palmapedia.com

EGZOTIČNE BILJKE => KAKTUSI => Autor teme: Sedum - Siječanj 28, 2013, 10:13:47 prijepodne

Naslov: Naše grmaste Euphorbie
Autor: Sedum - Siječanj 28, 2013, 10:13:47 prijepodne
Euphorbia je po mnogobrojnim vrstama izrazito najbogatiji rod medju sukulentima i jedan od najvećih uopće medju svim biljkama, jer ukupno obuhvaća čak preko 3.000 raznih vrsta (zato je precizan broj još nesiguran). Većina tih rastu u tropskim i subtropskim zonama, a polovica njih su manjeviše mesnati sukulenti prividno nalik "kaktusima", kojih je najviše raznih u toploj Africi i Južnoj Americi, pa manje u Australiji i Indiji, a najmanje divljih mesnatih je na Mediteranu. Te mesnate se od pravih kaktusa kod uboda ili preloma razlikuju mliječno-bijelim sokom (koji je smrtno-otrovan), a cvatu posve drugačije grupnim sitnim cvjetićima. Od tih grmasto-polumesnatih kod nas se divlje nalaze samo 3 slične vrste, a svih ostalih kod nas šezdesetak divljih kontinentalnih Euphorbija (naš naziv: 'mlječike') uglavnom su travnate dvogodišnje zeljanice i od tih su 2/5 obični poljski korovi. Naše primorske grmaste Euphorbie južnoga egzotičnog izgleda i prikladne za dekorativni uzgoj jesu ove tri koje većinom cvatu po zimi, a ljeti miruju:

1. Euphorbia dendroides Linnaeus (po naški: "drvenasta mlječika" ili čakav. "veli mlič") je najveća domaća Euphorbia na Sredozemlju, većinom po 1 - 2m (Palagruža: do 3,5m), egzotičnoga grmolikog izgleda s rašljastim drvenim granama. Raste samo u toploj termozoni od 9b - 11 i smrzne oko -6C/-7C. Prolista tek ujesen, cvate usred zime (12.- 2.mjesec) i ljeti je gola listopadna, a treba alkalno-vapnasto ili poluslano tlo i stalno direktno sunce - najviše zimi kada cvate. Zato uglavnom nije za kontinentalni uzgoj zbog mraza bez sunca (u stakleniku ako i preživi - većinom ne cvate).

2. Euphorbia arbuscula Meus. (= Eu. semperfoliata Viv.) je od naših grmastih mlječika razmjerno najotpornija na mraz, ali je izgledom najmanje atraktivna jer je zimi većinom listopadna i kasnije cvate u proljeće. Obično izraste kao niži polugrmić oko 60cm, iznimno u idealnim uvjetima do 1m. Od naših grmastih jedina može rasti do polusjene i podnosi umjeren mraz do nekih -15C pa uz pasivnu zaštitu izdrži i na kontinentu, - ali tu treba južne strmine i izrazito alkalno tlo (pH 7 - 8,5) pa ne podnosi silikate ni treset, jer prirodno raste na dolomitnoj kamenitoj rendzini najviše uz divlje borove.

3. Euphorbia wulfenii Hoppe & Koch (= Eu. veneta Willd., po naški 'jadranska mlječika') je od domaćih izgledom najatraktivnija i jedina naša polumesnato-zadebljala. Većinom naraste oko pola metra i u idealnim uvjetima kao grm do 130cm, cvate zimi u 2.- 3. mjesecu, divlja raste u termozoni 8b - 9 i podnosi polumraz oko -10C (uz zaštitu do -13C). Isto traži alkalno kameno tlo i mnogo sunca osobito zimi kada cvate. To je naš osebujni endem uglavnom ograničen na jadranske obale i otoke, tj. divlja je od južne Istre preko većine otoka i dalmatinske obale uz more do Boke Kotorske (nema je dublje u listopadnom zaledju). Slikom te endemske Eu.wulfenii niže počinje idući post.
Naslov: Odg: Naše grmaste Euphorbie
Autor: Sedum - Siječanj 28, 2013, 11:42:32 prijepodne
Endemsko-jadranska Euphorbia wulfenii, mladje biljke lijevo u primorskom uzgoju zimi na otvorenom, zona 8b (desno Opuntia inermis i Delosperma cooperi): tu još nije cvala, a najveća lijevo bi mogla procvasti idućih mjeseci - ako joj dotle vrh zimus ne promrzne.
(http://imageshack.us/a/img705/6228/7exotikrajzida.jpg)

Na slici lijevo je Euphorbia wulfenii Hoppe & Koch (= Eu. veneta Willd.), ili po naški književno "jadranska mlječika", koju čakavski na Kvarnerskim otocima po starinski čudno zovu "sarâb", a južnije na dalmatinskim otocima još "lumbrosik". To je naša endemična Euphorbia i kao divlja raste samo oko Jadrana blizu uz more, na kamenju od južne Istre pa duž istočnog Jadrana do Boke Kotorske i izvan toga manje oaze na kamenoj obali kod Ancone i albanskom kamenom rtu Karaburun uz Otranto (na ostalim pješčano-muljastim obalama izostaje). Kod nas raste po kamenju na većini otoka i dalmatinskoj obali u zimzelenoj i poluzimzelenoj termozoni: 9 i 8b, a smrzava oko desetak ispod nule pa na otvorenom još može uzgoj uz pasivnu zaštitu do 8a (dok u 7b promrznu vršne mesnate grane pa ne cvate). Prirodno raste divlja isključivo na alkalnom vapnastom kršu tj. samo vapnenac i dolomit ili poluslano tlo (alkalni pH = 7 - 9), pa u uzgoju ne podnosi nevapnena mokra tla, ni silikate niti treset.

Najbujnija je na vanjskim otocima, npr. na Žirju u zimzelenoj makiji bez mraza izraste kao jači uspravni grm do 130cm, dok je na kopnenoj obali i sjevernim otocima većinom niža i jastučasto-polukuglasta po 30-50 cm jer joj gornje mesnate grane zimi promrznu, pa ostanu samo donje drvenaste. Vršne grane što cvatu su većinom polumesnato-sočne i zadebljale po 1cm - 2,5cm s obješenim sivoplavim listovima (kao male palmice). Samo takve zimi procvatu, pa ako promrznu nema ni cvjetanja, koje isto izostane u polusjeni bez izravnoga zimskog sunca. Cvate nakon više godina kad izraste oko 40cm, a egzotični zimski cvjetovi su na vrhu mesnatih grana u kuglastim snopovima po desetak cm i živahne limuno-žute boje, - ali pri uzgoju na kontinentu zbog zime većinom ne cvate, jer osjetljivi zimski pupovi stradaju od mraza. Od svih domaćih Euphorbia, ova Eu.wulfenii se ističe po najvećim i najljepšim kričavo-limunastim cvetovima.

Pri uzgoju mora biti cijele godine na direktnom suncu, najbolje na jugozapadnoj padini bez zasjene jer inače ne cvate i zakržlja. Ova slika iz vinodolskih Rupa je najsjevernije gdje sam ju dugoročno uspio dobro održati vani da cvate: prešla je s manjim štetama i lanjsku žestoku zimu do -12C. Listovi i meki vrhovi grančica tu povremeno smrznu - ali u proljeće je obnova iz donjeg busena bez cvatnje. U Zagrebu i Sesvetama mi vani dugoročno nastrada tj. promrzne svakih par godina za jače zime, dok pod staklom zbog premalo sunca tu zimi zakržlja - jer tada prirodno najbrže raste i normalno cvate rano zimi u 2. i 3. mjesecu, a sjeme dozori od 4.- 6.mjeseca (pod staklom mi uopće ne cvate zbog sjene - a vani ne zbog smrzavanja vrhova).
Naslov: Odg: Naše grmaste Euphorbie
Autor: branimir - Siječanj 28, 2013, 12:18:48 poslijepodne
Fascinantna mi je E. dendroides, osim zbog izleda i stoga što je prava jadranska ezota.
Raste sa Chamaerops humilisom i Phoenix theoprastii-em iako je osjetljivija od te dvije palme.

