palmapedia.com

RAZNO => VRIJEME/KLIMA => Autor teme: gringo - Travanj 02, 2014, 21:22:08 poslijepodne

Naslov: Šta je babi milo, to joj se i snilo
Autor: gringo - Travanj 02, 2014, 21:22:08 poslijepodne
Sedum sigurno ima bolje uvide podataka ali ovako: 8a(Sićevačka Kilsura)(http://sanicula.rs/images/img_08_b.jpg), (http://mw2.google.com/mw-panoramio/photos/medium/58559706.jpg), (https://mw2.google.com/mw-panoramio/photos/medium/49612152.jpg), zašticena od hladnih vjetrova, podzemne tople vode i izloženost južnim vjetrovima utiče na to da je to jedina kontinentalna oaza gdje raste mediteranska zimzelena Žalfija/Kadulja, Medunac, Jasen i sl.
2) 8a Đerdapska klisura ,,Veliko bogatstvo flore u  vidu  1100 biljnih vrsta i preko 50 biljnih zajednica od kojih su 35 reliktnog karaktera. U biljnom svetu zastupljeno je mnogo retkih vrsta kao što su mačija leska (Corylus colurna), pančićev maklen (Acer intermediuм), pitomi orah (Juglans regia) kavkaska lipa, koprivić (Celtis australis), zelenika (Ilex aquifolium), tisa (Taxus baccata),zlatna paprat (Ceterach officinarum)...ovdje žive još i medunac, maklen, srebrna lipa, i jorgovan.(http://tookladovo.rs/wp-content/uploads/2011/10/nac.park3_.jpg),(http://www.npdjerdap.org/wp-content/uploads/2011/01/zlatna-paprat.jpg), s najtoplijim Donjim Milanovcem.(http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a3/Donji_Milanovac.JPG), na osnovu prirode ova mijesta su sigurno zona 8a i Trachiji bi trebali tu biti bez problema.
3)Naravno i Beograd, u zoni od 7b do 8a zavisno od lokacije, a u zadnjih 20 god je stabilna 8a zona(http://www.b92.net/news/pics/2011/09/2886382054e6498f28a900431196720_orig.jpg),(http://www.vila-jelena.com/uploads/uploaded_pictures/albums/resize/img181-22600.jpg),Beli dvor dva savršena mediteranska čempresa(http://photos-e.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-prn2/t1.0-0/c0.85.512.341/s720x720/1393832_210741312440970_699272889_n.jpg), Senjak i Dedinje ostalo.
Naslov: Šta je babi milo, to joj se i snilo
Autor: gringo - Travanj 02, 2014, 21:25:30 poslijepodne
I da Pčinjska kotlina, po submediteranskoj vegetaciji sudeći je vjerovatno 7b-8a.
Potez od Beograda do Smederva. Đerdap, Donji Milanovac je dugoročno najtiopliji to govore i neki podatci iz šumarskog lista ,,U Smederevskoj Palanci je zabilježen bor pinjol (Pinus pinea L.), čime je alohtona dendroflora Srbije obogaćena za još jednu vrstu. obzirom da je ova vrsta na svojim prirodnim nalazištima višestruko korisna jer, osim kvalitetnog drveta, ima jestivo sjeme i veliku estetsku vrijednost, može se preporučiti za šire uzgoj u Srbiji, u jednom privatnom dvorištu su zabilježena tri stabla bora pinjola. Determinacija je izvršena na osnovu Flore Srbije I (J ova no vi ć 0,1992). U proljeće 2002. godine je sa njih prikupljen materijal koji se sastojao od grančica sa četinama, šišarica i sjemena. Nakon izvršene identifikacije stablima je izmjerena visina Blumelajsovim visinomjer i promjer na prsnoj visini. Busolom je određena ekspozicija, a visinomjer nagib terena. Podaci o geološkoj podlozi i tipu tla uzeti su sa pedološke karte Opštine Smederevska Palanka. Prikupljeni su i klimatski podaci. Ocjenjivana je vitalnost stabala, a prikupljeni materijal je herbarizovan i smješten u herbarijumu Šumarskog fakulteta.,,
Page 1
 1. U Smederevskoj Palanci su zabilježena tri stabla bora pinjola (Pinus pinea L.) koji predstavlja novu alohtone vrstu drva za dendrofloru Srbije. 2. Stabla su stara 22,30 i 30 godina, visine su 5.2, 7,2 i 7.5 m, a zabilježeni precnici su: 21,27 i 24 cm. 3. Nalazište pripada području sa umjereno- kontinentalnom klimom, čija je srednja godišnja temperatura 11.4 ° C, a srednja godišnja količina padavina 631 mm. 4. Geološka podlogaje les, a zemljište je eutrični kambisol (Gajnjaca). 5. Stabla su posađena na staništu klimazonalne zajednice sladuna i cera (Quercetum farnetto- cerris Rudski 1949). 6. Stabla pinjola u Smederevskoj Palanci su biološki vitalna, jer od tri stabla dva rađaju, a nisu zapažena oboljenja i sušenja.
   S obzirom da je pinjol u Smederevskoj Palanci izdržao višegodišnje niske temperature, može se preporučiti za šire uzgoj u Srbiji, prvenstveno u dekorativne svrhe.
Naslov: Šta je babi milo, to joj se i snilo
Autor: Xenon - Travanj 02, 2014, 22:13:53 poslijepodne
Donji Milanovac je izlozen ka severoistoku i zimi ga dobro produva kosava. Nezasticen Trcahycarpus bi brzo bio raskupusan. Sto se same klisure tice, tu zemlje prakticno i nema, stena sa obe strane.

