45 - Studeni 02, 2018, 16:29:20 poslijepodne
kako to ide s perlitom? moram stavit u zatvorenu posudu sjeme i perlit, vakuumska? :)

P.S.
Kupio sam ovaj perlit

(https://i.imgur.com/FddFEm4.jpg)
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: trava - Studeni 02, 2018, 18:33:43 poslijepodne
Ja u perlit umiješam 10-ak % treseta-kiselog,može i neke druge zemlje za cvijeće ali je onda bolje tu zemlju sterilizirati.Za sustrat možeš koristiti i riječni pijesak,usitnjena kokosova vlakna,mahovinu,vermiculit,pomicu,liopor itd,uglavnom zavisi što se naklijava.Možeš na isti način naklijavati,u pitar koji poklopiš.Za  većinu tropskih palmi treba osigurati i grijanje,neke se naklijavaju na 25,neke na 30,neke na 35 stupnjeva.
Ako naklijavaš u zip-lock vrećici onda supstrat nesmije biti prevlažan.
U arhivi rarepalmseeds-a imaš za većinu vrsta iskustva uzgajivača oko naklijavanja sjemena
http://www.rarepalmseeds.com/archive.shtml (http://www.rarepalmseeds.com/archive.shtml)
http://www.rarepalmseeds.com/pix/ArcBea.shtml (http://www.rarepalmseeds.com/pix/ArcBea.shtml)
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: Chalgar - Travanj 01, 2019, 08:15:43 prijepodne
Veliki pozdrav!
Želio bih posaditi kanarku vani kod sebe, ili datulju... Ne znam koja je razlika između ove dvi. Je li sada najbolje vrime za sadnju? Di se uopće može nabaviti? Ima li i uživo a ne priko interneta? Volio bih pokušati gajiti ju kod sebe vani na sunčanoj lokaciji uz eventualnu zaštitu.  :0648:
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: Veruda - Travanj 01, 2019, 20:03:44 poslijepodne
Kanarka u Imotskom je marginalna. Mislim da bi opstala samo uz zaštitu po zimi, čak i grijanje bi trebalo... imaš ih uzeti u Makarskoj u nekom od vrtnih centara ili u rasadniku u Prudu-
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: Cikas - Travanj 01, 2019, 23:11:45 poslijepodne
Veliki pozdrav!
Želio bih posaditi kanarku vani kod sebe, ili datulju... Ne znam koja je razlika između ove dvi. Je li sada najbolje vrime za sadnju? Di se uopće može nabaviti? Ima li i uživo a ne priko interneta? Volio bih pokušati gajiti ju kod sebe vani na sunčanoj lokaciji uz eventualnu zaštitu.  :0648:
Datulja daje jestive plodove. Ima uže deblo, rijeđu krošnju, plavije lišće i stvara izboje. Kanarke su one koje se najčešće vide kod nas na obali. Datulja je otpornija na hladnoću u suhim uvjetima, dok je kanarka otpornija u vlažnim.
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: Chalgar - Travanj 02, 2019, 10:30:12 prijepodne
Hvala obojici puno. Motivacija za kanarke u Imotskom uzimajući u obzir prosjek zimskih temperatura i apsolutne minimume su mi kanarke u Mostaru, Trebinju, Portorožu, Kopru i Poreču.
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: hajv - Travanj 03, 2019, 08:42:24 prijepodne
Prvo, svaka čast na entuzijazmu.  :thumb_up:

S obzirom na klimu tog kraja i vlažne zime, mislim da datulja ne bi imala nikakve šanse, tako da je kanarka logičniji izbor, iako je i ona upitna dugoročno. Mostar je par stupnjeva topliji od Imotskog pa i ovdje jedva preživljavaju ako nisu na nekoj dobroj mikrolokaciji.

Ali s obzirom da imamo forumaša koji je (nadljudskim naporima) u Slavoniji uzgojio odraslu kanarku onda znaš da nista nije nemoguće. :mrgreen:

Svakako izvještavaj ako kreneš s tim...
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: Henoh - Travanj 03, 2019, 12:40:10 poslijepodne
Ako želiš perastu palmu možeš probati s Butiom eriospathom i odoratom i Jubaeom chilensis te hibridima Butia i Jubaea. One su znatno otpornije od P. canariensisa.
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: Chalgar - Travanj 03, 2019, 16:31:39 poslijepodne
Uglavnom, kanarku vidjeh u područjima sa submediteranskom klimom i baš mi je želja probati. Ne znam koliko pratite DHMZ podatke, ali Imotski je ujutro uvik topliji od Knina i Sinja, pa i Ploča, Metkovića, osim kad je bura i jako jugo. Uz to, pratim samoniklu vegetaciju i puno mediteranskih tj. zimzelenih stabala i grmlja viđam, koji se mogu vidjeti i uz more, te mi je zato želja testirati može li se uz adekvatnu zaštitu. Govorim za područje grada Imotskog, ne ostala mjesta u Krajini na 600-700m di je i vegetacija druga te česti snigovi.  :sun:
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: Cikas - Travanj 04, 2019, 03:21:44 prijepodne
Uglavnom, kanarku vidjeh u područjima sa submediteranskom klimom i baš mi je želja probati. Ne znam koliko pratite DHMZ podatke, ali Imotski je ujutro uvik topliji od Knina i Sinja, pa i Ploča, Metkovića, osim kad je bura i jako jugo. Uz to, pratim samoniklu vegetaciju i puno mediteranskih tj. zimzelenih stabala i grmlja viđam, koji se mogu vidjeti i uz more, te mi je zato želja testirati može li se uz adekvatnu zaštitu. Govorim za područje grada Imotskog, ne ostala mjesta u Krajini na 600-700m di je i vegetacija druga te česti snigovi.  :sun:
Butie su također lijepe palme koje usto daju i jestive plodove.
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: Chalgar - Travanj 07, 2019, 13:40:14 poslijepodne
Dragi moji forumaši, jesu li ovo kanarke? Mogu njih odmah presaditi?
I usput malo dalmatinskog vrta iz Imotskog dok kiša zaliva...  :sun:
https://imgur.com/xVmkB54
https://imgur.com/jPhpHom
https://imgur.com/k9snuum
Oprostite što ne mogu ubaciti slike u post, nisan zna na koju stranicu najbolje uploadovati.
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: Veruda - Travanj 07, 2019, 17:58:57 poslijepodne
Jesu, kanarke su  :cool:
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: Plovilo - Kolovoz 14, 2019, 15:24:18 poslijepodne
Pozdrav svima,ma mene zanima kako prepoznati sadnicu mlade palme jeli rodna ili nije tj jel muska ili zenska?
Hvala na odgovoru
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: Cikas - Kolovoz 14, 2019, 18:02:18 poslijepodne
Pozdrav svima,ma mene zanima kako prepoznati sadnicu mlade palme jeli rodna ili nije tj jel muska ili zenska?
Hvala na odgovoru
O kojoj točno vrsti palmi se radi?! Nemaju sve vrste palmi odvojene spolove. Neke vrste su dvospolne. Također što točno misliš pod tim rodna. Zanimaju te palme što daju jestive plodove?
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: hajv - Kolovoz 20, 2019, 09:30:09 prijepodne
Dvije livistone rotundifolie u saksiji, jedna iz nepoznatih razloga krepala nakon godinu dana, druga i dalje zdrava.

Da li da vadim ovu mrtvu ili da samo orežem i ostavim je pored? Strah me da ne poremetim nešto u korijenu.

Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: Cikas - Kolovoz 20, 2019, 11:51:28 prijepodne
Dvije livistone rotundifolie u saksiji, jedna iz nepoznatih razloga krepala nakon godinu dana, druga i dalje zdrava.

Da li da vadim ovu mrtvu ili da samo orežem i ostavim je pored? Strah me da ne poremetim nešto u korijenu.
Samo odreži. Nemoj vaditi ako ne moraš.
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: hajv - Kolovoz 20, 2019, 13:48:40 poslijepodne
Ok, hvala. :thumb_up:

To sam i pretpostavio.
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: Chalgar - Listopad 24, 2019, 18:51:10 poslijepodne
Kanarka se osušila zbog neredovnog zalivanja tijekom ovog lita pa san izriza listove koji su bili osušeni i dva miseca je stagnirala pa san ju posadio u pitar i stavio na južni balkon pun sunca i zaštićen od bure. Mislite li da će nastaviti stagnirati?

(https://i.postimg.cc/cHhwq1r8/IMG-20191024-135650.jpg)

Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: hajv - Listopad 25, 2019, 08:33:41 prijepodne
To je ona što si je proljetos posadio u zemlji? Mislim da je u svakom slučaju bolje da bude u pitaru, pa je onda eventualno presadi u zemlju kad ga preraste. Tako ćeš je puno lakše štititi zimi, a navodno i sporije rastu kad su direktno posađene u zemlji.

Što se tiče sušenja, ne znam što bih ti rekao, imam isti problem sa svojom u saksiji. Kupljena na popustu upravo iz razloga što je bila polusasušena od nezalijevanja, presadio je u novu zemlju, odrezao suhe grane, umjereno zalijevao idućih nekoliko tjedana, ali svejedno se pojedini listovi (koji su bili zdravi kad sam je uzeo) nastavljaju sušiti, a novi koje pušta se ne miču s mjesta, iako su temperature vani ljetne.
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: Chalgar - Listopad 25, 2019, 11:27:46 prijepodne
Hvala ti na savjetu. Da, i meni je to palo na pamet, da ju je bolje saditi u zemlju kad je konkretnija.
Prijatelj mi je reka da je za Imotski super Jubaea Chilensis i da će mi rado dati jednu ako iman mista za posadit.  :0648: :sun:

A ništa, kanarkica je lipa i ovakva, samo da nije suva i da je na životu.  :icon_mrhappy:
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: Vranjanac - Prosinac 05, 2019, 21:04:44 poslijepodne
Pozdrav svima :sun: Evo mene posle dugog vremena. Probao sam da nadjem ovo u slucaju da se vec govorilo, ali nisam uspeo.
Neki primerci Trachycarpusa imaju zuckaste listove. Jel bese razlog sto nije bilo dovoljno vlage u poslednje vreme ili fali gvozdje? Ako je do gvozdja, jel mogu sada da primenim dodavanje ili da se ceka period rasta?
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: trava - Prosinac 05, 2019, 23:38:48 poslijepodne
Žutilo je znak neishranjenosti,može biti zbog nedostatka dušika,željeza,magnezija...Dobro je uvijek dodati u pitar komposta ili stajnjaka,a uslučaju kad prihrana n pomaže onda dodati helatno željezo ili zelenu galicu.Biljka ne može usvajati željezo ni u slučaju kad je supstrat nedovoljno kisel,pa za svaki slučaj možemo zakiseliti supstrat dodatkom kiselog treseta.Gnojiti sad nije preporučljivo,osim nekom formulacijm sa malo dušika i fosfora.
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: Vranjanac - Prosinac 06, 2019, 00:00:17 prijepodne
Ok, hvala na opsirnom savetu, Trava!
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: trava - Prosinac 06, 2019, 09:10:00 prijepodne
 :thumb_up:
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: Vranjanac - Ožujak 12, 2020, 13:45:23 poslijepodne
Da li Trachycarpusi podnose kiselost koju povecavaju u zemljistu borove iglice kao i kora borovog drveta koji se koriste za malciranje?
Ako to nije dobar izbor za malc, koja je preporuka?
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: zucca - Ožujak 12, 2020, 20:23:23 poslijepodne
Da li Trachycarpusi podnose kiselost koju povecavaju u zemljistu borove iglice kao i kora borovog drveta koji se koriste za malciranje?
Ako to nije dobar izbor za malc, koja je preporuka?

Dobar izbor za malciranje…
Trachycarpusi nisu pretjerano zahtjevni glede zemlje i uspijevaju u gotovo svim tipovoma zemljista (osim u jako alkalnom, krecnjackom tlu).
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: Vranjanac - Ožujak 13, 2020, 00:22:23 prijepodne
Hvala, Zucca  :thumb_up:
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: Savar - Travanj 23, 2020, 15:16:20 poslijepodne
Drago moji palmoljupci. Več neko vrijeme imam problema s mikro listovima na nekim palmam koje su samo odjednom prestale bacati normalne listove. (Prije toga sasvim normalno su rasle) Probao sam sa više vrsta gnojidba, pa i sa špricanjem i folijarnom prihranom kalcijem, ...... Zna li neko kako se toga riješiti? Sljede fotografije.

(https://i.ibb.co/n0fnpPQ/20200423-155318.jpg)

(https://i.ibb.co/NrHjDrM/20200423-155333.jpg)

(https://i.ibb.co/BsW2GCL/20200423-155254.jpg)

(https://i.ibb.co/yYyDV6m/20200423-155301.jpg)
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: palmofan - Travanj 23, 2020, 16:08:03 poslijepodne
I mene zanima koji je uzrok toga. Moguće je da je u pitanju i neki stresni faktor. Meni se znalo događati kod Sabal blackburniana da izbaci takve listove.
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: Savar - Travanj 23, 2020, 16:20:48 poslijepodne
Kod mene je godinama raslo ok u pitaru, Dacty je dosla taman da treba ici u zemlju i onda kroz mjesec/dva osusila normalne listove i od tada vec 2 godine baca samo ove male kako se vidi na fotki gore. Archontophoenix cunninghamiana je 3. godinu u zemlji i isto tako samo nakon nekog vremena u zemlju ista stvar. U bibliji za palme sam procitao da je vjerojatno nedostatk kalcija u pitanju, pa sam radio folijarnu prihranu s kalcijem, ali nista. Ok  archontophoenix-i su po mome iskustvu inace jako podlozni stresu od sunca nakon sadnje, ali nakon dvije godine se ipak trebao adaptirati, u medjuvremu hrpa potrosenog gnojiva iskljucivo za palme, pa sam i pokusao pauze raditi s gnojenjem.... Ali nikakvog napretka.. Nikakvih problema nije imao sa zimom.  Tu je i Canariensis koji je ovog proljeca bacio malo veci list kako se vidi, pa cu ga probati presaditi ovih dana u veci pitar. Sve u svemu ja sam ocito preglup i sramota me bilo ovo i pokazati  :mrgreen:  :icon_sad:
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: trava - Travanj 23, 2020, 21:38:43 poslijepodne
Archantophoenixi traže malo više humusa,stajnjaka,i nisu baš za jako mediteransko sunce,vole malo više vlage,puno bi se bolje osjećali da imaju malo više hladovine,i da je tlo malčirano,izgleda ta zemlja kao vrlo jalova,treba je obogatiti organskm materijalom,dodati i malo zelene galice,da tlo malo zakiseli i da biljkama željeza....
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: Savar - Travanj 24, 2020, 07:19:51 prijepodne
Trava, palma je posadjena prije 2 godine u humus s pjeskom, i sve se godine dodaje dehifrirani stajnjak i gnojivo za palme. A ova zemlja odozgo je dodana prije dva mjeseca radi poravnavanja terena. Hlada kod mene nazalost nema. One u pitaru su u supstratu i humusu... pa isto bacaju male listove.
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: sakyzg - Travanj 24, 2020, 09:11:06 prijepodne
Pitanje,što mislite,jel rano da van stavim bismarickiu,archontophoenix cunninghamianu,coperniciu,bananu-musa cavendish?
Da čekam 5. mj?
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: palmofan - Travanj 24, 2020, 16:36:46 poslijepodne
Ja bih ih na tvom mjestu iznio van ali na što zaštićeniju poziciju. Naravno, redovito bih pratio vremensku prognozu jer su još uvijek mogući jutarnji mrazevi.
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: KrleNis - Svibanj 02, 2020, 12:50:52 poslijepodne
Pozdrav. Pošto sam neiskusan u gajenju palmi zamolio bih za pomoć. Prošle godine nabavio sam nekoliko komada palmi Trahicarpus ‚‚bulgaria‚‚ na listovima su se pojavile žute fleke ili pege videćete na linku slikao sam listove koje sam odsekao. Da li je ovo nego obolenje ili  je u pitanju neki drugi problem tipa preterano zalivanje itd. Unapred hvala na odgovoru.  :sretan: https://www.dodaj.rs/image/20200502-124555.LdLHgP
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: zucca - Rujan 08, 2020, 16:22:30 poslijepodne
Tretira li ko od forumasa svoje palme sa gorkom soli (Magnezij sulfat)?
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: palmofan - Rujan 14, 2020, 20:39:03 poslijepodne
Nisam nigdje pročitao da netko tretira palme sa gorkom soli. Mislim da bi se sa time isplatilo tretirati samo u slučaju jakog nedostatka magnezija. Ako se pretjera sa dozom možda bi moglo doći i do štetnog efekta.
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: Dzurkov - Studeni 02, 2020, 23:47:53 poslijepodne
Je li netko probao rezati korijen na dnu tegle palmi dok su u mirovanju? Konkretno riječ je o palmama Phoenix Canariensis i Washingtonia Robusta. Neumoljivo gomilaju korijen na dnu tegle, tako same sebe podižu, zemlja se rasipa i postane nemoguće zalijevati. Veće tegle od fi55 neće dobiti pa me zanima bi li bilo kobno malo ih skratiti od dolje  :misli:
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: dalmatiansoap - Studeni 04, 2020, 19:55:53 poslijepodne
Mislim da Phoenixi to podnose. Čak sam i neka videa gleda na ti temu, vjerojatno bi se dalo iskopati na YouTubeu. Za Washingtonie neznam
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: zucca - Kolovoz 24, 2021, 20:42:38 poslijepodne
https://www.youtube.com/watch?v=9LesAyFUdTE
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: zucca - Kolovoz 24, 2021, 23:56:12 poslijepodne
https://www.youtube.com/watch?v=RvQ3UvIbHlM
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: Đontra Volta - Ožujak 30, 2022, 10:48:30 prijepodne
Pozdrav,
Imam ubranog sjemena od prije mjesec dana i još nije posađeno, a imam i još neubranog sjemena.
Sve od trachy fortunei.
Jel valja ikoja opcija za sađenje sad ?
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: Xenon - Ožujak 31, 2022, 23:23:02 poslijepodne
Trebalo bi da je i jedno i drugo klijavo ako je sazrelo, Trachycarpus ne gubi brzo klijavost.
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: Đontra Volta - Travanj 01, 2022, 09:20:27 prijepodne
Ok, pitam zato jer na stablu sjeme izgleda malo smežurano.
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: Xenon - Travanj 02, 2022, 20:18:51 poslijepodne
Ništa to, to se samo sasušila opna ploda, seme je unutra.
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: Vranjanac - Travanj 27, 2022, 12:19:40 poslijepodne
Pozdrav, ljudi!
Koristio sam borovu koru za malčiranje Trachycarpusa, ali sada sam došao do neke hrastove kore. Da li smem nju da upotrebim?
Naslov: Odg: Sve oko palmi za početnike
Autor: Xenon - Travanj 29, 2022, 14:21:26 poslijepodne
Smeš, svodi se na isto.