Prošle godine sam nabavio malu reznicu cca. 7cm visoku koju sam stavio na ukorjenjivanje u pjesak mješan sa nešto crne zemlje.
Kako je bez problema na ZG terasi prošla ostatak ljeta i jeseni nisam mislio da će imati problema zimi.
Počela se lagano degradirati i nisam znao gdje da je smjestim. U prozor na hladno i svjetlo, pred prozor na toplo i svjetlo ili u hodnik na tamno i hladno. Nigdje joj se stanje nije poboljšalo pa sam je na kraju odlučio presaditi u crvenu zemlju sa šljunkom koju ću malo i posoliti.
Eto nadam se da će joj to pomoči.
Puno je osjetljivija za držanje u stanu na kontinentu od bilo koje palme.
Ovo je zadnja slika prije presađivanja:

(http://imageshack.us/a/img255/2528/edendroides.jpg)


Akaranus je svojedobno stavio ljepe slike njezinog staništa sa Palagruže na temi REPORTAŽE i PUTOPISI:

Upravo sam provea sedam dana na tom magičnom otoku, ako Vas put kako navede tribalo bi svakako svratit na nju.
 Jedna i jedina palma na otoku vjerojatno je došla kao sjemenka morem
(http://img209.imageshack.us/img209/8060/47152813.jpg) (http://img209.imageshack.us/my.php?image=47152813.jpg)
na otoku predvladava drvenasta mlječika(euphorbia dendroides)
(http://img209.imageshack.us/img209/5767/90222478.jpg) (http://img209.imageshack.us/my.php?image=90222478.jpg)

ćoro legenda, prika se otušira nekim šamponom pa ga je u stopu pratia sa znaš kojom namjerom :icon_lol:
(http://img382.imageshack.us/img382/3109/263oro.jpg) (http://img382.imageshack.us/my.php?image=263oro.jpg)

Naslov: Odg: Naše grmaste Euphorbie
Autor: branimir - Siječanj 28, 2013, 12:20:00 poslijepodne
Zatim jedna slika bez listova sa Korčule:

(http://www.janjina.croatia1.com/images/Sl-18.jpg)
Slika preuzeta sa: http://www.janjina.croatia1.com/foto-album/flora-veget-en.htm (http://www.janjina.croatia1.com/foto-album/flora-veget-en.htm)

Kao starija može narasti i kao malo ozbiljnije drvo:
(http://www.warrenphotographic.co.uk/photography/cats/28098.jpg)
Slika preuzeta sa: http://www.warrenphotographic.co.uk/28098-tree-spurge (http://www.warrenphotographic.co.uk/28098-tree-spurge)

U Zarebačkom Botaničkom vrtu ima jedan primjerak koji ima listove i ljeti (valjda zbog dostatnih padalina).
Neznam što s njom rade zimi, ide li u hladan ili topliji staklenik..

(http://imageshack.us/a/img37/2720/edendroides2.jpg)
Naslov: Odg: Naše grmaste Euphorbie
Autor: palmofan - Siječanj 28, 2013, 12:30:26 poslijepodne
Prošle godine sam nabavio malu reznicu cca. 7cm visoku koju sam stavio na ukorjenjivanje u pjesak mješan sa nešto crne zemlje.
Kako je bez problema na ZG terasi prošla ostatak ljeta i jeseni nisam mislio da će imati problema zimi.
Počela se lagano degradirati i nisam znao gdje da je smjestim. U prozor na hladno i svjetlo, pred prozor na toplo i svjetlo ili u hodnik na tamno i mračno. Nigdje joj se stanje nije poboljšalo pa sam je na kraju odlučio presaditi u crvenu zemlju sa šljunkom koju ću malo i posoliti.
Eto nadam se da će joj to pomoči.
Puno je osjetljivija za držanje u stanu na kontinentu od bilo koje palme.
Vjerojatno joj nedostaje sunca, neke biljke i tijekom zimovanja traže direktno sunčevo zračenje, kao npr. Carpobrothus, rogač i neke ečeverije. Godinama sam neuspješno pokušavao prezimjeti rogač u negrijanoj prostoriji sve dok Sedum nije napisao da rogač bezuvijetno i preko zime zahtijeva sunce zbog UV zraka. Nakon toga sam počeo iznositi rogač, Carpobrothus i ečeverije na terasu u sunčanim zimskim danima kada je temperatura u plusu i više nisam imao nikakvih gubitaka i te biljke bi mi dobro prezimjele. Mislim da i ta tvoja mlječika također traži sunce preko zime, pa ako je želiš sačuvati moraš je zimi povremeno izlagati suncu.
Naslov: Odg: Naše grmaste Euphorbie
Autor: branimir - Siječanj 28, 2013, 13:12:57 poslijepodne
Hvala Palmofan, od sada ču je iznositi na svaki malo topliji sunčan zimski dan.
Upravo sam je presadio u teglu od terakote sa Murterskim kamenjem, šljunkom, crvenom i balkonskom laganom zemljom.
Ono što me kod presadnje iznenadilo je da ta mala granćica na sebi nije imala ni jedan jedini korjenčić.
Kako je kao takva uspjela preživjeti 6 mjeseci direktnog sunca?
Vjerojatno je korjen izgubila tek pred zimu kada je krenula na lošije.
Pjeskovita zemlja u kojoj je bila je bila lagano vlažna pa je možda to uz hladniju temperaturu utjecalo na gubitak korjena tek kasnije.
Sada je nisam zalio, da se oporavi od vlage i stavio je između dva prozora gdje je oko 10 C.

Bi li možda bilo bolje da je stavim na toplije?
Naslov: Odg: Naše grmaste Euphorbie
Autor: Sedum - Siječanj 28, 2013, 13:38:00 poslijepodne
Euphorbia dendroides: - naša najveća šumica drvolike mlječike oko 2,5 - 3m visoke na vršnom grebenu otoka Palagruža: jedini palagruški magarac kao poredbena mjera, ispred je Daucus maximus (golema mrkvina: oko 1m), u sredini uz magarca isto rijetki ljetopadni grm Lavatera unguiculata (= L. bryonifolia: do 2m). Najveća stabla te Euphorbije medju sjeveroistočnim stijenama ispod vršnog svjetionika su visoka do 3,5m.
(http://img382.imageshack.us/img382/3109/263oro.jpg) (http://img382.imageshack.us/my.php?image=263oro.jpg)
(slika je kopija tu iz teme "Palagruža" - moja je lošija pa sam ju zamijenio)

Euphorbia dendroides Linne (po naški: "drvenasta mlječika" ili čakav. "veli mlič") je najveća domaća Euphorbia na obalama južne Evrope i Jadrana, gdje većinom naraste po 1 - 2m, egzotičnoga grmolikog izgleda s rašljastim drvenim granama. Prolista tek ujesen, cvate usred zime (12.- 2.mjesec) i ljeti je gola listopadna, a treba alkalno-vapnasto ili poluslano tlo i stalno direktno sunce - najviše zimi kada cvate žuto-narančasto. Zato uglavnom nije za kontinentalni uzgoj zbog mraza bez sunca (u stakleniku ako i preživi - većinom ne cvate). Raste samo u toploj termozoni od 9b - 11 i smrzne oko -6C/-7C. Zajedno s njom u tim južnim otočnim šikarama rastu i drugi ljetopadni subtropski grmovi koji pupaju ujesen, cvatu zimi i ljeti miruju goli bez lišća: uz Eu. dendroides još Lycium intricatum, Lavatera unguiculata, Artemisia arborescens, Capparis sicula, Coronilla glauca i slične kojih nema na sjevernijim zimzelenim otocima i pogotovo ne na kopnenoj obali.

Na vanjskim otocima i najviše na Palagruži i Sušcu raste kao ljetopadni grm ili drvce do 3m odrvenjelih rašljastih grana (razgranjenost kao Y ) s polumesnatim mladim izbojcima. Raširena je na sjevernoj obali Afrike i južnijim sredozemnim otocima, južnoj Španjolskoj i Peloponezu, a kod nas na Jadranu doseže najsjeverniju granicu: Konavoske stijene, oko Dubrovnika, Elafiti, Pelješac, Korčula, Vis i okolni otočići, a najbujnije na Palagruži i najsjevernije Iž i Dugi otok, te na obali splitska Vinišća. Kod nas je većinom ograničena na otvorene olujne obale pod udarom pučinskog juga i posolice, u visinskom rasponu od 3-90 m. Divlje raste uglavnom na alkalnim stijenama: vapnenac, dolomit, gipsne stijene i slično.

Eu. dendroides voli stalno direktno sunce i suhu alkalno-vapnastu zemljui, ali silikati i treset joj škode, a paše joj i malo soli - pogotovo zimi kao antifriz. Ljeti bez lišća normalno miruje i ne treba puno vode, ali zimi najviše raste pa traži vlažnije uz stalno direktno sunce (bez zimskog sunca ne cvate). Kod Zagreba ju ni pod staklom nisam uspio dugoročno održati uz sve pogodnosti tla - vjerojatno zbog premalo zimskog sunca. U Vinodolu je isto vani nakon par godina već mlada promrzla za jače zime. Jedino na Krku sam njih više imao kroz par desetljeća do metra visine i debelih do 6cm gdje bi ponekad i procvale za blaže zime, ali ih je sve pokosila lanjska ledena zima do -7,5C.