Uzgred, od kad je Juglans regia retka vrsta?  :misli:

Sicevacka klisura ima neki potencijal, ali posto tamo nema stanice a samim tim ni preciznh klimatskih podataka, tesko je to ovako napamet tvrditi.

Pcinjska kotlina je relativno nepovoljna zbog velike nadmorske visine i verovatno temperaturne inverzije.

Beograd je takodje dosta nepovoljan ali na dobroj i zasticenoj lokaciji, uz povremenu zastitu,po neka palma moze da se provuce. Zbog relativno visokih letnjih temperatura i vlage, najbolja vrsta za Beograd je R. hystrix.
Naslov: Šta je babi milo, to joj se i snilo
Autor: gringo - Travanj 02, 2014, 22:16:12 poslijepodne
Eto to su podatci koje sam mogao da nadjem na brzinu, i mislim ne mora da bude tačno da ovo (http://2.bp.blogspot.com/-KrRMKgln3ZM/TfexPMN8lII/AAAAAAAABlk/qSHdEJwn2zk/s1600/P1080302.JPG)
mozemo vidjeti u Beogradu neki od vijetra zaštićen trg i definitivno uz rivu Donjeg Milanovca. dok Pinja dokazano može samo, mislim da grad nema novca, ni želje za eksperimentima glede drvoreda, a i svjest je problem, na kontinentu vecina ljudi misli da palme ne trpe minuse :cool: (http://www.torbaytreefarmers.com.au/pics/large/60-2.jpg)
Naslov: Šta je babi milo, to joj se i snilo
Autor: gringo - Travanj 02, 2014, 22:21:19 poslijepodne
Ok ovo su samo moja zapažanja, ne moraju biti tačna ali možemo se složiti da bi Pinus Pinea drastično poravio sliku nekog trga ili bulevara. a dokazano, moze na duze vrijeme. :sun:
Naslov: Šta je babi milo, to joj se i snilo
Autor: gringo - Travanj 02, 2014, 22:44:25 poslijepodne
Zapravo nije mi jasan toliki strah, pa onaj Trahij u vili Save Lešica ima bar 60tak god nije šticen i živ je, pričam ovo jer svaki grad koji ima sličnu klimu kao Beograd to maksimalno koristi,naime bio sam neko vrijeme u Frankfurtu(akademsko usavršavanje),,Goethe-Universität Frankfurt, Campus Riedberg,, zima -10 i nize  bilo je nocu-16 mislim plus hladan vijetar i snijeg tako 10tak dana ne izlazi u plus, a Trahiji svuda, neki i stradaju ali većina ne ovo je njihov ,,Jevremovac,,posle jake zime(http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/50/Palmengarten_Frankfurt_Eingang_Siesmayerstr.jpg)
znam o čemu govorim a Frankfurt ima i lošiju klimu od Beograda evo svima ugrubo podatci za zadnjih 30god. (http://www.city-data.com/forum/attachments/weather/113417d1371759425-rate-climate-frankfurt-germany-image.jpg)
Tako da zaista nije mi jasno čemu toliki strah i skepsa?
Naslov: Šta je babi milo, to joj se i snilo
Autor: Xenon - Travanj 03, 2014, 12:32:19 poslijepodne
Tako da zaista nije mi jasno čemu toliki strah i skepsa?

Nije to strah, to je skoro 15 godina iskustva u gajenju egzoticnih biljaka. U tih 15 godina mi je stradalo prakticno sve sto sam sadio (osim Sabala posadjenih 2012 koji su preziveli dve jako blage zime.). Trachycarpusi koji su se mucili po par zima bez zastite pre nego sto su otisli u vecna lovista, Phoenixi koji su i uz zastitu propadali, Sabali koji su propadali od zimske vlage i jos jako puno primera.

Naravno da je uz obilno zalivanje preko leta i zastitu preko zime moguce gajiti palme u Srbiji, ali treba biti realan. Trachycarpusi su mi na vikendici propadali od letnje suse. Neke palme nikako ne trpe zimsku vlagu. Nasa kontinentalna klima ima rezim padavina koji ubija palme vise nego same temperature, i ako su palme posadjene na lokaciji gde ne mozes svaki dan oko njih cupkati i po potrebi zalivati, stititi, tretirati fungicidom, prihranjivati NPK preparatima i slicno, tesko ce to ici, cak i sa najotpornijim vrstama.
Naslov: Šta je babi milo, to joj se i snilo
Autor: gringo - Travanj 03, 2014, 14:21:55 poslijepodne
Slažem se s svim navedenim, osim Trahija. sup.s Nanital ili Wgnerianus. Chusan forma, pa i kultivari iz baš grada Krasnodara, nemaju sanu u Srbiji, ali svakako da mislim i to ne na osnovu iskustva već metodom dedukcije, ako pogledamo, i istrživanja šumarskog fakulteta, uz Magnolie Gandiflore, grad bi mogli krasiti(uz odgovarajuću brigu, i znanje) i palmoredi Trachija, svakako Pinje,(spektakularan bor), zašto ne i mediteranskog čempresa.(http://us.123rf.com/450wm/mesutdogan/mesutdogan1209/mesutdogan120900077/15223249-orthodox-christian-church-saint-sveti-sava-temple-in-belgrade-on-cloudy-sky-background.jpg)
ovi kod Hrama Svetog Save su se primili i izgledaju sjajno.
A na osnovu ovih podataka na 'netu koje su mi dostu pne u Sićevu (selu) osim Salvie(one mediteranske umire odrasla biljka na -20) imaš i dvije Ramonde, serbicu i officialis, što su čisti mediteranci, zona 8a bez sumnje(mijerenje ti nije potrebno ako imaš dokaze, u vijekovnom biljnom diverzitetu), za Milanovac si rekao tacno ipak je izložen vjetrovima, Wagi bi tu mogao i bez zaštite jer ima najveću insolaciju kombinovanu s termo efektom rijeke. Suma sumarum, mogu po prilično precizno izvesti validan zaključak da u Srbiji ima bar 4 submediteransko-stepska pojasa, (otud i Pinja, da je humidno nebi mogla) za uzgoj palmi i egzota, naravno uz brigu, u Njemačkoj ne stite Trahije, bar oko botanicke baste a bio sam na kampusu u kucama štite neki a neki ne, tad nisam bio zagrijan za bilje ali priupitao sam, zašto ih ne štite, odgovor je bio, ako i bude oštećenja do maja će izrasti novi listovi i da im se to dešavalo više puta te da je (praktični Nemci) zaštita skupa :icon_mrhappy:. Pozz Ksenon(stranac na starogrčkom) kao i Gringo virtuelni smo imenjaci.
Naslov: Šta je babi milo, to joj se i snilo
Autor: Vranjanac - Travanj 03, 2014, 20:00:41 poslijepodne
Veoma interesantni podaci o mikroklimama, Gringo :thumb_up:
Zanimljiva je i oblast Aleksandrovcke zupe. Nisam upoznat sa vegetacijom tog kraja, ali mesto Aleksandrovac je po merenjima medju najtoplijim mestima, tj medju najmanje hladnim kada su udari najhladnijih talasa u zemlji.
Tipican primer pogodnije mikroklime je mozda i mesto Ratkovic kod Rekovca. Ta dva mesta su udaljena jedno od drugog veoma malo, a Ratkovic ima daleko blaze temperaturne vrednosti tokom zime.
Sve takve lokacije sa relativno blazom klimom bi mogle da probaju sa sadnjom nekih otpornijih egzoticnih vrsta, ali sta kaze Xenon, to nadgledanje, pasivna zastita zimi kada je to potrebno i zalivanje tokom leta (kad je trachy u pitanju) je neophodno.. Propada mi onda ideja da zasadim par trahija na selu koje ne posecujem redovno jer ce bez redovne nege da uginu.
Naslov: Šta je babi milo, to joj se i snilo
Autor: gringo - Travanj 04, 2014, 22:26:57 poslijepodne
 :thumb_up: da naravno, ima mijesta, gdje uz pasivnu zaštitu mogu sigurno Trahiji :sun:(opet moja osnovana pretpostavka) ali kad sve zaokružim, ovo mjesto prosto plače za ,,egzotima,,. Zamislite , kombinaciju Trahiji, Pinje(ko na obalama Tibra :cool:), i Med. Čempresi(mada njih ima, vidio sam 20tak).
(http://www.mod.gov.rs/multimedia/image/2013/maj/26/D201305250530.jpg) 
Naslov: Šta je babi milo, to joj se i snilo
Autor: Vranjanac - Travanj 05, 2014, 13:57:07 poslijepodne
Da. Pogotovo trahiji :icon_mrhappy:
Da bi neko mesto sa koliko toliko dobrim uslovima bilo prosarano, recimo, trahijima, nije neophodno angazovati sluzbu gradskog zelenila (mada bi bilo najbolje kada bi se oni zainteresovala za tako nesto, pogotovo u Beogradu, gde su najbolji uslovi). Nista ne bi falilo i kada bi gradjani po svojim bastama sadili kao sto sam cuo za Zagreb gde uredjivaco grada ne misle da treba saditi trahije, ali ljudi sade po svojim posedima pa je cest slucaj videti ih po gradu. Tu je neophodan podsticaj i ohrabrenje. Treba samo da bude narod informisan o tome da postoje egzoticne vrste biljaka koje mogu da rastu i u ovim krajevima, a mozda je dobar nacin za sirenje takve ideje pravljenje neke fb stranice :misli:
Naslov: Šta je babi milo, to joj se i snilo
Autor: gringo - Travanj 05, 2014, 18:01:51 poslijepodne
Ključ je administracija grada :misli:, istina u Zagrebu su se ljudi sami izborili i u dvorištima ima sve više Trahija, a i dostupnost cijene i edukacija građana je niska. Ovdje u Banja Luci otkad su posadili u centru 6. Magnolija grandiflora, i primjećujem ih sve više po dvorištima. Evo npr. slika iz hotela u Centru Milana (https://www.filfranck.com/_borders/royal_garden_hotel_milan_italy_11.jpg). :sun:
Naslov: Šta je babi milo, to joj se i snilo
Autor: Vranjanac - Travanj 05, 2014, 18:19:04 poslijepodne
Naravno, administracija grada ima najglavniju ulogu u tome kako ce da izgleda grad, a eto, kao plus je to sto i gradjani dobiju ideju pa i oni pocnu da sade kad vide da nije nemoguce. Za Milano me nista ne cudi :cool:
Naslov: Šta je babi milo, to joj se i snilo
Autor: dalmatiansoap - Travanj 06, 2014, 19:08:49 poslijepodne
Bilo bi dobro da ubuduće ne postate široke postove na čirilici jer su za većinu članova nerazumljivi.
Naslov: Šta je babi milo, to joj se i snilo
Autor: palmofan - Travanj 06, 2014, 20:30:15 poslijepodne
Ne bih baš rekao da su nerazumljivi za većinu, svi članovi iz Srbije je razumiju, a i članovi iz Hrvatske koji su išli u osnovnu školu u vrijeme bivše Juge su je morali učiti u školi. Ja sam je prilično lako naučio prije par godina a za one koji je stvarno ne znaju postoji online translator pa se lako pretvori u latinicu. Ipak mislim da bi bilo bolje pisati na latinici kad god je to moguće, pa bi bilo dobro kad se neki ćirilićni tekst kopira sa neke stranice da se taj tekst prvo pretvori u latinicu.
Naslov: Šta je babi milo, to joj se i snilo
Autor: markotb - Travanj 06, 2014, 20:37:39 poslijepodne
U BIH je svi znaju. Ali se slazem sa soapom da bi ipak trebalo da bude latinica.
Naslov: Šta je babi milo, to joj se i snilo
Autor: Vranjanac - Travanj 06, 2014, 21:16:34 poslijepodne
By the way, bravo za Palmofana sto je naucio cirilicu :thumb_up:
Naslov: Šta je babi milo, to joj se i snilo
Autor: Cikas - Travanj 06, 2014, 22:13:40 poslijepodne
Ja isto ne razumijem čirilicu. :icon_smile:
Većina mlađih od 30 u HR ne razumije. Jer se nikad ne susrećemo sa njom.
Naslov: Šta je babi milo, to joj se i snilo
Autor: Vranjanac - Travanj 06, 2014, 22:23:58 poslijepodne
Ja isto ne razumijem čirilicu. :icon_smile:
Većina mlađih od 30 u HR ne razumije. Jer se nikad ne susrećemo sa njom.
Aman, ljudi, daj, ohrabrite me i recite mi da postoji sansa da su neki delovi Pcinje u zoni 8a :sun:
Pustite cirilicu i latinicu (slazem se da se treba koristiti samo latinica jer je poenta da se svi razumemo, ali eto, hteo sam sto pre da objavim ova dokumenta i nisam toliko mislio o tome da li ce me svi razumeti, sto je brzopleto i pogresno s moje strane)
Naslov: Šta je babi milo, to joj se i snilo
Autor: markotb - Travanj 06, 2014, 22:28:47 poslijepodne
Znas sta, iskreno mislim da nema. Ako ima uticaj npr. Egejskog mora na jugu, Solun koji se nalazi na samoj obali Egejskog mora je na granici 8b/9a. Pa samim tim je ne moguce da grad koji je od Egejskog mora udaljen preko 250km ima zonu 8a. :icon_smile:

