palmapedia.com

RAZNO => VRIJEME/KLIMA => Autor teme: bocun - Kolovoz 25, 2012, 23:26:39 poslijepodne

Naslov: Podgorica
Autor: bocun - Kolovoz 25, 2012, 23:26:39 poslijepodne
Kako sam se zainteresovao za uzgoj palmi, zakljucio sam da je kod odabira vazno odrediti da li palma moze uspjesno da raste i da se razija napolju. Uz svaku vrstu palme obicno stoji Zone:8+, 9+ i 10+.
Na zalost jedino pouzdano sto mogu da utvrdim je da Phoenix canariensis i Trachycapulus fortunei mogu da prezive jer ih ima dosta po gradu u raznim velicinama. Nasao sam da se hardines zona odredjuje po prosjecnim minimalnim temperaturama u januaru. Za Podgoricu je to 0,8 po celzijusu. U isto vrijeme apsolutni godisnji minimum je -9,6 stepeni. Sto bi znacilo da su pogodne palme koje mogu podnijeti do -10C.
Uopste nijesam siguran da li sam u USDA zoni 8 ili 9.

BIo bih zahvalan ako neko moze da mi pomogne da odredim koje palme da gledam, tj. koja sam zona?

U prilogu je Klimatska razglednica Podgorice
(http://tinypic.com/r/29hgug/6)
http://tinypic.com/r/29hgug/6 (http://tinypic.com/r/29hgug/6)
Naslov: Odg: Podgorica
Autor: AlekLO - Kolovoz 25, 2012, 23:51:16 poslijepodne
Prema nekim podacima po netu:Severna C.Gora zona 7;pojas iza primorja zona 9;PODGORICA i oblast oko Skadarskog jezera zona 8b,pa možda i 9b.Dok bi Boka Kotorska(ili makar njen deo)bila zona 10a.
Naslov: Odg: Podgorica
Autor: alias - Kolovoz 26, 2012, 10:45:19 prijepodne
USDA 8b  :thumb_up:
Naslov: Odg: Podgorica
Autor: bocun - Kolovoz 26, 2012, 11:22:13 prijepodne
Hvala ljudi !
Znaci mogu da uzmem u obzir sve palme za koje stoji 8+  :sun:
Naslov: Odg: Podgorica
Autor: AlekLO - Kolovoz 26, 2012, 11:29:32 prijepodne
Naravno da možeš..
Naslov: Odg: Podgorica
Autor: Tony - Kolovoz 27, 2012, 15:36:39 poslijepodne
Vezano na crnogorsko primorje, Sedum je pisao kako je u Crnoj Gori na obali najtopliji rt (ne znam ime) kod Budve i općenito da je Budva najtoplija na primorju. Boka Kotorska je dosta hladnija.
Za Podgoricu pretpostavljam da je zona 8b.
Naslov: Odg: Podgorica
Autor: Sedum - Kolovoz 27, 2012, 17:28:14 poslijepodne
Prema nekim podacima po netu:Severna C.Gora zona 7;pojas iza primorja zona 9;PODGORICA i oblast oko Skadarskog jezera zona 8b,pa možda i 9b.Dok bi Boka Kotorska(ili makar njen deo)bila zona 10a.
Podgorica, Ulcinj i obale Skadarskog jezera su doista termozona 8b, a Nikšić i Danilovgrad 8a, te Spuž na granici 8a/8b. Nigdje u kopnu izvan morske obale sigurno nema zone 9: Zona 9a su samo vanjske otvorene obale od ulaza Boke do Bara (Ulcinj-Bojana su hladniji 8b).

Najtopliji i jedini u zoni 9b u Crnoj Gori kod Budve su otok Sv.Nikola i susjedni rt Platamuni. Unutar Boke je 9a ulazni dio Igalo-Hercegnovi-Tivat, a Kotor i Perast su 8b, te unutarnji Risan je najhladniji na crnogorskoj obali samo 8a. Navodna "zona 10" (iz turist-propagande) je na crnogorskoj obali ni na svim kopnenim obalama oko Jadrana (i većim priobalnim otocima) posve sigurno isključena i nemoguća (to je zona Malte, Gibraltar, južna obala Krete): kod nas je samo na dalekim pučinskim otocima Svetac i Biševo gdje nema mraza (srednji minimumi od +2 do 0C).
Naslov: Odg: Podgorica
Autor: bocun - Kolovoz 27, 2012, 19:23:58 poslijepodne
Sedum hvala ti puno na odgovoru. Posebno mi je vazna informacija za okolinu Spuza 8a/8b jer je to lokacija gdje ce palme koje namjeravam da uzgojim na kraju zavrsiti napolju. Vec sam napravio uzi izbor vrsta koje cu pokusati da isklijam, a medju njima mi je najljepsa Jubaea Chilensis, prava crnogorska palma - nikud se njoj ne zuri.  :thumb_up:
Naslov: Odg: Podgorica
Autor: Mate2008 - Kolovoz 28, 2012, 15:14:01 poslijepodne
Bocun you can grow lots of species so go à head make  your subtropisch place and make lots of pictures to share it with us.