Naša Eu.dendroides je jedina velika stablasta mlječika u južnoj Evropi iz afričke sekcije Pachyclada Boiss., što obuhvaća uspravna i odrvenjela stabla i grmove s rašljastom razgranjenošću (poput slova Y), koje su raširene u dvadesetak sličnih vrsta većinom oko sjeverne Afrike, od Kanarskih otoka do Arabije i Somalije, pa je u Sredozemlju ova afrička sekcija stablastih mlječika na sjevernom rubu. Ostale su srodne pripadne vrste iz iste sekcije, koje su još osjetljivije na mraz i kod nas im je dvojben mogući uzgoj (osim na najjužnijim vanjskim otocima): Eu. balsamifera Ait. širom sjeverne Afrike, pa Eu. noxia Pax. i Eu. barbicollis Bally u Somaliji, Eu. tuckeyana Steud. na Kapverdskim otocima, a najviše sličnih vrsta iz te sekcije rastu po Kanarskim otocima: Eu. atropurpurea, Eu. berthelotii, Eu. bravoana, Eu. lambii, Eu. mellifera, Eu. piscatoria, itd.
Naslov: Odg: Naše grmaste Euphorbie
Autor: akaranus - Siječanj 28, 2013, 13:43:38 poslijepodne
predobra je, branimire nekoliko sam ih sa palgruže donia i primile su se iako na suncu cilo ljeto i zimu su bez lišća bile sad ponovo udaraju lišće evo još par slika sa palgruže, na mjestima čak tvore šumicu i prolaziš ispod krošnji...
(http://img203.imageshack.us/img203/4793/p1080848s.jpg) (http://imageshack.us/photo/my-images/203/p1080848s.jpg/)
(http://img221.imageshack.us/img221/8252/p1080858l.jpg) (http://imageshack.us/photo/my-images/221/p1080858l.jpg/)
Naslov: Odg: Naše grmaste Euphorbie
Autor: akaranus - Siječanj 28, 2013, 13:44:08 poslijepodne
(http://img405.imageshack.us/img405/7254/p1080859x.jpg) (http://imageshack.us/photo/my-images/405/p1080859x.jpg/)

Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)
(http://img507.imageshack.us/img507/2313/p1090040x.jpg) (http://imageshack.us/photo/my-images/507/p1090040x.jpg/)
Naslov: Odg: Naše grmaste Euphorbie
Autor: akaranus - Siječanj 28, 2013, 13:50:22 poslijepodne
kad hodaš po palagruži kad cvate počne te bolit glava od peludi jer ima nešto u njoj omamljujuće( a praktički samo kroz nju i šetaš), bar nam je svjetioničar priča da su je prije koristili za omamit ribu, tukli bi je i cijedili mlijeko koje bi po brakovima ispuštali, navodno da djeluje vrlo omamljujuće za ribu..
(http://img14.imageshack.us/img14/7066/p1090044t.jpg) (http://imageshack.us/photo/my-images/14/p1090044t.jpg/)

Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)
Naslov: Odg: Naše grmaste Euphorbie
Autor: akaranus - Siječanj 28, 2013, 13:59:31 poslijepodne
(http://img826.imageshack.us/img826/5120/24294126.jpg) (http://imageshack.us/photo/my-images/826/24294126.jpg/)

Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)
Naslov: Odg: Naše grmaste Euphorbie
Autor: akaranus - Siječanj 28, 2013, 14:00:07 poslijepodne
(http://img826.imageshack.us/img826/5389/51741148.jpg) (http://imageshack.us/photo/my-images/826/51741148.jpg/)

Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)
Naslov: Odg: Naše grmaste Euphorbie
Autor: Sedum - Siječanj 28, 2013, 14:46:43 poslijepodne
kad hodaš po palagruži kad cvate počne te bolit glava od peludi jer ima nešto u njoj omamljujuće( a praktički samo kroz nju i šetaš), bar nam je svjetioničar priča da su je prije koristili za omamit ribu, tukli bi je i cijedili mlijeko koje bi po brakovima ispuštali, navodno da djeluje vrlo omamljujuće za ribu..  ...
Sve 3 naše grmaste mlječike djeluju jako otrovno-omamljujuće na ribe (i dugu faunu), pa ih zato niti stoka ne brsti. Npr. još donedavna su i prvi gore spomenuti endem Eu. wulfenii ribari na Krku, Rabu i Dugom otoku zlorabili umjesto ješke za krivolov: vezali bi par grmića na konopu spuštene u more i kasnije došli samo pokupiti "drogirane" ribe na površini ...

predobra je, branimire nekoliko sam ih sa palgruže donia i primile su se iako na suncu cilo ljeto i zimu su bez lišća bile sad ponovo udaraju lišće evo još par slika sa palgruže, na mjestima čak tvore šumicu i prolaziš ispod krošnji...
(http://img203.imageshack.us/img203/4793/p1080848s.jpg) (http://imageshack.us/photo/my-images/203/p1080848s.jpg/)
Ovo na gornjoj slici sivoplavi veći grm što viri iznad mlječika je inače Artemisia arborescens (drvoliki pelin) koji može narasti i do 4m visine: naše najveće primjerke sam vidio na Palagruži i otočiću Sv. Andrija kod Dubrovnika (to nije Svetac). Na toj slici u pozadini (presitno je) po obalnim stijenama Male Palagruže raste kao divlji takodjer vrlo rijetki sukulentni grm Halimione australis (Obione graeca) s mesnatim lišćem, kojega izvan Palagruže ima još jedino po obalama Krete u Grčkoj. Na donjoj slici (ne otvara mi se) izmedju mlječika sa roza-cvjetovima viri isto rijetki ljetopadni grm Lavatera unguiculata (= L. bryonifolia).

Inače Eu. dendroides u uzgoju bi zbog slične klime i sunca morala dugoročno uspjeti u Kaštelima, jer dobro raste i kao divlja u susjedstvu npr. po obalnim stijenama izmedju Vinišća i Rogoznice, kao i na jugu Šolte.
Naslov: Odg: Naše grmaste Euphorbie
Autor: branimir - Siječanj 28, 2013, 16:05:26 poslijepodne
Slike su za 500 :thumb_up:
Nisam znao za to opojno djelovanje na ribe..
Tko bi rekao da i kod nas rastu tako na zimu osjetljive i lijepe biljke.
Toplo se nadam da e mi reznica koja je sad u prozoru preživjeti..
Naslov: Odg: Naše grmaste Euphorbie
Autor: AlekLO - Siječanj 28, 2013, 16:45:13 poslijepodne
Stvarno prelepe slike......
Naslov: Odg: Naše grmaste Euphorbie
Autor: Sedum - Siječanj 28, 2013, 17:19:02 poslijepodne

... U Zarebačkom Botaničkom vrtu ima jedan primjerak koji ima listove i ljeti (valjda zbog dostatnih padalina).
Neznam što s njom rade zimi, ide li u hladan ili topliji staklenik...
(http://imageshack.us/a/img37/2720/edendroides2.jpg)
Iako dosta poznajem baš razne grmaste Euphorbije, ova na slici iz Botaničkog vrta mi baš previše ne sliči na pravi tip Eu.dendroides, iako joj je ta sigurno dijelom srodna i spada zajedno u istu sekciju (Pachyclada Boiss.). Naime, iz mojega prvog davnoga zaposlenja u tom vrtu, znam da obični radnici kad sele bilje zimi u staklenike ili u proljeće van, dogadja im se da ispadnu etikete pa ih otprilike vrate na prvu sličnu biljku. Vjerojatno je ova slična dobila zamjensku etiketu od Eu.dendroides, a ona od ove.

Već na prvi 'špijunski' pogled slike, vidljive su tu najmanje 3 razlike od prave istinite E.dendroides koja je bezuvjetno-listopadna: ne samo trajno-zimzeleni listovi, nego su oni još izrazito svjetlosivi, a grane drugačije tj. nisu tipske kratko-rašljaste (poput slova Y ) nego više kvrgavo-vijugaste i izdužene. Iz svega toga mi gornja slika najviše nalikuje na Eu. balsamifera Ait., koja je raširena uzduž sjeverne Afrike, od Magreba do Saudi-Arabije gdje južnije na sličnim staništima zamjenjuje evropsku Eu.dendroides.
Naslov: Odg: Naše grmaste Euphorbie
Autor: Sedum - Siječanj 28, 2013, 20:08:45 poslijepodne
Nakon početnoga našeg endema Euphorbia wulfenii i više postova o najvećoj mediteranskoj Eu. dendroides, sada slijedi i kraći post o trećoj domaćoj grmastoj Euphorbiji, a to je najotpornija Euphorbia semperfoliata Viv. (= Eu. orjeni Beck). Za slike vidi link (gore opći izgled lisnatog grma, dolje grane u cvatu):
http://www.wikinfo.org/Hrvatski/index.php/Egzoti_uz_Jadran-slike#Euphorbia_semperfoliata (http://www.wikinfo.org/Hrvatski/index.php/Egzoti_uz_Jadran-slike#Euphorbia_semperfoliata).

Euphorbia semperfoliata Viv. (= Eu. arbuscula Meus. non al. ili Euphorbia orjeni Beck), a po naški "tvrdolisna mlječika", oko Neretve je poznata kao "zelenika" i na Kvarnerskim otocima "vrškisrâb". Ova je od naše 3 grmaste mlječike razmjerno najotpornija na mraz, pa se može saditi i u kopnenom zaledju: Vani na otvorenom podnosi bez štete umjeren mraz bar oko -15C, a uz pasivnu zaštitu ili pod snijegom izdrži do -20C, jedino baš nije za brdske vrtove kao Lika i Gorski Kotar, ni za sjeverno hladno Medjimurje. Od naših grmastih jedina može rasti do polusjene, - ali ipak traži južne strmine i alkalno tlo (pH 7 - 8,5) pa ne podnosi silikate ni treset. Na kontinentu traži više sunčane južne položaje (u zasjeni ne cvate), dok u primorskom uzgoju voli polusjenu tj. 'prošarani hlad'.

Obično izraste kao grmić oko 50 - 70cm, tek iznimno u idealnim uvjetima i do 1m. Tvrdolisna mlječika je brdsko-sredozemna biljka iz polusušnih mediteranskih planina, uglavnom u kamenitim borovim šumama s jakim vjetrovima. Najviše raste na gorju južne Italije, Tirenskih otoka i južnim obalnim Dinaridima, a kod nas najviše na primorskim strminama Orjena, Biokova, po velebitskom primorju i na vrhuncima viših otoka. Obično raste na kamenitom krasu od 800 - 1.500m, većinom na dolomitnoj kamenitoj rendzini najviše uz divlje borove.

To je zimzeleni grmić, stabljike su do vrha odrvenjele, pa nisu mesnate i nutra su po sredini šuplje, a listovi kožasti i glatko-sjajni, tamnije modrozeleni, kraći eliptično-lopatasti. Proljetni cvatovi su sitniji nepravilno-izduženi s nejednakim ograncima, a ljetne sjemenke hrapavo-naborane i tamnije garavocrne. Od sve 3 grmaste Euphorbie ova ima najljepše tamno-sjajne listove (kao patuljasta varijanta Pittospora), ali su joj cvjetovi dosta neugledni, rahlo poredani i bljedunjavi zeleno-žućkasti, kao lošija sitna kopija najljepših cvjetova kod Eu. wulfenii.
Naslov: Odg: Naše grmaste Euphorbie
Autor: Treehugger - Siječanj 29, 2013, 00:01:58 prijepodne
Presadila sam i ja ali su mi smrznule prošlu zimu....  :icon_sad:
Naslov: Odg: Naše grmaste Euphorbie
Autor: idgie - Siječanj 29, 2013, 07:10:52 prijepodne
sedume +5 za ovu zanimljivu temu   :thumb_up:

a one rajske slike... ne sjećam se čije su, akaranusove mislim, odlične  :sun:
mora biti doživljaj prošetati se kroz te euphorbie kao i vidjeti sve to oko sebe, divota

sedume, ova zadnja o kojoj pišeš - e. semperfoliata, stvarno je jako nalik na pitosporu
Naslov: Odg: Naše grmaste Euphorbie
Autor: idgie - Siječanj 29, 2013, 07:41:28 prijepodne
ne znam spada li tu, alievo  još jedna niska koja raste samoniklo na jadranu Euphorbia spinosa,  na slici je moja  :0648:, preseljena iz prirode prije nekoliko godina

(http://i1024.photobucket.com/albums/y302/kalelarga/jezin/P1010012.jpg)

(http://i1024.photobucket.com/albums/y302/kalelarga/P1000970.jpg)

(http://i1024.photobucket.com/albums/y302/kalelarga/AD%202012/P1080496.jpg)
imam jednu biljku u malom kamenjaru (ili onom što je ostalo od njega nakon lanjske najezde golubova na sukulente :icon_twisted:)

kod nas je zovu ježin, jako je dekorativna, naročito u proljeće kad se rascvjeta, raste i doslovno iz kamena
(http://i1024.photobucket.com/albums/y302/kalelarga/jezin/P1010038.jpg)

na donjem linku ima još par slika iz prirodnog staništa
http://s1024.photobucket.com/albums/y302/kalelarga/jezin/ (http://s1024.photobucket.com/albums/y302/kalelarga/jezin/)

jako je slična e. acanthothamnos ali mislim da je ipak spinosa
Naslov: Odg: Naše grmaste Euphorbie
Autor: Sedum - Siječanj 29, 2013, 12:24:39 poslijepodne
Još malo o Eu. dendroides izvan Palagruže: ona po Dalmaciji raste na mnogo mjesta (popisano je tridesetak nalazišta), - ali su to većinom manji otoci i klisuraste obalne strmine, pa se ne vide "žabarski" iz kopna nego samo iz barke. Najistočnije uz Jadran dosta raste na otočiću Sv. Nikola ispred Budve i još par izdvojenih primjeraka po klisurastim obalama do Sutomora, a najsjevernije na kopnenoj obali stijene izmedju Vinišća i Rogoznice. Najzapadnije je kod nas na otoku Jabuka, a najsjevernija su joj nalazišta na Sredozemlju jugoistočni rt otoka Iža i susjedni rezervat Telašćica (južne vanjske klisure).

Još sjevernije je vani raslo par posadjenih stabalca (do metar visine i 6cm debelih) kroz tridesetak godina na zidini kuće kod Baške na Krku - ali ih je tu lani pokosila preoštra zima i mraz do -7,5C: Ovo pokazuje zašto Eu.dendroides kod nas prirodno nema sjevernije od Dalmacije i zašto je uglavnom nemoguć njezin vanjski uzgoj na kontinentu, čak ni uz pasivnu zaštitu (jer osim mraza, traži obilje zimskog sunca kada cvate - dok ljeti miruje bez lišća).

Jedine veće plohe šumica Eu. dendroides kod nas na ravnomu, kroz koje se može prošetati su na južnim pučinskim otocima Palagruža i Sušac. Na Palagruži su izrasli naši najveći primjerci: na sjeveroistoku pod svjetionikom je jedan visine 340cm, jer to je jedini naš subtropski otok gdje nema zimzelene mediteranske makije, osim malo grmića Pistacia lentiscus i par posadjenih kržljavih lovora kod svjetionika (od suše ne daju sjeme).

Medjutim, takve šikare Eu.dendroides kod nas nisu najprostranije na Palagruži, nego na susjednom otoku Sušac izmedju Palagruže i Korčule, gdje je sušno-vruća klima najsličnija Palagruži. Eu.dendroides na Sušcu izraste izmedju 1m - 2m i većinom raste u miješanim šikarama s ružmarinom, pa tu uglavnom pokriva sve južne i zapadne padine tj. od jugozapadnog svjetionika pa do sredine otoka. Sušac je inače više plosnat, površinom petput prostraniji i triput viši od Palagruže, pa je i površina pod Eu.dendroides tu ipak veća od cijele Palagruže. Nje nema samo na hladnijem vršnom grebenu Sušca (izmedju 170-240m) i na zasjenjenoj sjevernoj strmini gdje prevladava zimzelena mediteranska makija.
Naslov: Odg: Naše grmaste Euphorbie
Autor: akaranus - Siječanj 29, 2013, 15:41:24 poslijepodne
evo Sedume da ostali steknu osjećaj dvi slike Sušca i Male Palagruže..idgie baš je doživljaj prolazit kroz šumu mlječike ali i cijelim područjem..
(http://img829.imageshack.us/img829/6366/1000355m.jpg) (http://imageshack.us/photo/my-images/829/1000355m.jpg/)

Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)
Naslov: Odg: Naše grmaste Euphorbie
Autor: akaranus - Siječanj 29, 2013, 15:41:39 poslijepodne

(http://img16.imageshack.us/img16/4561/1000378aj.jpg) (http://imageshack.us/photo/my-images/16/1000378aj.jpg/)

Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)
Naslov: Odg: Naše grmaste Euphorbie
Autor: akaranus - Siječanj 29, 2013, 15:44:13 poslijepodne
(http://img521.imageshack.us/img521/7135/1000461d.jpg) (http://imageshack.us/photo/my-images/521/1000461d.jpg/)

Naslov: Odg: Naše grmaste Euphorbie
Autor: akaranus - Siječanj 29, 2013, 15:44:28 poslijepodne

(http://img708.imageshack.us/img708/1020/1000462x.jpg) (http://imageshack.us/photo/my-images/708/1000462x.jpg/)

Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)
Naslov: Odg: Naše grmaste Euphorbie
Autor: akaranus - Siječanj 29, 2013, 15:45:18 poslijepodne
(http://img90.imageshack.us/img90/387/1000474e.jpg) (http://imageshack.us/photo/my-images/90/1000474e.jpg/)

Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)
Naslov: Odg: Naše grmaste Euphorbie
Autor: akaranus - Siječanj 29, 2013, 15:45:52 poslijepodne
(http://img829.imageshack.us/img829/9030/dscf5001b.jpg) (http://imageshack.us/photo/my-images/829/dscf5001b.jpg/)

Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)
Naslov: Odg: Naše grmaste Euphorbie
Autor: Sedum - Siječanj 29, 2013, 17:31:52 poslijepodne
Mala Palagruža (ime po viški: Molo Palagruzja):
Grm sredina-sivi = Artemisia arborescens (drvenasti pelin),
Grmić zeleni lijevo i dolje: Halimione australis (= Obione graeca), čija su jedina nalazišta tu na Maloj Palagruži i južna obala Krete, umjetni uzgoj nemoguć jer ne podnosi mraz i traži bezuvjetno slano-alkalno tlo (pH 8 - 9)

(http://img708.imageshack.us/img708/1020/1000462x.jpg) (http://imageshack.us/photo/my-images/708/1000462x.jpg/)
Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)
Naslov: Odg: Naše grmaste Euphorbie
Autor: Sedum - Siječanj 29, 2013, 17:59:00 poslijepodne
Mala Palagruža, izrazito subtropska vegetacija afričkog tipa:
Zeleni grmovi u pozadini: Thymelaea hirsuta
Sivi grm lijevo i desno: Artemisia arborescens
Žuti grmić dolje-sredina: afrički sukulent Mesembryanthemum nodiflorum (= Cryophytum copticum), koji spada u afričku porodicu "živog kamenja" (Aizoaceae) - tu kod nas jedina samonikla vrsta iz ove grupe

(http://img829.imageshack.us/img829/9030/dscf5001b.jpg) (http://imageshack.us/photo/my-images/829/dscf5001b.jpg/)
Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)
Naslov: Odg: Naše grmaste Euphorbie
Autor: Sedum - Siječanj 29, 2013, 18:36:35 poslijepodne
Divlja prirodna vegetacija subtropsko-afričkog tipa slična Maloj Palagruži, kod nas još raste na Brusniku i Jabuki, pa su to 3 izrazito najtoplija jadranska otoka. Iz njih dosad nema stalnih meteoroloških mjerenja, ali Pomorska meteorološka služba - Split dugoročno ipak već desetljećima prikuplja povremene mjerne podatke iz brojnih brodova koji plove blizu tih otočića.

Rezultat je da brodovi u prolazu uz te otočiće i najjužniju Galijulu, kroz proteklih pola stoljeća još nikada nisu zabilježili zimske minuse, tj. i za najžešćih zima je tu zapisano samo +1C do +2C, što bi značilo da ova 4 otočića toplinski kod nas jedini spadaju u zonu 10b/11a. Na njima bi se (da ima mjesta i ravnih ploha) mogao npr. uzgajati afrički baobab (Adansonia digitata), a teoretski uz dosta zalijevanja (ali nemaju vodovoda), tu bi možda mogli prezimiti još kokosi i slična tropska "čudovišta".
Naslov: Odg: Naše grmaste Euphorbie
Autor: idgie - Ožujak 05, 2013, 06:28:47 prijepodne
prekjučer sam iz šetnje donijela par malih euphorbia - mislim da su wulfenii, valjda lanjski sijanci
stari ih je jedva iščupao jer su lako pucale pa ih je par izašlo bez iti jednog korjena

za sada sam ih stavila u neke posude, nadam se da će se bar jedna primiti

mama im je baš fora, ima skroz spuštene pupoljke, vidim da je sedum napisao da sjeme zori pred ljeto pa moram zadužiti starog da vreba na njega

sedume, mogu li se e. wulfenii zakorjeniti reznicom?

Naslov: Odg: Naše grmaste Euphorbie
Autor: Sedum - Ožujak 05, 2013, 08:03:31 prijepodne
prekjučer sam iz šetnje donijela par malih euphorbia - mislim da su wulfenii, valjda lanjski sijanci
stari ih je jedva iščupao jer su lako pucale pa ih je par izašlo bez iti jednog korjena
za sada sam ih stavila u neke posude, nadam se da će se bar jedna primiti
mama im je baš fora, ima skroz spuštene pupoljke, vidim da je sedum napisao da sjeme zori pred ljeto pa moram zadužiti starog da vreba na njega
sedume, mogu li se e. wulfenii zakorjeniti reznicom?

Koliko znam, reznicom se sigurno ukorjenjuju samo mesnate tropske Euphorbije (nalik kaktusima), ostale izgleda za ovo nisu 'programirane'. S Eu.wulfenii sam to višeput probao - ali nije išlo, a takodjer većinom ne uspije ni presadnja većih ako su bez korijena, na to su dosta osjetljive: Najbolje ih je sigurno presaditi s grudom izvornog tla kad se većinom prime. Ne treba ih presaditi u doba kad procvatu jer su tada najosjetljivije, najbolje je zato jesen-zima.
Naslov: Odg: Naše grmaste Euphorbie
Autor: idgie - Ožujak 05, 2013, 08:27:13 prijepodne
ok, fala

onda ove imaju male šanse, nadam se da ću dobiti sjeme za koji mjesec
Naslov: Odg: Naše grmaste Euphorbie
Autor: Cikas - Prosinac 14, 2014, 02:26:48 prijepodne
Drvenaste Mlječike ( Euphorbia dendroides ) u Trstenu. :thumb_up:

(http://s28.postimg.org/w6wmukbhp/rsz_pc090195.jpg)

(http://s16.postimg.org/aobupsf39/rsz_pc090201.jpg)

(http://s28.postimg.org/f9dsdw7xp/rsz_pc090220.jpg)

(http://s4.postimg.org/f1gpstn71/rsz_pc090222.jpg)

(http://s30.postimg.org/8n25hhqg1/rsz_pc090221.jpg)

(http://s23.postimg.org/czalmms23/rsz_pc090228.jpg)
Naslov: Odg: Naše grmaste Euphorbie
Autor: Henoh - Prosinac 14, 2014, 11:12:31 prijepodne
Kod mene je Euphorbia characias subsp. wulfenii (s Lošinja) lijepo prezimila pod snijegom i cvjetala ovo proljeće
Na prvoj slici iza Euphorbia characias subsp. wulfenii ispred Euphorbia myrsinites
(http://i400.photobucket.com/albums/pp84/m_bara/Hrebinec%2020_3_2014/P3220379_zps8bc24da6.jpg)
Euphorbia myrsinites (s Brača donesena) koja se spontano širi po vrtu. Možda su mogle stvoriti spontani hibrid jer su cvjetale u isto vrijeme? Kukci su posjećivali podjednako obje vrste.
(http://i400.photobucket.com/albums/pp84/m_bara/Hrebinec%2020_3_2014/P3220383_zpscfe08859.jpg)

edit: ova ima oko 1m. Vidjet ćemo dugoročno kako se ponaša. Vjerujem da bi trebala gurati jer ih imaju u botaničkom vrtu PMF u Zagrebu.
(http://i400.photobucket.com/albums/pp84/m_bara/Hrebinec_31_8_2014/P8310020_zps3c84ff45.jpg)