Edit: Kratkorocno na 5-6 godina, moguce je da bude zona 7b/8a pa i hladna 8a ali na duze, ne moguce.
Naslov: Šta je babi milo, to joj se i snilo
Autor: Vranjanac - Travanj 06, 2014, 22:41:25 poslijepodne
Boga mi, itekako ima smisla to sto kazes. Nije bas mala daljina od Egejskog mora. A i to sto je Solun u takvoj zoni u kakvoj jeste, ne ide u prilog dolini Pcinje. Ipak, ovi tekstovi koje sam objavio dosta nagovaraju na to da je toplije nego u vecini mesta u Srbiji. Mada, nigde se ne pominje kakvi su uslovi tokom ledenih dana. Ja se pomalo uzdam u moc dubljih kanjona duz reke koji su zasticeni od hladnih masa, ali je i meni licno gotovo nemoguce da ima neke mikroklime u kanjonu koja prelazi u zonu 8... Ko bi znao.... :misli:
Naslov: Šta je babi milo, to joj se i snilo
Autor: markotb - Travanj 06, 2014, 22:50:11 poslijepodne
Poslusaj Xenonov prijedlog. Slikaj kakva vegetacija vlada u tom mjestu. Koje se kulture uzgajaju. Po tome se moze odokativno znati kakva klima vlada. Takodje mozes i moj prijedlog uvaziti, da kupis malu meteo stanicu. Imaces relevantne podatke i moces tacno da odredis kojoj zoni pripadas. :wink:
Naslov: Šta je babi milo, to joj se i snilo
Autor: Vranjanac - Travanj 06, 2014, 22:58:13 poslijepodne
Da, ta dva predloga su dobra za otkrivanje mikroklime nekog mesta. Sto se tice tvog predloga sa meteo stanicom, kada je budem kupio, prizeljkivacu najhladniju mogucu zimu da bih dosao do sto realnijeg rezultata :icon_twisted:
hehe, salim se, naravno
Naslov: Šta je babi milo, to joj se i snilo
Autor: markotb - Travanj 06, 2014, 23:07:45 poslijepodne
Ja vjerujem da bi mogao da probas sa Trachycarpusom. Naravno sa zastitom zimi, kada temperatura padne jako nisko.

Nisam te pitao jednu stvar, koliko su cesti ledeni dani u tvom mjestu, naravno ako imas infrmacija?
Naslov: Šta je babi milo, to joj se i snilo
Autor: Vranjanac - Travanj 06, 2014, 23:48:20 poslijepodne
Ma ima mrazeva za izvoz :icon_mrhappy:
Mrazevi su ovde verovatno u pribliznoj meri zastupljeni kao i u vecini zemlje.
I ja mislim da se trahi po pravilu ipak mora stititi kada je u pitanju Srbija, ali planiram da ekperimentisem sa njima u nameri da dodjem do nekog kog necu morati da stitim :mrgreen:
Naslov: Šta je babi milo, to joj se i snilo
Autor: Treehugger - Travanj 08, 2014, 11:06:16 prijepodne
Kad nabavljaš trahi, nemoj ga kupovat u rasadniku, probaj nabavit sa obale, neki poludivlji, koji je rastao vani, ti su obicno se pokazali otpornijima od ovig paženih i maženih iz staklenika...
Naslov: Šta je babi milo, to joj se i snilo
Autor: Vranjanac - Travanj 08, 2014, 13:35:31 poslijepodne
Hm.. pa ima logike u tome :thumb_up: ti poludivlji su "terminatori"
Naslov: Šta je babi milo, to joj se i snilo
Autor: gringo - Travanj 09, 2014, 20:24:56 poslijepodne
Pčinja je sigurno 7b zona govori ti Medunac i Crvena kleka indikator zone i dobre insolacije. tu bi razvijen Trahij trebao na otvorenom bez problema :thumb_up:, a ima i uticaja Jonskog mora.
Sad što je Solun hladan to je priča za sebe zbog jako uticaja Levanta ponajviše, mjesta samo malo zapadnije su 9b uz samu obalu, a i Gevgelija je 8a/b zavisi od izvora. :sun:
Naslov: Šta je babi milo, to joj se i snilo
Autor: Vranjanac - Travanj 10, 2014, 00:41:38 prijepodne
Meni kao slabom poznavaocu flore, pomenute vrste biljaka nisu mnogo govorile o tome koja je USDA zona u pitanju, ali sve sto pise po tekstovima vodi ka tome da se najverovatnije radi o zoni 7b. Sad je i tvoje zapazanje u vezi sa vegetacijom potkrepilo tu tezu i drago mi je da su oni tekstovi u kojima se spominju mnoge biljne vrste bili od koristi za neko odokativno odredjivanje tipa klime Pcinje.

Da li postoji mogucnost da i na tolikoj udaljenosti od mora ima nekih zasticenih mestasaca duz kotline gde vlada zona 8a?  :icon_mrhappy:
Naslov: Šta je babi milo, to joj se i snilo
Autor: Xenon - Travanj 10, 2014, 02:09:58 prijepodne
Imas u kuci zonu 11.

Iskreno, ne verujem da ima zone 7b, a kamo li 8a, u dolini Pcinje. Istina, u Trgovistu sam samo jednom u zivotu bio (brat mi je tamo sluzio vojsku), ali nisam ni u Trgovistu ni u okolini bas stekao utisak da se radi o nekom fantasticno toplom mestu. Pa evo u "toplom" Beogradu je trenutno tek 3 stepena.
Naslov: Šta je babi milo, to joj se i snilo
Autor: Treehugger - Travanj 10, 2014, 10:18:39 prijepodne
Imas u kuci zonu 11.

  :rofl:  :thumb_up:
Naslov: Šta je babi milo, to joj se i snilo
Autor: gringo - Travanj 10, 2014, 12:14:14 poslijepodne
Trenutne temperature i dnevna kolebanja nisu pokazatelj ničega, tamo gdje nema mijerenja vegetacija divlja koja raste stoljecima je odrednica zone, a u dolini Pčinje postoji dominantno submediteranska vegetacija, zona je 7b sigurno. Ako konzervativni šumarski fakultet utvrdi da jednog mediteranca pinju možeš saditi kao ornament, potez Beograd -Đerdap, plus imaš neštićene stare Trahije po gradu npr, onaj u vili Save Lešića, i mnogi drugi, evo Feb2012, mladi mediteranski čempresi su izdrzali najgoru zimu bez poblema u zadnjih 10god
(http://media-cdn.tripadvisor.com/media/photo-s/02/4e/a9/34/st-sava-temple-hram-svetog.jpg), :sun: ako to nije referenca da ih treba saditi više onda ne zna šta je. :cool:
Naslov: Šta je babi milo, to joj se i snilo
Autor: Xenon - Travanj 10, 2014, 12:59:20 poslijepodne
Gringo, vrtimo se u krug. Ti uporno lozis ljude da je sve submediteransko i da je zona 8, ja uporno pricam da treba biti obazriv sa takvim procenama jer imam puno negativnih iskustava sa gajenjem suptropskih biljaka u kontinentalnoj klimi Srbije, u srazmerno toplijem Beogradu. Uporedi zimske padavine u Beogradu i Trgovistu i videces koliko u Trgovistu zimi pada snega i koliko ima vlage. Uporedi prosecne dnevne temperature a ne samo apsolutne minimume i videces koliko je taj kraj hladniji od Beograda.

To sto u Beogradu ima cempresa, smokvi, ruzmarina, lavande i sl. ne znaci puno jer te biljke i palme imaju razlicite bioloske i klimatske potrebe. Smokvama ne smeta zimska vlaga kao ni umereni mrazevi jer su listopadne biljke. Cak i ako im od jakog mraza izmrznu neke grane ili celo stablo, one se obnove iz zemlje. To sa palmama nije slucaj. Cempresi su pre svega cetinari i u Beogradu bez problema prezivljavaju ali je problem odrzati im usku formu zbog snega. Ruzmarin i lavanda rastu, ali kad naidje malo jaca zima itekako stradaju.

Kao sto sam rekao vec, uz zastitu, zalivanje i svakodnevno cupkanje oko palmi, sve moze. Bez toga, tesko.

A ti Vranjanac posadi neku palmu napolju pa ces videti i sam o cemu ti ja pricam.
Naslov: Šta je babi milo, to joj se i snilo
Autor: Treehugger - Travanj 10, 2014, 13:04:47 poslijepodne
Ljudi dajte poslušajte starije članove foruma koji su sadili godinama i koji imaju iskustva...i prestanite se prepucavati. Posadite neku vecu palmu pa vidite.... A o submediteranskom i zoni 8 nema govora. Govorite kad skupite vlastitog iskustva i kad budete imali šta pokazat.
Naslov: Šta je babi milo, to joj se i snilo
Autor: Vranjanac - Travanj 10, 2014, 13:28:03 poslijepodne
Ako cemo realno, trenutno nemamo dovoljno materijala da bismo mogli odsecno da okarakterisemo klimu Pcinje (nigde nema podataka koji govore o proseku apsolutnog minimuma a to je glavni parametar za odredjivanje USDA zone).
Mogu jedino da tvrdim da Trgoviste nije merodavno po pitanju oslikavanja klime tog podrucja.

Mislim da se ne moze reci "klisura Pcinje je garantovano u zoni 7b", kao sto se ne moze reci "klisura Pcinje je garantovano u zoni 7a "

Ne razumem zasto je toliko tesko poverovati u to sto pise u zvanicnim tekstovima da topli talas prodire uz dolinu Pcinje i da rastu mediteranske i submediteranske vrste biljaka.
Zasto ta kotlina sa svim tim karakteristikama ne bi bila malo toplija od Vranja koje ima prosek minimuma od -15-ak stepeni i koje se nalazi pored Morave, pritom je manje zasticeno od Pcinje, a nadmorska visina oba mesta je prakticno ista.

Sto se tice trahikarpusa, tu uopste nisam kompetentan i ne bih se usudio nista da govorim o tome da li bi mogao opstati ili ne.
Naslov: Šta je babi milo, to joj se i snilo
Autor: Vranjanac - Travanj 10, 2014, 13:31:00 poslijepodne
Ljudi dajte poslušajte starije članove foruma koji su sadili godinama i koji imaju iskustva...i prestanite se prepucavati. Posadite neku vecu palmu pa vidite.... A o submediteranskom i zoni 8 nema govora. Govorite kad skupite vlastitog iskustva i kad budete imali šta pokazat.

To za zonu 8a je samo moje mastarenje i to od pocetka iskljucujem kao mogucnost  :wink:
Naslov: Šta je babi milo, to joj se i snilo
Autor: gringo - Travanj 10, 2014, 14:34:50 poslijepodne
Baš po vegetaciji, divljoj jer u šumskim zajednicama preovladavaju šume medunca i grabić, te bukve, crnog jasena i drugih. Tipovi faune na području doline rijeke Pčinje takođe su usloviti tipovima klime zbog čega postoji fauna prednjela submediteranskih šuma te fauna predjela evropskih listopadnih šuma, s tim da pojava Juniperus oxycedrus-a s sigurnošću kaže da tu temperatura nije stoljećima padala ispod -24(u najekstremnjim godinama). E na osnovu tog smatram da je zona 7d kao dolina rijeke Une itd.
,,submediteransko-egejsko subkontinentalni prelazni oblik zonalne klime.,, po ocjeni D.Radišića.
Samo nisam nigdje spomenuo zonu 8 glede Pčinje, zona ,,moguća,, 8 su toplinski uticaj grada i rijeka tj. neki djelovi Beograda, juzne zaklonjene padine Đerdapske klisure, i naravno južni obronci Sićevačke klisure. Uglavnom 7b se u literaturi smatra ,,sigurnom,, zonom za Trachy. :sun:
Naslov: Šta je babi milo, to joj se i snilo
Autor: Vranjanac - Travanj 10, 2014, 16:40:07 poslijepodne
Drago mi je ako bi trahi zaista mogao da opstane u klisuri Pcinje (sa minimalnom zastitom), ali nista dok se ne proba     :cool:
Naslov: Šta je babi milo, to joj se i snilo
Autor: markotb - Travanj 10, 2014, 17:08:35 poslijepodne
Bez zastite bi sigurno za jace zime stradao, tako da bi svake zime zastita bilo pozeljna, da ne kazem neophodna.
Naslov: Šta je babi milo, to joj se i snilo
Autor: gringo - Travanj 10, 2014, 19:29:01 poslijepodne
Bez eksperimenta , ne mozemo znati. Ali moram izraziti ogromno čuđenje kad neko kaze da LAVANDA(Lavandula angustifolia) otporna do zone 5 strada u Beogradu od mraza. Onda je to zapravo najhladnije mijesto u Srbiji. A sve one studije i slike su samo isfrizirani pogatci i fotoshop.
U Banjaluci su 2012 izmrzle skoro sve smokve, a od Trahicharpusa jedan je ostao drugi nije, dokumentovao sam to :cool:, i ovo je garant ,,odrađeno.. da se vila bolje proda(http://www.b92.net/news/pics/2011/09/2886382054e6498f28a900431196720_orig.jpg).
:icon_mrhappy: nego ironija je jedno ,život hmm. pa često isto. Ostajem pri stavu da uz pasivnu ili nikakvu zaštitu Trahiji moze izdržati na pobrojanim lokacijama. :sun:
Naslov: Šta je babi milo, to joj se i snilo
Autor: AlekLO - Travanj 10, 2014, 20:26:13 poslijepodne
U Srbiji bez zastite ne moze ni jedna vrsta palme,izuzetak su blage zime ali i tokom blagih zima naleti bar 1-2 velika minusa i unisti biljku.Suma,sumarum---Zastita je obavezna!
Naslov: Šta je babi milo, to joj se i snilo
Autor: palmofan - Travanj 10, 2014, 20:30:03 poslijepodne
Kako ne može, a što je Rhapidophyllum hystrix?
Naslov: Šta je babi milo, to joj se i snilo
Autor: AlekLO - Travanj 10, 2014, 20:38:31 poslijepodne
Kako ne može, a što je Rhapidophyllum hystrix?
i histrixa ponekad moras zastititi od velike vlage..
Naslov: Šta je babi milo, to joj se i snilo
Autor: markotb - Travanj 10, 2014, 22:36:00 poslijepodne
Pa i neki otporni Sabali bi mogli u dobroj mikroklimi.
Naslov: Šta je babi milo, to joj se i snilo
Autor: gringo - Travanj 10, 2014, 22:40:17 poslijepodne
mnoge palme stradaju od žaštite, mislim, i kako koja oni Trahiji u Banja Luci se nisu štitili nikad kao ni taj u vili na Dedinju, ali trpe zimi, evo primjera iz Dusseldorfa, ove sam vidio,
(http://gnogongo.de/wp-content/uploads/Hanfpalmen-im-Schneegest%C3%B6ber.jpg) ZIMI
(http://www.dazzledorf.net/data/media/31/tausendfuessler_dreischeiben.jpg) Proljece, inače Njemci su fanatici i stavljaju egzot gdje god mogu, mislim o javnim službama.
(http://www.bilderbuch-duesseldorf.de/bilder/d%C3%BCsseldorf_m%C3%B6rsenbroich_vogelsanger_weg_6_yuccapalme_palme_parkplatz_werbetafel_arag_tower_2000_sir_61f4183801_978x1304xin.jpeg) Problem u Srbiji je nedostatak sadnog materijala, oprez malobrojnih zaljubljenika(moras izgubiti neke oni što ostanu su otporniji) i razumljivo svi strahuju da izgube biljku jer nisu dostupne.
Evo slike iz Restorana Jelena Dedinje
(http://www.serbia-hotel.org/restaurant-club-jelena-belgrade/images/5picgal/restaurant-club-jelena-belgrade-serbia.jpg) moze se ako si bogat ;) i mislim da Trahiji i Rhapidophyllum hystrix od Sabala možda S. minor i to je i to na pobrojane 4 lokacije ostalo uz dobru zaštitu :wink: :sun:
Naslov: Šta je babi milo, to joj se i snilo
Autor: Vranjanac - Travanj 11, 2014, 08:07:12 prijepodne
Bas ocuvani trahiji u Diseldorfu  :thumb_up:

Mada, verovatno je taj grad nesto malo topliji od Srbije, ali i meni je interesantno to sa stvaranjem najotpornije jedinke. Nekoliko uginu (na zalost) ali jedan ostane.

Na to obicno i mislim kad kazem da zelim da gajim trahija bez zastite.
Svakako, treba strpljenja za taj "projekat"  :wink:
Naslov: Odg: Šta je babi milo, to joj se i snilo
Autor: gringo - Travanj 11, 2014, 11:47:48 prijepodne
Malo je reći da je ,,babetina,,(da ne upotrijebim neki ljepši eufemizam :mrgreen:) onaj ko promjeni naziv, necu vise ići u ovu zaludnu diskusiju, nije znanje znati no dati, a dao sam podatke, slike, studije, itd. Neko reče ,,ložim ljude da sade palme,,pa normalno šta bili im trebao govoriti ne nikako? Zar ovdje nisu palmofili,(čemu onda smisao foruma)i ne govorm bez osnova govorom, nego kako jeste razbijajmo predrasude. Taj Diseldorf u zadnjih 30god ima -22 , prosjek Jan 1.5 e samo je tu sličan Beogradu, po insolaciji je 1650.s.sati ili blizu, znači znatno gori. A i hladnim danima, i čak vjetru.
za kraj pozdrav s slikom iz NewYorka poslje hladnog i snažnog, Blizzard-a
2 Windmill Palms after the Blizzard of 2014 in Roslyn Harbor, New York
(http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/d5/After_Blizzard_1.4.14_1.jpg/800px-After_Blizzard_1.4.14_1.jpg)
Naslov: Odg: Šta je babi milo, to joj se i snilo
Autor: Xenon - Travanj 11, 2014, 16:08:20 poslijepodne
Gringo, nemoj ovo pogresno da shvatis, ali koliko si ti palmi posadio napolju u svom zivotu? Koliko ih imas posadjeno sada? Koliko godina se time bavis?

Pusti ti studije i USDA zone, kad uhvati gore u planini mraz i sneg se ne topi po mesec i po dana, to je neka sasvim druga realnost od proseka i studija.

Bez zastite i obilnog letnjeg zalivanja, palme jako tesko prezivljavaju i u Beogradu, koji je klimatski najpovoljnije mesto u Srbiji. Da li ce Trachycarpus preziveti neku blagu zimu bez zastite? Naravno. Ali ako mislis da sam ja majmun sto palme stitim, ako mislis da je recimo Scalar budala sto su mu preko zime sve palme zavijene kao zene u Saudijskoj Arabiji, ako mislis da smo svi mi koji imamo iskustvo i znamo sta radimo kreteni jer studija kaze da je nezasticen T. fortunei siguran u zoni 7b, a ti onda izvoli, posadi drvored Trachycarpusa, nemoj da ih stitis narednih 5 godina, pa onda dodji opet sa slikama da nam pokazes kako to moze.
Naslov: Odg: Šta je babi milo, to joj se i snilo
Autor: zucca - Rujan 19, 2019, 16:38:53 poslijepodne
Gringo, nemoj ovo pogresno da shvatis, ali koliko si ti palmi posadio napolju u svom zivotu? Koliko ih imas posadjeno sada? Koliko godina se time bavis?

Pusti ti studije i USDA zone, kad uhvati gore u planini mraz i sneg se ne topi po mesec i po dana, to je neka sasvim druga realnost od proseka i studija.

Bez zastite i obilnog letnjeg zalivanja, palme jako tesko prezivljavaju i u Beogradu, koji je klimatski najpovoljnije mesto u Srbiji. Da li ce Trachycarpus preziveti neku blagu zimu bez zastite? Naravno. Ali ako mislis da sam ja majmun sto palme stitim, ako mislis da je recimo Scalar budala sto su mu preko zime sve palme zavijene kao zene u Saudijskoj Arabiji, ako mislis da smo svi mi koji imamo iskustvo i znamo sta radimo kreteni jer studija kaze da je nezasticen T. fortunei siguran u zoni 7b, a ti onda izvoli, posadi drvored Trachycarpusa, nemoj da ih stitis narednih 5 godina, pa onda dodji opet sa slikama da nam pokazes kako to moze.

a darvina mi milog, i po Bosni neke

 :rofl:

izvinjavam se sto sam digao temu iz mrtvih….
zakocenuo sam se od smijeha.
 :lol: