Novi Postovi

 Str: [1] 2 3 ... 10
1
PALME (Arecaceae) / Odg: Henohove palme
« Zadnji post od Henoh u Lipanj 16, 2021, 06:06:50 prijepodne »
Cerifera može s pasivnom zaštitom i da ih se zasuši. Nije loše ako je pozicija bliže nekom zidu ili ispod nečeg što ih može štititi dovoljno od radijacijskog mraza. Primjerice nekakva zimzelena biljka koja je do neke visine otvorena i okrenuta na jug tako da Chamaeropsi dobiju sunca pod odredjenim kutom.
Oni povremeno mogu gubiti sredinu, ali se zbog izdanaka uvijek brzo vraćaju.
Jubaeu chilensis imam. Posadjena je 2015. ili 2016. Preživjela je 2017. zimu jer je mala i sa središtem rasta bliže zemlji pa ju je to spasilo. Washingtonie nisu za kopno. Niti filifera jer su nam zime vlažne. Mogu izgurati godinu dvije, ali propadnu sve prije ili kasnije.
2
PALME (Arecaceae) / Odg: Henohove palme
« Zadnji post od veljoking u Lipanj 15, 2021, 22:48:25 poslijepodne »
Henoh kod tebe humilisi super uspevaju sve pohvale, primer si nama na kontinentu ,ja bih kasnije,  kad nabavim sadnicu cerifere probao sa njom   :thumb_up:

A reci mi posto kod tebe, chamerops humilis napolju uspeva, ja mislim da su wasingtonia filifera , i jubea chilenasis po otpornosti na hladnocu tu negde sa humilisom.Da li bi i te dve vrste palmi mogle kod tebe, sa pasivnom zastitom da.prezive?

Mislim da je robutsa manje otporna na hladnocu nego filifera?
3
PALME (Arecaceae) / Odg: Prva javna sadnja Trachycarpusa u Beogradu
« Zadnji post od veljoking u Lipanj 15, 2021, 16:43:14 poslijepodne »
Mogu ce da im je taj trachy propao ali malo pre sam gledao  snimak ubacen je juče i u vili Karic ima 12 palmi Trachy :icon_mrhappy: :rofl: i ta jedna ako im je propala ,lako je njima  odmah zamene novom. :thumb_up:

Ovo sam screanshotovo malo pre juce je ubacen snimak na youtube tako da ovih dana su snimali  :thumb_up:

Prelepo izgleda vidim ima 12 palmi
my screen is4
PALME (Arecaceae) / Odg: Henohove palme
« Zadnji post od Henoh u Lipanj 15, 2021, 09:47:37 prijepodne »
Ove godine su mi od palmi u zemlji cvjetali 2 x T. fortunei muški, 3 x T. fortunei ženski, 1 x T. fortunei wagnerianus, 2 x Sabal minor (prošle godine 3 x), 2 x R. hystrix muški, 1 x R. hystrix ženski, 2 x C. humilis cerifera ženski, 1 x C. humilis cerifera muški, 1 x C. humilis muški (jedne godine bio hermafrodit).
Sjeme je bilo klijavo prijašnjih godina na T. fortuneiu, S. minoru (od prošle godine sjeme nije dobro), Chamaeropsi. R. hystrix je formirao male količine sjemena, ali za sada bez klijavosti. Chamaeropsi isto su imali malu količinu sjemena.
U teglama su cvjetali i davali klijavo sjeme Chamaerops compacta i Chamadorea radicalis.
Većina Trachycarpusa je od sjemena koje sam ubrao 2008. u Zadru. R. hystrixi su klijani 2009. ovo je treća godina da cvjetaju. Sabal minor jedan je od Lovranpalma posadjen 2010, u to vrijeme 5-6 godina star iz sjemena. Sabal minor havanensis je klijao Branimir 2009., posadjen van cca 2013. Zadnjih 3-4 godine cvjetaju. Chamaerops humilis muški je klijan 2007./2008. i posadjen na prvom listu u vrt na proljeće 2008. Prvi put cvjetao kao hermafrodit 2017. ili 2018. Cerifere i wagnerianus su kupovni. Većini palmi je do potpunog kruga od klijanja do cvjetanja i plodonošenja trebalo 10 godina.
2017. dosta toga je propalo. Butiji odorati je malo nedostajalo da cvjeta, moguće da je mogla i te godine da ju zima prije nije ubila. Stradale su i dvije Sabal etonie koje da su preživjele bi vjerojatno sad cvjetale. Njih bi probao opet. U temi na forumu o zimskim štetama 2017. ima još detaljno o palmama koje su propale nakon te zime. Ovaj prikaz kao orijentir onima koji su na počecima i razmišljaju s čime bi se moglo probati. Kao male palme su štićene povremeno pasivnom zaštitom. Sada jedino Chamaeropsi od ovih nabrojanih koje cvjetaju.
5
PALME (Arecaceae) / Odg: Prva javna sadnja Trachycarpusa u Beogradu
« Zadnji post od Henoh u Lipanj 15, 2021, 09:21:13 prijepodne »
Vjerojatno da se pokušalo s piljenjem do zdravog dijela su ga mogli spasiti. Bio sam nakon te zime u beogradskom botaničkom vrtu i nešpola je preživjela i vraćala se s novim grančicama. Quercus cocciferi nije bilo ništa https://sr.m.wikipedia.org/wiki/Датотека:Quercus_coccifera_(12).JPG
6
VRSTE PALMI / Odg: Sabal minor
« Zadnji post od Henoh u Lipanj 15, 2021, 09:14:10 prijepodne »
Kod mene su isto malo kasnije krenuli ove godine sad su negdje na 70cm -1 m te cvjetne drške.
7
CITRUSI I MEDITERANSKE VOĆKE / Odg: Maslina (Olea europaea)
« Zadnji post od trava u Lipanj 14, 2021, 08:16:54 prijepodne »
To više izgleda kao stari list kojem je prošlo vrime.Jednom mora pasti.
Protiv paunovog oka prska se preventivno,u 8. ili 9.mjesecu,u zavisnosti od početka kasnoljetne rose ili prvih kiša.Sve prskanje van tog termina je niškoristi i samo može škoditi.
Paunovo oko ne napada sve sorte maslina,neke su potpuno imune a neke manje imune na pauna.
8
PALME (Arecaceae) / Odg: Prva javna sadnja Trachycarpusa u Beogradu
« Zadnji post od Xenon u Lipanj 13, 2021, 21:48:39 poslijepodne »
Od ovih ispred vile Jelena, bar jedan je propao (cini mi se u Januaru 2017). Ova slika je sa sajta, ja sam oznacio Trachy:

9
PALME (Arecaceae) / Odg: Prva javna sadnja Trachycarpusa u Beogradu
« Zadnji post od veljoking u Lipanj 13, 2021, 13:42:39 poslijepodne »
Da jeste poceli su u zadnje vreme dosta da ih sade, i u ostalim gradovima.koliko sam video, i raspitao se u rasadnicima obicno stizu im stizu sadnice iz Albanije i cena je 65 e za 120 cm ili 150 cm tako od prilike.

Da.zaboravio sam da pomenem da Karic na Dedinju ima 6 velikih primeraka.On je i medju prvima posadio ima 10 godina a mozda i vise.Tako da ja to je sto ja znam broj oko 30 , ali nema sumnje da ce ih biti sto vise...
Treba raditi na sirenju sabal minora i cerifere, ali ceriferu nigde nisam video , a i minora gotovo da nema :thumb_down:

Evo slike u Karicevoj Vili na Dedinju


image upload

10
CITRUSI I MEDITERANSKE VOĆKE / Odg: Maslina (Olea europaea)
« Zadnji post od veljoking u Lipanj 12, 2021, 09:23:22 prijepodne »
U nazad mesec dana primetio sam hlorotične promene na listovima masline. Listovi žute, propadaju od donjih delova grane ka gornjim međutim ne otpadaju sami od sebe i ako se pojedini lakše skidaju. Novi listovi su u redu za sada. Maslina je u cvetu samo da napomenem a prskano je protiv paunovog oka i olovne bolesti Strobijem i Nativom pre mesec dana.
Može li biti u pitanju Verticilioza ili Xylella fastidiosa?
Napominjem da su se slične pojave dešavale i prethodne sve godine uvek u rasponu od 5 do 7 meseca, samo što bi listovi tada otpadali sami od sebe.Da li moze da se prska Bakrom posle oprasivanja??
 Str: [1] 2 3 ... 10