palmapedia.com

EGZOTIČNE BILJKE => CVJETNI GRMOVI I PENJAČICE (SUP)TROPSKIH PREDJELA => Autor teme: Savar - Rujan 04, 2013, 08:15:16 prijepodne

Naslov: Artičoka ili Gardun (Cynara cardunculus)
Autor: Savar - Rujan 04, 2013, 08:15:16 prijepodne
Vidim da na forumu nema nista o ovoj zdravoj i neobicnoj prvenstveno mediteranskoj biljci. Vjerujem da bi ju bilo interesantno obraditi. Ako grijesim neka administrator izbaci i premjesti. Gledao sam ako je kapara ovdje onda pretpostavljam da i gardun moze ovdje :-).
Evo nesta o gardunu s Wikipedije:
Smatra se da gardun potječe iz područja južne Europe i Mediterana, iako mu je prava pradomovina nepoznata. Gardun se uzgaja još od vremena starih Grka, kada je bio uzgajan na Siciliji pod imenom kaktos. Rimljani su preuzeli tradiciju uzgajanja garduna od Grka. U islamskom svijetu, u području Magreba također se uzgajao gardun. Postoje dokazi da se gardun uzgajao oko Napulja u devetom stoljeću, a po legendi, u Francusku ju je uvela kraljica Katarina Medici ("na jednom vjenčanju je jela toliko da je mislila da će umrijeti, a uhvatio ju je i proljev. Rekli su da je to od jedenja previše garduna." - Pierre de L'Estoile, 19. lipnja 1576.)
Na otvaranje teme me potaknio nenadani susret s njom u fazi cvijeta na vlastitoj parceli u Savru ovog ljeta. Zaista sam bio iznenadjen jer ga nisam primjecivao do sada. Cvijetovi su bili ogromni kao moja saka i na grmu ih je bilo 10 kom. Inace gardun je samonikla biljka i raste u divljini u susnoj zemlji s kamenom. Ako sam dobro shvatio osjemenjava se sam. Ako sam dobro shvatio ovo ispod cvijeta je plod, iz kojeg izadje cvijet kasnije, ispravite me ako nisam u pravu! Zna li netko kad se sjeme moze i kako uzimati?  Ali evo i slika ovih mojih garduna

(http://img818.imageshack.us/img818/8250/s986.jpg)
Naslov: Odg: Artičoka ili Gardun (Cynara cardunculus)
Autor: trava - Rujan 04, 2013, 08:53:47 prijepodne
Mogu cvjetovi biti i ko dvije šake.Nisam još čuo za izraz gardun,vjerojatno je to mletački oblik za cardoon.Malo sam guglao pa sam otkrio da se pod tim izrazom uglavnom misli na peteljke listova kojise koriste za jelo,ni to nisam znao,uglavnom peteljke mladih listova,vjerojatno su manje gorki.I to bi mogao biti zanimljiv dodatak kuhinji,moglo bi se uživati u artičokama i kroz jesen zimu,dok još nema pupoljaka.Jeli neko zna koji dobar recept?
Naslov: Odg: Artičoka ili Gardun (Cynara cardunculus)
Autor: Savar - Rujan 04, 2013, 10:26:12 prijepodne

  Trava, ja znam jako dobar recept i jako jednostavan. Articoke dobro skuhas u slanoj vodi da postanu mekane ali da se ne raspadnu. Ocjedis ih, na tavi isprzis sitno sjeckane pancete ili slanine dok skroz ne porumeni, articoke stavis na tanjur i onda preprzenu pancetu s ono malo masnoce vrele prelijes preko articoka, s pire krumpirom ili njokama super!