Autor Tema: Đir po Budimpešti  (Posjeta: 7686 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline jovanovm

• Washingtonia
  • *
  • Spol: Muški
Đir po Budimpešti
« u: Ožujak 17, 2009, 12:53:35 poslijepodne »
Igrom slučaja sam protekle nedelje bio u Budimpešti, pa evo malo slika iz tog dragulja centralne Evrope. Iznenadio sam se mnogim stvarima, tj. količinom egzota prisutnih na javnim površinama, kao i njihovim preživljavanjem. Inače, dok je u Beogradu bilo 14-16C, tamo su svake noći bili minusi, i maks. dnevna temp. je bila 4-5C, tako da tamo sigurno još traje zima. Izvinite zbog lošeg kvaliteta slika, ali mislim da se može razaznati šta je šta, posebno jer su sa mobilnog telefona, a vreme je bilo mađarski oblačno. Elem, sa reči na dela:

Park i trg kod katedrale Sv. Ištvana su leti puni egzota. Zimi, palmice i druge bebice čuče zaštićene od surovih centralno-evropskih mrazeva:

Malo dalje, kod Szabadsag ter nas cekaju veoma efektno posađene agave:

Ako se vratimo ka Vaci utca, u jednom prolazu zgrade nailazimo na Visoke žumare i oleandere kojima zimska zaštita izgleda i nije trebala. Vlasnika kafića sam pitao, i on mi je rekao da ih ne unosi zimi, već samo pokriva nekom plastikom:

Na kraju, iznenađenje godine (bar za mene), lepezaste palme posađene u zemlju na malom Liszt Ferenc ter! Obmotane svetiljkama, čekaju toplije vreme, ovako očerupane i izduvane vetrom. Zna li neko koja je to sorta možda?

I to je to :) Mađati se stvarno trude da oplemene svoj grad egzotičnim biljkama, i to se vidi, mada znajući Budimpeštansku zimu, meni je fascinantno kako sve ove biljke nisu pomrle....

Offline Henoh

• Administrator
Odg: Đir po Budimpešti
« Odgovori #1 u: Ožujak 17, 2009, 13:07:09 poslijepodne »
Negdje sam čitao da u botaničkom vrtu imaju vani posađene T. fortunei. Na onoj slici gdje piše da je slikano kod kod "Szabadsag" su Yucce (ne agave) vjerojatnop filamentose. Mislim da su na posljednjoj slici Phoenix robelini i da su im šanse za preživljavanje i pored svjetiljki koje ih griju minimalne.
U svakom slučaju pohvale za Mađare glede želje za eksperimentiranjem. S T. fortuniem (oni u posudama) da su u zemlji ne bi trebalo biti većih problema, barem prema iskustvu temeljenom na primjercima u našim kontinentalnim gradovima
« Zadnja izmjena: Ožujak 17, 2009, 13:09:03 poslijepodne od Henoh »
'Mediteran kakav je nekad bio'

Offline jovanovm

• Washingtonia
  • *
« Odgovori #2 u: Ožujak 17, 2009, 13:15:40 poslijepodne »
Moja greška, hteo sam da napišem Juke, ali eto, agave mi u glavi! Šta ću, tekila... ;)

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #3 u: Ožujak 17, 2009, 13:16:58 poslijepodne »
Jesi li bio do njihovog botaničkog vrta?

Offline jovanovm

• Washingtonia
  • *
« Odgovori #4 u: Ožujak 17, 2009, 14:04:51 poslijepodne »
Ne, nisam imao prilike ovaj put, sve je ovo u (pesackom) krugu oko centra Peste...

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #5 u: Ožujak 17, 2009, 14:52:32 poslijepodne »
Nema šanse da ove zadnje na slici preživaljavaju tamo.
Liči na roebelenii ili rupicolu, ali šta se preživaljavanja tiče on je upitan i u večini dalmacije, a kamoli mađarskoj.
Možda je neki hibrid? Uglavnom iznenadilo me to, tko zna kad je posađeno, ali mislim da nema budučnosti ni malo.
Možda ih je netko posadio na jesen pa mislio da ima šanse. Još dobro i izgledaju s obzirom na zimu, iako se na slici baš i nemože vidit.
U svakom slučaju ako je palma prava i ako su prezimile vani, ja bi reko da su gotove.
Ne pada mi napamet nijedna vrsta koja ovako izgleda, a da bi mogla preživit u mađarskoj.

Offline hobotnica

• Phoenix
  • *
    • http://www.vaderkanalen.se/?#/lan.skane/orter.burloev
« Odgovori #6 u: Ožujak 17, 2009, 16:28:56 poslijepodne »
U Trelleborgu (jug Svedske) palme sade u velike kamene posude koje zimi viljuskarom unose u zatvorene prostorije da bi prezimile.
Mozda se i sa ovim palmama iz Madjarske radi nesto slicno :misli:

Trelleborg

« Zadnja izmjena: Ožujak 17, 2009, 16:30:35 poslijepodne od hobotnica »

Offline jovanovm

• Washingtonia
  • *
« Odgovori #7 u: Ožujak 17, 2009, 17:34:06 poslijepodne »
^^^ Izgleda interesantno...

U sv. slucaju, mislim da to ovde nema smisla, s obzirom da je tamo jos uvek zima, tako da ih ne bi jos uvek izneli... ostale palme iz gradskih parkova su unutra (kao sto se vidi na prvoj slici)... bas me interesuje da li cu ih naci tamo sledece godine...

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #8 u: Ožujak 17, 2009, 18:06:11 poslijepodne »
Jesu sigurno prave palme?

Offline jovanovm

• Washingtonia
  • *
« Odgovori #9 u: Ožujak 17, 2009, 18:21:08 poslijepodne »
Sigurno, proverio sam lično rukom, nisam mogao da verujem ni sam. A i da su plastične, zašto bi ih štitili sijalicama? :)

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #10 u: Ožujak 17, 2009, 18:32:14 poslijepodne »
Teoretski može biti samo radi ukrasa rasvjeta. Postoji takva rasvjeta u cijevima koja uopće i ne grije. (uostalom, noć je a rasvjeta ne radi?)
A danas jako dobro znaju napravit umjetnu repliku palmi.
Uglavnom ako je prava neznam od kad je tu, ali po meni je u tom slučaju gotova. Takva palma nema šanse za opstanak gore.

Offline hobotnica

• Phoenix
  • *
    • http://www.vaderkanalen.se/?#/lan.skane/orter.burloev
« Odgovori #11 u: Ožujak 17, 2009, 19:18:15 poslijepodne »

Ova palma je uradjena od pravih konzerviranih listova palme, stablo joj je isto od prirodnog marerijala...
http://www.webflower.se/konserverade-vaxter-10/date-jate-palm-294.html

Palmträd med konserverade palmblad och stam av naturmaterial. Krukan på bilden ingår ej. Levereras i plastkruka.

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #12 u: Ožujak 17, 2009, 19:23:34 poslijepodne »
U splitu se u Lesnine (dugopolje) blizu ulaza može vidit umjetna palma koja ima jako "stvarno" deblo. Listovi su previsoko da bi ih opipao.
Ne kažem da je ova gore umjetna jer ovako bar šta se može vidit izgleda kao prava...ali tko zna.
Uglavnom phoenix roebelenii nema nikakve šanse gore (osim u grijanom zatvorenom prostoru da preživi zimu).

Offline Zexland

• Jubaea
  • *
    • Z&Z Design Studio
« Odgovori #13 u: Ožujak 17, 2009, 21:51:11 poslijepodne »
Fuj! Vestacke palme  :sretan:
Ja se inace bas gadim na plasticne floralne ukrase, bljak  :sretan:
Imam samo neki venac u kupatilu i to je to...dok i njega ne bacim  :sretan:

Super fotke iz Budimpeste !  :thumb_up:
http://www.zizstudio.com

USDA zone for Zexland: 7b/8a
---------------------------------
Aps. minimum in last 25 years: -18c
Aps. maximum in last 25 years: +47c

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #14 u: Listopad 01, 2010, 13:53:49 poslijepodne »
Jedan link http://exoten.dyndns.org/cgi-bin/archiv.cgi?function=2&index=F3EC476660E17F7C gdje se mogu vidjeti egzote na otvorenom iz Budimpešte. Veliki P. canariensis koji se vidi na slikama se štiti...