palmapedia.com

EGZOTIČNE BILJKE => CITRUSI I MEDITERANSKE VOĆKE => Autor teme: branimir - Srpanj 07, 2008, 10:05:58 prijepodne

Naslov: Pistacia (Pistacia vera)
Autor: branimir - Srpanj 07, 2008, 10:05:58 prijepodne
Hocu i ja pistaciju, može prezimiti vani u južnoj dalmaciji?
Naslov: Pistacia
Autor: Xenon - Srpanj 07, 2008, 15:44:05 poslijepodne
Moze u srednjoj i juznoj Dalmaciji.
Naslov: Pistacia
Autor: Veruda - Srpanj 07, 2008, 16:46:49 poslijepodne
Zna li netko latinsko ime za pistacij?
Naslov: Pistacia
Autor: Xenon - Srpanj 07, 2008, 16:48:59 poslijepodne
Pistacia vera

http://en.wikipedia.org/wiki/Pistachio
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: Veruda - Srpanj 07, 2008, 17:10:09 poslijepodne
Hvala Xenon :wink:

Vidim da odlično podnosi sušu i da raste prema DG-u i u hladnijim klimatima. Zanimljivo... :sretan:

(http://www.meemelink.com/prints%20images/21735.Anacardiaceae%20-%20Pistacia%20vera.jpg)

Pistacia vera u Bonnu (Njemačka)

(http://exoten.dyndns.org/Bilder/B-pistacia-vera-bonn-lutz0312.jpg)
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: Xenon - Srpanj 07, 2008, 19:15:10 poslijepodne
Negde sam video tvrdnje da trpi i do -20 stepeni, sto mi je dosta cudno. Za Dalmaciju bi u svakom slucaju bila odlican izbor.
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: Palmark - Srpanj 07, 2008, 19:54:18 poslijepodne
Njam,njam-ako moze da istrpi hladnije temperature,sigurno cu naci mesto za nju u vrtu,jer sam neumeren u jelu njenog predivnog ploda  :mrgreen:
Jedino se pitam da li bi plodovi stigli da sazru pre prvih mrazeva...Nesto sumnjam,cak i da drvo trpi hladniju klimu,verovatno utom slucaju i ne radja bas dobro!
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: Veruda - Srpanj 07, 2008, 20:06:55 poslijepodne
Ne, plodovi ne sazrijevaju u hladnijim klimatima, ali sasvim dobro uspjevaju tamo.
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: Pivi - Srpanj 11, 2008, 14:13:38 poslijepodne
jeli ovo vočka?
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: Veruda - Srpanj 11, 2008, 14:14:54 poslijepodne
da
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: Pivi - Srpanj 11, 2008, 14:16:11 poslijepodne
ok  :mrgreen:
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: branimir - Rujan 20, 2008, 17:30:46 poslijepodne
Navodno nije lako nabaviti sadnice..
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: palmofan - Rujan 20, 2008, 17:53:06 poslijepodne
Navodno nije lako nabaviti sadnice..
Zapravo je jako teško doći do sadnica. Čitao sam u novinama da je pistacija donirana iz Izraela Biblijskom vrtu u Kaštel Štafiliću jer je prava rijetkost na ovim prostorima i nisu je mogli naći drugdje.             
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: Xenon - Rujan 21, 2008, 18:23:00 poslijepodne
Ima ih puno u juznoj Italiji i narocito na Siciliji, kao i u arapskim zemljama gde se dosta gaji.
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: Liliput - Studeni 20, 2008, 15:44:58 poslijepodne
Je li tko nabavio sadnicu?
Ja sam surfala po netu ali nisam ništa našla....
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: sale - Studeni 21, 2008, 10:29:14 prijepodne
Zanimljiva i ukusna voćka. Nažalost u Evropi potpuno neisplativa za neki komercijalni uzgoj zbog jako niske cene pistacija koje stižu sa Bliskog Istoka. Najveći proizvođač pistacija je Iran. Preko 86% celokupne svetske proizvodnje potiče iz ove zemlje.
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: Dundo - Kolovoz 29, 2009, 03:09:48 prijepodne
Loše je što moraš imati i mušku i žensku biljku ako želiš plodove :/
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: damir - Rujan 27, 2009, 17:02:30 poslijepodne
ima neki rasadnik u zadru mislim da se zove magnolia nesto... i u katalogu imaju pistacije kao sadnice!
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: Sedum - Studeni 07, 2009, 05:53:07 prijepodne
Prava jestiva pistacija potječe iz brdskih polupustinja srednje Azije, gdje tvori samonikle šikare u Tadjikistanu, Uzbekistanu, Turkmeniji, Kirgiziji i sjevernom Iranu, a tamo i sada najbolje uspijevaju razni otporni kultivari koji u sušno-hladnoj klimi lako podnose od -25 do -33C. U tim područjima je ujedno najveća proizvodnja jestivih pistacija, ali su plodovi tih pistacija sitniji i sladji. Naprotiv, druge neotporne sorte južnijih nasada u arapskim zemljama i Mediteranu doduše imaju veće plodove, ali lošije podnose tek umjerene mrazove pa su pogodni za sadnju samo na našim otocima i dalmatinskoj obali. Naprotiv za sadnju na gornjem Jadranu, u Dalmatinskoj Zagori i toplijim oazama kopnenog zaledja treba obavezno nabaviti rasplodni materijal od izvornih otpornih sorti iz Irana ili Rusije.

Osim te pitome pistacije (Pistacia vera), kod nas na Jadranu rastu još 4 vrste drugih divljih pistacija s nejestivim gorko-tvrdim plodovima. Najjužnija i najmanje otporna je zimzelena trišlja (Pistacia lentiscus L.) raširena na većini otoka, južna Istra i dalmatinska obala Zadar-Budva. Neotporna je na umjerene mrazove i promrzne već na desetak ispod nule, pa se može uzgajati samo uz Jadran. Druga slična je prelazna pistacija ili čakavski 'zmaska' (Pis. X saportae Burn.) koja je križanac P.lentiscus X terebinthus, pa je poluzimzelena i lišće joj požuti i opada u proljeće istodobno s pupanjem, a raste npr. na Visu, Lastovu, Korčuli i Mljetu (kod nas u uzgoju još nije isprobana).

Pored ovih rastu na Jadranu još 2 otpornije listopadne pistacije: Smrdljika (Pis. terebinthus L.) raširena je zamalo na cijelom Jadranu do sjeverne Istre, Rijeke, Vinodola, Dalmatinske Zagore i duboko uz Neretvu, pa uz djelomičnu zaštitu kod nas u zaledju dobro podnosi mrazove - ali je tu u uzgoju poznata samo iz Botaničkog vrta Zgb, iako bi vani mogla uspijevati i drugdje bar u toplijim oazama. Četvrta i najotpornija domaća je jadranski smrdelj ili na čakavski 'falši rogač' (Pistacia calcivora Rad.), takodjer listopadni grm 1-3m sa sitnijim listovima i dlakavim peteljkama, tamniji plodovi su krvavo-grimizni, debela kora je grubo ispucana s dubokim žljebovima, razgranjen je od dna bez stabla koje je na dnu odebljalo u golemu drvenu repu do 1m širine (sukulentni grm kao Monadenium, Pachypodium itd.). Raste u Makarskom primorju, Poljicama i najviše na burištima uz Velebitski kanal: Senj, Krk, Pag, Goli otok itd. Odlično raste na olujnim kamenjarama i golim stijenama, bez štete podnosi jaku posolicu i mrazove bar -18 do -20C i niže kad nakon promrzavanja ponovo tjera iz sukulentnog panja pa je idealna za kontinentalni uzgoj (u Zagrebu se ne sadi ni u Bot. vrtu).  
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: dubrovnik - Travanj 18, 2010, 18:42:46 poslijepodne
Gdje ima primjeraka Pistacie vere? Na netu sam pronasao da navodno kod nas postoje i da je granica za vanjsku sadnju je Zadar pa prema Dubrovniku.Sadnice su odvojene na muške i ženske ali se navodno može, u nedostatku oprašivača/muške sadnice/, iskoristiti prisustvo Pistacie terebinthus (Smrdljika), divlje varijante pistacije koja je kompatibilna sa Pistaciom verom u svrhu oprašivanja. Postoji ideja da se za pošumljavanje našeg razgoljenog krša moglo eksperimentalno utvrditi vrijednost biljke Pistacia vera, koristeći se iskustvom pošumljivača suhih subtropiskih podrucja Turkmenske SSR.

Pistacia vera tipićan je kserofit i može izdržati izmjene godišnjih temperatura od —30° C do preko +42° C. U Turkmenistanu raste na visinama do 800, pa čak i do 1.200 m. Prema ispitivanjima u Ukrajini pokazalo se da može uspijevati i u predjelima. Poznate su uspješne kulture pistacie u Palestini i na jugu Italije.

Pistacia vera (Tršlja) se odlikuje dugačkim korijenjem kojim dobro veže tlo. Vrlo je plodna, plod joj je jestiva i hraniva koštunica, te spada u red delikatesnih suhih plodova. Drva se koristi za gorivo. Na lišću se u nerodnim godinama pojavljuju uslijed uboda posebne vrste moljaca crvene babuške, iz kojih se dobiva crvena boja za bojanje tkanina. Uslijed svog lijepog izgleda, guste i okrugle krošnje, djeluje vrlo dekorativno.

Kod nas u Dalmaciji od prirode rastu dvije vrste roda Pistacia i to: Pistacia terebinthus i Pistacia lentiscus i one bi se mogle upotrebiti kao podloga za kalamljenje Pistacie vere.

Pistacia vera raste kao nisko listopadsko drvo 5—6 m, rjeđe 7—8 m visoko. Katkada raste i u obliku grma. Kora stabla i grana je sivkaste boje, ,na mlađim izbojcima crvenkasto-smeđe. Pupovi su sitni i zašiljeni, smeđi. Lišće je većinom trolističavo, listići širokoovalni ili jajoliki, odozgo tamno zeleni i sjajni, odozdo blijedo zeleni i bez sjaja. Prva tršlja je dvodomna biljka, cvjetovi su u metličastim cvatovima, muški sa 3—6 prašnika, ženski sa jednim peatićem. Plod je 1—2 cm duga koštunica svjetlo-žućkaste boje. Jezgra je mesnata i zelenkaste boje sa ljubičastim obrubom.

Vrlo dobro raste u vrućim i aridnim predjelima, ali izdrži i hladnoću do —30° C. Najbolje joj odgovaraju srednje duboka glinena tla sa većom količinom vapna (do 23%) i neznatnom količinom organske materije.

U mladim godinama cvate dosta rano. Cvjeta u martu i aprilu i cvate do 15 dana. Muški cvjetovi se otvore prije od ženskih i daju velike količine peludi. Na lošim tlima je veći broj muških cvjetova od ženskih. Svake treće do pete godine daje obilan urod, rađanjem započinje u desetoj godini ako je odgojena iz sjemena, odnosno u petoj, god. ako je iz izdanka. Plod dozrijeva u srpnju i kolovozu. Stablo staro 70 god. daje prinos od 50—70 kg sa plodnim ovojem ili 25—35 kg bez ovoja. U jednom kg ima cea 1.600 kom. plodova. Jezgra ploda sadrži 56% ulja.
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: damir - Travanj 18, 2010, 20:42:30 poslijepodne
super tekst.
evo i link rasadnika u zadru koji ima sadnice pistacija, nije vera nego lentiscus.
http://www.magnolia-hortikultura.hr/cjenik.html (http://www.magnolia-hortikultura.hr/cjenik.html)
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: trava - Travanj 18, 2010, 23:35:40 poslijepodne
Prije desetak godina dobio sam sjeme pistača od prijatelja koji je radio u Siriji .Posijao sam ih i nikli su bez problema.Kod mene je ostalo 5 biljaka,4 ženske i jedan muški-lijepo se mogu raspoznati po obliku listova.Napokon nakon dugog čekanja vide se cvjetni pupovi na muškom stablu(grmu)dok će ženke izgleda čekati još bar jednu godinu.U Zadru postoji još nekoliko stabala tj grmova pistača koji su stariji od mojih i več odavno rađaju.I moje biljke kao i ovi stariji rastu kao grmovi,bilo ih je prije par godina u prodaji u jednom rasadniku(Čičvarda) uzgojeni kao stabla visine oko 4m-visoko deblo sa omanjom krošnjom,možda su navrnuti na neku drugu pistaciju a možda se i radilo o P.chinesis, mislim da je prirodan oblik P.vera visoki grm koji čini više grana koje se razvijaju iz baze grma,slično lješnjaku.Moram napomenuti da se već godinama borim sa monilijom koja ih redovno napada svaku godinu drugo stablo,dok to kod onih starijih stabala nisam primjetio.Namjera mi je pokušati ih navrniti na P.terebinthus,nedavno sam poslao plemke na Hvar te je tamo napravljen isti takav pokušaj ,biti ćete obaviješteni o uspjehu navrtanja.Inače P.terebinthus nisam nikako uspio presaditi iz prirode,ako neko zna način molio bih ga da mi to objasni.
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: nina50 - Travanj 21, 2010, 00:19:48 prijepodne
@damir, a ja požurila vidit šta imaju (na temelju tvojeg predhodnog posta) i razočarala se-samo tu divljakušu. Na eBay-u sam našla samo 1 prodavca iz Italije,  trenutno nema u prodaji, ali niti ne spominje u opisu da lij je dečko ili curica :-). Namjerno?
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: damir - Travanj 21, 2010, 10:54:16 prijepodne
@damir, a ja požurila vidit šta imaju (na temelju tvojeg predhodnog posta) i razočarala se-samo tu divljakušu. Na eBay-u sam našla samo 1 prodavca iz Italije,  trenutno nema u prodaji, ali niti ne spominje u opisu da lij je dečko ili curica :-). Namjerno?

sorry na razocaranju. i ja trazim ovu p.veru. davno sam naletio na tu stranicu i zapamtuo da imaju pistacije u ponudi pa sam zakacio link. nisam znao da ih ima vise vrsta.
mozda jedino da kontaktiras prodavaca pa da ti kaze sta je, m ili ž. ili mozda ni ti koji prodaju ne znaju.  :misli:
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: trava - Svibanj 18, 2010, 15:44:01 poslijepodne
(http://[URL=http://img225.imageshack.us/i/dsc02504l.jpg/][IMG]http://img225.imageshack.us/img225/9121/dsc02504l.jpg)[/URL]

Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)[/img]
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: trava - Svibanj 18, 2010, 15:46:21 poslijepodne
Neuspio pokušaj.
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: trava - Svibanj 18, 2010, 17:32:31 poslijepodne
(http://i48.tinypic.com/33vgeaf.jpg)

(http://i45.tinypic.com/vmxb12.jpg)

(http://i48.tinypic.com/dm5o9u.jpg)


Evo jedva nekako postavismo kćer i ja  slike pistača,na ovim slikama je muški u cvijetu,ženska se vidi na prvoj slici,grana na desnoj strani,moram napraviti još par slika trenutnog stanja pa ću onda staviti i ostale .
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: damir - Svibanj 19, 2010, 15:46:53 poslijepodne
 :thumb_up: 
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: trava - Svibanj 27, 2010, 21:14:43 poslijepodne
Dubrovnik inbox ti je pun ne mogu ti poslati poruku.Oprostite što koristim furum za pp.
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: trava - Lipanj 04, 2010, 15:15:14 poslijepodne
(http://i45.tinypic.com/2cyry45.jpg)

(http://i45.tinypic.com/33eu72b.jpg)

(http://i49.tinypic.com/qnqqtf.jpg)Na zadnjoj slici je muški ,a na predzadnjoj je ženska pistacia.
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: trava - Travanj 11, 2011, 20:57:07 poslijepodne
Evo napokon procvjetala i ženka,ali kako to obično biva,nemože sve biti idealno i onako kako očekujemo.Dvije ženske su procvjetale međutim ispada po cvjetu da je jedna očekivana ženka u stvari muško,dakle ona priča da se po obliku lista razlikuju muški od ženskih ne stoji.tako za sada imam dva muška i jednu žensku pistaciu.Jedna(ili jedan)još nije procvjetao.

(http://i54.tinypic.com/1z730p2.jpg)

(http://i51.tinypic.com/5xk195.jpg)

Gore je muški,donja slika je ženski cvijet.
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: Liliput - Travanj 11, 2011, 20:59:19 poslijepodne
Super trava!  :thumb_up:
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: trava - Svibanj 07, 2011, 23:06:42 poslijepodne
(http://i51.tinypic.com/333iqf6.jpg)
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: trava - Svibanj 07, 2011, 23:41:36 poslijepodne
Ima nekih plodova,sad dali su puni to će se vidit najesen.Nisam se pouzdao u vjetar pa sam ih ipak ručno oprašio.Nekidan sam vidio pistače od g.Joska Kolege,na njima su plodovi bar tri puta veči,duguljastiji sa zakrivljenim vrhom,možda je druga sorta?
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: branimir - Svibanj 08, 2011, 18:53:23 poslijepodne
Ovo će biti zanimljivo pratiti.  :thumb_up:
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: Liliput - Svibanj 09, 2011, 10:01:13 prijepodne
Ovo odlično izgleda!  :thumb_up:
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: trava - Svibanj 09, 2011, 17:37:14 poslijepodne
 :sun:
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: Veruda - Svibanj 09, 2011, 19:31:56 poslijepodne
Ovo će biti zanimljivo pratiti.  :thumb_up:

Cekamo prve pistacije uskoro  :cool:
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: damir - Kolovoz 10, 2011, 14:01:49 poslijepodne
trava, imal sta novog na pistacijama? slika koja....
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: trava - Kolovoz 14, 2011, 21:51:20 poslijepodne
Tek sad sam vidio pitanje.S pistačima nisam baš oduševljen,većina plodova je otpala,nadam sa da će biti bar deset plodova do kraja,da uhvatim koju sjemenku.Iako su dva muška u blizini,i još sam muške cvjetove otresao po ženskima,slabo je oplođeno.Možda je kriva suša.Jučer sam pokušao kalemljenje,na ova dva muška napravio sam ukupno 12 navrtaka,plemke su od ženske koju ima već spominjani g.Kolega.Kalemljenje bi se trebalo raditi na englesko spajanje,ali mi je to malo kompliciran rez, pa sam napravio na pet drugih načina,pa što bude.Sad imam četiri stabla,to mi je malo puno ,htio bih na jednom stablu da imam i muško i žensko,da uštedim na prostoru. :sun:
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: damir - Kolovoz 25, 2011, 07:27:20 prijepodne
to je i meni palo na pamet da se na jedno stablo nakalemi i muski i zenski. onda imas drvo koje radja a ustedi se na prostoru. jos sto bi trebalo je da se prije svega nakalemi na ovu domacu dalmatinsku pistaciju kao podlogu, koja je kako pise na netu otpornija na vlagu i nematode. zato se sve plantazne pistacije kaleme na njih.
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: damir - Kolovoz 28, 2011, 09:17:43 prijepodne
trava i ostali pistacioznanci, ima li ovo veze s pistacijama, mislim divljim koje rastu u dalmaciji? u makarskoj ovog ima dosta, sliko pa vidite, podsjecalo me na njih po listu nekako pa reko da pitam. jednu sjemenku sam rastavio, zapravo ogulio plod, a sjeme ima zvjezdastu spicu u kojoj ima nekoliko sjemenki jako malih. evo slike

(http://img838.imageshack.us/img838/6137/slika164.jpg)

(http://img199.imageshack.us/img199/2954/slika165.jpg)

jel to to?? ili? i koja vrsta,ako uopce ima veze s pistacijom divljom, smrdljika ili kako vec? fala.
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: trava - Kolovoz 28, 2011, 13:03:29 poslijepodne
To je melia.
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: Sedum - Kolovoz 28, 2011, 14:04:20 poslijepodne
Ovo gore na slici nije pistacija, nego Melia azedarach (očenašica) iz južne Azije oko Himalaja, koja se često uzgaja uz Jadran. Može rasti do polusredozemnog područja (submediteran) npr. u Istri i dalmatinskoj Zagori, dok sjevernije na kontinentu povremeno promrzne od oštrijih zima.

Inače, o 7 raznih divljih pistacija oko Makarske na primorskoj rivijeri Biokova je kod nas već objavljena cijela detaljna knjiga od 142 stranice, koju je izdao pokojni dr. Jure Radić (stariji) god. 1985 kao Acta Biokovica Musei Makarska - svezak 3. Skraćeni izvod iz ove monografije se može naći i na netu: http://www.wikinfo.org/Hrvatski/index.php/Jadranska_Pistacia (http://www.wikinfo.org/Hrvatski/index.php/Jadranska_Pistacia)
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: damir - Kolovoz 28, 2011, 21:19:05 poslijepodne
hvala trava i sedum za info!
onda mi treba sjeme Pistacia calcivora koja je otporna do -18 -20C. jadranski smrdelj ili čakavski falši rogač. te p.terebinthus.

danas sam reko travi, u konzumu vjerovali ili ne imaju sjeme pistacija, pistacia vera,prave jestive pistacije, neprzene i nesoljene. u samo velikim trgovinama po cijeni 6.99 kn za pakiranje od 30 grama. dobijete saku sjemena koje je izgleda klijavo. ja kupio u makarskoj u konzumu i sad nakiselio u vodi dva dana, cak i klica krenula,sad su u zemlji pa cemo vidit sta ce bit oce li sta niknut. bez one ljuske su pakovane,proberete one citavije koje nisu ostecene. zemlja porijekla italija, a citao sam negdi da se tamo sadi sorta iz irana "kerman" iz iste regije ko i phoenix dactylifera mozafati. svega u tom iranu. sad pise da bi trebalo nakalemit ovu p. vera-u na neku divlju pistaciju,zbog otpornosti na nematode i vlagu, ne znam jel bi moglo na ovu p. calcivora, spominje se terebinthus i lentiscus. lentiscus ne bi bio dobar za npr ako ste na kontinentu jer nije otporna, terebinthus mozda, ne bi znao a ova calcivora je obecavajuca zbog otpornosti na niske temp. sama p. vera je otporna do -25 -33C valjda za suhe hladne zime, ako ima kise,vode onda valjda manje ili isto? sjecam se neke slike pistacije iz berlina, njemacka, koja izgleda odlicno, ne znam jel radja.
eto, reko da podjelim svoje "otkrice" s ostalima  :icon_mrhappy:. evo za sve dobra vijest koji su trazili sadnice, sjeme.....  :092:
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: damir - Kolovoz 29, 2011, 21:04:48 poslijepodne
par super linkova o pistacijama, indžoj.

http://www.euranek.com/alter-agro/pdf/unit6_en.pdf (http://www.euranek.com/alter-agro/pdf/unit6_en.pdf)

na ovom linku ima kako se razmnozava dosta stvari, pa je dobro da skinete sadrzaj, razmnozavanje mediteranskog bilja, ukljucujuc pistacije

http://www.apat.gov.it/site/_contentfiles/00025300/25382_manuali_2003_16.pdf (http://www.apat.gov.it/site/_contentfiles/00025300/25382_manuali_2003_16.pdf)

Naslov: Odg: Pistacia
Autor: branimir - Kolovoz 30, 2011, 11:15:45 prijepodne
Damire, zlatne informacije, hvala  :thumb_up:
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: damir - Kolovoz 30, 2011, 15:36:45 poslijepodne
nema na cemu. sad samo daj boze da niknu.  :thumb_up:
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: Road_Runner - Kolovoz 30, 2011, 15:47:50 poslijepodne
Svaka čast Damir. Bacam se a u nabavu sjemena dok ne nađem sadnice (nadam se). :misli:
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: damir - Rujan 01, 2011, 17:43:19 poslijepodne
http://online.konzum.hr/categories/5471594/products/60015532 (http://online.konzum.hr/categories/5471594/products/60015532)

evo link sjemena neprzenih i nezasoljenih pistacija kako izgledaju u konzumu. mojih nekoliko proniklo. cak imaju 3 neceg ko korijena niklo iz sjemenke....


...TO BE CONTINUED...  :icon_mrhappy:      :rofl:
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: damir - Rujan 01, 2011, 19:04:38 poslijepodne
Hvala Xenon :wink:

Vidim da odlično podnosi sušu i da raste prema DG-u i u hladnijim klimatima. Zanimljivo... :sretan:

(http://www.meemelink.com/prints%20images/21735.Anacardiaceae%20-%20Pistacia%20vera.jpg)

Pistacia vera u Bonnu (Njemačka)

(http://exoten.dyndns.org/Bilder/B-pistacia-vera-bonn-lutz0312.jpg)

vidite li i vi na ovoj njemackoj pistaciji iz bona plodove il se to samo meni cini?  :misli: a?? ima nade...
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: branimir - Rujan 03, 2011, 01:00:05 prijepodne
Po onom što kaže Trava za starije primjerke u Zadru možda ima.

Članak iz šumarskog lista: http://www.sumari.hr/sumlist/pdf/200305010.pdf (http://www.sumari.hr/sumlist/pdf/200305010.pdf)
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: trava - Rujan 03, 2011, 09:46:00 prijepodne
Ma rađaju one ovdje,nije problem,samo je problem u tom navrtanju,jer se teško primaju i u toj dvospolnosti,ako posiješ čekaj dok vidiš jeli muško ili žensko i to su dva problema koji su prepreka masovnijoj sadnji.Od 12 navrtaka koje sam napravio još ih je par živo,a dali će se primiti to još nije vidljivo.Trebalo bi raditi navrtanje sa engleskim spajanjem,a to je malo teži rez koji nisam nikad radio ,ove godine nisam imao volje za uvježbavanje istog,ovu zimu ću tesati dok ga ne istešem.Koliko sam sada mogao uočiti,problem je, čini mi se,u tome što se na mjestu reza stvaraju ogromne količine smole,dosta rijetke,tekuće,i da je to u stvari ono što priječi sraščivanje.Trebati će probati kalemljenje u razna doba godine,možda onda kad nisu jaki sokovi bi bilo bolje.
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: damir - Rujan 03, 2011, 17:56:21 poslijepodne
fala trava.  :thumb_up:
kad se sije iz sjemena podju radjat nakon 10 godina, ako se uzmu reznice onda nakon 5. meni dosad nikle 3, dosta ih se ugnjililo. dugo su mi bile u vodi 2 il 3 dana ne sjecam se. kupit cu jos jednu vrecicu i drzat samo dan. stoje mi na direktnom suncu. sjeme se napilo vode a visoke temp pogoduju da brze niknu. jesu jos kome nikle?
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: trava - Rujan 03, 2011, 19:25:14 poslijepodne
Probao sam i sa reznicama,već više puta,ne ide,ni divlja ni pitoma.Gdje si to vidio za reznice,piše li na koji način se radi sa reznicama?
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: Treehugger - Rujan 03, 2011, 19:40:56 poslijepodne
Nisam uspjela naci u Konzumu, tamo di inace drže takve stvari, orahe, bademe..samo pržene pistacije u kori...Jedino ako je bilo negdje drugdje na polici sa grickalicama... Di si ih ti Damire našao?
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: damir - Rujan 03, 2011, 21:16:20 poslijepodne
samo u veeelikim konzumima, u malim ih nema. ja kupio u makarskoj a ima ih i ovdje u osijeku. road runer je isto trazio i naso u zg negdi. samo super il maxi konzumi. isprintaj ovu sliku i trk u veliki konzum  :icon_mrhappy: 

http://online.konzum.hr/categories/5471594/products/60015532 (http://online.konzum.hr/categories/5471594/products/60015532)

trava, procito sam negdi, ne sjecam se di. al se to spominje na vise mjesta, da iz sjemena daju rod u 10-oj godini a iz reznica u 5.
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: Road_Runner - Rujan 05, 2011, 11:20:48 prijepodne
Nisam uspjela naci u Konzumu, tamo di inace drže takve stvari, orahe, bademe..samo pržene pistacije u kori...Jedino ako je bilo negdje drugdje na polici sa grickalicama... Di si ih ti Damire našao?

Ja nakon dosta trazenja nasao samo u konzumu u dubravi, onaj kaj je u blizini kak se ide za miroševac ...
Tamo ima dosta vrecica ali je umijece naci neke u kojima nisu dosta unisteni, one kaj sam ja uzeo su pistaciji vec po defaultu imali neke naznake klijanja ...
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: damir - Rujan 06, 2011, 06:26:43 prijepodne
jucer sam kupio jos jednu vrecicu sjemena. sad su na akciji 5 kn i nesto. od prve ture ostale samo 2 da su nikle, ostale istrunile il ih pojeli neki crvi. ove sad samo jedan dan u vodi drzim i sadim u zemlju. vidit cemo sta ce bit. mozda imaju i u onim "zdravim bio trgovinama" isto ove neprzene i nesoljene? vidit cu u jednoj,pa javim.
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: damir - Rujan 06, 2011, 10:15:17 prijepodne
evo jedan zanimljiv video o pistacijama. "kalemljenje"....

http://www.youtube.com/watch?v=YVb3ONwzFW0 (http://www.youtube.com/watch?v=YVb3ONwzFW0)


i jedan od neke malo "nut žene"  :rofl:


http://www.youtube.com/watch?v=rXkCL-OqsmI (http://www.youtube.com/watch?v=rXkCL-OqsmI)
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: damir - Rujan 06, 2011, 10:21:53 prijepodne
evo jos jedan s nekom "azijskom cajkom"  :rofl:

http://www.youtube.com/watch?v=rl8IAa3ys5A&feature=related (http://www.youtube.com/watch?v=rl8IAa3ys5A&feature=related)

i ovaj o sirovim pistacijama, mora da je bosanac, vidi "tabletić" na stolu  :rofl:

http://www.youtube.com/watch?v=w9qxZPibbQ4&feature=related (http://www.youtube.com/watch?v=w9qxZPibbQ4&feature=related)
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: damir - Rujan 06, 2011, 10:41:45 prijepodne
jos jedan dobar video i kapak

http://www.youtube.com/watch?v=8m2Relj_5DQ&feature=related (http://www.youtube.com/watch?v=8m2Relj_5DQ&feature=related)
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: Road_Runner - Rujan 06, 2011, 15:08:59 poslijepodne
Zanimljivi videi. Kako samo lik kalemi  :shocked:
btw sad mi je jasno zašto amere muči iran, htijeli bi jeftini pistacio  :icon_mrhappy:
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: trava - Rujan 06, 2011, 23:43:05 poslijepodne
Ovih dana ponavljam kalemljenje,slično sam i ja radio,kao u onom prvom videu,isto na prozor,ali sa cijelim opsegom kore,probati ću sad i sa jednim pupom.ali probao sam i na T zarez,pa nije išlo.Nije mi jasan onaj brzi potez u drugom videu ,o kakvom se ondje načinu radi?
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: damir - Rujan 07, 2011, 06:48:26 prijepodne
ono ukoso kad nesto zareze? i mene se dojmilo to. vidi se da je maher za te stvari. nista, pogledat jos koji put pa naucit.

runner, ima i toga... prije koju godinu iran je imao oko 70 % manje uroda zbog suse, navodno neka firma iz svicarske umjetnim putem s nekim uredjajima "sredi" kisu onima koji plate. slicno kao u kini kad umjetnim putem izazivaju snjeg, bude na tv-u cesto zimi. tako su irance zaj... i "povukli kisu" nekoj susjednoj zemlji. i ovi nisu imali nikakav urod.
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: damir - Rujan 07, 2011, 23:35:27 poslijepodne
danas se jedna izvukla iz sjemenke, al je jos zuto bjelo zelene boje. bit ce nesto od ovog.  :icon_mrhappy:
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: Road_Runner - Rujan 08, 2011, 09:16:24 prijepodne
danas se jedna izvukla iz sjemenke, al je jos zuto bjelo zelene boje. bit ce nesto od ovog.  :icon_mrhappy:
Super, bude mozda i jos koja  :thumb_up:
Kod mene one u zemlji jos nis, a one u papirnatim rucnicima u hermetickoj posudi sad vec tolko smrde kad otvorim posudu da se budu svi smrdljivi martini iz dvorista razbijezali. Tak da tu posudu otvaram za 10 dana zadnji put i ak ima naznaka rasta ok, ak nema ...
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: damir - Rujan 13, 2011, 11:46:29 prijepodne
danas opet kupio vrecicu sjemena,  :bonk:  isto pakovanje al zemlja porijekla iran. one prije su bile italija. ove su 100% kerman sorte. sad klijanje... druga prica. one sto su nikle pocrkale, druga tura nekoliko ko nice, sad ove tretiram nekim dr fungicidom, onaj quadris ne valja. sad cu antracolom. pa sta bude.
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: trava - Rujan 13, 2011, 18:18:11 poslijepodne
Mislim da im ne treba puno vlage,čim proklijaju vodu na kapaljku,i dublji dreniran pitar,i sunca,što više. :sun:
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: damir - Rujan 14, 2011, 06:14:16 prijepodne
to sam i ja skuzio u ovo malo iskustva s njima. jucer su bili samo 2 sata u vodi, i vec nabubrili jako, te sam ih posadio u zemlju na juznom balkonu pred kucom di je jako vruce, a po noci isijava toplina od plocica i od kuce. danas temp kako najavljuju 33C i jos dosta dana oko 30 pa bi trebalo da nikne koji. ove iz irana su malo vece neg one talijanske, te po okusu malo aromaticnije. bojom iste ko ove prije. u skroz suvom su tresetu, u velikoj saksiji di je posadjena agava.
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: trava - Rujan 14, 2011, 07:40:14 prijepodne
Ma malo ih je nezgodno sada sijati,ipak je to listopadna biljka,kako će se uskladiti sa godišnjim dobom.Nema vremena izrasti,sazriti mlado stablo i baciti list.Bolje bi ih bilo sijati na proljeće.Ionako ćeš ih čekati deset godina da rode.
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: damir - Rujan 14, 2011, 10:06:08 prijepodne
nao ja na netu i sadnice kerman-zenske i peters-muske po oko 16 $. ne sjecam se di. al ih ima.
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: kolekt - Rujan 14, 2011, 10:54:47 prijepodne
Pozdrav,
ja obozavam pistacio i vec dugo trazim po netu gdje ih se moze naci,ali nikako pronac nesto u Hrvatskoj.Ima ih u Kaštelima i u Zadru kod nekog privatno,ali nigdje za kupiti sadnice ili svježe sjemenke za sadnju.
I onda sam krenuo tražit ebay,ostatak neta i nasao sam grad Bronte,na Siciliji,koji se naziva svjetskom prijestolnicom pistacija.Tamo ih stvarno ima masu,cak proizvode 1% svjetske proizvodnje pistacija.
Ugl,imaju sadnice i jako su dobre,samo sto sa postarinom izadju jako skupo,skoro 70,80€ svaka,a da bi uspjele treba kupiti minimalno 2 muška i 6-7 ženskih pa to izadje poprilican trosak.
Ali onda sam naletio na ovaj vas post i vidim da ste ih kupili u Konzuma,ove sadnice,koju su iz preradjivanja,iz Ravenne,ali vjerojatno ih nabavljaju u Italiji,pa bi ih ja probao posaditi.
Vidio sam da su nekima od vas nikli, da izbija korijenje,pa bi ja probao posaditi cijelu jednu kesicu, na razlicite nacine tako da imam sto vise sanse za uspjeh.
E sad,mene zanima kako ste ih vi sadili,ove kostice?

Ako moze detaljnije da mi objasnite svaki postupak...
Cuo sam za stavljanje u vodu,u hladnjak,na sunce...ali ne znam sam sto je tocno,pa bi da mi objasnite svaki postupak ako je moguce da ih probam i ja posaditi,a onda moram nac i u kakvu vrstu tla da ih posadim,sto im najbolje odgovara...
JEDVA CEKAM VLASTITE PISTACIJE! :) :0648:
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: Road_Runner - Rujan 14, 2011, 15:46:54 poslijepodne
Kod mene apsolutna nula ... Gljivice se ljepe za njih ko cigan za glomazni otpad.

Ništa bez jače kemije, ima netko preporuke za fungicid i kakvo objašnjenje kako baratati sa njim ?
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: damir - Rujan 14, 2011, 22:44:18 poslijepodne
meni su 2 vrecice sjemena propale. nekoliko njih sta su nikle osusile se...... zadnja vrecica sjemena koje sam kupio sam stavio samo 2 sata u vodu i nakrko nekog fungicida. bas maloprije kopo malo po zemlji da vidim imal sta ... kad nista. samo se zelene od tog fungicida i nista, ni trunu ni nicu. "totalni beton"  :rofl: mozda nesto i bude.
kolekt, ako mozes mazni koju grancicu i probaj ozilit hormonom za zakorjenjivanje. on je oko 60 kn. ko zna mozda bude sta. citao sam za Bronte, imam jednog poznanika sicilijanca, "kum" malom tetkinom, krizmani kum, nije zaje...  al nije pametno ga zicat za uslugu.  :cool:
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: kolekt - Rujan 15, 2011, 18:00:29 poslijepodne
pa kakvu onda ideju imate?
da ih ubacim u vodu?
u vodu pa na sunce?

morat cu tražit po netu kako ih drugi sade..
inace nemam grane nikakve,samo ove sjemenke iz konzuma :(
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: damir - Listopad 01, 2011, 17:25:09 poslijepodne
(http://img831.imageshack.us/img831/8162/dsc00044bw.jpg)

sjeme zadarskih pistacija!!!  :thumb_up: :thumb_up: :thumb_up:
trava,hvala jos jednom! jedan dio cu sad posijat drugi na kraju zime.  :092:
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: trava - Listopad 01, 2011, 23:14:19 poslijepodne
(http://i53.tinypic.com/11hgnqr.jpg)

Nakon deset godina doživio sam prvu berbu pistača,na slici je cijeli ovogodišnji urod,pa još neka neko kaže da se poljoprivreda ne isplati.Damire samo strpljenja,i ti ćeš jednog dana uživati gledajući ligu prvaka i slaniti se svojim pistačima.
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: dadoxxl - Listopad 02, 2011, 06:41:51 prijepodne
Trava,ostavi par sjemenki.Nemoj sve da pojedes. :sun:
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: damir - Listopad 02, 2011, 09:05:49 prijepodne
(http://i53.tinypic.com/11hgnqr.jpg)

Nakon deset godina doživio sam prvu berbu pistača,na slici je cijeli ovogodišnji urod,pa još neka neko kaže da se poljoprivreda ne isplati.Damire samo strpljenja,i ti ćeš jednog dana uživati gledajući ligu prvaka i slaniti se svojim pistačima.

 :rofl:  ko ceka taj i doceka il se naceka, nesto od ovo dvoje sigurno je.  :thumb_up:
al to je extra vergina urod pistacija u hrvatskoj, treba trazit poticaj  :sun:
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: trava - Listopad 02, 2011, 09:07:09 prijepodne
Nisam ti ja neki proždrljivac,biće za sviju.Svakom po pola sjemenke. :sun:
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: damir - Listopad 02, 2011, 09:07:58 prijepodne
 :rofl:    :thumb_up:
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: trava - Listopad 02, 2011, 21:07:02 poslijepodne
Smij se ti smij,smijaće se i moj smajli za deset godina :sun:
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: Henoh - Listopad 03, 2011, 16:36:50 poslijepodne
Čestitke na prvoj berbi  :mrgreen: .
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: trava - Listopad 05, 2011, 19:24:42 poslijepodne
Hvala na čestitkama.Ma ja sam naravno presretan,glavno da je rodilo,nebitno koliko.Idemo dalje.Ono što je iz ovog uroda vidljivo je:da pistači može kod nas roditi,iako su me neki agronomi uvjeravali da nemože zbog visoke geografske širine,da je oplodnja loša,onaj kod g. Kolege rodi puno bolje iako je muško stablo oko 2 km od njegovih,što znači da postoje i sorte koje imaju više zdravih cvjetova a možda i sorti sa boljim peludom,kao i kod maslina.Kad usporedim sa P.terebinthus i kod te vrste znam ženske grmove koji uvijek imaju malo oplođenih sjemenki dok je na nekima skoro 100%oplođenih,(to se lijepo vidi oplođene sjemenke u zriobi dobiju plavičastu boju dok oni prazni budu crveni).Kod mene su bila dva muška stabla,na jednu žensko,ručno sam oprašivao više puta,i ujutro i navečer i u podne,na rubu sam šume u kojoj ima puno P.terebinthus,pretpostavljao sam da će možda i oni pomoći oplodnji,i sve to slabo.Vjerujem da ima sorti koje su bolje ili lošije,to je sigurno razlog zašto ih navrću,osim što treba 10 g.da rode.Dakle treba ovladati tehnikom kalemljenja pa će valjda i urod biti bolji.Ovi moji su dosta maleni,plodovi iz kojih sam dobio stabla bili su puno krupniji,ovi  koje vidite na Damirovoj slici su puno duži,ti su od g.Kolege,ti su i ranije sazrili nego moji.Eto materijala za igru koliko hoćete,ko voli nek izvoli.
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: branimir - Listopad 05, 2011, 22:34:51 poslijepodne
Svaka čast Trava  :thumb_up:
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: damir - Listopad 06, 2011, 21:53:39 poslijepodne
(http://i27.photobucket.com/albums/c158/team1987/IMG_3531.jpg)

naletih na sliku, bronte, sicilija, pa reko sto da je ne okacim
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: damir - Listopad 06, 2011, 22:00:02 poslijepodne
(http://here4now.typepad.com/photos/uncategorized/2007/05/21/pistachio_farm_4_copy.jpg)

ove iz mexica

(http://photos.digitalcamera-dsc.com/crimea/pistachio.jpg)

krim, ukrajina, drvo pistacije

Naslov: Odg: Pistacia
Autor: damir - Listopad 06, 2011, 22:12:13 poslijepodne
(http://static.panoramio.com/photos/original/19691508.jpg)

neke crvene iran

(http://static.panoramio.com/photos/original/19691582.jpg)
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: trava - Listopad 06, 2011, 22:42:38 poslijepodne
Po ovim slikama sad vidim i da osim što je kod mene muški koji ima okrugle listove kakve bi trebala imati ženska,i ženske imaju listove kao što ih ima moj prvi muški.Vjerojatno je taj zaključak izveden na temelju nekoliko kalemljenih ženskih stabala koja su sva imala okrugle listove.Eto opet smo nešto naučili.Kako su ti rodni pistačiji :thumb_up:
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: Road_Runner - Listopad 08, 2011, 17:51:05 poslijepodne
Po ovim slikama sad vidim i da osim što je kod mene muški koji ima okrugle listove kakve bi trebala imati ženska,i ženske imaju listove kao što ih ima moj prvi muški.Vjerojatno je taj zaključak izveden na temelju nekoliko kalemljenih ženskih stabala koja su sva imala okrugle listove.Eto opet smo nešto naučili.Kako su ti rodni pistačiji :thumb_up:

Ovo zvuči kao ono : Oni su mali, ali su veliki, mislim nisu vise mali ali su dovoljno veliki da ne budu mali ...  :rofl:
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: damir - Listopad 08, 2011, 18:16:34 poslijepodne
(http://exoten.dyndns.org/Bilder/B-pistacia-vera2-bonn-lutz0312.jpg)

(http://exoten.dyndns.org/Bilder/B-pistacia-vera3-bonn-lutz0312.jpg)

(http://exoten.dyndns.org/Bilder/B-pistacia-vera-bonn-lutz0312.jpg)


slike iz Bonn-a njemacka. ipak daju plod!! ko trazi taj i nadje  :icon_mrhappy:  sad ode pisat ministarstvu, trazim poticaj  :sun:
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: damir - Listopad 08, 2011, 18:39:20 poslijepodne
tretirane peroksidom -sjeme, i nikne  :thumb_up: prethodno dan dva u vodi , eto, nek sam i ovu misteriju rjesio  :icon_mrhappy:

(http://www.bildercache.de/bild/20061213-115812-9.jpg)

(http://666kb.com/i/ak1tqvke145yyjdl1.jpg)

(http://www.bildercache.de/bild/20061206-094035-72.jpg)

(http://666kb.com/i/ajursc16y3z7j9z9r.jpg)
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: Treehugger - Listopad 08, 2011, 19:02:37 poslijepodne
Ajde, treca sreca!!!  :sretan: Mislim da cu probat ponovno... Hvala na savjetu...
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: Henoh - Listopad 09, 2011, 06:43:03 prijepodne
Koja je to sorta na kraju od onih kupovnih ili što ti je trava poslao? I koje su sorte one iz Bonna?
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: damir - Listopad 09, 2011, 09:52:50 prijepodne
za ove iz bonna ne znam, isto ni od ovih sto mi je trava poslao. njegove su iz sirije, a ove sto je meni poslo od kolege opet ne znam. one iz konzuma, prve dvije vrecice sto sam kupio zemlja porijekla je bila italija, sad moze bit bilo koja njihova il neka iz irana. treca vrecica je pisalo iran, sto je najvjerojatnije sorta kerman. vece su od ovih talijanskih, a boja i oblik isti. di nabavite ovaj peroksid i kolko ide omjer da se razrijedi s vodom???
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: Road_Runner - Listopad 09, 2011, 10:21:10 prijepodne
Da li se meni dobro čini da su sve ove slike površinska sadnja (tj da je sjeme samo stavljeno na zemlju) ?
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: Henoh - Listopad 09, 2011, 13:16:34 poslijepodne
Ona koja rađa u bot. vrtu u Bonnu je Pistacia vera

http://www.tropcrop.nl/pistachio.htm (http://www.tropcrop.nl/pistachio.htm)

http://exoten.dyndns.org/Bilder/B-pistacia-vera-bonn-lutz0312.jpg (http://exoten.dyndns.org/Bilder/B-pistacia-vera-bonn-lutz0312.jpg)
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: Henoh - Listopad 09, 2011, 13:24:59 poslijepodne
Evo i članak o pistaciji http://www.sumari.hr/sumlist/pdf/200305010.pdf (http://www.sumari.hr/sumlist/pdf/200305010.pdf)
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: damir - Listopad 10, 2011, 13:37:12 poslijepodne
evo jos materijala o pistacijama


http://www.youtube.com/watch?v=m7BKk44Fi-8 (http://www.youtube.com/watch?v=m7BKk44Fi-8)

i malo slika iz spanjolske mislim

http://www.proyectoforestaliberico.es/pistacho/index.html (http://www.proyectoforestaliberico.es/pistacho/index.html)
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: trava - Listopad 10, 2011, 21:16:24 poslijepodne
I ovi sa videa su svi kalemljeni.
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: damir - Listopad 11, 2011, 06:42:46 prijepodne
da, sve su kalemljene na divlju podlogu zbog otpornosti na gljivice. il terebinthus ili UCB 1 ( UCB-1 pistachio rootstock is a hybrid cross of a specific atlantica female with a specific integerima male made at UC Berkeley in 1960.  Offered originally as a seedling stock it gained some notoriety for disease resistance, salt and cold tolerance and vigor, it also suffered setbacks from graft incompatibility and tree to tree variability. )

moguce da je u tome kvaka da imaju bolji rod.... cuo sam da u Skopju u Makedoniji vec oko 30 godina ima ne znam koliko stabala pistacija koje radjaju svake godine. Kalemljene na divlju P.Terebinthus.
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: sarago - Listopad 11, 2011, 07:11:53 prijepodne
 Pozdrav :aloooo:
ja se već neko vrijeme pokušavam domoći pistacija, bilo sjemenja ili sadnica. Zahvaljujem se Travi  :thumb_up: na poslanim reznicama u proljeće i kasnije tijekom ljeta, za potrebe kalemljenja. Pa da iznesem svoja zapažanja. U proljeće sam kalemio oko 30-tak divljih pistacija(Pistacia terebinthus) sa plemkama koje sam dobio, kalemio sam na procijep. Kako je već iznio Trava, mislim da je problem kod ovog kalemljenja prevelika količina smole podloga na koju se kalemi. Podloga je taman pred pupanjem i sokovi su krenuli, a kalemio sam na različite debljine podloge, od 2-10 cm, i sve premazivao kvalitetnim voćarskim voskom. Ali smola je kod svih kroz kratko vrijeme probila vosak. Sasvim slučajno, primjetio sam nešto što bi možda moglo pomoći; kod jedne divlje pistačije zaboravio sam odsjeći jednu poveću granu skroz kod zemlje, a na drugoj grani sam kalemio. Slučajno ili ne, baš ta plemka je počela bacati, pretpostavljam radi smanjenog dotoka smole u tu plemku(više smole je odlazilo u ostavljenu odraslu granu). Bacila je par cm pa se osušila :icon_sad: Sad, već sam vidio u jednom tu video klipu, da kad kaleme(ali na pup) da ostave gornji izrasli dio. To vjerovatno pomaže da se plemka ne "uguši" prevelikom količinom smole.
Plemke dobivene od Trave na ljeto nažalost nisu pomogle, presušile se u transportu, probao sam s njima kalemit na pup, ali nijedan nije uspio. Svejedno, zahvaljujem se na pomoći.
Prošle godine sam preko ebaya nabavio sjeme pistacije sa Sicilije, i 4 su iznikle, ali slabo napreduju. Ove godine sam takođet nabavio sjeme, najprije iz Španjolske pa onda iz Turske, također preko ebaya. I dobro su nikle, naročito ove iz Španjolske. Sveukupno imam oko 15 tak biljaka, sutra stavim slike. Ali slabo napreduju, brzo izrastu nekih 15tak cm i onda tako ostanu, tako je bilo i prošle i ove godine.
I šlag za kraj :sretan: razgovarao sam nedavno sa tipom koji se bavi uzgojem/prodajom/uvozom sjemenja i sadnica voća i povrća, da pregovaraju oko uvoza sadnica pistačije direktno iz Sirije, valjda će bit kalemljene :thumb_up:  Čim više doznam, javim :wink:
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: damir - Listopad 11, 2011, 07:30:37 prijepodne
 :thumb_up:  dobrodosao na forum! uz vise informacija cemo doc do nekog zakljucka. ja sam dosta trazio, imaju u spanjolskoj sadnice malo povece oko 90 eura komad, u kaliforniji 16 $ komad, na jednoj stranici 10$. ja bi bio zadovoljan s 2 kermana i 1 peters  :icon_mrhappy:
trava je i meni poslao nekoliko reznica , mislim da nece isto nista bit od toga. sjeme sam jedan dio naklijao u vodu i tretirao fungicidom, pa cu vidit sta ce bit od toga. mozda koja i uspije. ovo sjeme sto sam ja i ostali kupovali u konzumu isto ima potencijala, samo treba cekat... citao sam negdi da pistacija sjeme treba bit dosta frisko da bi niklo. ove iz konzuma su ubrane jos prosle godine 2010. treba pratit kad dobiju od 2011, te te onda posaditi,pogotovo iranske. dan dva u vodu, vodikov peroksid,na perlit stavit  i na radijator. vise mi nista ne pada pametno na pamet.  :icon_mrhappy:
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: sarago - Listopad 11, 2011, 07:45:55 prijepodne
Aj daj link na te trgovine u kalifornije, može i na pp. Imam tamo rodbine, a i prijatelji znaju dopremat kontejnerom ponekad, pa da ubace nekoliko sadnica. Pa makar ih digli na granici, barem sam probao  :mrgreen: Ja bih odma išao na 6-7 Kerman i 2 Peters  :thumb_up: Ove sjemenke što sam dobio iz Španjolske su imale veliki postotak klijavost, ali sam ih prethodno držao u hladnjaku mjesec dana. Ove iz Turske sam isto držao u hladnjaku par tjedana pa posadio(ničim tretirao). Kako je bilo dosta sjemenki, sadio sam po dvije u teglu. U istoj tegli neke su nikle nakon par dana,a sad vidim neke su iznikle nakon 2 mjeseca(a nisu istrunule) :misli:
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: damir - Listopad 11, 2011, 09:43:32 prijepodne
evo ga

http://mcewennursery.com/pistachios.html (http://mcewennursery.com/pistachios.html)  po 10$ komad. poslao sam im mail, al ne radi. dobio od googla da ne valja.
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: damir - Listopad 11, 2011, 09:56:43 prijepodne
jos jedna str o kalemljenju

http://foroantiguo.infojardin.com/showthread.php?t=134548 (http://foroantiguo.infojardin.com/showthread.php?t=134548)
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: damir - Listopad 12, 2011, 08:48:20 prijepodne
nekoliko sjemenki koje sam drzao dva dana u vodi i jedno 3 sata u peroksidu s vodom sam polozio na zemlju koja je onako ni suha ni vlazna,prije 2 dana. s tim da je ono mjesto di ce klica izbit van malo ukoso okrenuta zemlji,te oko klice malo natrpano zemlje da se ne isusi. sve to stoji u casi od 2 deca, a opet casa je pod malim akvarijem kojeg ne koristim.otvaram svaki dan da se prozraci. jucer gledo, i od 4 sjemenke jedna je vec oko cent pustila korjen u zemlju, ostale je prate al sporije. mora da ce bit nesto. to su sjemeneke sto mi je trava poslao od j.kolege. frisko sjeme. mislim da bi u tome mogla bit kvaka, frisko sjeme i fungicid.  :thumb_up: danas kiselim ostalo pa sta bude.
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: damir - Listopad 13, 2011, 17:10:04 poslijepodne
trava, jel znas koje su sorte ove od kolege pistacije??  nicu pomalo  :thumb_up:
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: trava - Listopad 13, 2011, 18:17:12 poslijepodne
Neznam,niti sam ga pitao,niti je on spominjao,ali mislim da je dobra sorta, prilično su veliki.
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: damir - Listopad 18, 2011, 23:52:18 poslijepodne
niklo!!  :icon_mrhappy: :cool: :icon_mrhappy:

evo koja slika i sjemena koje sam dobio od trave, i pitome i divlje terebinthus pistacije, te nekoliko sjemenki niklo, ostale jos nista. ali ce!!

(http://img833.imageshack.us/img833/7688/dsc00045uk.jpg)
p. vera i p. terebinthus

(http://img843.imageshack.us/img843/7972/dsc00049rfo.jpg)
p.vera

(http://img37.imageshack.us/img37/2465/dsc00065fd.jpg)

(http://img546.imageshack.us/img546/2369/dsc00072e.jpg)

(http://img718.imageshack.us/img718/6094/dsc00079lr.jpg)
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: damir - Listopad 18, 2011, 23:53:42 poslijepodne
eh da, PRVI!!   :sretan:

 :rofl:
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: Road_Runner - Listopad 19, 2011, 15:43:40 poslijepodne
Meni one iz konzuma nikako ne žele.
Ima netko mladice ili sviježe sjeme ... mjenjam za ananas, adam, malu cassiu leptophylliju, ili gro klijanaca paulonije, ili nešto treće  :icon_question:
  :icon_mrhappy:
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: damir - Listopad 20, 2011, 06:10:51 prijepodne
frisko sjeme kad im dodje od 2011 sto je ubrano bi trebalo niknut. ovo sad su jos zalihe od 2010. pise na deklaraciji. da, i ove sto su mi nikle sam drzao nekoliko sati u vodi s onom emulzijom od vodikovog peroksida, sto se dobije uz boju za kosu. odokativnom metodom malo smutio s vodom. i izgleda da pali.
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: dadoxxl - Listopad 20, 2011, 06:32:34 prijepodne
Damire,jos malo,pa ce te zvati negdje u institut.
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: damir - Listopad 20, 2011, 08:07:51 prijepodne
Damire,jos malo,pa ce te zvati negdje u institut.

hahaha  :rofl:

najbolje da osnujemo svoj vlastiti. ovi nasi experimenti se mogu uvrstit u doktorate. sve radimo,geografsko porijeklo,varijateti,temperatura,selekcije,pokusi,zapazanja,zaključci....  :rofl: samo da nas ne pokradu za ideje.  :thumb_up:
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: alias - Listopad 20, 2011, 08:45:35 prijepodne
odlično damire, you lucky son of a  :icon_twisted:
šalim se, ej , a šta ćeš sa njima kad malo porastu? u kući ili neka aktivna zaštita vani?
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: damir - Listopad 21, 2011, 16:56:08 poslijepodne
 :gy:  :thumb_up:
mislim da ne bi trebala neka zastita kad odrvene za koju godinu. ni ove u njemackoj ne stite nit one u makedoniji.... fala travi jos jednom na donaciji!!
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: damir - Listopad 27, 2011, 12:43:10 poslijepodne
danas.    :icon_peace:

(http://img41.imageshack.us/img41/6515/dsc00002rh.jpg)
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: trava - Listopad 27, 2011, 18:38:42 poslijepodne
Treba im duboki pitari,imaju dug korjen,nevole ni da im se korjen ošteti.
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: sarago - Listopad 30, 2011, 22:01:06 poslijepodne
evo moje pistacije, u prvom donjem redu su 4 biljke od prošle godine, ove godine ništa nisu narasle, vjerovatno zbog veličine pitara. Ovo ostale su od ove godine, i prerasle su prošlogodišnje

(http://img253.imageshack.us/img253/9702/pistacia1.jpg) (http://imageshack.us/photo/my-images/253/pistacia1.jpg/)u istom pitaru sam istodobno posadio više sjemenki, jedna je nikla za par dana, druga tek nedavno, nakon 3 mjeseca. Više puta se ovo dogodilo

(http://img196.imageshack.us/img196/9787/pistacia2.jpg) (http://imageshack.us/photo/my-images/196/pistacia2.jpg/)
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: damir - Listopad 31, 2011, 10:06:32 prijepodne
odlicne su!  :thumb_up: i meni se znalo dogadjat s nekim vrstama da starije ostaju manje. mozda je do sjemena,prezimljavanja.... citao sam, ovisno o sorti da im treba temperatura zimi niza od 7 C od 900 do 1500 sati da bi iducu godinu "funkcionirale normalno". rasle, i davale plod. mozda je do toga, ako nije bilo dovoljno hladno kod tebe.
ja cu sad pratit kad dobiju friske iz irana u konzumu od ove godine, pa bi i njih posijao. od svih bi se trebalo izprofilirat neke najbrze s rastom,najbolje... kako to obicno biva u svakoj turi sijanja bilo cega, uvijek nekoliko komada bude naprednije od ostalih. primjer washingtonia palme koje mi je soap slao. jako puno sjemena sam posijao, vecina je bila srednjeg rasta,ujednacene visine,al nekoliko je naraslo jedno 3 do 4 puta vece od ostatka. sad su te na 10 cm visine debla s svim pravim listovima,dok npr neke koje sam dao susjedima su tek na prva 2 prava lista.gledano, cini se da su moje starije nekoliko godina od ovih, a nisu.
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: trava - Listopad 31, 2011, 12:51:43 poslijepodne
Možda je kod pistača razlog što vole pružiti noge,moji dok su bili u 3-4 litre brzo su došli do 40cm visine i toliki su bili 3-4 godine dok nisu došli u zemlju,onda su krenuli ko ludi.Korjen im je izuzetno dug,predviđen da ide u dubinu za vodom.Treba njih što prije u zemlju.
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: 9a2uw - Listopad 31, 2011, 14:35:40 poslijepodne
 :thumb_up: Nije daleko dan kad će Damir,Sarago i Trava uzgojiti kokosov orah koji će u Osjeku zaroditi na čuđenje svekolikog pučanstva  :rofl: :thumb_up:
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: damir - Listopad 31, 2011, 18:28:17 poslijepodne
nego. nije ni to neizvedivo. veliki staklenik,grijanje... "za sve ostalo tu je mastercard"  :icon_mrhappy:
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: Road_Runner - Studeni 03, 2011, 21:12:40 poslijepodne
:thumb_up: Nije daleko dan kad će Damir,Sarago i Trava uzgojiti kokosov orah koji će u Osjeku zaroditi na čuđenje svekolikog pučanstva  :rofl: :thumb_up:
Ima jedan kokos koji raste u SC-u na prvom katu (nije mi jasan i stalno ga proučavam  :misli:), i ne u nekim posebnim uvjetima ...

Što se tiče pistacia, Kineska vrsta otporna do -20C, nabavil bum sjeme pa javim kako to ide .... puno korisnih informacija sam našao tu : http://www.backyardgardener.com/plantname/pd_f651.html (http://www.backyardgardener.com/plantname/pd_f651.html) .... ima i za dosta drugih stvari ...
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: damir - Studeni 05, 2011, 18:11:12 poslijepodne
da to je kineska, al mislim da nije jestiva. bolje su prave. jedan talijan kojeg znam kaze da negdi u italiji je vidjao pistaciu terebinthus iznad 1000  metara nadmorske visine. moguce da nju uzgojis. nije jestiva al je pistacija. ja posadio dosta koje mi je trava poslao,pa ce ih biti. ona koja je nikla prava od trave je sad na 10 cm visine al ima samo po 1 list a ne po 3 kako treba bit. kasnije ce... mislim da bi jedno 3 mogle opstat od sveg onog sjemena. sad kojeg ce bit spola ko zna. idealno bi bilo da je 2 zenske i jedna muska.
firma exotic king u zg ima prave pistacije al po ajme cijeni, 142,5 eura. to je oko 1000 kuna komad. i da je 50 eura komad puno je a kamoli 140, pa jos i 2 i po....
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: Road_Runner - Studeni 06, 2011, 15:14:16 poslijepodne
142,5 eura ???
Netko se posvadio sa mozgom :shocked: Za tu cijenu odem avionom u tursku i vratim se sa nekoliko sadnica ...

Pronašao sam podatke da je zbog otpornosti ta kineska vrsta dobra za podlogu za cijepljenje ... pa ako mi ostane koja viška mjenjam za grane  :icon_mrhappy:
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: Veruda - Studeni 06, 2011, 15:19:28 poslijepodne
142,5 eura ???
Netko se posvadio sa mozgom :shocked: Za tu cijenu odem avionom u tursku i vratim se sa nekoliko sadnica ...

Pronašao sam podatke da je zbog otpornosti ta kineska vrsta dobra za podlogu za cijepljenje ... pa ako mi ostane koja viška mjenjam za grane  :icon_mrhappy:

 :lol:

Istina živa!
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: damir - Studeni 06, 2011, 15:51:57 poslijepodne
da. sumnjam da ta cijena moze proc i na nekom bolje potkovanom ekonomskom trzistu, a kamoli kod nas.

http://exotic-king.com/cjenik-sadnica.html (http://exotic-king.com/cjenik-sadnica.html)  cjenik sadnica


http://www.exotic-king.com/mediteranske-biljke.html (http://www.exotic-king.com/mediteranske-biljke.html)

P. terebinth
 Visina 100/120 cm u 12 l posudi 94.4 €/kom
Pistacia vera (Prava)
 Visina 125/150 cm u 12 l posudi 142.4 €/kom ženska
 Visina 125/150 cm u 12 l posudi 142.4 €/kom muška

pa ti sad vidi.  :thumb_down: :shocked:
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: damir - Studeni 14, 2011, 10:28:18 prijepodne
od prije koji minut  :icon_mrhappy:

(http://img21.imageshack.us/img21/7273/pvera2.jpg)

(http://img819.imageshack.us/img819/5740/pvera.jpg)

ostala samo ova "velika" i jedna manja pored nje u casi,ostalo istrunilo.
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: branimir - Studeni 14, 2011, 12:45:13 poslijepodne
Samo da one izguraju do proljeća i to je to  :thumb_up:
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: damir - Studeni 14, 2011, 14:10:34 poslijepodne
da, valjda oce.
evo nesto zanimljivo o terebinthus pistaciji. turci prave napitak slican kavi od zrna ove pistacije. sad kako i sta... ne znam. zove se terebinth coffee.
 evo link na ebayu

http://www.ebay.co.uk/itm/Organic-Turkish-Terebinth-Coffee-Menengic-pistacia-Bittim-300g-/260859049755 (http://www.ebay.co.uk/itm/Organic-Turkish-Terebinth-Coffee-Menengic-pistacia-Bittim-300g-/260859049755)
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: trava - Studeni 14, 2011, 18:36:15 poslijepodne
Ala rastu euri!To je već za 50.
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: alias - Studeni 14, 2011, 19:22:19 poslijepodne
Damir me zainteresirao pa sam malo googlao i našao da se od p. terebintha plodovi suše i onda prže i sole. To je neki specijalitet u Libanonu.
Sedum je napisao da i po mojem području ima 'smdrljika' pa ću i ja malo ekperimentirat s plodovima  :thumb_up:
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: damir - Studeni 15, 2011, 09:07:10 prijepodne
Ala rastu euri!To je već za 50.

aha  :mrgreen: evo vec za pola kvadrata zemljista na moru.Naslov: Odg: Pistacia
Autor: damir - Studeni 15, 2011, 09:10:57 prijepodne
Damir me zainteresirao pa sam malo googlao i našao da se od p. terebintha plodovi suše i onda prže i sole. To je neki specijalitet u Libanonu.
Sedum je napisao da i po mojem području ima 'smdrljika' pa ću i ja malo ekperimentirat s plodovima  :thumb_up:

zanimljiva je i ova pistacija. svasta se od nje radi. u turskoj kava, libanonu opet to nesto, a kod nas u dalmaciji su otkrili da ovce i koze koje u svojoj ispasi imaju lisce i plodove terebinthus pistacije da ih ociste od unutarnjih parazita.
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: sarago - Prosinac 13, 2011, 09:24:55 prijepodne
Nakon dosta pretraživanja, napokon sam pronašao odličan članak sa pravim uputama o pistaciji, te kako i kad kalemiti pistaciju  :thumb_up:

http://fruitsandnuts.ucdavis.edu/files/73689.pdf (http://fruitsandnuts.ucdavis.edu/files/73689.pdf)
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: damir - Prosinac 16, 2011, 13:45:35 poslijepodne
sarago, jesu stigle pistacije iz amerike?? jesi narucivao one s linka?

citajuci na netu, najotpornije su iz uzbekistana. sad ko bude iso prvi tamo nek mi se javi. od onih sto mi je trava poslo, samo jedna jedina ostala, "drvce" oko 10 cm visine.
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: trava - Prosinac 17, 2011, 00:23:30 prijepodne
Od ona četiri prikazana načina kalemljenja pokušao sam dva,na T zarez i na prozor,nije uspjelo,probati ću ponovo na proljeće.
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: sarago - Prosinac 19, 2011, 09:33:45 prijepodne
sarago, jesu stigle pistacije iz amerike?? jesi narucivao one s linka?
Ma nisam naručivao, barem ne poštom. Ako bude netko dolazio iz USA, onda ću naručit nekoliko sadnica, pa što bude bude(na granici) Moje su sve žive, koje su izniknule. Čak i sad, 5-6 mjeseci nakon sadnje, neke su tek proklijale.
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: sarago - Siječanj 07, 2012, 11:35:10 prijepodne
Tragajući za još više detalja u vezi pistacije, došao sam dio informacije da Sveučilište u Kaliforniji prodaje sjeme podloge UCB#1, ali sam zakasnio, trebalo se prijavit do 01.11. Cijena je 1$ za sjemenku. I dalje, našao sam brdo brošura u vezi pistacije, o nasitnijim detaljima. Znači, kalemi se na T spoj, krajem srpnja-početkom kolovoza, a ako ne uspije može se ponovo u rujnu. Debljina podloga otprilike jednaka debljini plemeke od koje se uzima pup. Stavio sam nekoliko slika kalemljenja u album http://img401.imageshack.us/slideshow/webplayer.php?id=izboj.jpg (http://img401.imageshack.us/slideshow/webplayer.php?id=izboj.jpg)
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: trava - Siječanj 07, 2012, 18:51:24 poslijepodne
Mislim da sam bio napravio dva navrtka na T,i nijedan nije bio ni blizu da se uhvati.Na ovim slikama je sve suho,kod mene je sve bilo mokro od sokova koji su izbijali na sve strane.Jesi li to tvoje slike ili?
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: sarago - Siječanj 07, 2012, 19:06:03 poslijepodne
Jesi li to tvoje slike ili?
Ma ne, to sam našao par opsežnih članaka u pdf formatu, ali su veliki, pa sam izvukao par slika. Kad si kalemio, isto krajem srpnja-početkom kolovoza? Piše da se podloga kalemi dok je tanka, do 1cm ili malo deblja. I ovo je podloga UCB#1, možda P.Terebinthus kao podloga ima puno više soka u to vrijeme. Možda da se kalemi na podlogu, ali da se ne odsječe onaj dio iznad kalemljenja?(da taj dio "preuzme" višak sokova dok pup ne krene)
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: trava - Siječanj 08, 2012, 09:27:35 prijepodne
Tako sam i radio.Ovu godinu sijem P.terebinthus pa će mo vidit kako će se na njoj ponašati.Muškog velikog sićem do zemlje,da baci mladice,da imam na ćemu experimentirati ovu godinu.
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: sarago - Siječanj 12, 2012, 08:58:37 prijepodne
evo link članka sa prkazanim kalemljenjem http://afghanag.ucdavis.edu/a_horticulture/nut-trees/pistachios/Pistachio_Budding_HASNA.ppt (http://afghanag.ucdavis.edu/a_horticulture/nut-trees/pistachios/Pistachio_Budding_HASNA.ppt)
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: trava - Siječanj 12, 2012, 21:05:18 poslijepodne
Tu se nigdi nevidi da je bilo imalo smole,možda je to zbog drugačije podloge.I tu je kalemljeno na podloge koje su stare bar 3 godine,ja sam uglavnom radio na lanjskim granama.A i kod mojih plemki ja nisam skinuo onaj komadić drveta.
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: damir - Siječanj 19, 2012, 10:27:46 prijepodne
Stiglo novo sjeme pistacija u Konzum. Zemlja porijekla Iran, berba 2011!!! Navali narode!!!! Od 2 vrecice koje sam kupio, bilo nesto polomljenog sjemena, koje sam smazo, al je ostalo citavih ravno 60 komada. Cijena ista ko i prije 6.99 kn za jednu vrecicu od 30 grama. Samo te nove su stavljene na kraj reda,ima jos nekoliko starih iz 2010, iz SAD-a. Tako bude sa svim proizvodima, starije su uvijek ispred da se prije kupe jer im skoro istice rok trajanja. Frisko je uvijek na kraju reda. Slike sljede cim se nesto/koja zakorijeni. Sad cu ic s Antracolom, namocit sjeme u otopinu, pa cemo vidit. Isto bi zamolio i ostale, da daju izvjestaj. Znam da ima dosta zainteresiranih za ovu temu, treehugger ..... :thumb_up:
pozz
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: alias - Siječanj 19, 2012, 14:07:29 poslijepodne
Sjeme pistacije sam po preporuci damira stavio par dana u frižider i sad čekam negdje da nabavim vodikov peroksid  :rofl:
Kako mi je damir objasnio, hvala još jednom, zemlju treba 'ispeći' u peći i onda sjeme močiti u vodi 2 dana u mixu vode, kapi fungicida i vodikova peroksida  :thumb_up:
Nadam se da će makar jedno proklijati  :icon_mrhappy:
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: damir - Siječanj 19, 2012, 14:47:25 poslijepodne
trebalo bi makar 10  :thumb_up: ja danas trazio perlit reko da i to probam , al samo imaju velike vrece od 100 kila  :thumb_down:. a meni treba kila dvi.
mislim da od ovog novog konzum sjemena bi trebalo imat bolji postotak opstanka klijanaca. vidit cemo.
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: alias - Siječanj 19, 2012, 15:10:41 poslijepodne
10 čega  :rofl: Sjemenki ili se toliko dana treba močiti sjeme?
Valjda će ti noviji iz Konzuma biti svježivi i možda više šanse za klijanje  :wink:
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: damir - Siječanj 24, 2012, 21:36:48 poslijepodne
sad gledao ovu najnoviju turu sjemena iz irana. namocene su dan u vodi i otopini fungicida, i posadjene u nesto malo zemlje koju sam prethodno prokuhao oko pola sata da pobije sve bestije od gljivica. zemlju sam iscjedio i prosusio malo, te sjemenke posadio unutra,tako da ono mjesto di klica izlazi van je malo ukoso dole u zemlji. nekoliko komada izgleda obecavajuce  :sun: al rano je jos za bilo sta rec. preko noci je zatvorena kutija, a po danu otvorim da se zraci. posto je kockasta kutija samo na rubovima ima otvora, malo zarotiram poklopac. treba potrefit omjer vlage,koji nagadjam metodom pokusaja i pogreske. ako kliva izadje oko nekoliko cm, to je vec vise od pola posla i mogucnosti da ce opstat. najbolje bi bilo sadit ih u perlit ili vermikulit. ja sam skoro cjeli vikend trazio, al samo imaju velike vrece od 100 kila, po cijeni od 150 kn. nasao sam da u zoo shopovima ima vermikulita, al u ovima ovdje u os nema. koristi se za drzanje jaja gmazova koji se trebaju izlec. nasao sam na netu 3 litre 26 kuna. al u os nema u ovih nekoliko trgovina di sam bio. moram otic jos do pet centra, tamo bi moglo imat, mozda.
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: damir - Siječanj 25, 2012, 20:31:38 poslijepodne
i evo ga....  :mrgreen: nekoliko novih komada iz irana.  :cool:

(http://img198.imageshack.us/img198/8139/dsc00032zk.jpg)

(http://img827.imageshack.us/img827/1325/dsc00033ch.jpg)

(http://img46.imageshack.us/img46/9174/dsc00027aaq.jpg)
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: alias - Siječanj 25, 2012, 20:48:38 poslijepodne
:icon_joy:
Bravo damire, ja nikako da svoje posijem (nedostatak fungicida)... Moje su u kori, da ih ne diram iz toga?
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: damir - Siječanj 26, 2012, 10:01:43 prijepodne
mozes i tako. samo stavi neki fungicid, to je "pod muss".
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: damir - Veljača 02, 2012, 16:19:49 poslijepodne
i 7 dana poslje. od sjemena iz konzuma, iranskog porijekla...  :icon_mrhappy: ostalo samo 8 komada, dosta ih se ugnjililo. al dobro opet. i jos ona jedna zadarska, to je 9 pistacija,dosad.


(http://img830.imageshack.us/img830/3803/dsc00006yl.jpg)

(http://img862.imageshack.us/img862/9619/dsc00007jb.jpg)
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: branimir - Veljača 02, 2012, 18:28:37 poslijepodne
Bravo Damire  :eusa_clap:
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: sarago - Veljača 02, 2012, 18:34:45 poslijepodne
Meni ih je živo 10-15tak, i još uvijek iznikne pokoji, a posađeni su prije 5-6 mjeseci :shocked: Ili u zemlji bacaju iz istog korijena, mada sumnjam :misli:
Ali ne nadam se baš nekim rezultatima, zato sam sredio nabavku iz SADa. Susjed se preselio sa one strane bare baš tu u susjedstvo i bez ikakvih problema će mi prebacit nešto sadnica u kontejeru. Ako ne sad za ovu sezonu(možda je na knap, a i zemlju nisam još pripremio) onda sigurno najesen. Dao sam mu da izabere između dvije opcije:

- 8 ženskih sadnica Kerman + 2 muške sadnice Peters
- 8 ženskih sadnica Golden Hills ili Lost Hills  + 2 muške sadnice Randy

s obzirom na podlogu, sve sadnice moraju bit cijepljene na podlozi UCB#1 ili PG1

pa će za koju godinu bit sadnica i plemki za trampu :thumb_up:
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: damir - Veljača 02, 2012, 20:17:41 poslijepodne
sarago, ova sorta lost hills je odlicna. to su ameri napravili,jako je krupna i otporna. cim dobijes slikaj.
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: 9a2uw - Veljača 03, 2012, 11:21:21 prijepodne
 :thumb_down:  Pošto se vraća malo ledeno doba,ništa od pistacija u Osjeku,a bome ni na otoku.   :rofl: :lol:
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: damir - Veljača 03, 2012, 20:36:36 poslijepodne
zivi bili pa vidili.  :cool:  stovise, pistacije bas vole kad je ovako malo pohladno. "to ih cini ljepsim"  :rofl:
marko, crni marko. hehehe pozz
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: damir - Ožujak 08, 2012, 12:16:15 poslijepodne
(http://img16.imageshack.us/img16/6417/dsc00078wh.jpg)

evo sta je ostalo od svih sto su nikle. 1 zadarska i 1 konzum-iran.
ova zadarska izrasla oko 10 cm i stala jedno 2 mjeseca s rastom.sad potegla i ima krupnije listove nego prije.
iranska ova jedna sto je ostala sad oko 10 cm i raste i dalje. bit ce nesto od tog svega....
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: trava - Ožujak 08, 2012, 23:25:48 poslijepodne
Je li ta zadar,od mog sjemena ili od Koleginog?
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: damir - Ožujak 09, 2012, 10:34:40 prijepodne
mislim da je od koleginog, one duguljaste.tvoje su vise okrugle na slikama.
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: alias - Ožujak 26, 2012, 20:15:21 poslijepodne
Trebaju li sjemenke plutati? Samo jedna potonula  :mrgreen:
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: Yonex - Ožujak 26, 2012, 20:17:42 poslijepodne
One se sasuse u onoj ljuspici pa zato plutaju. Meni nisu klijale jos uvek, citao sam one Damirove savete ali nesto je zakazalo. :mrgreen:
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: alias - Ožujak 26, 2012, 20:21:11 poslijepodne
Ja sam ih držao nešto malo u frižideru, ali ne na jako niskoj temperaturi.
Onda sam ih potopio u otopini vode i izbjeljivača (varikine par kapi) i tako držao dva dana.
Ako ništa, povlačim veze na Bliskom Istoku  :mrgreen: Prijatelj mi radi na platformam u Libiji i pitao sam ga za pistacije, ali nažalost kaže da ih tamo ne može naći.  :mrgreen:
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: damir - Ožujak 27, 2012, 06:04:25 prijepodne
ja sam izvadio sjeme iz one ljuske,pa tako drzao u vodi i fungicidu. i ove koje mi je trava poslao,a one iz konzuma dodju tako oguljene. ova zadarska pici sve u 16. a bila stala s rastom negdi u zimu,sad ima oko 20 cm, i dalje raste. svaki novi list je sve veci i veci.iranska stoji sad,oko 10 cm.

alias,ako nakon dan vremena i dalje plutaju na vodi....  :misli: ne bi znao. trebale bi potonut. probaj ih izvadit iz ljuske i opet u vodu.
nama najblize su sicilija, grcka i turska,di se pistacije uzgajaju. ako imas nekoga da ide tamo,eto sanse. ja znam jednog sicilijanca,pazi sad "kum" od mog rodjaka  :rofl:,ozenio se kod nas,iz mostara,mozda cu ga pitat na ljeto kad dodje, da nabavi nekoliko komada,ako bude voljan.
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: medec - Lipanj 01, 2012, 13:02:05 poslijepodne
Evo par cijepljenih pistacija koji su se primili:

(http://i46.tinypic.com/29ntqmr.jpg)

(http://i50.tinypic.com/a9ti8j.jpg)
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: damir - Lipanj 07, 2012, 00:53:20 prijepodne
 :thumb_up: za tvoje pistacije. evo uhvatio malo vrimena da se javim iz daleke njemacke. hehehehe. dobio sam slike od brata na mail, i ona iz zadra je dobila prave listove. i cini se da je zensko  :thumb_up: :thumb_up: :thumb_up:. druga iz irana je i dalje na jednom listu, tj ne zna se jos. dok moje ne podju radjat ovde se tovim s americkim. 2.5 ojra 200 grama. nisam jos vidio one ko kod nas neprzene, koje mogu posluziti kao sjeme. jedino ima datulja nekih ogromnih medjool al skuuuupe. oko 4 eura casa s par komada. u suhom stanju su velicine stanley sljive ako neko zna kako izgledaju. kolke onda budu kad dozriju?? sorry malo za of,al eto. pozz
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: trava - Lipanj 07, 2012, 21:22:16 poslijepodne
Svaka čast za uspješno navrtanje.Jesi li sve išao pod koru,koru si dizao sa obje strane ili samo s jedne,jeli klin bio sa stopicom?
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: medec - Lipanj 08, 2012, 07:05:11 prijepodne
Ovako, deblje podloge cijepio sam pod koru - jedan rez na podlozi i plemka ide po sredini, znači kora se diže s obje strane., i par sam ih cijepio spajanjem sa strane (njih sam cijepio ranije dok kora nije odvajala). Onda ove tanje sam cijepio prostim spajanjem. Također sam pokušao cijepljenjem u procjep, no nije mi se nijedna primila.
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: damir - Ožujak 30, 2013, 00:23:13 prijepodne
Zadarska...  :thumb_up:
(http://img16.imageshack.us/img16/6928/dsc0722p.jpg)
Raste ovo i to dobro. Prezimila u podrumu. Bilo otpalo lisce i sve. Ovo sto se zeleni, to je izraslo u zadnjih mjesec dana. Do jeseni dogurat ce na metar. Sad je oko pola metra visine. jos neko, neki update??
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: sarago - Ožujak 30, 2013, 00:33:13 prijepodne
meni su duplo manje, a imaju 3-4 godine. Neću se više trudit s njima  :thumb_down: Upravo dogovaram uvoz preko jedne firme, 7-8 sadnica, sorte Kerman i Peters, kalemeljenih na pravu podlogu UCB#1. Puno papirologije a ni jeftino me neće na kraju izaći, ponajviše zbog trasporta iz Kalifornije. U siječnju iduće godine su na Korčuli  :wink:
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: damir - Ožujak 30, 2013, 00:47:03 prijepodne
Najblize hrvatskoj, se mogu nabaviti na siciliji, grad bronte. Mozda bi bile jeftinije i brze odatle. te jos u grckoj i turskoj. Na ebayu prodaju turci, al nisam siguran za transport. I moguce da ih sa carine vrate. Ako neko bude turisticki isao u tursku,grcku,siciliju.... U njemackoj, u Bonnu ima par stabala koji radjaju, te u makedoniji u Skopju kod nekog fakulteta vec 40 godina redovno radjaju. Kalemljena na terebinthus. Te u skopju kazu da su prezivile -26 C.

 http://item.mobileweb.ebay.com/viewitem?itemId=181094779108&index=0&nav=SEARCH&nid=69625929375 (http://item.mobileweb.ebay.com/viewitem?itemId=181094779108&index=0&nav=SEARCH&nid=69625929375) 
Iz turske, 6 biljaka
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: sarago - Ožujak 30, 2013, 01:11:50 prijepodne
Od tog tipa iz Turske, sa ebay-a sam i nabavljao sjeme. Ovako, dosta sam se raspitivao za uvoz i sve potrebne informacije sam dobio od fitosanitarne inspekcije pri carini RH. Kao fizička osoba nije moguće legalnim putem uvesti sadni materijal(sadnice voća). To mogu samo firme registrirani uvoznici sadnog materijala. I došao sam do tipa kojeg poznam tu na Korčuli, koji ima velike rasadnike i uvozi sadnice iz vani. I rekao je da nema problema. I da je najbitniji fitosanitarni certifikat, i što sve treba biti navedeno u njemu...da sadnice nisu zaražene s dosta virusa i nekih bolesti, a također sadnice koje se uvoze nesmiju bit posađene u zemlju, nego samo u sterilan supstrat. I tako sam odlučio da mi on sve sredi(a usput će uvesti i za sebe određenu količinu pistacija), jer mi se neda potrošit na svoju ruku i vremena i novaca, pa da na kraju izvisim na carini.
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: damir - Ožujak 30, 2013, 01:41:02 prijepodne
Sjeme imas i kod nas u konzumu. Ja probao par puta i dosta ih nikne. Oko 30 sjemenki kosta 7 kuna. Ima u ranijim postovima kako izgleda pakiranje. Najbolje bi bilo nabavit gotove sadnice, ko sto imas u planu,koje su kalemljene na ucb podlogu il na obicni terebinthus. Moja je proizvedena iz sjemena koje je dozrilo u zadru. Trava mi poslao. Od g.kolege. Bas me cudi da se kod nas neko nije ozbiljnije pozabavio s ovom kulturom, jer za pistacije se kaze da na njima rastu "pare". Kostaju puno, a mogu najnormalnije uspjevat. To sam i procitao u jednom znanstvenom radu sa strane nekih nasih strucnjaka, da im nije jasno, jer imaju sve preduvjete za uspjeh. Jos u kastelima u nekoj skoli su prije par godina nabavili sadnice iz jordana.  Ne znam u kakvom su stanju sad, a trebale bi bit ok. U svakom slucaju, obavijeati nas o tijeku nabavke.. Da, u zagrebu ima za kupit sadnice u exotic king firmi, al komad 142 eur!!
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: palmofan - Ožujak 30, 2013, 01:49:57 prijepodne
Ljudi su očiti nedovoljno informirani, da se više poradilo na informiranju poljoprivrednika u Dalmaciji bi se sad uzgajalo mnogo više vrsta voća i povrća nego što se trenutno uzgaja. Bilo bi stvarno super kada bi se netko u Dalmaciji odlučio na podizanje plantaže pistacije, no sumnjam da će se to dogoditi u bliskoj budućnosti. Evo i tekst o pistacijama u botaničkom vrtu u Kaštel Lukšiću: http://www.kastela.org/novosti/aktualnosti/6265-iz-jordana-u-biblijski-vrt-stigle-sadnice-pistacije (http://www.kastela.org/novosti/aktualnosti/6265-iz-jordana-u-biblijski-vrt-stigle-sadnice-pistacije)
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: Engage - Ožujak 30, 2013, 11:02:17 prijepodne
Jel ijedna u hrvatskoj i u blizini hrvatske posađena pistacia dala plodove?  :)Naslov: Odg: Pistacia
Autor: sarago - Ožujak 30, 2013, 11:42:27 prijepodne
Jel ijedna u hrvatskoj i u blizini hrvatske posađena pistacia dala plodove?  :)
koliko ja znam, par starijih stabala u botaničkom vrtu u Kaštelima redovito rađaju, a prije nekoliko godina im je još poklonjeno par sadnica iz Jordana. Kod Zadra ima par stabala, koji isto tako redovito rađaju, a više bi znao @Trava . Klima je kod nas povoljna za ugoj pistacije, kojoj treba određeni ukupni zbroj godišnjih sati ispod 7 °C, mislim barem 400, radi razvoja rodnih pupova. A ljeta trebaju bit suha i topla(izdrži jako visoke temperature), radi sazrijevanja i otvaranja ljuske. Nikako je nebi trebalo saditi u vlažnim područjima, jer ne trpi višak vode oko korijena.
Kultivirane i selekcionirane sorte u SAD-u koje se uzgajaju su Kerman(žensko) i pripadajući oprašivač Peters(muško). Omjer sadnje je barem 8:1 i treba paziti na raspored zbog oprašivanja, jer se oprašuju isključivo vjetrom. Pistacija ne rađa svaku godinu, tj jedne godine rodi obilno dok druge godine rodi slabo ili nikako. Selekcioniranjem se ide u tom smjeru da se ublaži taj nedostatak. Druga grupa sorti je Lost Hills i Golden Hills(obje ženske sorte) i pripadajući oprašivač Randy i ova grupa pokazuje niz prednosti u odnosu na prvu.
Ovaj rasadnik iz Amerike nažalost van SAD-a šalje samo prvu grupu (Karmen i Peters) dok je druga grupa novijeg datuma i zaštićena je(ne smije se izvozit van SADa). Ima tu još par sorti ali nisu značajne ili se tek ispituju. Selekcionirane podloge koje se koriste u SAD-u su UCB#1 i PG1. To su bujne podloge koje razvijaju velika stabla.
Kod nas se može kalemiti na divlju pistaciju, Pistacia Terebinthus koja je manje bujna, ali je najotpornija na niske temperature od svih mogućih podloga. Ja sam sakupi dosta sjemena od ove divlje, pa ću ih zasijat u duboke posude a dogodine kalemit.
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: sarago - Veljača 25, 2014, 09:53:43 prijepodne
 :sun: :sun: :sun:  naaapokon, trud se isplatio. Stigle sadnice pistacije sa Sicilije, 6 sadnica(4Ž+2M) sorte Kerman (najčešća sorta u SAD-u), cijepljene na podlogu UCB#1. Cijena po sadnici (jednogodišnja) je 27€. Dvogodišnje su inače 37€. Nisu jeftine ali najbolje što sam našao. Poslane su bez supstrata, jer bi inače poštarina bila barem koliko i svaka sadnica. Kažu da bez supstrata mogu preživjeti i do 2 tjedna, a puno se bave s time i da nikad nije bilo problema sa primanjem. Za 3 dana stignu DHLom U Zagreb, a onda još 4 dana do Korčule  :thumb_down:

(http://imageshack.com/a/img200/8048/5r7h.jpg)  (http://imageshack.com/a/img18/2861/58tj.jpg)
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: Savar - Veljača 25, 2014, 10:43:16 prijepodne
Bravo Sarago, ovo je super vijest. Nadam se da ce se sve primiti i naravno roditi. Ovo bi bilo dosta interesantno i kod mene na otoku posaditi!
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: sarago - Veljača 25, 2014, 12:13:49 poslijepodne
Ako sve bude ok, nakon 4 godine bi trebalo bit prvih plodova. U međuvremenu ću ih probat razmožit cijepljenjem, upravo naklijavam sjeme divlje pistacije, Pistacia Terebinthus. Također mi is SAD-a treba doć nešto sjemenja ove hibridne podloge UCB#1
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: palmofan - Veljača 25, 2014, 12:15:33 poslijepodne
Ovo sa pistacijama je zanimljiv projekt, želim ti mnogo uspjeha u daljnjem radu. :thumb_up:
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: Treehugger - Veljača 25, 2014, 15:06:55 poslijepodne
Jesu stigle?  :sretan: Super! Sretno!
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: trava - Veljača 25, 2014, 17:25:46 poslijepodne
Čestitke.Napravi koju fotku kad prolistaju :thumb_up:
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: mikosik - Ožujak 13, 2014, 20:53:17 poslijepodne
evo da pohvalim sarago-a bas je ljudina i meni je narucio svaka mu cast, slike budem postao ovih dana

Naslov: Odg: Pistacia
Autor: sarago - Lipanj 02, 2014, 06:45:16 prijepodne
pistacije lipo napreduju  :sun: primjetio sam da su muške sadnice zamjetno bujnije od ženskih. Primjetna je i razlika u boji i obliku lista. Svih 6 se primilo, iako je jedna krenula sa zakašnjenjem od mjesec dana. Onaj olujni vjetar od prije par tjedana je jednu dosta polomio, ali odmah je krenula izbacivat nove izboje. Na istoj toj neki insekti brste lišće :icon_mad:

Muška

(http://s16.postimg.org/wqyxtb7j9/P1130174.gif)

Ženska

(http://s16.postimg.org/xf7sc9691/P1130178.gif)
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: trava - Lipanj 02, 2014, 08:57:25 prijepodne
Odlično izgledaju.Jeli to prva plantaža pistača u Hrvatskoj?Jeli može koja slika mjesta na kojem su spojeni navrtci,zanima me način spajanja?
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: Savar - Lipanj 04, 2014, 06:19:51 prijepodne
Ovo je super, to je jos jedna kultura koja bi se mogla uzgajati na otocima!
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: palmofan - Lipanj 04, 2014, 10:38:33 prijepodne
A uzgoj bi mogao biti i profitabilan. Pogotovo ako bi se uzgajala na ekološki način, jer ekološki uzgojeni proizvodi postižu više cijene.
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: Xenon - Lipanj 04, 2014, 13:13:45 poslijepodne
Ma ne isplati se nikako, u Iranu pistaći koštaju 2-3$/kg. Jedino što bi se isplatilo bi bilo prevarantski napraviti neku plantažicu i tu dovoditi kupce da vide kako se ekološki gaji u EU, a uvoziti i prodavati im iranske pistaće.  :icon_twisted:
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: dida - Lipanj 04, 2014, 14:46:51 poslijepodne
Ma uzasni su turski i grcki divljaci sitan plod nikakav a i ukus im nije nesto, ogromna razlika se vidi izmedju odgojenog verovatno kalemljenog i divljeg, isto kao i sa lesnikom.. jos kad se uradi selekcija ploda, ma dva sveta.
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: markotb - Lipanj 04, 2014, 14:48:38 poslijepodne
3$ 1kg, a kod nas vrecica pistaca od 100g 2.5km ili 1,3€

Sada mi nije jasno sto je ovoliko skupo?!?  :zbunjen:

Kako ih nije sramota?
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: Xenon - Lipanj 04, 2014, 15:04:52 poslijepodne
Iranski su dobri, po mojoj slobodnoj proceni bolji od ovih kojih ima po prodavnicama kod nas.

Skupi su iz više razloga, prvenstveno zbog toga što je Iran pod sankcijama a tamo se proizvodi 90% pistaća na svetu pa onda moraju da se uvoze okolo-naokolo. Naravno, tu je i bezobrazluk uvoznika i prodavaca, kao i slobodna procena vrednosti na carini na koju se onda naplaćuje i PDV...
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: markotb - Lipanj 04, 2014, 15:24:28 poslijepodne
Hvala na objasnjenju :thumb_up:

Ali bez obzira, cijene su stvarno previsoke za ovakve drzave u kojima mi zivimo. :icon_mad:
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: dida - Lipanj 04, 2014, 20:03:45 poslijepodne
Zato što je neko zaradio150% na tih 100g što pojedeš.. al to nije za ovu temu..
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: sarago - Lipanj 18, 2014, 07:06:01 prijepodne
Jeli može koja slika mjesta na kojem su spojeni navrtci,zanima me način spajanja?

(http://s29.postimg.org/eujhzol3r/spoj.gif)
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: trava - Kolovoz 23, 2014, 16:09:28 poslijepodne
Medec,kakvo je stanje sa onim tvojim navrtcima,da li su sve plemke nastavile sa rastom?
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: medec - Kolovoz 25, 2014, 19:41:46 poslijepodne
Ostalo mi je 6 navrtaka i lijepo napreduju. Jedan je već krasno malo stabalce. Pokušao sam cijepiti i ove godine, ali nešto kasnije, pa nisam imao uspjeha. Mislim da je pistač bolje ranije cijepiti, dok nisu krenuli sokovi, i to metodom spajanja sa strane.
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: sarago - Veljača 24, 2015, 12:26:41 poslijepodne
stiglo još 8 pistacija  :sun: sa Sicilije, cijepljenih na hibridnoj podlozi UCB#1. Za razliku od prošle godine, sad sam  naručio 2 nove sorte koje su pokazale neke bolje karakterisitke. To su ženske sorte Lost Hills i Golden Hills(razvijene u SADu prije nekoliko godina), i pripadajući oprašivač Randy. Ove posađene lani su odlično napredovale(od 6 posađenih samo jedna ženska nije puno bacila). Narasle su od 1.5 - 2.5 m uvis. Sada sam ih prikratio na 80-90 cm visine, da se razgranaju ove godine. Slike postavim ovih dana.
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: palmofan - Veljača 24, 2015, 14:03:55 poslijepodne
Odlično, ovaj tvoj projekt bi mogao postati prava mala plantaža pistacija. :sretan: Kada pistacije počnu rađati, trebao bi ih brendirati kao domaći otočki proizvod i prodavati ih turistima.
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: bodul - Ožujak 25, 2015, 22:48:56 poslijepodne
Pozdrav svima

zanima me par stvari. Pročita sam više manje sve šta je napisano, al nisam uspia svatit
jeli ikome uspilo kalemljenje pistacie vere na pistaciju lenticus
ako je, kada i kako i odakle nabavit grane za kalemit ih.
inače imam maslinik na braču, i svake godine vodim borbu s p. lenticus
od vađenja korjena mašklinom do rezanja, jer sam dosad na to gleda kao korov
dok nisam otkria da je to rod pistacio
pa sad, ako se može kalemit, zašto ne
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: sarago - Ožujak 26, 2015, 13:36:08 poslijepodne
nemoj kalemit na pistaciu lenticus(uglavnom je niskog rasta), nego na pistaciu terebinthus koje sigurno takodjer imas svuda okolo maslinika.  Ima tu neko na forumu kome je to pošlo za rukom. Ja cu vjerovatno iamt grančica za cijepljenje, kad se moje razgranaju
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: bodul - Ožujak 26, 2015, 19:12:19 poslijepodne
Ma sve su mi lenticusi, osim što je niskog rasta(što meni ne smeta), je ima nekih drugih problema prilikom klemljnja.
E i još, nisam toliko upićen, kakve veze ima jeli muškog ili ženskog roda prilikom kalemljenja.
Ako je moj lenticus recimo muški, a ja ostavim 4 grane za kalemit, i kalemim 3 ženske i jednu mušku reznicu, jel to izvodljivo?? :misli: :misli:
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: trava - Ožujak 26, 2015, 22:37:26 poslijepodne
Izvodljivo je.Ali na P.terebinthus.
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: bodul - Ožujak 26, 2015, 23:05:24 poslijepodne
A očito ču morat nać p. therebinus, pa makar i u susida.
Kako doć do reznica?
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: sarago - Ožujak 27, 2015, 07:58:14 prijepodne
ako budem imao u srpnju, ja ti pošaljem. ako hoćeš probat sad kalemit, što nije preporučljivo, ja ti imam gomilu reznica u frižideru,  od rezidbe ove zime.
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: bodul - Ožujak 27, 2015, 16:34:20 poslijepodne
Koliko te reznice prežive u frižideru
Misliš da je u ljeto bolje kalemit?? :misli:
E i hvala puno, ma ako triba skoknem ja do korčule :D :thumb_up:
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: Bobo - Lipanj 04, 2015, 10:44:52 prijepodne
kako prepoznati musku i zensku pistaciju
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: mikosik - Kolovoz 30, 2015, 14:38:28 poslijepodne
Pozz narode,


evo i mene bas sam dosao kući u Pulu i otisao vidit kako su mi pistacije. Nisu mi bas nesto imaju na sebi neke smeđe točkice (imam dvije jedna zenska jedna muska (sarago narucivo :P)) i iz divlje pistacije mi izlaze mladice to bi trebao ukonit?

Savijet dobrodošli,

Ostajte mi dobro

Lijep pozdrav!

Evo slika:

(http://s15.postimg.org/b8z5t330b/11913088_10207231583538199_1996511237_n.jpg) (http://postimage.org/)
screencast (http://postimage.org/app.php)

(http://s15.postimg.org/qgf5dfuuz/11920461_10207231583178190_1295850815_n.jpg) (http://postimage.org/)
gifs upload (http://postimage.org/)

(http://s15.postimg.org/mqk3ya8e3/11920490_10207231584498223_677660690_n.jpg) (http://postimage.org/)
image hosting 30 mb (http://postimage.org/)

(http://s15.postimg.org/am093k64b/11922827_10207231583698203_631491047_n.jpg) (http://postimage.org/)
free photo upload (http://postimage.org/)

(http://s15.postimg.org/p95syyu4b/11923311_10207231584538224_339779338_n.jpg) (http://postimage.org/)
photo hosting (http://postimage.org/)

(http://s15.postimg.org/4z8hjtszf/11939099_10207231583578200_1325922129_n.jpg) (http://postimage.org/)
jpg images (http://postimage.org/)

(http://s15.postimg.org/y6qiwbmkb/11949805_10207231584218216_2080362537_n.jpg) (http://postimage.org/)
hosting image (http://postimage.org/)Naslov: Odg: Pistacia
Autor: trava - Kolovoz 30, 2015, 20:59:57 poslijepodne
Neće bolest na divlje.Izboje sa podloge ukloni obavezno,pod hitno.I poprskaj nekim fungicidom.Rane zamaži smolom. :thumb_up:
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: sarago - Kolovoz 30, 2015, 21:51:59 poslijepodne
Ove izboje ispod mjesta cjepljenja obavezno i što prije makni, vidi se da uzimali previše hranjiva s obzirom koliko je plemka bacila.  Nisu ti baš nešto bacili, moji su prve godine 2 metra otišli u zrak. Mislim da ovima tvojima fali malo brige  :mrgreen: to sa točkicama je Alternaria. Prema podacima koje sam našao, najučinkovitije je prskati početkom srpnja( najučinkovitiji je Quadris), sad  više nema učinka.
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: saldun - Siječanj 02, 2016, 11:34:19 prijepodne
Mogućnost navrtanja - kalemljenja?
Imam nekoliko smrdelja u masliniku koje stalno režem, ali ne uspjevam, stalno novi izbojci idu.
Stoga čitajući malo o karakteristikama biljke vidim da je iz iste porodice kao pistacia; odmah se rodila ideja o navrtanju - dobivanju nekih plodova od te zasad "korovske" biljke.

Stoga bih zamolio kolege koji imaju "pistacia vera" (muško+šensko) za nekoliko plemki: prodaja ili poklon, plaćam troškove poštarine pouzećem, a ako je netko u blizini Trogira, Kaštela, Splita došao bih i osobno.

Sretrna i berićetna Nova godina svim ljubiteljima flore - faune  :icon_lol:
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: sale - Siječanj 12, 2016, 08:36:28 prijepodne
Okolina Niša (zona 6b).

http://www.youtube.com/watch?v=DH7BOe35JvA (http://www.youtube.com/watch?v=DH7BOe35JvA)
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: loolboi - Siječanj 12, 2016, 11:40:58 prijepodne
Baš mi poznata ova žena, a Donji Matejevac je neko kao prigratsko naselje, ali kako se grad širi tako je jedno niško naselje došlo skoro do Donjeg Matejevca.

Ako pričamo o USDA zoni, onda ovo sigurno nije 6b. Ovo je više 7b - 8a. Za Niš se može reći da je možda samo za nijansu topliji od ovog mesta i kako sam čuo od ostalih kažu da je Niš u nekoj zoni 8a. Ja ipak mislim da je nešto na prelazu 8a - 7b, ali to mu dođe skoro isto.
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: sale - Siječanj 12, 2016, 11:53:22 prijepodne
Uz dužno poštovanje ali Niš ne može biti zona 8a ni u pismu. Možda kad su zime kao ova ali na neki duži vremenski period (10-ak godina), nikako.
Ipak, ovaj klip ohrabruje.
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: loolboi - Siječanj 12, 2016, 23:11:36 poslijepodne
Moguće je, ali baš u poslednjih 10-15 godina klima se mnogo promenila, tako da prema podacima RHMZS-a Niš baš nekih poslednjih 10 godina ima najniže minimume uz Beograd.
Nisu više zime kao što su nekada bile. Mnogo, mnogo manje snega i dosta blaže zime na području cele Srbije, a verovatno i regije.
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: sale - Siječanj 12, 2016, 23:29:22 poslijepodne
Slažem se da je klima sve blaža, no nevolja su te pojedine godine kad se zalomi baš hladna zima. Ipak, kod uzgoja mnogih suptropskih biljaka na kontinentu glavni problem su predrasude. Ja bih probao sa pistaćem samo kad bih došao do plodnog semena. Ne mora da rađa, bitno je da se održi na otvorenom. Sviđa mi se kod ove vrste to što je moguće razlikovati mušku i žensku biljku i pre nego što dostigne polnu zrelost.
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: konjikrava - Veljača 11, 2016, 13:53:35 poslijepodne
bok!

probao bih kalemiti pravu pistaciju na divlju (smrdljika, p. terabinthus)
ima li koga da mi može poslati reznicu-dvije poštom?
plaćam sve troškove  :mrgreen:

kalemiti ću pod koru, iza 22.2. sam planirao...
citao sam da je bolje u ljeto, al ja bi ipak probao sada  :mrgreen:

zahvaljujem!
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: konjikrava - Veljača 11, 2016, 20:55:41 poslijepodne
evo, javio se jedan sa reznicama, pa ćemo da probamo  :thumb_up: :0648:
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: saldun - Veljača 14, 2016, 16:23:14 poslijepodne
Ovo je odlična vijest; ima dobrih Samaričanaca, pa bih molio i da se meni javi sa par plemki pistacija  :sun:

Dolazi uskoro kolanje sokova kao uvjet za poćetak navrtanja.
Najbolji način kod pistacija bi bio na "T" ali ne sa pupom već sa grančicom.
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: sarago - Travanj 10, 2017, 13:02:59 poslijepodne
Naaapokon, 3 g. od sadnje prva cvatnja u tijeku  :sun:

muški   (https://s24.postimg.org/9a73uru6d/P1350395.jpg)   (https://s7.postimg.org/6ecp63liz/P1350397.jpg)

ženski  (https://s29.postimg.org/8vqk9qn07/P1350389.jpg)   (https://s2.postimg.org/g93nk14i1/P1350393.jpg)
Naslov: Odg: Pistacia
Autor: alias - Listopad 16, 2017, 19:31:25 poslijepodne
Sarago, je li bilo plodova?
Naslov: Odg: Pistacia (Pistacia vera)
Autor: sarago - Listopad 17, 2017, 23:30:24 poslijepodne
Bila su  se zametnula 2 grozdića, počeli rasti i onda ih spržio onaj mraz krajem travnja  :thumb_down:  Biljke su isto bile oštećene, jer su taman počele pupati,  ali sve se oporavilo.
Naslov: Odg: Pistacia (Pistacia vera)
Autor: trava - Listopad 19, 2017, 13:19:47 poslijepodne
Da li muška i ženska stabla cvitaju u isto vrime?
Naslov: Odg: Pistacia (Pistacia vera)
Autor: sarago - Listopad 20, 2017, 10:42:30 prijepodne
je, cvala su istodobno.
Naslov: Odg: Pistacia (Pistacia vera)
Autor: damir - Listopad 24, 2017, 18:14:36 poslijepodne
Na njuskalu sam nasao sadnice pistacija, vera, koje su proizvedene in vitro. Sad koje sorte ne bi znao. Poslao sam upit, pa cekam odgovor. Strucnjaci...trava,sarago... I ostali. Jel se isplati uzet ? Sadnice oko 80-100 cm 20 eura ili 150 kn. Ili da uzmem one iz brontea? Sa onog rasadnika.
Naslov: Odg: Pistacia (Pistacia vera)
Autor: sarago - Listopad 25, 2017, 07:15:53 prijepodne
nisam pametan  :misli:  znači to je sadnica bez podloge...  ja sam iz sjemena svojedobno uzgojio više biljaka, posadio vani i kilave ima 5 godina. Vidi što će ti odgovoriti,  ali mislim da se ne isplati.  Ali pazi, ove iz Bronte-a se prodaju na više različitih podloga,  pa se svakako informiraj prije narudžbe. Bio sa u ovom rasadniku Drijen,  koliko sam skužio oni nemaju svoju proizvodnju nego većinu sadnica, posebno egzotičnije i nove, uvoze.  Isto kao i rasadnik Rast Baznik  iz Brežica.
Naslov: Odg: Pistacia (Pistacia vera)
Autor: trava - Listopad 25, 2017, 20:42:36 poslijepodne
To su sadnice na svom korijenu,poput masliine iz reznice,valjda su dobre.Malo sam pogledao što kaže gugle,i na par slika se vide dobre žile.Možda uzmem jedan par,ali samo ako znaju ime sorte.
Naslov: Odg: Pistacia (Pistacia vera)
Autor: damir - Ožujak 09, 2018, 11:14:31 prijepodne
Ja sam nabavio sa sicilije. Prvu posiljku su izgubili, a druga je stigla za nekih 10 dana. Kerman i peters,3+1.Kad podju tocno listat one?
Naslov: Odg: Pistacia (Pistacia vera)
Autor: alias - Ožujak 29, 2018, 17:39:04 poslijepodne
Tražeći sadnicu Pistaciae iz hladnijih područja koja bi mogla biti uspješnija u rastu u našim krajevima, našao sam oglas na eBayu od prodavača koji prodaje sadnicu za koju tvrdi da je izvorna sorta iz Bakua i da rađa unatoč hladnoćama (do -15°C) i vjetrovima. Također tvrdi da su sve sadnice koje nudi samooprašujuće.
Naručio bih jednu, ali upravo zbog visoke cijene (65 američkih dolara sadnica) ne bih želio riskirati da dobijem mućak.
Što mislite o ideji? Je li moguće da su sve sadnice koje nudi samooprašujuće?
Oglas : https://www.ebay.com/itm/Pistachio-tree-ROOTED-LIVE-PLANT-from-Azerbaijan-Pistacia/162936810208?hash=item25efca6ae0:g:5uUAAOSwFLBagW8y (https://www.ebay.com/itm/Pistachio-tree-ROOTED-LIVE-PLANT-from-Azerbaijan-Pistacia/162936810208?hash=item25efca6ae0:g:5uUAAOSwFLBagW8y)
Naslov: Odg: Pistacia (Pistacia vera)
Autor: trava - Ožujak 31, 2018, 00:47:59 prijepodne
To je preskupo,za sadnice koje su vjerojatno klijanci?Nisam vidio gdje piše da su samooprašujuće,i što misli pod tim?Te informacije si dobio osobno od prodavača? To su vjerojatno klijanci i u tom slučaju prodavač ne zna kojeg su spola.Otpornost od -15 je ista kao i za ostale.
Sadnice sa Sicilije su cijepljene i cijena im je 25 eura,ako se dobro sjećam.
Tip je preskup,prodaje i sadnice eleagnusa po 30e, ne bih mu da ni 5e.
Naslov: Odg: Pistacia (Pistacia vera)
Autor: alias - Ožujak 31, 2018, 18:11:38 poslijepodne
Hvala trava, dobro da ste rekli jer sam skoro kupio.
Pitao san ga u privatnoj poruci za informacije, sadnice su dvije godine stare.
Ne znam zasto je rekao da su samooprasujuce, ali to mu ne ide u korist jer onda ne treba davat 120 dolara za musku i zensku vec 60 za jednu.
Naslov: Odg: Pistacia (Pistacia vera)
Autor: trava - Travanj 01, 2018, 00:47:33 prijepodne
Nisam čuo da postoje dvospolni pistači??
Naslov: Odg: Pistacia (Pistacia vera)
Autor: alias - Travanj 01, 2018, 18:25:09 poslijepodne
treba bit oprezan
(https://paper.dropbox.com/ep/redirect/image?url=https%3A%2F%2Fd2mxuefqeaa7sj.cloudfront.net%2Fs_3A59D3516AFE7F27163B11A30FE495074B115EEF148E4079B0B85C96A1C03996_1522583858203_Screenshot_20180401-135133.png&hmac=oSbjBcLlYqmsNOzn%2Bn1LDKji9Ivgi5k4M9J8okXWUrY%3D)
Naslov: Odg: Pistacia (Pistacia vera)
Autor: Henoh - Rujan 06, 2018, 18:37:28 poslijepodne
U rasadniku Drijen sam uzeo mušku sadnicu “Greek” i žensku “Ejinis”. Po 200 kn su bile. Ne znam jesam li se zaletio. Posadio sam ih pa ćemo vidjeti.
Greek
(https://s6.postimg.cc/4xit7c575/6_F0_B9776-3_BD6-4_DC5-9_C69-_CBE434_FF7_D2_D.jpg) (https://postimages.org/)
(https://s6.postimg.cc/vvcq92aep/F3_F5_B1_DC-3_CE4-47_F9-_BDC0-91535781_B97_D.jpg) (https://postimages.org/)
Ejinis
(https://s6.postimg.cc/qjxtodbhd/E634_FF92-2_E21-48_A5-8760-81075961_A01_A.jpg) (https://postimages.org/)
(https://s6.postimg.cc/8h4qx5075/560_E4_CB5-_C75_E-4566-_BDF9-_E1_DB19_B8_D8_CB.jpg) (https://postimages.org/)
Naslov: Odg: Pistacia (Pistacia vera)
Autor: Cikas - Rujan 06, 2018, 21:08:34 poslijepodne
Odlično izgledaju. :thumb_up:
Naslov: Odg: Pistacia (Pistacia vera)
Autor: branimir - Rujan 12, 2018, 07:37:31 prijepodne
Čestitke Henoh, prve Pistacie vere u kontinentu.  :thumb_up:

Ja sam ove godine na Murteru naletio na Pistaciu terebinthus posebno velikih listova.
Pitam se jeli to možda čista terebinthus a ostale sa manjim listovima zapravo prirodni križanac sa lentiscus..

slika:
(https://s6.postimg.cc/7evy0kjap/Pistacia_terebinthus_Murter_08_2018.jpg)
Naslov: Odg: Pistacia (Pistacia vera)
Autor: Henoh - Listopad 28, 2018, 07:08:19 prijepodne
Studije o P. veri u srednjoazijskim republikama, Turskoj i uzgoju te selekciji kultivara u SAD.
http://www.succow-stiftung.de/tl_files/pdfs_downloads/Berichte/Feasibility%20study%20pistachio%20growing%20center_lq.pdf (http://www.succow-stiftung.de/tl_files/pdfs_downloads/Berichte/Feasibility%20study%20pistachio%20growing%20center_lq.pdf)

https://www.researchgate.net/publication/287066623_Improving_the_pistachio_growing_in_Turkmenistan_and_Uzbekistan (https://www.researchgate.net/publication/287066623_Improving_the_pistachio_growing_in_Turkmenistan_and_Uzbekistan)

https://onegreenworld.com/product/uzbek-pistachio-seedling-2/ (https://onegreenworld.com/product/uzbek-pistachio-seedling-2/)

http://fruitsandnuts.ucdavis.edu/files/74174.pdf (http://fruitsandnuts.ucdavis.edu/files/74174.pdf)
U ovoj prezentaciji imaju usporedbu različitih vrsta Pistacija i veličine listova, plodova, distribucije.

http://om.ciheam.org/om/pdf/a119/00007415.pdf (http://om.ciheam.org/om/pdf/a119/00007415.pdf)