Novi Postovi

 Str: [1] 2 3 ... 10
1
Ne treba baš preventivno prskati ali treba prskati kad se vidi let archona.Ženka obično  nese jaja na bazu petiola,s donje strane,pa bi bilo dobro tada izvršiti prskanje,da otrov može djelovati na tek izlegnute crviće.
Više puta sam vidio sitna oštećenja na kopljima nekih većih palmi,npr Brahea ili Livistona,rjeđe na Trachycarpusima i Chamaeropsima,možda su ženke ulijetale i u samu sredinu palmi,što nisam nikad vidio,Ili su se crvići penjali u samo središte palmi i ubušavali u puno mekša koplja,pa preferiram kod prskanja dobro poprskati samo središte palmi.Otrovi kao što je Vertimec upiju se mlade listove i koplja tako da mogu sigurno djelovati na crve i to za duži period.
2
PALME (Arecaceae) / Odg: Zimska zaštita palmi
« Zadnji post od Xenon u Rujan 24, 2023, 15:51:46 poslijepodne »
3
PALME (Arecaceae) / Odg: Zimska zaštita palmi
« Zadnji post od skoblar3 u Rujan 23, 2023, 21:50:23 poslijepodne »
Kako postaviti sliku na forum?
4
VRSTE PALMI / Odg: Nannorrhops ritchiana
« Zadnji post od trava u Rujan 23, 2023, 19:49:47 poslijepodne »
Lijepa palma.Meni se baš ne sviđa njezino bacanja izdanaka dosta uširoko,zauzet će prilično prostora.Ne znam može li se izdanke izvaditi i presaditi?
5
VRSTE PALMI / Odg: Nannorrhops ritchiana
« Zadnji post od palmofan u Rujan 21, 2023, 15:09:23 poslijepodne »
Zadnjih godina su zime u kontinentalnom dijelu Hrvatske bile prilično blage. Ako se ovaj trend nastavi imaju dobre šanse razviti stablo. Ljetne vrućine prilično dugo traju i prolongiraju se do kraja rujna a ni sunca ne fali, a to sve odgovara ovoj vrsti.
6
VRSTE PALMI / Odg: Sabal miamiensis
« Zadnji post od Henoh u Rujan 21, 2023, 15:08:56 poslijepodne »
Ide u oporavak. Da sam ga ostavio u zemlji jednostavno bi nestao. To je onaj tip palmi koje imaju nešto zimootpornosti, prežive naše prosječne zime, ali uz stradavanje dijela listova. Problem je što su spori u našim uvjetima i ne nadoknade lisnu masu i idu u laganu regresiju i odumiranje. Svakako jedan od sporijih Sabala, možda sporiji i od Birminghama.
7
VRSTE PALMI / Odg: Nannorrhops ritchiana
« Zadnji post od Henoh u Rujan 21, 2023, 15:04:47 poslijepodne »
Izgleda da i ova tzv. "green forma" kako stari pokazuje sve više srebrnkastu koloraciju. Vjerojatno bi potomstvo u konačnici imalo srebrnkastu boju, a za očekivati je i moguće otpornije na zimsku vlagu ako su oba roditelja prilagođenija u svojim staništima na nešto više vlage nego drugi ekotipovi Nannorrhopsa. Mislim da će ovima trebati ipak nešto više do cvjetanja, ako se to ikad dogodi u našoj klimi. Obično formiraju deblo kad krenu u cvijet, a kod nas uvijek postoji vjerojatnost ekstremnih zima i smrzavanja sve do baze. Jedina sretna okolnost je što će se Nannorrhops vratiti izdancima. Mislim da se u tome mogu ogledati izvještaji o preživljavanju ekstremnih temperatura, smrzavanja i ponovnog kretanja s izdancima iz osnove. Inače je ovo palma zone 8.
8
VRSTE PALMI / Odg: Nannorrhops ritchiana
« Zadnji post od palmofan u Rujan 21, 2023, 14:28:49 poslijepodne »
Kod tebe su se baš lijepo udomačile. Možda će i cvjetati za godinu dvije. Bilo bi zanimljivo međusobno ih oprašiti i vidjeti kakvi će biti križanci.
9
VRSTE PALMI / Odg: Trachycarpus ukhrulensis
« Zadnji post od palmofan u Rujan 21, 2023, 14:26:49 poslijepodne »
Dobro mu ide kod tebe, ovo je već napredna palma. :thumb_up:
10
VRSTE PALMI / Odg: Sabal miamiensis
« Zadnji post od palmofan u Rujan 21, 2023, 14:24:40 poslijepodne »
Je li ove godine bar malo "naišao"?
 Str: [1] 2 3 ... 10