Autor Tema: Grcka  (Posjeta: 19994 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Pivi

• Administrator
  • Spol: Muški
Odg: Grcka
« Odgovori #45 u: Studeni 24, 2008, 23:06:26 poslijepodne »
lol hvala puno ali tio sam da pitam ta plaza je jedina od malo plaza ko ima kanarke u europu sta daju datulje jeli si ti vidila tamo datulja ili kad je nijma sezona da se bere?

Na ovo sam mislio.
Neznam dali ovdje govori o dactyliferi ili o canariensisu.  I dali govori o velikom broju palmi (zato sam mislio da misli na theophrasti) ili o manjem broju.

Offline Veruda

• Administrator
« Odgovori #46 u: Studeni 24, 2008, 23:16:50 poslijepodne »
Vjerojatno je malo promašio oko toga, da li je netko jeo sjemeke theoprastiija  :icon_mrhappy:

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #47 u: Studeni 24, 2008, 23:21:18 poslijepodne »
Čim posjetim Grčku i ugledam P. theophrastii odmah ću se zaletiti na njega i obrstiti mu plodove  :icon_mrhappy: . Plodovi su jestivi, ali okus  :icon_question: Ja sam malo gricnuo i P. canariensis iz znatiželje...da skratim nemojte to pokušavati s P. canariensisom
'Mediteran kakav je nekad bio'

Offline Xenon

• En Taro Adun
  • Global Moderator
« Odgovori #48 u: Studeni 25, 2008, 00:28:37 prijepodne »
Ni sa T. fortunei, verujte mi.  :rofl:
USDA zone: 7b/8а
AHS heat zone: 6
Average temperature: 13.6°C
Annual precipitation: 722 mm

zzzada

• Gost
« Odgovori #49 u: Studeni 25, 2008, 08:42:10 prijepodne »
To je vjerojatno samo legenda.

Našla sam na jednoj stranici da piše da su to theophrasti

http://www.greekhotel.com/crete/lasithi/vai/beach/home.htm

Offline snowkid

• Brahea
  • *
« Odgovori #50 u: Studeni 26, 2008, 13:44:28 poslijepodne »
loool datulje su voce sta jede svugdi po arapsku svitu i ovde ih ima u london na prodaju koliko oces .. stvarno se cudim pivi da nisi znao sta je to to je oce sta phoenix dactyliferi daje kad je zerla u zemljama ka egipat ,sudan,iraq ,tunis i kina http://en.wikipedia.org/wiki/Date_palm

ali jedino misto di mozes jest datulje od palme u europu je cipar i kreta ali samo na neki mistama mozda u extrimni jug od scicilija. Ukus je pre lip i normalno se jede sa mlikom. To muslimani jede tradicijalo sa milkom od deve kad noc padnedok traje Ramazan. Ali sta se tice ta plaza virujem da nije to samo legenda ima malo smisla iza toga.

Offline snowkid

• Brahea
  • *
« Odgovori #51 u: Studeni 26, 2008, 13:46:56 poslijepodne »
Ali cujem da nije tako koristno kretanske datulje tako nisu ukusni ka sta su ovi iz egipata i tako. http://en.wikipedia.org/wiki/Cretan_Date_Palm

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #52 u: Studeni 26, 2008, 14:29:43 poslijepodne »
loool datulje su voce sta jede svugdi po arapsku svitu i ovde ih ima u london na prodaju koliko oces .. stvarno se cudim pivi da nisi znao sta je to to je oce sta phoenix dactyliferi daje kad je zerla u zemljama ka egipat ,sudan,iraq ,tunis i kina http://en.wikipedia.org/wiki/Date_palm

ali jedino misto di mozes jest datulje od palme u europu je cipar i kreta ali samo na neki mistama mozda u extrimni jug od scicilija. Ukus je pre lip i normalno se jede sa mlikom. To muslimani jede tradicijalo sa milkom od deve kad noc padnedok traje Ramazan. Ali sta se tice ta plaza virujem da nije to samo legenda ima malo smisla iza toga.

Snowkid ne budi smješan  :lol: jedina stvar ovdje je da se nisi baš dobro izrazio jer ti ne ide baš najbolje sa hrvatskim...
A i nisam govorio o tome nego sam govorio o tome da na toj plaži rastu theophrastiiji a ne dactylifere. (u večoj količini, zato sam pitao da pojasniš da nemaš ti možda neku drugu informaciju).
I "kanarka" se uobičajeno misli i zove phoenix canariensis, a ne phoenix dactylifera.
Pa ne moram valjda se ja tebi opravdavat da znam da dactylifera daje plodove za konzumaciju  :lol:
Ti kao da ne čitaš ovaj forum i kao da se to nikad nije spominjalo nigdje, pa ni na ovom forumu pa ja za to nebi znao  :mrgreen:

zzzada

• Gost
« Odgovori #53 u: Studeni 26, 2008, 14:39:54 poslijepodne »
Kada smo već kod toga da Krećani jedu i ono što nama ne odgovara moram spomenuti i banane.
Kod njih rastu neke male banane koje oni jedu, ali je nama preporučeno da nam ne pada na pamet
jesti te domaće banane jer da ćemo imati probavnih problema. Naravno da ih nismo probali,
nego u trgovini kupili skuplje uvozne kakve i mi uvozimo.

Offline snowkid

• Brahea
  • *
« Odgovori #54 u: Studeni 26, 2008, 14:52:51 poslijepodne »
lool znao sam da je nesto nije bilo uredu stim da ti nebi znao da ima plodovi lol nego nemam pojma opce ako ima vise theophrastiiji  :rofl: :rofl: :rofl:

sorry

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #55 u: Studeni 26, 2008, 15:39:51 poslijepodne »
Pa zato sam te bio i pitao dali ti možda imaš neku informaciju da tamo na plaži vai ima masu (puno) dactylifera jer prema onome šta si govorio ispada tako.
Jer ta plaža je inače poznata po velikom broju phoenix theophrasti-a, a ne phoenix dactylifere.
One slike koje vidiš iz zraka na plaži su theophrastiji.

Offline snowkid

• Brahea
  • *
« Odgovori #56 u: Studeni 26, 2008, 16:28:52 poslijepodne »
dobro ali sada trebamo sirit sumu na visu sta si nam slikao prije  :rofl: