Autor Tema: Trachycarpus wagnerianus  (Posjeta: 70061 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Henoh

• Administrator
  • Spol: Muški
Odg: Trachycarpus wagnerianus
« Odgovori #15 u: Studeni 01, 2009, 21:50:29 poslijepodne »
Presadio sam ga jučer u novu, nešto veću, posudu. Korijenje mi je izgledalo sasvim normalno, ni traga truljenju. Nisam raskopavao tu korijenovu masu ali pretpostavljam da ako bi došlo do propadanja korijena da bi to bilo pri dnu posude gdje se eventualno mogla duže zadržati voda. Crne fleke na listu koji sam slikao su se za sada zaustavile, a ona dva najmlađa lista izgledaju loše. Jedan je djelomično sasušen (zelen, ali dijelom suh) a drugi manji je gotovo cijeli zelen i suh (najbliže bi bilo opisu kao boja biljke koja je stavljena u herbarij). Centralno malo koplje koje viri nekih 10 cm izgleda zdravo i nema nikakvih tragovo promjena na njemu. Stari listovi su ostali nepromijenjeni. Stvarno ne znam što sam uspo krivo napraviti u ovih nepunih pola mjeseca koliko je palma kod mene  :icon_sad: Nisam primjetio nikakve nametnike.
'Mediteran kakav je nekad bio'

Offline branimir

• Global Moderator
« Odgovori #16 u: Studeni 02, 2009, 11:45:02 prijepodne »
Valjda ce to zdravo koplje biti ok. Ako je u hodniku oko 18 C onda palma i dalje raste pa ce se to uskoro vidjeti.

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #17 u: Prosinac 31, 2009, 16:10:11 poslijepodne »
Trachycarpus wagnerianus nakon današnje provjere još gore. I novo koplje pokazuje uznapredovale znakove sušenja. Pokušao sam ga izvući van, no čvrsto se drži tako da izgleda nije u pitanju truljenje. Ipak ću ga preventivno pošpricati fungicidom. Bit ću sretan ako uopće uspijem sačuvati ga živog do proljeća.

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #18 u: Veljača 25, 2010, 17:45:52 poslijepodne »
Danas sam T. wagnerianusu posjekao propale sasušene listove. Bio sam ga prskao zimi fungicidom.
evo kako izgleda nakon sječe

nema ni jedno koplje, no ono što je sasušeno nije se dalo iščupati van.

Lovranpalm, i ostali šta mislite bi li poduzimao nešto poput donjeg opisa. Naime kod T. wagnerianusa je dio starih listova ok. bez promjena, no brine me što se to sušenje dogodilo baš najmlađim listovima. Palma se nakon zatopljenja nalazi na južnom balkonu.

Veruda, ja sam kod takvih smrzavanja(npr.1996g.) napravio slijedeće, čim stane kiša, kod svih ovih palmi gdje je oštećeno koplje (listove ionako moramo otpisati) treba uzeti oštru pilu ili rezne škare i ići rezati prema zdravom tkivu. Ja sam uvijek počinjao od donjih peteljki, tj. vanjskih listova. Uzmeš peteljku koja je već gotovo odrvenjela i povučeš je prema dolje, dok ti se ne ukaže zdrava boja tkiva.Tako nastaviš prema vršnom listu. Kad dodješ do koplja tj. nerazvijenih listova, trebao bi gledajući sa strane vidjeti do koje dubine je koplje smrzlo. Do te točke sam ja rezao koplje u dubinu.MORAŠ DOĆI DO ZDRAVOG TKIVA IDUĆI U DUBINU. Tako izrezani vršak koplja mora na sebi, ako ne cijeli, a onda barem djelomično, davati znakove života tj nesmrznuto tkivo. To treba onda dobro natopiti modrom galicom, kao i cijelu palmu. Nakon toga, ja sam ti uzimao produžni kabel i fen,obični fen, staviš puhanje na lagano i NE PREBLIZU da se ne spali tkivo, ali moraš dobro posušiti pošpricano srce palme. Nadji zatim veliku plastičnu kantu, barem 10 cm širu od debla palme-nikako najlon, te postavivši najprije 4 štapa u zemlju i na njih natakneš kantu, te tako pokriješ cijelu palmu. Pazi da imaš negdje oko 10 cm od poda za ventilaciju. Za svaki slučaj daj i dvostruki sloj akrila oko svega toga(kažu da sredinom ožujka dolaze jutarnji mrazevi, pa neće škoditi). Po mogućnosti pazi da kanta nije crne boje-kad se konačno pojavi sunce da ti ne bi ispod zakuhalo! U travnju kad sve skineš,pošpricaj još jednu ruku fungicida, sada malo blaže i otkopaj nježno oko palme zemlju u širini 40-50 cm, naspi dobrog humusa i sve pokrij vlažnom pokošenom travom. Ako ti robuste i druge palme nisu mrtve, po ovom receptu imaš na njima do studenog 8-10 novih listova. Sretno!!
« Zadnja izmjena: Veljača 25, 2010, 17:47:31 poslijepodne od Henoh »

Offline lovranpalm3

• Washingtonia
  • *
    • Email
« Odgovori #19 u: Veljača 26, 2010, 16:16:10 poslijepodne »
Da nisam sam u MBMu gledao tu palmu prošle jeseni i da nisam pratio kratku povijest dok je kod tebe, mislio bih da ju je netko na brzinu iskopao s pola korijena 7 dana prije nego ti ju je prodao, ovako...
Mislim da se najprije radi o korijenu, tj gotovo sam siguran u to. Dobila je nekakav stres, ali je teško reći uzrok. Jednom sam ja tako bio ubio yatay u kanti, korijen već bio prerastao kantu, dodao sam joj nijansu previše umjetnog gnojiva po površini i...adio! To ne mora biti ovdje uzrok, ali nešto je s korijenom, a mrak hodnika i vlažnost bale je samo pripomogao. Stanje nije dobro, no evo što bih ja probao: skupio bih mu listove zajedno špagom, to palma često očitava kao sprečavanje normalnog rasta, pa onda još jače gurne iz sredine ne bi li čim prije se ponovno izdigla iz te blokade.Dakle, ne sasvim stisnuti, samo skupiti i ostaviti na vrhu 15 cm prostora za nova koplja.Tada bih palmu ponovno izvadio nježno iz kante na najlon, kupio bih 2 vrećice hormona za zakorjenjivanje, razmutio ih u 2-3 litre MLAKE vode i time dobro pošpricao cijelu korijenovu balu. Da imam malo giberele, kao što nemam, dao bih ti da i njom pošpricaš, pomoglo bi, no biti će dobro i ovako. Stavi palmu natrag u kantu i drži vlažnu balu,NIKAKO NE SMIJE PLIVATI U PODLOŽNOM TANJURIĆU U VODI, onda je sigurno gotova!Zatim ju daj na svijetlo i toplo mjesto, pošpricaj s laganim fungicidom središte i ako se ne bude pogoršavalo stanje, za 10 dana joj daj malo folijarne prihrane po listovima koji su još živi. Ako bude sve dobro, na proljeće u zemlju sa doobro pripremljenom rupom i materijalom.
Sretno!
P.S. ako želiš da dodjem pogledati osobno palmu, ostavi mi na pp broj mobitela, pa ćemo se dogovoriti.

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #20 u: Veljača 26, 2010, 17:06:01 poslijepodne »
Hvala na odgovoru. Pokušat ću pa šta bude.

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #21 u: Kolovoz 13, 2010, 14:31:31 poslijepodne »
Krenuo je i 3 list kod najnaprednijeg

Nakon godinu dana ista palmica. T. wagnerianus je vjerojatno najljepši klijanac od svih palmi koje imam ili sam imao, a od Trachycarpusa sasvim sigurno najljepši.

Offline Zexland

• Jubaea
  • *
    • Z&Z Design Studio
« Odgovori #22 u: Kolovoz 13, 2010, 19:24:18 poslijepodne »
Bas je lep  :thumb_up:
http://www.zizstudio.com

USDA zone for Zexland: 7b/8a
---------------------------------
Aps. minimum in last 25 years: -18c
Aps. maximum in last 25 years: +47c

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #23 u: Kolovoz 23, 2010, 16:10:23 poslijepodne »
Veliki T. wagnerianus s kojim sam bio loše sreće prilikom kupovine zamijenio sam na vikendici novim, tek nešto manjim ali puno jeftinijim od prošlog. Kupljen je u MBM-u nakon dojave Lovranpalma. On je provjerio u posudama jesu li svježe iskopani i bili su. Naime, nakon dva tjedna od informacije da su ih u MBM-u dobili otišao sam do njih i našao tek nekoliko primjeraka koji nisu pokazivali znakove propadanja. Odabrao sam ovoga (negdjen oko 250 kn uz popust za gotovinu). Posađen je nešto više od mjesec dana i pokazuje znakove rasta pa sam sad puno mirniji nego s onim prošlim. Na zimu, naravno ide pasivna zaštita.

« Zadnja izmjena: Kolovoz 23, 2010, 16:10:52 poslijepodne od Henoh »

Offline Veruda

• Administrator
« Odgovori #24 u: Kolovoz 24, 2010, 13:53:52 poslijepodne »
Sretno sa novim wagijem.  :thumb_up:

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #25 u: Listopad 30, 2010, 21:16:00 poslijepodne »
Beba wagi...najljepši klijanac trachycarpusa. Jedva čekam da počnu križati wagi s princepsom

Offline Yonex

• Global Moderator
    • Email
« Odgovori #26 u: Studeni 26, 2010, 19:44:24 poslijepodne »
Moj extremno mali wagi, nazalost imam samo ovog, nemam bas neke veze sto se tice nabavke semena....  :icon_sad:

milka

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #27 u: Veljača 06, 2011, 09:10:05 prijepodne »
Wagi jučer. Nadam se da će ostati izgledom ok i na proljeće. Čini mi se da bi trebalo

Offline Yonex

• Global Moderator
    • Email
« Odgovori #28 u: Veljača 06, 2011, 09:16:36 prijepodne »
Odlican wagi. :thumb_up: Ma kod njega je samo problem sto se sporije oporavlja inace je super palma za kontinent.
milka

Offline branimir

• Global Moderator
« Odgovori #29 u: Veljača 06, 2011, 13:50:50 poslijepodne »
Beba wagi...najljepši klijanac trachycarpusa. Jedva čekam da počnu križati wagi s princepsom

Ajme, ovu sliku nisam ni vidio. Pa jel moguće da je tako brz? :shocked: