Moje su ove godine bolje nego ikad. Otkad sam ih presadio u veći pitar i stavio na novu lokaciju gdje dobivaju više sunca, totalno su se razrasle.
Nije istina da je lisce otrovno i da izaziva paralizu , mozda ali u jako velikim kolicinama ja sam si zimi napravio caj od lisca i jos sam tu i pisem Vam nikakva mucnica ni nis slicno lisce je bilo zeleno znaci ne suseno. Otrovno je lisce asimine trilobe(indijanska banana) i od njega se rade prirodni insekticidi a ona je daleki rodak cherimoye. Sjemenke ako se progutaju cijele ce proc samo kroz probavni trakt a ako se usitne sta je prakticki nemoguce jer su tvrde ko kamen onda moze bit probavnih smetnji i mucnina.
Guanabana ili graviola ima antikancerogeno djelovanje isto kao i ostale srodne biljke iz obitelji Annonaceae neke vise neke manje. Mogu uzrokovati parkinsonovu bolest ali ako se stvarno prezderavate njima konstantno godinama .
Nikako ne konzumirati lišće ove biljke. Posebno ne praviti čaj.
Kako ti je uopće palo na pamet praviti čaj od lišća ove biljke?!
Svi dijelovi ove biljke su otrovni osim samog ploda. Sadrže brojne alkaloide koji su destruktivni za živa bića. Sjemenke su posebno otrovne. Sok usitnjenih sjemenki ove biljke ako uđe u oči izaziva sljepoću, što je medicinski dokumentirano. Otrov sjemenki u većim količinama može ubiti čovjeka. Koriste se kao prirodni insekticidi.
Otrov lišća izaziva paralizu. Indijanci su umakali svoje strijele u sok dobiven od lišća ove biljke.
Ovakvim suludim tvrdnjama možeš dovesti druge u opasnost, jer čitajući tvoj komentar nekome može pasti na pamet pojesti lišće ( odnosno napravit čaj ) ili sjemenke ove biljke..