Da nisam sam u MBMu gledao tu palmu prošle jeseni i da nisam pratio kratku povijest dok je kod tebe, mislio bih da ju je netko na brzinu iskopao s pola korijena 7 dana prije nego ti ju je prodao, ovako...
Mislim da se najprije radi o korijenu, tj gotovo sam siguran u to. Dobila je nekakav stres, ali je teško reći uzrok. Jednom sam ja tako bio ubio yatay u kanti, korijen već bio prerastao kantu, dodao sam joj nijansu previše umjetnog gnojiva po površini i...adio! To ne mora biti ovdje uzrok, ali nešto je s korijenom, a mrak hodnika i vlažnost bale je samo pripomogao. Stanje nije dobro, no evo što bih ja probao: skupio bih mu listove zajedno špagom, to palma često očitava kao sprečavanje normalnog rasta, pa onda još jače gurne iz sredine ne bi li čim prije se ponovno izdigla iz te blokade.Dakle, ne sasvim stisnuti, samo skupiti i ostaviti na vrhu 15 cm prostora za nova koplja.Tada bih palmu ponovno izvadio nježno iz kante na najlon, kupio bih 2 vrećice hormona za zakorjenjivanje, razmutio ih u 2-3 litre MLAKE vode i time dobro pošpricao cijelu korijenovu balu. Da imam malo giberele, kao što nemam, dao bih ti da i njom pošpricaš, pomoglo bi, no biti će dobro i ovako. Stavi palmu natrag u kantu i drži vlažnu balu,NIKAKO NE SMIJE PLIVATI U PODLOŽNOM TANJURIĆU U VODI, onda je sigurno gotova!Zatim ju daj na svijetlo i toplo mjesto, pošpricaj s laganim fungicidom središte i ako se ne bude pogoršavalo stanje, za 10 dana joj daj malo folijarne prihrane po listovima koji su još živi. Ako bude sve dobro, na proljeće u zemlju sa doobro pripremljenom rupom i materijalom.
Sretno!
P.S. ako želiš da dodjem pogledati osobno palmu, ostavi mi na pp broj mobitela, pa ćemo se dogovoriti.