palmapedia.com

RAZNO => VRIJEME/KLIMA => Autor teme: Sedum - Studeni 08, 2011, 07:09:54 prijepodne

Naslov: Pazin
Autor: Sedum - Studeni 08, 2011, 07:09:54 prijepodne
Osim oborina, Pazin je naše primorsko mjesto s najviše mrazova i najnižim minimumom od čak -23C, pa su od njega uz Jadran zimi hladniji još vrh Učke, Zavižan i Biokovo. Stoga okolica Pazina baš i nije neko idealno mjesto za uzgoj palmi i južnih egzota.
Naslov: Pazin
Autor: franceska - Studeni 08, 2011, 09:15:41 prijepodne
Svaka cast statistikama, i mini. i max, vjerovatno je svima i poznat Pazinski polozaj, Pazinska skulja, kako je mi Istiriani zovemo, ali tu je i malo nepogodna pozicija mjerne stanice, slicno kao i u Puli, 4 km od grada, na najgoroj mikrolokaciji,
u okolici, nisam neki ekspert, ali sportom kojim sam se bavila je meteorologija bila jedan od predmeta....da se vratim na pocetak, kako onda po Pazinu ima i Bugenvilia i Trahya, ima cak i Canariensisa po privatnim vrtovima, Chameropsa i
Agava? Za Sabala se tvrdi da je puno vise izdrzljiv!
Naslov: Pazin
Autor: Veruda - Studeni 08, 2011, 11:28:23 prijepodne
Samo dio Pazina i to onaj koji nije u škulji ili kotlini ima ponešto egzota, ali kanarka u Pazinu je već čudo. Di je ta kanarka?
Naslov: Pazin
Autor: franceska - Studeni 08, 2011, 12:25:04 poslijepodne
na putu iz kotline gore prema Lovcu, ne znan je li se jos tako zove, bila je prije dvije godine jos jedna velika, u kotlu, blizu benzinske pumpe, s desne strane.
Naslov: Pazin
Autor: Henoh - Studeni 08, 2011, 21:34:17 poslijepodne
Ovo bi mogli prebaciti u raspravu o klimi. Ne sjećam se da sam u Pazinu vidio nešto egzota, tek kad se malo udalji od njega počinju masline.
Naslov: Odg: Pazin
Autor: Veruda - Studeni 10, 2011, 17:15:04 poslijepodne
Kada uhvatim malo vremena postavit ću neke statističke podatke za mjernu stanicu Pazin. Imam ih negdje na kompu u Puli...

Uglavnom, ovako iz glave aps. minimumi su jako blizu kontinentalnim gradovima, ljeta su prvenstveno zahvaljujući svježim noćima ugodna za boravak, ali su dnevne temperature slične gradovima na moru...
Naslov: Odg: Pazin
Autor: trava - Studeni 10, 2011, 19:59:59 poslijepodne
Pa što je taj Pazin,predsoblje Sibira?
Naslov: Odg: Pazin
Autor: Veruda - Studeni 10, 2011, 21:04:54 poslijepodne
Zbog posebnosti zemljopisnog položaja javlja se tkz. temperaturna inverzija

Citat:
Za nastanak bure bitna je prepreka između toplijega i hladnijeg zraka, a to su Dinaridi. Time dolazi do rušenja hladnog zraka preko Dinarida do mora. Najjače brzine doseže na višim nadmorskim visinama, te na krajnjem jugu. Posebno je poznat rt Kamenjak koji je otvoren prema Velebitu. Postoje dvije vrste bure: anticiklonalna i ciklonalna. Anticiklonalna donosi sunčano, suho i hladno vrijeme, dok ciklonalna uz hladno vrijeme donosi naoblaku i oborine, često puta zimi može biti i snijeg. Ona koja donosi sunčano vrijeme pojavljuje se češće. Osim bure, valja spomenuti i lebić – vjetar koji puše sa jugozapada, to je vrlo kratak, no jak vjetar. Ima rušilačku snagu i često uništava luke na zapadnoj obali Istre koje su najmanje zaštićene upravo sa jugozapada. Što se tiče temperatura zraka, zbog veće nadmorske visine, najhladnije je na vrhovima Učke i Ćićarije. Zimi je tamo prosječna temperatura zraka ispod 0°C, Valja spomenuti i temperaturnu inverziju koja je naročito izrazita zimi u nekim situacijama – zrak se najjače ohlađuje u blizini tla i slijeva prema kotlinama. To se događa za vrijeme vedrih i tihih noći. Tako primjerice u Pazinu jutro može biti hladnije nego na vrhu Učke. Već na nešto nižoj nadmorskoj visini siječanjska temperatura zraka je oko 2°C, tako da srednja siječanjska temperatura u Pazinu iznosi 2,7°C. U Opatiji ima 16 dana u kojima temperatura pada ispod nule, u Poreču 40, a u Pazinu čak 82 dana. Što se obale tiče, istočna je obala toplija od zapadne, dok je najtopliji krajnji jug (Pula sa otocima) gdje zimi prosječna temperatura ne pada ispod 5°C. Ostatak obale tokom siječnja ima prosječnu temperaturu oko 4°C. Utjecaj mora je vrlo primjetan naročito zimi kada po dolinama rijeka seže duboko u unutrašnjost Istre. Najpoznatija je dolina rijeke Mirne zbog koje topli zrak djelomično dolazi sve do Buzeta, te zbog toga masline uspijevaju duboko u unutrašnjosti. Minimalna temperatura mora ikad izmjerena iznosila je 5,9°C.


http://www.istramet.com/klima-u-istri/ (http://www.istramet.com/klima-u-istri/)
Naslov: Odg: Pazin
Autor: Sedum - Studeni 15, 2011, 22:37:35 poslijepodne
Da je unutrašnjost Istre ekološki doista razmjerno hladna za bilje, vidi se i po samonikloj divljoj vegetaciji pravih kontinentalnih šuma, koje se iz srednje Europe pružaju u primorske nizine blizu Jadrana samo kod Venecije i u Istri. Zato se u dolinama gornje Mirne, Dragonje i Butonige nalaze tipske srednjoeuropske šumetine hrasta lužnjaka, običnog graba i sličnog drveća kao u Posavini, inače nepoznatih drugdje uz Jadran.

Dapače, gorska bukva koja masovno raste na gornjim grebenima Dinarida, ne spušta se najniže u kontinentalnoj Posavini, nego zbog hladnoće u sjevernoj Istri do svega 14m nad morem i kod burnog Senja do 50m iznad mora. Slično bukva raste nisko uz more i u ledenoj Skandinaviji npr. na južnoj obali Švedske, a to u Istri su najniže i moru najbliže kontinentalne šume u okviru cijelog Mediterana.

Značajna razlika Pazina (aps.min. -23C) i Senja (aps.min. -19C) nasuprot Panonije jeste, što su ova hladnija primorska mjesta znatno vedrija od kopnenog zaledja, uz puno više prave insolacije. To omogućuje i nekim poluotpornim južnim egzotima da ovdje nekako prezime, što u maglovitom i oblačnom zaledju ovima uglavnom nije moguće (gdje tzv. bljedunjavo "sunce" izvan ljeta većinom svijetli bez radijacije poput mjesečine - što slabo pomaže južnim egzotima).
Naslov: Odg: Pazin
Autor: Xenon - Studeni 16, 2011, 01:19:10 prijepodne
Koliko se meni cini po temperaturnim prosecima, Pazin je u zoni 8a, sto znaci da tamo bez problema mogu da rastu Trachycarpusi i pojedini otporniji Sabali. Nije neka egzotika, ali bolje ista nego nista.
Naslov: Odg: Pazin
Autor: daniel108 - Studeni 16, 2011, 02:25:07 prijepodne
Bio sam u Pazinu puno puta, čak sam htio kupiti zemlju tamo, ali kad sam vidio kakve su jutarnje temperature, onda sam odustao. Ali iznenadio sam se da rastu neke biljke koje ne bi trebale npr. masline sam vidio možda 1-2 km od centra po rubnim brdima, ne sjećam se da li je neka bila skroz dole. A u samom centru sam slikao ovu palmu i magnoliju u devetom mjesecu.

(http://i1100.photobucket.com/albums/g415/dayal108/Pazinpalma1.jpg)
(http://i1100.photobucket.com/albums/g415/dayal108/Pazinmagnolija.jpg)
Naslov: Odg: Pazin
Autor: branimir - Studeni 16, 2011, 17:26:11 poslijepodne
Da, to je Trachycarpus fortunei i Magnolia grandiflora.
Lijepi i otporni..
Naslov: Odg: Pazin
Autor: Henoh - Studeni 17, 2011, 15:08:17 poslijepodne
Bitna razlika je u tome što Pazin zbog blizine mora ima veće fluktacije u temperaturi i ako budu veliki minusi oni nikad ne traju tako dugo kao dublje u unutrašnjosti. Evo ovih dana je zgodan primjer, ujutro minusi, a preko dana dosta u plusu, znatno više nego u kontinentalnoj Hrvatskoj. Slično zna biti i u siječnju temp. padne i ispod -10, ali rijetk oostaje po tjedan dana u minusu što nije rijetkost u kopnu.
Naslov: Odg: Pazin
Autor: branimir - Studeni 17, 2011, 15:16:09 poslijepodne
U zagrebu je svake godine neprestani minus barem 2 tjedna  :thumb_down:
Naslov: Odg: Pazin
Autor: trava - Studeni 17, 2011, 19:34:28 poslijepodne
Mrzim minuse.
Naslov: Odg: Pazin
Autor: porat - Travanj 12, 2012, 14:17:43 poslijepodne
Bitna razlika je u tome što Pazin zbog blizine mora ima veće fluktacije u temperaturi i ako budu veliki minusi oni nikad ne traju tako dugo kao dublje u unutrašnjosti. Evo ovih dana je zgodan primjer, ujutro minusi, a preko dana dosta u plusu, znatno više nego u kontinentalnoj Hrvatskoj. Slično zna biti i u siječnju temp. padne i ispod -10, ali rijetk oostaje po tjedan dana u minusu što nije rijetkost u kopnu.

U prijelaznom razdoblju godine (najčešće sredina/kraj jeseni) Pazin zna imati iznimno velike dnevne amplitude, nije neuobičajeno da budu veće od 20 C, s blagim mrazevima ujutro i gotovo ljetnim temperaturama popodne. Po tim oscilacijama sličan je Kninu, koji također pokazuje svu 'raskoš' submediteranske klime i međusobnog utjecaja kopnenog zaleđa i Mediterana, s time da su u Pazinu minimumi nešto izraženiji, a i magla je puno češća.
Unatoč tome postoje izvještaji o uspješnim maslinarima iz pazinskog kraja. Vjerojatno se radi o okolnim mjestima, van pazinske kotline, s kojih hladni zrak može otjecati na jug prema dolini Raše ili na sjever prema dolini Mirne.

http://www.pazin.hr/index.php?id=0,1415,0,0,1,0 (http://www.pazin.hr/index.php?id=0,1415,0,0,1,0) :
"...Pazinski maslinari, Bruno Flego, Emanuel Valenta, Goran Remac, Siniša Brajković, Kristijan Valenta i Dalibor Pauletić, ostvarili su velik uspjeh na stručnom ocjenjivanju maslinovog ulja u Splitu, osvojivši preko 25 zlatnih medalja. Najveće priznanje pripalo je Brunu Flegu, čije je ulje rosulja OPG Flego proglašeno Premium šampionom „Maslina 2012.“

http://www.malioglasnik.com/hr/nekretnine-hrvatska/poljoprivredno-zemljiste/pazin/52000/1/380915 (http://www.malioglasnik.com/hr/nekretnine-hrvatska/poljoprivredno-zemljiste/pazin/52000/1/380915) :
"Poljoprivredno zemljiste / pazin
Opis: MASLINIK S VRHUNSKIM MASLINAMA
Povrsina zemljista: 10.777m²
Poljoprivredna zemljišta sa panoramskim pogledom i na predivnom terenu sa kojeg dolazi jedno od naboljih maslinovih ulja u Europi. Masline su u najboljem rodu, stare 18 god., očuvane i njegovane. Namjena je maslinik, voda na terenu, pristupni put do parcele. Moguće dobivanje poticajnih sredstava od države. Moguća izgradnja gospodarskog objekta do 200m2."


Naslov: Odg: Pazin
Autor: Sedum - Travanj 12, 2012, 16:39:10 poslijepodne
Kao rodjeni otočni "Bodul" s pola stoljeća iskustva u mediteranskim kulturama (+ strukovni botaničar), o istarsko-primorskim uljima imam posve suprotno mišljenje, s kojim se slaže i većina mojih južnih prijatelja i suradnika. Premda su ta sjevernija ulja iz mog zavičaja, ali objektivno i neutralno za prave Mediterance baš i ne vrijede previše. Ipak ih moćnom propagandom obilno hvale i nagradjuju srednjoevropaki "žabari" i naši kopneni "vlaji" koji niti nisu navikli na prave mediteranske proizvode s juga. Iz gornjeg Jadrana su stvarno dobra (iako ne baš vrhunska) maslinova ulja iz južne Istre (Medulin-Pula) pa iz Lošinja i donekle Raba. Ostalo iz nutarnje Istre, pa čak i iz moga rodnog Krka gdje je najviše maslina oko Punta, zapravo su lošija ulja iz nužde (jer tu nema boljih) po okusu "prazna i razvodnjena" (meni više sliče na kopneno bučino ulje negoli na pravo maslinovo).

Baš zato su i moji pretci desetljećima prije domaće krčko ulje uglavnom prodavali naivnim i neiskusnim kopnenim "fureštima", a sebi smo umjesto toga kupovali u zalihu bolje ulje iz južnijeg Raba. Pravih mediteranskih ulja kod nas ipak ima najviše i najboljih tek južnije u Dalmaciji, na otocima od Dugog do Elafita i na obali od Makarske do Cavtata (meni su daleko najbolja iz Korčule i Pelješca), dok su iz mediteranskog gledišta objektivno ipak lošija ulja iz Kaštela, dalm. Zagore i južne Hercegovine. Za Crnogorsko primorje većinom nemam probnog uvida - ali čujem da im je ponajbolje maslinovo ulje oko Budve. Inače su vani za Mediterance najbolja maslinova ulja iz južne Španjolske, Sicilije, Krete i Libanona (= pradomovina masline).
Naslov: Odg: Pazin
Autor: alias - Travanj 12, 2012, 16:47:32 poslijepodne
Baš zato su i moji pretci desetljećima prije domaće krčko ulje uglavnom prodavali naivnim i neiskusnim kopnenim "fureštima"
Također su i moji pretci imali maslinike na Krku, ali ne na Krasu od kuda su bili, već na Polju blizu Šila i Malinskoj. Bilo je pokušaja da se na Krasu sade masline, zapravo ih i ima dosta, ali treba puno uložiti za ništa... Od onog malo ulja što sad dobijemo napravimo obično liker od masline  :lol:
Naslov: Odg: Pazin
Autor: veljoking - Prosinac 25, 2017, 00:06:58 prijepodne
Nasao sam na internetu podatak za Pazin srednja godisnja temepratura Pazina je 13.1 C  isto kao za Knin.

Sigirno je topliji od Beograda(12.6 C) , kao i Zagreba i Skoplja i ostalih kontinetalnih gradova..

Gledao sam na google maps grad i video dva velika Trachycarpusa Fortunei
zatim i Yucca Aloifolia ..

Da li neko zna kolika je minimalna temperatura u Pazinu -15c ??

i iznenadio sam se da prezivljava Aloifolia :thumb_up:,mislim da bi mogla i kod nas na kontinent uspeti..
Naslov: Odg: Pazin
Autor: branimir - Prosinac 25, 2017, 18:01:39 poslijepodne
Kod Henoha, blizu Zagreba uspjeva na posebnim mikrolokacijama.
Naslov: Odg: Pazin
Autor: palmofan - Prosinac 26, 2017, 16:35:51 poslijepodne
Kakva je situacija u Pazinu s obzirom na vezane ledene dane? Sumnjam da ih ima puno, po nekoj logici bi ih trebalo biti manje nego recimo u Zagrebu ili Beogradu, a i to je bitan faktor za preživljavanje osjetljivijih biljaka.
Naslov: Odg: Pazin
Autor: branimir - Prosinac 26, 2017, 23:27:19 poslijepodne
Tu je zgodna tablica prosjeka i ekstrema: https://en.wikipedia.org/wiki/Pazin (https://en.wikipedia.org/wiki/Pazin)

Ovdje su pak zabilježeni podaci za pojedine dane: https://en.tutiempo.net/climate/ws-143080.html (https://en.tutiempo.net/climate/ws-143080.html)

Tu je prosinac 2016: https://en.tutiempo.net/climate/12-2016/ws-143080.html (https://en.tutiempo.net/climate/12-2016/ws-143080.html)
Minusi su poprilični ali kako Henoh u početku teme kaže, dnevni maksimalci su u plusu.
Naslov: Odg: Pazin
Autor: Henoh - Prosinac 27, 2017, 23:11:14 poslijepodne
Uz dnevne maksimalce koji cesce odu u plus za razliku od unutrasnjosti, u slucaju Pazina postoje jos razlike na malom prostoru u konfiguraciji terena. Vec na rubu grada ima maslina jer teren dozvoljava otjecanje hladnog zraka na nize dijelove, vise je suncanih sati od unutrasnjosti, pogotovo zimi.