Igrom slučaja sam protekle nedelje bio u Budimpešti, pa evo malo slika iz tog dragulja centralne Evrope. Iznenadio sam se mnogim stvarima, tj. količinom egzota prisutnih na javnim površinama, kao i njihovim preživljavanjem. Inače, dok je u Beogradu bilo 14-16C, tamo su svake noći bili minusi, i maks. dnevna temp. je bila 4-5C, tako da tamo sigurno još traje zima. Izvinite zbog lošeg kvaliteta slika, ali mislim da se može razaznati šta je šta, posebno jer su sa mobilnog telefona, a vreme je bilo mađarski oblačno. Elem, sa reči na dela:
Park i trg kod katedrale Sv. Ištvana su leti puni egzota. Zimi, palmice i druge bebice čuče zaštićene od surovih centralno-evropskih mrazeva:

Malo dalje, kod Szabadsag ter nas cekaju veoma efektno posađene agave:

Ako se vratimo ka Vaci utca, u jednom prolazu zgrade nailazimo na Visoke žumare i oleandere kojima zimska zaštita izgleda i nije trebala. Vlasnika kafića sam pitao, i on mi je rekao da ih ne unosi zimi, već samo pokriva nekom plastikom:

Na kraju, iznenađenje godine (bar za mene), lepezaste palme posađene u zemlju na malom Liszt Ferenc ter! Obmotane svetiljkama, čekaju toplije vreme, ovako očerupane i izduvane vetrom. Zna li neko koja je to sorta možda?

I to je to :) Mađati se stvarno trude da oplemene svoj grad egzotičnim biljkama, i to se vidi, mada znajući Budimpeštansku zimu, meni je fascinantno kako sve ove biljke nisu pomrle....