Sviđa mi se Euphorbia spinosa, mogao bih i s njom probati.
Naslov: Odg: Naše grmaste Euphorbie
Autor: Henoh - Siječanj 04, 2015, 11:09:22 prijepodne
Druga zima u kopnu
(http://i400.photobucket.com/albums/pp84/m_bara/Hreb%20Exo/P1030163_zpse36d6d56.jpg)

(http://i400.photobucket.com/albums/pp84/m_bara/Hreb%20Exo/P1030159_zps053c268e.jpg)
Naslov: Odg: Naše grmaste Euphorbie
Autor: Cikas - Ožujak 24, 2015, 03:01:35 prijepodne
I ispravak netočnog navoda.  :mrgreen:

Drvenasta mlječika ''Euphorbia dendroides'' nije podivljala u Trstenu. Autohtona je u Trstenu te cijelom Dubrovačkom primorju.

http://www.ciopa.hr/mljecika.htm (http://www.ciopa.hr/mljecika.htm)
Naslov: Odg: Naše grmaste Euphorbie
Autor: Henoh - Ožujak 24, 2015, 09:09:10 prijepodne
Kod mene su Euphorbia characias subsp. wulfenii i Euphorbia myrsinites počele cvjetati.
Naslov: Odg: Naše grmaste Euphorbie
Autor: Savar - Ožujak 24, 2015, 11:40:24 prijepodne
I ispravak netočnog navoda.  :mrgreen:

Drvenasta mlječika ''Euphorbia dendroides'' nije podivljala u Trstenu. Autohtona je u Trstenu te cijelom Dubrovačkom primorju.

http://www.ciopa.hr/mljecika.htm (http://www.ciopa.hr/mljecika.htm)

Potpuno ista (po meni) raste po Dugom otoku, neznam kako bi trebala izgledati podivljala  :misli: Kod mene u susjedstvu ima primjeraka koji vise izgledaju ko stablo nego grm  :mrgreen: i visine su oko 2.5-3 m. A ja to uvijek tretirao kao korov. Ustvari je prilicno invanzivan i zato ga ne volim.
Naslov: Odg: Naše grmaste Euphorbie
Autor: Cikas - Ožujak 24, 2015, 16:01:46 poslijepodne
Autohtona je i na Dugom otoku.
Na kopnu ( u HR ), raste samo u Dubrovačkom području.
Raste samo u najtoplijim dijelovima sredozemlja.

Citat:
Euphorbia dendroides L. - drvenaska mlječika
je listopadni grm široke krošnje, kratkih i šibolikih grana, može narasti do 3 (-6) m visine. Kora je smeđe do crvenkastosmeđe boje i jednako kao i grančice sadrži obilje mlječnog soka. Za naše zemljopisne i klimatske prilike ova vrsta pokazuje izuzetno zanimljiv fenomen. Naime biljka lista početkom jeseni, cvjeta zimi, a u proljeće odbacuje lišće pa je ljeti u bezlisnom stanju. Ovakav je vegetacijski ritam značajan je za neke vrste polupustinjskih dijelova sjeverne Afrike gdje je suša, a ne hladnoća uzrok prekida vegetacije.
status: Prema Crvenoj knjizi biljnih vrsta Republike Hrvatske, rijetka je vrsta hrvatske flore.
porodica: Euphorbiaceae (mlječike)
rasprostranjenost: tipični indikator tople i suhe klime, u Sredozemlju je razmjerno široko rasprostranjena (sredozemna obala Francuske, zapadna i južna obala Italije, sjeverna Afrika, Grčka, Turska). Kod nas ova vrlo dekorativna biljka raste na Dugom otoku, Kornatu, Čiovu, Korčuli, Lastovu, Mljetu, Jabuci, Svecu, Sušcu Palagruži, Šipanu, Lokrumu, poluotoku Pelješcu, te u Dubrovačkom primorju.
stanište: na vrletnim i strmim obroncima pretežno južne ekspozicije, raste na skeletnoj i kamenitoj podlozi, u podnožju često obalnih stijena ili u pukotinama najtoplijeg dijela dalmatinskog primorja.
Naslov: Odg: Naše grmaste Euphorbie
Autor: F I N K O - Ožujak 24, 2015, 17:33:29 poslijepodne
Toga ovdje ne postoji,ali nešto slično sam viđao po Braću.
Naslov: Odg: Naše grmaste Euphorbie
Autor: Sedum - Ožujak 25, 2015, 21:07:59 poslijepodne
Toga ovdje ne postoji,ali nešto slično sam viđao po Braću.

Ima je: više po obalnim stinama na južnoj obali Bisova i malo nižih na jugozapadnom rtu Visa: ne vide se autom s kopna nego samo iz barke (ljeti u sezoni se teško vide jer su tada sive bez lišća tj. gole grane 'ljetopadne' kad izgleda suho-krepana).
Naslov: Odg: Naše grmaste Euphorbie
Autor: F I N K O - Ožujak 25, 2015, 23:07:39 poslijepodne
Znači ima. :thumb_up:
Naslov: Odg: Naše grmaste Euphorbie
Autor: Henoh - Ožujak 31, 2015, 09:47:56 prijepodne
Euphorbia characias subsp. wulfenii i Euphorbia myrsinites u cvijetu. Euphorbia spinosa koju je spominjala Idgie mi je također interesantna.
(http://i1068.photobucket.com/albums/u451/Henoh025/29_3_2015/P3290187_zpsco8jk0eg.jpg)

(http://i1068.photobucket.com/albums/u451/Henoh025/29_3_2015/P3290191_zpsbzbh6bsc.jpg)

(http://i1068.photobucket.com/albums/u451/Henoh025/29_3_2015/P3290186_zpsczfnyrgf.jpg)

(http://i1068.photobucket.com/albums/u451/Henoh025/29_3_2015/P3290200_zpsjzxgyqzu.jpg)
Naslov: Odg: Naše grmaste Euphorbie
Autor: branimir - Travanj 26, 2016, 16:35:07 poslijepodne
Ova raste na Murteru a jedna i u mojem vrtu.
Nema cijelodnevnog sunca.

Zna li netko koja bi to vrsta bila?

(http://s32.postimg.org/5wffzeydh/Euphorbia_2015_09.jpg)
Naslov: Odg: Naše grmaste Euphorbie
Autor: Henoh - Travanj 27, 2016, 08:22:54 prijepodne
I ja bih također volio čuti ako netko može identificirati ovu mlječiku. Imaš li možda sliku tih mlječika u cvijetu? U literaturi sam naišao da je na Murteru autohtona Euphorbia fragifera, ali tvoja ne izgleda tako. Meni na prvi pogled liči na Euphorbiu characias L. subsp. wulfenii.
edit: Imaju li Euphorbie dendroides na Murteru?
Naslov: Odg: Naše grmaste Euphorbie
Autor: trava - Travanj 27, 2016, 15:06:26 poslijepodne
E.dendroides ima na Kornatima,lako moguće da su murterini donili koju sjemenku na cipelama ili na ovčijoj vuni.
Naslov: Odg: Naše grmaste Euphorbie
Autor: Veruda - Travanj 27, 2016, 16:40:53 poslijepodne
Sigurno. Puno Murterana ima na Kornatima maslinike, barkama idu često preko...
Naslov: Odg: Naše grmaste Euphorbie
Autor: branimir - Travanj 27, 2016, 22:45:35 poslijepodne
Nažalost u cvatu nemam bolju sliku od ove.

Čini mi se da bi mogla biti Euphorbia characias. Manja je u svim djelovima od tvoje E. characias.
Listovi su uvjek plavi. Da nije neka druga podvrsta?

Do sada nisam primjetio Euphorbiu dendroides u prirodi na Murteru, premda to nije garancija da nije prisutna.

(http://s32.postimg.org/sx36287lh/2015_6_DSC01924.jpg)

 
Naslov: Odg: Naše grmaste Euphorbie
Autor: Henoh - Travanj 14, 2017, 11:43:29 prijepodne
Euphorbia characias subsp. wulfenii (moja podrijetlom s južnog dijela Lošnija) solidno je prezimila i prošlu netipičnu zimu. Jedna je možda propala koja se nalazi na sjevernom dijelu vrta i dosta otvorenoj poziciji. Baš me interesira hoće li potjerati o dolje. Jedan klijanac kojeg sam ostavio je također lijepo prezimio. U kopnu najveće probleme zadaje snijeg i led koji se hvata na poluodrvenjele stabljike pa nastaje snjegolom. Kasnije kreće s cvijetom nego u staništu, ali ne mnogo, redovito to učini u drugoj polovici 3 mjeseca, ako ne ranije za blagih zima. Ono što je jako interesantno je njezina snaga adaptacije i naturalizacije. Na kamenjaru se lako širi. Početkom ljeta dozrijevaju plodovi i kad su zreli pucaju (što se čuje kao pucketanje) i katapultiraju sjemenke i po metar dva, pa i više udaljenosti (ovisno o terenu, padini i sl.) od matične biljke. U uvjetima kamenjara lako klija tamo gdje se druge biljke bore preživjeti. Znala je proklijati u pokotini betona. U kopnu su nešto većih dimenzija nego li u staništu zbog boljih uvjeta u sezoni rasta i više padalina te vjerojatno nešto bogatijeg tla. Izvan kamenjara, ili izvan raznih pukotina betonskih površina, gdje je snažna konkurencija drugog raslinja, napose trave, ne uspijeva se razrasti prije nego li ju ostale biljke ne uguše. Također, te površine se kose pa ako i neka ostane biva uništena. U botaničkom vrtu u Zagrebu više je grmova ove Euphorbie u uzgoju godinama.
(https://s6.postimg.org/iqoclv0pd/IMG_0163.jpg) (https://postimage.org) (https://postimage.org/)
Uz ovu Euphorbiju imam E. myrsinites. Svakako bih htio nabaviti još (meni atraktivnu) E. Spinosu i možda Euphorbia fragiferu. Nedavno mi je trava poslao sliku svoje zadovoljne E. dendroides koju uzgaja kao lončanicu.
Naslov: Odg: Naše grmaste Euphorbie
Autor: Liliput - Travanj 15, 2017, 21:43:43 poslijepodne
Ovo izgleda wouw  :0648: :thumb_up: :thumb_up: :thumb_up:
Naslov: Odg: Naše grmaste Euphorbie
Autor: branimir - Studeni 11, 2017, 12:56:35 poslijepodne
Jeli normalno za Euphorbia characias subsp. wulfenii da joj stariji listovi žute u ovo doba?
Možda sam je posadio u prekiselu zemlju za cvijeće?

(https://s6.postimg.org/a32m51t9t/Euphorbia_w_2017_11.jpg)
Naslov: Odg: Naše grmaste Euphorbie
Autor: Henoh - Studeni 11, 2017, 18:33:58 poslijepodne
Mislim da je jos prilagodba u pitanju, a na hladnije vrijeme u kontinentu se malo promijene listovi. Ove koje su kod mene u zemlji nekad znaju tako odreagirati. Ako se ne pribere, ponovit cemo s novom. Ionako klijaju po vrtu.

Edit: Ima li netko sjemena Euphorbie dendroides? Rado bih probao s njom u pitaru i vani na posebno zasticenim pozicijama. Inace vrsta je to koja hoce dijeliti staniste s Chamaeropsom.
Naslov: Odg: Naše grmaste Euphorbie
Autor: Henoh - Studeni 12, 2017, 20:38:00 poslijepodne
Branimire, bio sam na vrtu i pogledao kod svojih.I mlade i stare imaju tu pojavu.Izgleda sa je to normalno, barem u kontinentalnim uvjetima povisene vlage u zraku.

(https://s6.postimg.org/n2ruo4qpt/IMG_3676.jpg) (https://postimages.org/)

(https://s6.postimg.org/7u1xacpbl/IMG_3677.jpg) (https://postimages.org/)
Naslov: Odg: Naše grmaste Euphorbie
Autor: branimir - Studeni 13, 2017, 10:18:52 prijepodne
To je svakako dobra vijest.
Ta plavo-žuta kombinacija čak dobro izgleda.  :thumb_up:
Naslov: Odg: Naše grmaste Euphorbie
Autor: veljoking - Ožujak 09, 2018, 20:32:45 poslijepodne
Euphorbiu characias
Kod mene proslu kao i ovu zimu, prezimila bez problema  :thumb_up:

Na internetu joj navode otpornost -12c Usda zone 8a   https://davesgarden.com/guides/pf/go/809/#b (https://davesgarden.com/guides/pf/go/809/#b)


Kod mene  u cistoj Usda zoni 7 prezivljava vec dve godine tako da jos je otpornija nego sto navode... doneo sam je iz Danilovgrada CG
Naslov: Odg: Naše grmaste Euphorbie
Autor: Henoh - Travanj 05, 2018, 07:27:50 prijepodne
Euphorbia characias subsp. wulfenii su u cvatu. Odlično prezimljuju u kontinentu kod mene već niz godina.
Nešto malo su ispred vremenski one na Lošinju i obali od ovih mojih. Inače po prvi puta sam vidio da su s ovom vrstom radili u dizajniranju jednog vrta vile na Čikatu. Koliko sam mogao primjetiti ne koristi se njezin potencijal dovoljno.
(https://s9.postimg.org/aw96xlevj/6_AD5_A5_FB-24_BC-4772-_AAAF-_FED881297891.jpg) (https://postimages.org/)
Donja je Euphorbia myrsinites
(https://s9.postimg.org/rlamtb8u7/DF7_A4_CCC-_F48_D-4_A7_D-_AF8_C-80_FCA6873365.jpg) (https://postimages.org/)
(https://s9.postimg.org/drma498j3/66688028-3_DCC-4630-_B5_F9-407_D1_DD75_F19.jpg) (https://postimages.org/)


Naslov: Odg: Naše grmaste Euphorbie
Autor: akaranus - Travanj 05, 2018, 11:22:00 prijepodne
odlične su i šteta da se više ne korist kao autohtone biljke kamenjara, upravo su u cvatu posvuda, predivno ih je vidit gdje ih ima puno među suhozidovima...moram slikat svoje, najveća dendroides mi je uvatila skoro 2m...
šta je najbolje od svega nit ih triba zalivat ni gnjojit ni sijat, same se šire..prava biljka za svakog linčinu  :sun:
Naslov: Odg: Naše grmaste Euphorbie
Autor: Henoh - Travanj 05, 2018, 12:40:37 poslijepodne
Kako ti se ponasala dendroides na prosloj zimi s vezanim ledenim danima? Koliko procjenjujes da bi maksimalno mogla trpiti?
Naslov: Odg: Naše grmaste Euphorbie
Autor: akaranus - Travanj 05, 2018, 12:42:15 poslijepodne
ni taknuta, imam ih 4-5..nijedna nije ni osjetila, mislim da bi to i ispod -10 išlo prema tome...
Naslov: Odg: Naše grmaste Euphorbie
Autor: Henoh - Travanj 05, 2018, 12:43:01 poslijepodne
 :thumb_up: probat cemo  :wink:
Naslov: Odg: Naše grmaste Euphorbie
Autor: akaranus - Travanj 05, 2018, 12:43:57 poslijepodne
obavzno :thumb_up:
bacim danas koju sliku..
(https://s17.postimg.org/q4ep6zwjj/IMG-20180405-_WA0009.jpg) (https://postimages.org/)

(https://s17.postimg.org/q4ep6xby7/IMG-20180405-_WA0010.jpg) (https://postimg.org/image/9gn74fh6j/)

(https://s17.postimg.org/yzfjhh3bj/IMG-20180405-_WA0012.jpg) (https://postimg.org/image/3sgwdkfez/)

Naslov: Odg: Naše grmaste Euphorbie
Autor: akaranus - Travanj 05, 2018, 16:34:38 poslijepodne
Eto slika gore..
Naslov: Odg: Naše grmaste Euphorbie
Autor: Henoh - Travanj 05, 2018, 18:33:08 poslijepodne
Sigurno cu probati i dendroides u pitari i jedan vani. Trava mi poslao oziljene. Sigurno je da cu prosiriti po vrtu jos E. charachias wulfenii. Dendroides ti je vec prava mrcina. To je od onih s Palagruze?
Naslov: Odg: Naše grmaste Euphorbie
Autor: akaranus - Travanj 06, 2018, 08:07:05 prijepodne
je to je još od one ture s palagruže mislim 2009, mogla je bit i veća jer je bila u kavezu, ptice su je jele i lisica je slomila u više navrata, ali žilava biljka ne da se, odozdo počinje sa karakterističnom krošnjom, izaće to za koju godinu u pravo stabalce...
Naslov: Odg: Naše grmaste Euphorbie
Autor: Liliput - Travanj 07, 2018, 10:43:33 prijepodne
Moram nabaviti, sramota da nemam nijednu  :sun:
Naslov: Odg: Naše grmaste Euphorbie
Autor: akaranus - Travanj 07, 2018, 12:12:50 poslijepodne
Moram nabaviti, sramota da nemam nijednu  :sun:
A to je bas sramota :sun:
Sve sto treba je jednu manju izgulit ili kroz mjesec dana skupit sjeme s neke i prosut,a imas ih posvuda..priroda ce napravit ostalo...u tebe na direktnom suncu medju kamenjem ce izgledat extra...
Naslov: Odg: Naše grmaste Euphorbie
Autor: veljoking - Travanj 07, 2018, 21:30:50 poslijepodne
Moja Euphorbia . charachias wulfenii vec dve godine je imam nije imala nikakva ostecenja moze se reci da je sigurna u usda zone 7

Koliko je otrovna posto imam psa,i zanima me ako bi  je presadjivao  nekad ili orezivao kako biti oprezan sa njom na internetu sam procitao da su svi delovi biljke otrovni i da izaziva slepilo :shocked:
(https://www.dodaj.rs/images/puayE.jpg)
(https://www.dodaj.rs/image/puayE)

(https://www.dodaj.rs/images/punQt.jpg)
Naslov: Odg: Naše grmaste Euphorbie
Autor: trava - Travanj 08, 2018, 22:46:00 poslijepodne
Sve mlječike su gadne za sluznicu.
Henoh,nisam ih ožiljavao,uzgojene su iz sjemena.
Naslov: Odg: Naše grmaste Euphorbie
Autor: branimir - Kolovoz 01, 2018, 09:06:24 prijepodne
Kako vam se u ovo doba godine ponaša Euphorbia dendroides, jeli izgubila listove?
Pretpostavljam da je nebi trebalo zaljevati?
Naslov: Odg: Naše grmaste Euphorbie
Autor: Henoh - Kolovoz 01, 2018, 12:12:24 poslijepodne
Ima još listova, nisu sve izgubile. U pitarima dam malo vode, u zemlji ne.
Naslov: Odg: Naše grmaste Euphorbie
Autor: Henoh - Listopad 27, 2018, 08:00:21 prijepodne
E. dendroides. Jedna je posadjena u vrt za test.
(https://i.postimg.cc/nzGndF8y/A120-B392-2156-4369-AEBD-0-E36-D00-B40-CD.jpg) (https://postimages.org/)
E. characias ssp. wulfenii se lijepo udomaćila i oko 5 godina raste u vrtu. Iznimno dekorativna u proljeće.

(https://i.postimg.cc/WpS2g1wr/49-EA174-B-56-D2-4-B8-A-99-A5-262-AE13-EFC1-F.jpg) (https://postimages.org/)
Ispod Trachycarpusa
(https://i.postimg.cc/yx6stMsk/55822755-0-D9-F-45-F2-88-E8-760-F7-F1-CC65-B.jpg) (https://postimages.org/)
Lijevo u pozadini
(https://i.postimg.cc/j28tbMSv/16-FF8-EEF-A41-E-4763-B235-002-EB5-D28-A44.jpg) (https://postimages.org/)


Naslov: Odg: Naše grmaste Euphorbie
Autor: Henoh - Ožujak 31, 2019, 21:19:41 poslijepodne
Dendroides je lijepo prezimila.
Wulfeni
(https://i.postimg.cc/nL2ny50L/C2651942-1877-4-C0-E-94-C6-4-BCFDA9-A27-D9.jpg) (https://postimages.org/)
Naslov: Odg: Naše grmaste Euphorbie
Autor: Cikas - Lipanj 10, 2019, 14:32:17 poslijepodne
Netko je ove zime iščupao jednu mladu i bacio ju ( vjerovatno turisti ). Bila je sasušena, mislio sam da će crknuti. Svo joj je lišće bilo otpalo. A onda me prije mjesec dana iznenadila tako što je pustila mlado lišće. Sad se počinje i granati.

(https://i.postimg.cc/NGrYyV6T/P6081641.jpg)3,

(https://i.postimg.cc/nVwjx6HD/P6081642.jpg)
Naslov: Odg: Naše grmaste Euphorbie
Autor: Henoh - Lipanj 10, 2019, 18:26:08 poslijepodne
Žilave su one. Očekuj za 1-2 godine da će početi bacati hrpu sjemena okolo i klijanaca će biti svugdje. Dobra stvar je što ih je lako ukinuti.
Naslov: Odg: Naše grmaste Euphorbie
Autor: Henoh - Listopad 27, 2019, 10:28:33 prijepodne
E. pinea iz Dubrovnika izvadjena kod Gruža. Ima od nje u vrtu još jedna samonikla.

(https://i.postimg.cc/GtrHc1Vd/DE1857-F7-AFC6-4111-9676-5-C2-A54-D18-EA8.jpg) (https://postimages.org/)

Ispred E. pinea iza E. characias wulfenii
(https://i.postimg.cc/4Nfmqsp1/3-FE16857-DE19-4991-AD63-B328-FB9959-D6.jpg) (https://postimages.org/)

E. dendroides druga koju sam posadio ciljano uz betonski potporni zid
(https://i.postimg.cc/3NBWNcQp/AEEA1-CC0-ECFB-41-D1-90-AF-8-E544-E83-AF0-C.jpg) (https://postimages.org/)

E. myrsinites. Prva donesena s Brača prije više od 10 godina. Uvijek negdje niknu.
(https://i.postimg.cc/66L8My43/E2489-EBE-7348-4-A1-E-AD2-E-8-A80-CACBB056.jpg) (https://postimages.org/)

E. spinosa koju mi je Trava poslao. Još je mala i nije cvjetala
(https://i.postimg.cc/JzBmd2Yq/666-B871-E-AD72-4-CCE-BFEE-47-C201-D94580.jpg) (https://postimages.org/)
Naslov: Odg: Naše grmaste Euphorbie
Autor: janci - Listopad 27, 2019, 11:45:12 prijepodne
Mario da li je E. pinea otporna i koliki bi podnela minus :wink:
Naslov: Odg: Naše grmaste Euphorbie
Autor: Henoh - Listopad 27, 2019, 15:09:48 poslijepodne
Prva joj je godina vani. Mislim da bi mogla, ali tek ju treba testirati.
Naslov: Odg: Naše grmaste Euphorbie
Autor: janci - Listopad 27, 2019, 20:12:46 poslijepodne
Prva joj je godina vani. Mislim da bi mogla, ali tek ju treba testirati.
Javi rezultate na proleće.
Naslov: Odg: Naše grmaste Euphorbie
Autor: branimir - Studeni 02, 2019, 19:00:39 poslijepodne
Henoh, izvrsna ti je kolekcija Euphorbia  :thumb_up:
Mislim da za Pineu možeš očekivati uskoro i puno veći broj samonicanja.
Vidi se velika razlika između nje i Wulfeni. Sve su jako lijepe i daju posebne teksturure vrtu.
Naslov: Odg: Naše grmaste Euphorbie
Autor: janci - Studeni 03, 2019, 11:27:16 prijepodne
Malo mojih
(https://i.postimg.cc/kGFCqRK6/74597730-429801051041736-5391798305837547520-n.jpg) (https://postimages.org/)
(https://i.postimg.cc/dttpLfKS/74284478-531228757662807-3219140540255698944-n.jpg) (https://postimages.org/)
Krtičarka
(https://i.postimg.cc/BQ67q1xr/74325491-2329155243880248-7090178573977255936-n.jpg) (https://postimages.org/)
Naslov: Odg: Naše grmaste Euphorbie
Autor: branimir - Studeni 03, 2019, 12:07:34 poslijepodne
Ta zadnja je Euphorbia lathyris.
Naslov: Odg: Naše grmaste Euphorbie
Autor: janci - Studeni 03, 2019, 12:17:03 poslijepodne
Ta zadnja je Euphorbia lathyris.
Hvala Branimir :thumb_up:
Naslov: Odg: Naše grmaste Euphorbie
Autor: Cikas - Studeni 03, 2019, 21:30:11 poslijepodne
Moja E. dendroides sada.

(https://i.postimg.cc/W4BH9gY3/PA311778.jpg)

(https://i.postimg.cc/x1qpntW8/PA311779.jpg)
Naslov: Odg: Naše grmaste Euphorbie
Autor: Cikas - Prosinac 16, 2020, 20:55:24 poslijepodne
Euphorbia Ascot Rainbow, novi dodatak u mojoj kolekciji.

(https://i.postimg.cc/13vRQxvq/PC151849.jpg)
Naslov: Odg: Naše grmaste Euphorbie
Autor: palmofan - Prosinac 16, 2020, 21:03:07 poslijepodne
Lijepa i pomalo neobična.