Im curious about the amount of sunshine hours in Montenegro? I heard theres à lot of fog in Some area's ? Off course there is à variéty per region but is it like hè Croatian coast?

Greets.
Naslov: Odg: Podgorica
Autor: VujkePG - Studeni 30, 2014, 21:49:11 poslijepodne
Na nekim lokacijama svakako mogu - tik uz visoke zgrade, okrenute ka jugu ili jugozapadu, zaštićene od vetra, uz obilno zalivanje i kvalitetnu zemlju.

Sa druge strane, Podgorica ima dosta niske minimume (mada sam svestan da su oni izmereni na aerodromu i da su zime u gradu malo blaže), pa mislim da bi Washingtonia filifera bila sigurnija i pouzdanija.

Evo LINK (http://www.vijesti.me/vijesti/podgorica-zaledila-voda-u-gradskim-bazenima-56749) na vijest iz 2012:

Citat:
Načelnik Odsjeka za meteorologiju Hidrometeorološkog zavoda Crne Gore Branko Micev izjavio je da je u Podgorici, u srijedu u jutarnjim satima, na pet centimetara od tla, izmjereno minus sedam stepeni Celzijusa i da ta vrijednost istovremeno predstavlja drugu po redu najnižu temperaturu u posljednjih šest decenija.

"U Podgorici je oko šest sati izmjereno minus četiri stepena na visini od dva metra od tla, a na mjernoj stanici na aerodromu u Golubovcima minus devet stepeni Celzijusa. Temperature su bile ispod nule u čitavoj Crnoj Gori. U Baru na pet centimetara iznad tla zabilježeno je minus pet stepeni", rekao je Micev.

On je napomenuo da je 18. januara 1964. godine u Podgorici izmjereno minus osam stepeni i da je to rekordno niska temperatura.

Meni -8C kao apsolutni minimum i ne izgleda naročito "oštro", pogotovo jer i te ekstremne temperature traju po par sati, i PG se rijetko zadržava "u minusu". Oni podaci sa minimalnim temperaturama od -10C (na Wikipediji stoji -11C, ali taj podatak ne postoji ni u jednom drugom izvoru, to treba ispraviti) se vjerovatno odnose na aerodrom - iz teksta koji sam postavio vidi da je razlika između grada i aerodroma i do 5C...

Vjerovatno ovo nije tema za raspravu o klimi, pa moderator može ovo i da preseli... A ja ću pokušati da od HMZCG dobijem podatke o min temperaturama za sam grad, pa da precizno "zoniramo" Podgoricu...
Naslov: Odg: Podgorica
Autor: Xenon - Studeni 30, 2014, 22:18:25 poslijepodne
Februar 2012. bi ili ozbiljno oštetio ili ubio W. robustu na nezaštićenom mestu, npr. na otvorenom polju, van centra grada, izloženu vetru i snegu.

I u Beogradu, kao i u Podgorici, postoji prilična razlika između aerodroma i samog grada, ali to je razlika između aerodroma i najtoplije zaštićene lokacije u centru, ne između aerodroma i lokacije gde neko živi ili gde neko sadi palme.

Lokacija same palme i mikroklima te lokacije je mnogo važnija nego temperatura koja se meri bilo na aerodromu ili u gradu. To je jedini bitan faktor u zimskom preživljavanju palme. Ako je palma zaštićena kućom ili zgradom od severnih i severoistočnih prodora, ako lokacija nije vetrovita, ako je bliže centru grada, ako se objekat pored koga se palma nalazi greje - to sve pozitivno utiče na preživljavanje palme. Ako je pak palma na otvorenom ili izložena ka severu, ako je na vetrovitom mestu, ako je dalje od centra grada, ako u blizini palme nema grejanih objekata - palma će teže preživljavati na toj lokaciji.

Washingtonia robusta je u Podgorici granična, tj. preživljavanje joj nije zagarantovano, a ako i preživljava, to ne mora da znači da će dobro rasti, posebno ako nije na dobroj lokaciji. Zbog svega toga ti preporučujem W. filiferu koja je mnogo otpornija i sa kojom ćeš imati mnogo manje potencijalnih problema.
Naslov: Odg: Podgorica
Autor: Cikas - Studeni 30, 2014, 22:46:56 poslijepodne
Također općenito je prosjek minimuma jako nizak ( bar na onoj tabeli, ne znam koliko je točna ). Recimo prosjek minimalnih temperatura u siječnju je 1.4. A to je dosta nisko.

(http://s2.postimg.org/cqu93hkd5/Screen_Shot004.png)

Za palme jednako mogu biti ubitačne konstantno niske temperature oko 0 kao i veliki minusi.
Naslov: Odg: Podgorica
Autor: markotb - Prosinac 08, 2014, 22:58:45 poslijepodne
Po toj zimi 2011 i 2012 sam zakljucio da je Trebinje dosta toplije od Podgorice i Mostara npr. koji su svi u zoni 8b. :misli:

U Mostaru je bilo 1m snijega i debelo ispod nule, pa cak i ledeni dani.

Podgorica je prosla nesto bolje, bilo je nesto vise od 0.5m snijega i par stepeni ispod nule.

Kod mene gotovo da snijega i nije bilo, pao jednu noc par cm, onda ujutru odmah okrenulo na kisurinu. Mraza cak mislim i da nije bilo. A par kanarki su dobile po listovima jer je bilo vrlo jake bure i temperature oko 2-3*C.

http://www.lokoportal.com/index.php?option=com_content&view=article&id=6176:jedini-grad-bez-snijega-trebinje-foto&catid=39:vijesti2trebinje&Itemid=53 (http://www.lokoportal.com/index.php?option=com_content&view=article&id=6176:jedini-grad-bez-snijega-trebinje-foto&catid=39:vijesti2trebinje&Itemid=53)
Naslov: Odg: Podgorica
Autor: hajv - Siječanj 09, 2018, 12:42:05 poslijepodne
Zbog niskih temperatura smrzle palme u Podgorici: https://www.cdm.me/drustvo/zbog-niskih-temperatura-smrzle-palme-u-podgorici/ (https://www.cdm.me/drustvo/zbog-niskih-temperatura-smrzle-palme-u-podgorici/)

Vijest je naravno nakon prošle zime, noviju ne mogu naći. Ima li itko informaciju jesu se oporavile poput onih u Čapljini ili su definitivno gotove?
Naslov: Odg: Podgorica
Autor: veljoking - Siječanj 10, 2018, 20:06:10 poslijepodne
Ima jedna velika stara palma na trgu republike u Podgorici mislim da je u pitanju phoenix canariensis..
Krajem 5 meseca prosle godine 2017 sam je video svo lisce joj je bilo propalo  ali iz koplja se obnovila zaklonita je uz neku zgradu ona je prezivela Stara je decenijama pa za to je prezivela..

to je ta palma slika je od pre par godina..
(https://media-cdn.tripadvisor.com/media/photo-s/09/42/88/a5/podgorica.jpg)


Za ostale palme siguran sam da je dobar deo njih propao,neke su opstale neke propale bas bih voleo da cujem ljude iz Pg da vidimo sta je najvise stradalo od egzota? Verovatno Cikas...
Naslov: Odg: Podgorica
Autor: veljoking - Siječanj 10, 2018, 20:28:47 poslijepodne
Podgorica, Ulcinj i obale Skadarskog jezera su doista termozona 8b, a Nikšić i Danilovgrad 8a, te Spuž na granici 8a/8b. Nigdje u kopnu izvan morske obale sigurno nema zone 9: Zona 9a su samo vanjske otvorene obale od ulaza Boke do Bara (Ulcinj-Bojana su hladniji 8b).

Najtopliji i jedini u zoni 9b u Crnoj Gori kod Budve su otok Sv.Nikola i susjedni rt Platamuni. Unutar Boke je 9a ulazni dio Igalo-Hercegnovi-Tivat, a Kotor i Perast su 8b, te unutarnji Risan je najhladniji na crnogorskoj obali samo 8a. Navodna "zona 10" (iz turist-propagande) je na crnogorskoj obali ni na svim kopnenim obalama oko Jadrana (i većim priobalnim otocima) posve sigurno isključena i nemoguća (to je zona Malte, Gibraltar, južna obala Krete): kod nas je samo na dalekim pučinskim otocima Svetac i Biševo gdje nema mraza (srednji minimumi od +2 do 0C).

Sto se tice Danilovgrada vidjao sam nesto egzota i nesto palmi u njemu znam da je imala jedna stara Agava americana od dva metra na ulasku u sam grad u dvoristu nema sumnje Danilovgad je ili 8a ili cista 8 zona takodje na nadmorskoj visini je 50 metata - 70 metara submedireranska klima  :thumb_up: Srednja godisnja temp. mislim da je oko 14c

Sto se tice Niksica nema sanse da je taj grad u 8a zone
650 nadmorska visiina zatim srednja godisnja temeperatura 11.2 c ima blagi uticaj submediterana 20% ali isto tako ima uticaj planinske klime Durmitora sa severa 20 % Najdominatnija je kontinetalna klima tako pise na internetu..

Prolazio sam par puta kroz Niksic i nikakve egzote nisam video!!! ,moguci su mrazevi do -20c
jedino sto sam video par smokvi to je sve po meni Niksic je 7b zona ili cista 7 zona.i tu je sa Mojim Uzicem po klimi mozda je nijansu malo topliji leti i zimi.

Uzice 10.6 c
Niksic 11.2 c
Beograd 12.4 c srednja godisnja

Niksic klima https://en.climate-data.org/location/26094/ (https://en.climate-data.org/location/26094/)
Naslov: Odg: Podgorica
Autor: Henoh - Siječanj 11, 2018, 07:24:20 prijepodne
Ispred skupstine CG imaju veliki P. canariensisi koji su preziveli, Chamaerops i Cycas. Za ovaj zadnji ne znam je li uspio
http://www.skupstina.me/media/k2/items/cache/4a80fc75ab35bb5442febad17883d436_L.jpg (http://www.skupstina.me/media/k2/items/cache/4a80fc75ab35bb5442febad17883d436_L.jpg)
Naslov: Odg: Podgorica
Autor: hajv - Siječanj 11, 2018, 12:35:01 poslijepodne
Gledam sad na ogimetu podatke za siječanj 2017. i vidim da su imali niz od sedam dana sa skoro cjelodnevnim minusima uz olujnu buru.

Dobro je išta ostalo živo. 


Naslov: Odg: Podgorica
Autor: VujkePG - Lipanj 23, 2018, 18:07:05 poslijepodne
U Podgorici su preživjele sve kanarske palme (iako su gotovo sve bile potpuno osušene posle zime 2017), i svi Trachycarpus-i. Nepovratno je stradalo par odraslih Washingtonia, koje su bile na ledini, nezaštićene, dok su preživjele one sklonjene u dvorišta zgrada...
Naslov: Odg: Podgorica
Autor: hajv - Srpanj 04, 2018, 10:29:23 prijepodne
U Podgorici su preživjele sve kanarske palme (iako su gotovo sve bile potpuno osušene posle zime 2017), i svi Trachycarpus-i. Nepovratno je stradalo par odraslih Washingtonia, koje su bile na ledini, nezaštićene, dok su preživjele one sklonjene u dvorišta zgrada...

Zanimljivo, ovdje je bila obrnuta situacija. Kanarke su praktički sve otišle (samo jedna ostala), a dvije odrasle Washingtonije na dosta nepovoljnoj lokaciji preživjele.

Trachycarpuse i ne računam kao neku egzotu kad je otpornost u pitanju.  :mrgreen:
Naslov: Odg: Podgorica
Autor: markotb - Srpanj 06, 2018, 13:42:22 poslijepodne
Kod mene su sve kanarke prezivjele, imale su potpunu defolijaciju ali su se potpunu oporavile. Robusta koja je u mojoj blizini takodje potpuna defolijacija, ali se oporavila. Primjetio sam da su limuni skoro svi crkli, I neke bugenvile...
Naslov: Odg: Podgorica
Autor: markotb - Srpanj 06, 2018, 13:44:36 poslijepodne
Zanimljivo, ovdje je bila obrnuta situacija. Kanarke su praktički sve otišle (samo jedna ostala), a dvije odrasle Washingtonije na dosta nepovoljnoj lokaciji preživjele.

Trachycarpuse i ne računam kao neku egzotu kad je otpornost u pitanju.  :mrgreen:

Mislim da je W. filifera otpotnija od kanarke...